Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lestaf

Problem z zaworem EGR w VW Polo

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zapaliła mi się kontrolka Check engine, diagnoza wykazała wadliwy zawór EGR recylkulacji spalin. Czy ktoś z Was wymieniał, albo czyścił ten zawór samodzielnie? Ciężko jest zrobić to samemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasz radę :) To prosta operacja, pod warunkiem,że zawór nie jest gdzieś głęboko schowany.

Po wykręceniu czyścimy specjalnym preparatem w sprayu ew,naftą. Dobrze jest też przyjrzeć się kanałom do silnika.W razie potrzeby użyć odkurzacza.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wykręceniu czyścimy specjalnym preparatem w sprayu ...

A co to jest ten specjalny preparat w sprayu? WD40 może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj czegoś w rodzaju Intake Air Cleaner ( diesel lub benzyna ) w specjalistycznych sklepach lub w necie.Pięknie rozpuszcza nagar.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne tylko, że wywala mi ten błąd, a silnik chodzi normalnie... Ten egr wpływa w ogóle na coś oprócz dbania o środowisko? Mogę go zignorować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie to kupić? W Pewexie mają? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno mają w biedronce :P a jak nie to

popytaj w hurtowniach motoryzacyjnych, albo na aukcjach netowych.

Egr-a nie ignoruj .Niesprawny niekorzystnie wpływa na osiągi i kulturę pracy silnika.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dokladnie jaki masz silnik ale ja bym wywalil w diablu ten egr i najzwyczjniej go zaslepil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem, że na dłuższą metę można sobie tak silnik rozwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

Nie uszkodzisz silnika. Wywal to eko swinstwo. Niektore silniki, te prostsze, poza zaslepka i kawalkiem gumowego weza nic wiecej nie wymagaja. W innych trzeba niewielkiej ingerencji w oprogramowanie po to, zeby po usunieciu EGRu nie wyswietlal sie Check Engine. Na swoim przykladzie przerabialem wersje usuniecia w Land Roverze. To byla prosta operacja. Zaslepka i gumowy waz. W Jeepie usuniecie juz wymagalo ingerencji w oprogramowanie.   W Vectrze  C CDTI z kolei byl czyszczony. To rowniez dziala. Osobiscie na Twoim miejscu bym to wywalil. Przy okazji warto zajrzec do kolektora dolotowego i rowniez go wyczyscic.

Jezeli chcesz czyscic to polecam plyn w sprayu do czyszczenia gaznikow. Bardzo dobrze rozpuszcza nagar i inne osady. Cos takiego: http://www.emotorspares.co.uk/holts-carburettor-cleaner-500ml-10633-p.asp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze nic sie nie stanie, wywal egr zaslep i jesli jest koniecznosc podpnij pod kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze nic sie nie stanie, wywal egr zaslep i jesli jest koniecznosc podpnij pod kompa.

+1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal jeszcze kata i będzie cacy- po cholerę Ci on? Na takie "naprawy" jest fajne określenie : druciarstwo.

Nie chce mi się wdawać w polemikę, bo to nie forum motoryzacyjne.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

''Wywal jeszcze kata i będzie cacy- po cholerę Ci on? Na takie "naprawy" jest fajne określenie : druciarstwo.

Nie chce mi się wdawać w polemikę, bo to nie forum motoryzacyjne.''

:)  Jestes ekologiem z przekonania czy nie masz najmnieszego pojecia o silnikach i wierzysz we wszystko co powie mily pan z serwisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbylak widac ze nie masz zielonego pojecia o samochodach bo pominiecie zaworu egr nie ma nic wspolnego z druciarstwem. A powiedz, czy rezygnacja z dpf-u w przupadku jego awarii to rowniez druciarstwo?Poczytaj troszke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunięcie DPF-u niestety to najczęściej totalne druciarstwo. Tylko w niektórych autach da to się zrobić prosto i skutecznie. Jeszcze nie widziałem np. Mercedesa 211 czy 224, czy 251 z sensownie usuniętym DPF-em. Nikt kto to robił nie był w stanie wyprogramować (obejść) tego w elektronice auta.

Pomijam tu oczywisty fakt że sam pomysł z DPF-em to bezsens ekologiczny i ekonomiczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz Lemax, da się i czemu nazywasz to druciarstwem? Pomijam fakt, że DPF można wyczyścić tylko raz. Akurat przypadku Mercedesa nie znam ale szereg Audi Mazd już wśród znajomych jeździ bez DPF-u. Aha i jeden Saab. Ale to nie temat o filtrze cząsteczek stałych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

Usunięcie DPF-u niestety to najczęściej totalne druciarstwo. Tylko w niektórych autach da to się zrobić prosto i skutecznie. Jeszcze nie widziałem np. Mercedesa 211 czy 224, czy 251 z sensownie usuniętym DPF-em. Nikt kto to robił nie był w stanie wyprogramować (obejść) tego w elektronice auta.

Pomijam tu oczywisty fakt że sam pomysł z DPF-em to bezsens ekologiczny i ekonomiczny.

Usuniecie EGR i DPF jest wykonalne.  Mozna to zrobic w KAZDYM aucie. Rowniez w Mercedesie. Akurat wiem to na wlasnym przykladzie. Pod maska mam silnik OM642. Pozbylem sie eko bzdur. Zarowno EGR jak i DPF zostaly pomyslnie wyprogramowane. Usluge swiadczyla firma specjalizujaca sie w tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Lemax, wszystko się da tylko trzeba znaleźć odpowiedniego fachowca o wywalania pseudoeko badziewia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wadliwy EGR może wpływać na branie oleju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem że się da, znam firmę która to robi PRAWIDŁOWO :) Niestety zdecydowana większość robi druciarstwo a efekty są żałosne i często prowadzą do kolejnych problemów z silnikiem. Ale nie ma co ciągnąć bo to nie o tym wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

A czy wadliwy EGR może wpływać na branie oleju?

Nie ma nic wspolnego z ''braniem'' oleju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.