Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sergio9

Steinhart Nav-B Chrono II DLC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych zegarkomaniaków :)

Jestem tu całkowicie nowym użytkownikiem, choć forum czytam już od dłuższego czasu. Stoję przed zakupem pierwszego poważnego zegarka. Podążając za moimi oczekiwaniami, tj. typ pilota, czarny PVD, DLC, dość masywny, szwajcarski, mechaniczy, chrono i do kwoty ok 3500zł wybrałem zegarek powyżej. i tu pytanie jakie są wasze opinie na ten temat? oczywiście czytałem w dziale Steinhart Club, zapoznałem się również z recenzją użytkownika jslanina. Pytanie do pozostałych użytkowników, czy warto zapłacić ponad 3000 za ten zegarek? Jakie są Wasze opinie na temat tego bardzo młodego producenta zegarków? Czy to nie ryzyko? I jak z prestiżem? W tej kwocie zegarek spełnia moje wszystkie wymagania. Na podobnym mechanizmie VJ 7750, modele osiągają dużo wyższe ceny. Krótko - czy kupilibyście go mając takie wymagania i możliwości budżetowe jak ja ?

Pozdrawiam i dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił.

Prestiż żaden.

Zegarki dobrze wykonane, nie ma jakis rażących niedociągnięć (posiadam jednego Stenka)

To marka niemiecka, mechanizmy są szwajcarskie.

Jak prezentuje sobą wszystko, czego szukasz to brać, kupować nie żalować. Dobra cena za nowy zegarek na VJ7750, do tego wersja elabore i przyjemnie wykończony. Tyle ode mnie.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, za odpowiedź. Chętnie posłucham kolejnych opinii i sugestii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś znajomy w swoim sklepie pokazywał mi na żywo taki model Eposa:

http://www.alltime.ru/obj/catalog/watch/epos/img/big/3424-183-25-15-25__1.jpg

http://www.alltime.ru/obj/catalog/watch/epos/img/big/3424-183-25-15-25__2.jpg

http://www.alltime.ru/obj/catalog/watch/epos/img/big/3424-183-25-15-25__3.jpg

Czarna powłoka PVD wygląda rewelacyjnie. No i pięknie zdobiony unitas na przeszklonym deklu. Co prawda nie jest to chrono i brak lotniczego charakteru, ale wersja all black piękna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam na Pw ;)

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj na forum,

zegarki Steinhart są tak naprawdę niemieckie a nie szwajcarskie, mają tylko szwajcarskie werki. Abstrahując od kraju pochodzenia mają one dobrą opinię zarówno na naszym forum, jak i na uhrforum.de, ale zdarzają się także co jakiś czas opinie o nie do końca udanych egzemplarzach.

Steinharty z linii Nav B (modele z centralną sekundą) są bardzo dobrymi wizualnymi replikami B Uhrów używanych przez niemieckich pilotów z czasów II wojny światowej, modele z małą sekundą na godzinie 9 i chronografy, to już "wariacja na temat" gdyż nie są zgodne z ówczesną specyfikacją dla zegarka lotniczego.

Jeśli chodzi o cenę, to jest ona w przypadku lotniczych Steihartów bardzo korzystna, tzn. otrzymujemy dobry zegarek w dobrej cenie, znacznie niższej niż w przypadku konkurencji (mam na myśli zegarki Archimede, Stowa czy Laco). Z czego taka a nie inna cena wynika, tego nie wiem. Jest na ten temat kilka teorii.

Jeśli chodzi o prestiż, to obawiam się , że marka Steinhart do najbardziej prestiżowych nie należy, ale jest to kwestia względna.

Podsumowując: uważam, że, jeśli Nav B Chrono, lub jakiś inny zegarek z linii Nav B podoba Ci się i masz na niego pieniądze, warto go kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Każdy wybór będzie dobry.:))

No, prawie każdy..

Ale dlaczego z powłokami????

Rysy na takiej powłoce nie da się usunąć.

To taka, bardzo krótkotrwała uroda.:))

Chyba,że będziesz baaaardzo uważał.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również uważam, że w tej cenie jest to dobry wybór. Podobnie jak przedmówca wolałbym wersję stalową, a nie DLC, chociaż pogłoski o wyjątkowej delikatności powłoki DLC są mocno przesadzone. DLC jest w miarę trwałą powłoką, ale jednak to tylko powłoka. Co stal, to stal.

Musisz też wiedzieć, że chrono Steinharta to naprawdę duży zegar. Do tego trzeba mieć odpowiedni nadgarstek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie - że DLC póki co jeszcze nie ucierpiało. Zegar faktycznie do małych nie należy - warto sprawdzić czy przy 44mm średnicy i 52mm od ucha do ucha będziemy się czuli komfortowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o prestiż, to obawiam się , że marka Steinhart do najbardziej prestiżowych nie należy, ale jest to kwestia względna.

Podsumowując: uważam, że, jeśli Nav B Chrono, lub jakiś inny zegarek z linii Nav B podoba Ci się i masz na niego pieniądze, warto go kupić.

A czy jest jakaś alternatywa podobnej lub lepszej jakoś w tej lub niewiele wyższej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz Hamiltona X-Wind.

Do 4 tys. spokojnie kupisz nowego. Ma lepsze WR, nowe modele mają udoskonalony mechanizm z większą rezerwą chodu i podobno większą dokładnością. Wykonanie na bdb poziomie, marka Hamilton jest moim zdaniem wyżej pozycjonowana. X-Wind lepiej układa się na nadgarstku w porównaniu ze Steinhartem chrono. Minus w porównaniu ze Steinhartem to brak antyrefleksu na szkiełku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj na forum,

zegarki Steinhart są tak naprawdę niemieckie a nie szwajcarskie, mają tylko szwajcarskie werki. 

Tu małe sprostowanie, w gwoli ścisłości. Marka Steinhart Timepieces jest marką niemiecką to fakt, natomiast same zegarki, w całości składne są w Szwajcarii.

W Niemczech są tylko konfekcjonowane (paski, pudła, pakowanie, wysyłka).

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Hamiltona który poleca kolega. Wszystko zależy od tego czy będziesz się dobrze czuł z tak dużym zegarkiem...

Dla ścisłości umieszczam zdjęcie o jakim Hamiltonie mowa:

34573_v_1333981029.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze taki Aviator, może nie chrono ale za to tańszy...

c11-auto-kvkt_christopher-ward_1_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz Hamiltona X-Wind.

Do 4 tys. spokojnie kupisz nowego. Ma lepsze WR, nowe modele mają udoskonalony mechanizm z większą rezerwą chodu i podobno większą dokładnością

Potwierdzam, H21 montowany w odświeżonej wersji X-Winda lepiej pracuje niż pierwotnie używany Valjoux 7750.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.