Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

spidernet

Casio timekeeping. Co w praktyce oznacza ta funkcja?

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem na aukcjach interesujący zegarek Casio. Sprzedawca w opisie zaznacza, że nie działa tryb timekeeping. Co oznacza ten tryb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym mianem w angielskojęzycznych instrukcjach określany jest główny tryb pracy zegarka, czyli wskazywanie czasu. Także trochę słabo, jeśli nie działa. ;) Nie wiadomo jednak, czy faktycznie o to chodziło sprzedawcy.

Daj linka do tej aukcji, zobaczymy o co może chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aukcja nr 3781337920. W zasadzie dokonałem już zakupu i czekam na przesyłkę. Uprzedzam jednak zapytanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To który w końcu kupiłeś, bo widzę tam zdjęcia dwóch różnych zegarków? ;) I każdy z nich to podróba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwróciłem uwagi na różnice na zdjęciach. Wg sprzedającego to model EQW-T720DC-1A. W każdym razie czasami kupuję coś na chybił/trafił i tym razem tak się stało... Możesz jednoznacznie określić, że zegarek to podróbka? A może jest jakaś mała szansa, że nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie obydwa to na 100% podróby.

T720 pojawił się na rynku w ubiegłym roku. Te tutaj próbują imitować M710, który w takiej wersji kolorystycznej nigdy nie występował.

Jeśli mimo wszystko masz jakąś nadzieję, to jednoznacznie będzie można to w prosty sposób zweryfikować, gdy zegarek będziesz miał już w ręku. Daj znać, gdy dotrze. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie coś sprzedający chyba kręci. Z tego co widzę, to zegarek był już wcześniej sprzedawany na allegro :-/ Znalazłem te wersje kolorystyczne w sieci pod nazwą red bull limited edition. Nie zwróciłem jednak uwagi, że to model 2012 (a w opisie zegarek był kupiony podobno 4 lata temu). Co zrobić... Sprzedający wysłał za pobraniem. Może poprosić go o dodatkowe zdjęcia z uwagi na wątpliwości? 

PS. Mamy kolejną ciekawą aukcję użytkownika nr 3796146549. Tutaj jednak mam większe wątpliwości co do oryginalności produktu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda czasu, jeśli jeszcze nie zapłaciłeś to po prostu zrezygnuj z transakcji, jeśli zapłaciłeś to zegarek zwrócisz - sprzedający napisał, że zwroty przyjmuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiający przypadek. Zerknąłeś może na pozostałe jego aukcje? Masz jakieś wątpliwości co do pozostałych zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiający przypadek.

Ani trochę. Jak dla mnie nie ulega najmniejszej wątpliwości, że to podróby.

Wybacz, dopiero teraz doczytałem, że sprzedający już wysłał przesyłkę. Pozostaje więc tylko zwrot albo nieprzyjęcie przesyłki.

PS. Na modowych zegarkach w ogóle się nie znam, więc tego dizla nie ocenię. Co do Tissota to od razu widać, że nie jest to model z opisu aukcji - inna koperta, bransoleta, wskazówki. Nowy także na pewno nie jest - porysowana bransoleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując zapisek "nie działa timekeeping" - warto zastanowić się nad faktem, czy aby sprzedawany przedmiot nie jest podróbką  :huh:

Swoją drogą ciekawe z reguły jakie funkcje nie działają w podróbkach względem oryginalnych... Już wiemy, że waveceptor. Ciekawe co jeszcze.

Btw. Dzięki za uświadomienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą ciekawe z reguły jakie funkcje nie działają w podróbkach względem oryginalnych... Już wiemy, że waveceptor. Ciekawe co jeszcze.

W przypadku tego modelu podróba tylko wizualnie próbuje imitować oryginał - pod względem funkcjonalnym nie ma z nim nic wspólnego, a mechanizm można zweryfikować bez otwierania zegarka. Siedzi tam prosty kwarc z chronografem, zasilany zwyczajną baterią. Zresztą zastosowanie niewłaściwego mechanizmu widać nawet na tych tragicznych zdjęciach - okienko daty przesunięte jest zbyt blisko środka tarczy i nachodzi na prawą tarczkę, a wskazówka na lewej tarczce odlicza sekundy zamiast pokazywać aktualny dzień tygodnia. Przyciski z lewej strony to atrapy, a czas ustawia się tradycyjnie - koronką. Natomiast w oryginale koronka służy tylko do obracania wewnętrznego bezela, a sterowanie zegarkiem realizowane jest całkowicie elektronicznie, przy użyciu przycisków. O zasilaniu słonecznym nawet nie wspominam. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Seven napisał, wszystko jest nie tak. Model w opisie się nie zgadza, tak wersja innego nawet nie istniała. Nie działa podstawowa funkcja czyli wskazanie czasu. :) Poza tym nie kupuje się od takich sprzedawców z mała liczbą komentarzy, nawet za 160zł bo to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Oddeślij go jak najszybciej i może wspomnieć gościowi, że sprzedaż podrób w Polsce jest karalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co pozostaje jak zrezygnować z transakcji. Dobrze że mamy tak rzetelne forum :) Dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Ło Matko!  :wacko: Napis na zapięciu lepiej bym wyrzeżbił pilnikiem  :P

2_f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie coś sprzedający chyba kręci. Z tego co widzę, to zegarek był już wcześniej sprzedawany na allegro :-/ Znalazłem te wersje kolorystyczne w sieci pod nazwą red bull limited edition. Nie zwróciłem jednak uwagi, że to model 2012 (a w opisie zegarek był kupiony podobno 4 lata temu). Co zrobić... Sprzedający wysłał za pobraniem. Może poprosić go o dodatkowe zdjęcia z uwagi na wątpliwości? 

PS. Mamy kolejną ciekawą aukcję użytkownika nr 3796146549. Tutaj jednak mam większe wątpliwości co do oryginalności produktu...

wysłał za pobraniem, a więc nie odbieraj przesyłki a sprzedającemu napisz że podróbke możesz kupić ale za symboliczną złotówkę. No jeszcze kwestia z allegro trza sprawę zgłosić np. towar nie zgodny z opisem.

Nie ma to jak sprawdzony sprzedawca- ja mam dylemat czy przedłużyć gwarancje o następne 3 latka dla swojego ryska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.