pawzab 0 #1 Napisano 16 Lipca 2018 Podpinam się jeżeli można.Te Freiburgi czasem ciężko poznać,czyj to mechanizm?mam kolejny mechanizm do rozpoznania,prosze o pomoc w identyfikacji.Dziękuję 1. 2. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #2 Napisano 16 Lipca 2018 Drugi mechanizm jest łatwy do identyfikowania - Mauthe.1. Bardzo charakterystyczne dla Mauthe bloki. 2. Na mechanizmach Mauthe w lewym dolnym rogu przedniej platyny znajduje się liczba od 1 do 20 (numer zestawu montażowego). Jeśli odejmiemy 20 od numeru seryjnego 1780, otrzymamy wielokrotność 20. 1780-20 = 1760. Dotyczy to wszystkich Mauthe.Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3 Napisano 16 Lipca 2018 Ad . 1. Mam dokładnie taki sam z numerem 45xxx . Myślałem że to Endler ale Piotr stwierdził że nie pasuje tu wieszak i nie jest to ani "Endler, Germania ani Concordia" i na tym stanęło ... Może ktoś rozwiąże zagadkę ... ? Znowu jakiś mityczny Niemiec co go Wandzia nie chciała , a potem żałowała 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #4 Napisano 16 Lipca 2018 Wagowy mechanizm Mauthe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #5 Napisano 16 Lipca 2018 Drugi mechanizm jest łatwy do identyfikowania - Mauthe.1. Bardzo charakterystyczne dla Mauthe bloki. Блочки.jpg 2. Na mechanizmach Mauthe w lewym dolnym rogu przedniej platyny znajduje się liczba od 1 do 20 (numer zestawu montażowego). Jeśli odejmiemy 20 od numeru seryjnego 1780, otrzymamy wielokrotność 20. 1780-20 = 1760. 20.jpg 1780.jpgDotyczy to wszystkich Mauthe. Tatyana Dziękuję serdecznie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6 Napisano 16 Lipca 2018 Wagowy mechanizm Mauthe Drugi !!!Pierwaszy nie zidentyfikowany. ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #7 Napisano 16 Lipca 2018 Sam fakt istnienia wagowych mechanizmów Mauthe jest dla mnie trochę szokiem, i to jeszcze z tak wysokimi numerami. Skoro robili mechanizmy dla kogoś dla czego nie zrobili serii i nie sygnowali ich swoim znakiem firmowym ? Budowa tego mechanizmu w wielu szczegółach przypomina tego znanego Mauthe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 16 Lipca 2018 Arek, ale ten werk, który pokazujesz, to jest wg Ciebie Mauthe? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #9 Napisano 16 Lipca 2018 Następny który ma identyczne sanki i bloczki i podobną budowę mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #10 Napisano 16 Lipca 2018 Wieszaki są identyczne, to fakt. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #11 Napisano 16 Lipca 2018 Arek, ale ten werk, który pokazujesz, to jest wg Ciebie Mauthe? Piotrze ciężko mi uwierzyć w istnienie wagowych mechanizmów Mauthego. A pokazałem go bo ma podobną budowę. Tylko i wyłącznie.Wieszaki są identyczne, to fakt. Wieszaki, kotwica, zakończenie drążka kotwicy, ma sporo identycznych szczegółów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #12 Napisano 16 Lipca 2018 Piotrze ciężko mi uwierzyć w istnienie wagowych mechanizmów Mauthego. A pokazałem go bo ma podobną budowę. Tylko i wyłącznie. Wieszaki, kotwica, zakończenie drążka kotwicy, ma sporo identycznych szczegółów. Katalog Mauthe, 1906 r. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #13 Napisano 16 Lipca 2018 Z katalogiem nie ma co dyskutować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 16 Lipca 2018 O ten wpis Ci chodziło? Tu mamy jeszcze jeden problem. Ile widziałeś linkowców Wernera i Mauthe? Ja sobie żadnego nie przypominam. No może jeden, ale z tą dziwną sygnaturą FM z misiem w środku (znowu ten miś...). Trochę inaczej to brzmiało. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #15 Napisano 16 Lipca 2018 Ja nie widziałam ani jednego wagowych Mauthe z numerem seryjnym więcej niż 10 000. U mnie w bazie danych 16 takich mechanizmów. Wszystko bez sygnatury. Wagowych Mauthe w katalogach za 1912 roku. Moje zdanie Mauthe produkowały takie mechanizmy, ale w bardzo małej ilości.Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #16 Napisano 16 Lipca 2018 O ten wpis Ci chodziło? Trochę inaczej to brzmiało. Tak o to, odnalazłem ten temat i faktycznie źle to zapamiętałem, mój błąd sorki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #17 Napisano 16 Lipca 2018 I jeszcze wpis z 21.02.2012, z rzeczonym linkowcem sygnowanym FM z misiem:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/70867-zegar-francuz/Koło się być może zamyka, i może jest to zegar Mauthe. FM - inicjały się zgadzają. W końcu Germanii dorobiliśmy jedną kilka lat później, nie wspomnę o FG 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #18 Napisano 16 Lipca 2018 Firma Mauthe miala oddzial -fabryke kolo Paryza - Fontenay lub podobnie. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #19 Napisano 16 Lipca 2018 Drugi !!!Pierwaszy nie zidentyfikowany. ...podejrzewam że te nasze mechanizmy to Endler,ale mogę się mylić.Porównaj czcionkę i inne szczegóły 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #20 Napisano 16 Lipca 2018 Endlera można skreślić spokojnie. Zupełnie inna bajka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawzab 0 #21 Napisano 16 Lipca 2018 Endlera można skreślić spokojnie. Zupełnie inna bajka. pisałem wcześniej sprostowanie,ale się nie ukazało?..porównywałem czcionki numerów,od wszystkich producentów z Freiburga,tylko BG ma takie same,a raczej powiem więcej-identyczne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #22 Napisano 17 Lipca 2018 Ad.2#4 i #25http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95565-prosz%C4%99-o-pomoc-w-identyfikacji/ 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszold 0 #23 Napisano 23 Listopada 2018 Drugi !!!Pierwaszy nie zidentyfikowany. ...Co do pierwszego dostałem takie sugestie ze może być to kienzle lub willman wnioskuje po budowie mostka na kotwicy co wy na to .ps dziękuję Piotrowi za okazaną pomoc pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #24 Napisano 23 Listopada 2018 Co do pierwszego werku to w Kappel&Co mam takie wskazówki ale to można wymienić 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #25 Napisano 23 Października 2019 Co do pierwszego werku to w Kappel&Co mam takie wskazówki ale to można wymienić To raczej mechanizm Borussi z pierwszej numeracji (bez otworu w tylnej płycie). Borussia też stosowała ten wzór wskazówek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach