Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

karoljozef

kamienne wskazówki

Rekomendowane odpowiedzi

fajnie, że ci się chce i że masz zajawkę!

mnie się bardzo podoba kolor niebieskich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w klimatach ,które mnie interesują w zegarkach-divery,lotniki,zegarki militarne ,toolwatches...i pare jescze dziwactw typu King Seiko i G-shock ..raczej nie znajdą zastosowania ....ale ogromny szacunek za pomysł i wykonanie ...myślę ,że możesz wydeptać sobie bardzo ciekawą i całkiem prestiżową(kultową) niszę w tej dziedzinie...oby tak się stało.powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczekajmy na sekundnik....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za dobre słowo

najbardziej zmobilizowała mnie do dalszej pracy prośba o sekundnik...

oczywiście jest w planach bo to były na razie wersje najprostsze, na próbe

dosłownie godzinę temu znalazłem zegarek Goley'a Cephee

ma on wskazówki z syntetycznego korundu barwionego na niebiesko, piszą na swojej stronie, że mają straszne problemy z ich zrobieniem, udaje im się 1 na 10, chyba dlatego, że jadą na CNC czy innych komputerowych czortach, warto zwrócić uwage na krawędzie, które wyglądają się jakby postrzępione, taki materiał można obrobić w każdy dowolny sposób, trochę to dziwne

śmiem twierdzić, że metodami przemysłowymi obróbka kamieni naturalnych, w tym konkretnym przypadku, jest skazana na niepowodzenie

można i trzeba z nich wykrzesać więcej życia, wtedy to ma sens, rozpatrywać je przestrzennie, oni natomiast zrobili płaskie szkiełka

PS

gratuluje Panu y60 umiejętności tworzenia pięknych zdjęć, ja dopiero zaczynam z makro, przy okazji więc dodam, że na żywca wskazówki są naprwdę milutkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszlo wspaniale - polecam dalsze eksperymentowanie.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy projekt.

Zastanawia mnie tylko czy kamień nie pęknie np przy upadku zegarka na ziemię co niestety czasami się zdarza?

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czuje Diesel że Ty chciałbyś te wskazówki w swoim Pamie...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamień jest bardzo kruchy w porównaniu do stali.

Obawiam się że nie zniesie wstrząsów jakimi jest poddawana wskazówka sekundnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czuje Diesel że Ty chciałbyś te wskazówki w swoim Pamie...

O nie, zdecydowanie nie

One bardziej pasują do jakieś kieszonki niż naręcznego

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, czy pęknie?

jak pisałem na początku, założeniem eksperymentu była symulacja najgorszego możliwego przypadku - co do wyboru kamienia, sposobu obróbki i nadanego kształtu - sam się dziwię ale jak dotąd nie jest źle...

jeżeli zatosować szereg ulepszeń (a jest ich sporo do wyboru), to rozwiązanie, które przyjdzie na koniec tego procesu eksperymentalno-poznawczego będzie wielce obiecujące, w to wierzę

na następny ogień idą inne, lepsze gatunki kamieni do tego celu i zastosowanie zbrojenia metalową folią - stworzenie swego rodzaj kompozytu, który powinien znosić już naprawdę duże obciążenia

oczywiście następstwa nagłych wstrząsów będzie można sprawdzić doświadczalnie

pozostaje kwestia - i tu prosze o pomoc Kolegów Zegarmistrzów - na jaką całkowitą grubość wskazówki moge sobie pozwolić

wiem, że niektóre mechanizmy współczesne mają możliwość mocowania grubszych wskazówek, oczywiście dorabiając do już istniejącego zegarka tej możliwości nie będzie dlatego zakładam najtrudniejsze - najcieńsze wymiary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.