kolo1 0 #1 Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam. Mam problem z termometrem w risemanie, otóż jak można się domyślić pokazuje błędne odczyty znacząco różniące się od faktycznej temperatury tzn. pokazuje np 10C gdy jest 20 lub odwrotnie. Zegarek jest nowy, kalibrowałem (ustawiałem temp ręcznie) go zgodnie z instrukcją kilka razy. Jakieś pomysły? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #2 Napisano 14 Kwietnia 2010 Może kalibrujesz go jak nie jest na nadgarstku, a potem go zakładasz i mierzysz temperaturę. Ciepłota ręki przekłamuje odczyt. A tak na marginesie to ten cały termometr to bajer, ja nigdy go nie używam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 474 #3 Napisano 14 Kwietnia 2010 Generalnie w zegarku funkcje typu termometr i wysokościomierz to tylko bajery. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mickey 4 #4 Napisano 14 Kwietnia 2010 Risemana w ręku nie miałem, ale np. , 'boratowi' udało się uzyskać niezły wynik w porównaniu do zew. termometru. Ale podejrzewam, że tak jak np. Lestaf pisał jest to raczej gadżet niż mogące służyć za prawdziwy miernik urządzenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #5 Napisano 15 Kwietnia 2010 Za to barometr w Risemanie jest świetny i śmiało można na nim polegać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NETRUNNER 2 #6 Napisano 15 Kwietnia 2010 zgodnie z opiniami toprowcow wskazniki wysokosci w casio (przypominam ze mierza na podstawie zmian cisnienia zgodnie z normami ISO) jest dokladny i jeden z lepszych jakie sa dostepne. termometr zgadzam sie ze przyda sie tylko jak rano sie budzisz i bierzesz zegarek do reki sprawdzic temperature po tym jak cala noc lezal sobie na polce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whats up 0 #7 Napisano 19 Kwietnia 2010 Wystarczy 15min zeby zmeirzyc dokladnie temperature. W pracy raz padlo ogrzewanie i byly 4 termometry 2 rdzeniwki rteci,1 elektroniczny i moj z prw 500t 7ver protreka i pokazywal co do stopnia 0 SEIKO RULEZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomirek 9 #8 Napisano 7 Maja 2010 hehe, ja nawet nie wpadłem na to, żeby skonfigurować termometr No ale nadrobiłem zaległości i zobaczymy. Kalibrowałem na nadgarstku ale może trzeba było go zdjąć? Z tym, że wtedy do pomiarow musialbym tez go zdejmowac. Troche bez sensu. Przy okazji pytanie. Ile czasu od zdjecia z łapki zajmuje mu ustalenie właściwej temperatury otoczenia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Berni 0 #9 Napisano 24 Sierpnia 2010 Tak się zastanawiam, do czego się przydaje funkcja barometru w zegarku, przecież zmianę pogody widać gołym okiem, wystarczy spojrzeć na niebo (np. nadciągają chmury, albo się rozjaśnia).Bardziej praktycznym sensorem jest moim zdaniem kompas elektroniczny. Szkoda, że GW-9200 tego nie ma. Gdyby miał to bym go kupił, a tak to kupiłem GW-M5600. Czy to dobry wybór ... czas pokaże 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #10 Napisano 24 Sierpnia 2010 zalezy do czego..jak do ciezkiej ekstremalnej pracy gdzie zegarek bedzie ciągle narazony na uderzenia to kiepski wybór,ale jak bedzie delikatniej eksploatowany to dobry wybór bo zegarek jest bardzo zgrabny-druga sprawa,na której ręce nosisz zegarek,bo ja na lewej i mam z wiazku z tym maly dyskonfort w odczytywaniu czasu gdyż widze wszystkie znaki na wyswietlaczu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #11 Napisano 25 Sierpnia 2010 zalezy do czego..jak do ciezkiej ekstremalnej pracy gdzie zegarek bedzie ciągle narazony na uderzenia to kiepski wybór,ale jak bedzie delikatniej eksploatowany to dobry wybór bo zegarek jest bardzo zgrabny-druga sprawa,na której ręce nosisz zegarek,bo ja na lewej i mam z wiazku z tym maly dyskonfort w odczytywaniu czasu gdyż widze wszystkie znaki na wyswietlaczu Dlaczego uwazasz, ze gw-m5600 nie nadaje sie do ciezkiej pracy?Widzisz te znaki, ktore sie nie wyswietlaja? 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #12 Napisano 25 Sierpnia 2010 Tak się zastanawiam, do czego się przydaje funkcja barometru w zegarku, przecież zmianę pogody widać gołym okiem, wystarczy spojrzeć na niebo (np. nadciągają chmury, albo się rozjaśnia).Bardziej praktycznym sensorem jest moim zdaniem kompas elektroniczny. Szkoda, że GW-9200 tego nie ma. Gdyby miał to bym go kupił, a tak to kupiłem GW-M5600. Czy to dobry wybór ... czas pokaże Dzień może zacząć się słonecznie i na niebie może nie być ani jednej chmurki, ale jeśli w nocy ciśnienie spadało to pewne na bank, że będzie padać. Ja często jeżdżę w góry i wiedza o tym jakiej pogody mogę się spodziewać, jest dla mnie bardzo ważna. Sam odczyt ile aktualnie jest hpa, może niewiele Ci powiedzieć, ale wykres zmian ciśnienia, powie Ci o nadciągającej pogodzie już bardzo wiele. Barometr w zegarku potrzebny jest też do określania wysokości. Większość wysokościomierzy działa na zasadzie pomiaru różnicy ciśnienia podczas zmiany wysokości, ten w zegarkach działa identycznie.Zasada jest taka, im wyżej tym niższe ciśnienie. A tak na marginesie, to po cholerę Ci kompas w zegarku? Za pięć zeta możesz kupić malutki kompas w każdym sklepie harcerskim, a skoro jesteś tak dobrym obserwatorem i potrafisz przewidzieć pogodę tylko patrząc w niebo, to powinieneś też wiedzieć, że mech porasta drzewa od północy, słońce wschodzi na wschodzie i zachodzi na zachodzie, a w miedzy czasie stoi gdzieś w okolicach południa, a w nocy gwiazda polarna pokazuje idealnie północ o każdej porze roku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Berni 0 #13 Napisano 25 Sierpnia 2010 A tak na marginesie, to po cholerę Ci kompas w zegarku? Za pięć zeta możesz kupić malutki kompas w każdym sklepie harcerskim, a skoro jesteś tak dobrym obserwatorem i potrafisz przewidzieć pogodę tylko patrząc w niebo, to powinieneś też wiedzieć, że mech porasta drzewa od północy, słońce wschodzi na wschodzie i zachodzi na zachodzie, a w miedzy czasie stoi gdzieś w okolicach południa, a w nocy gwiazda polarna pokazuje idealnie północ o każdej porze roku. Lestaf, z tym mchem to nie jest taka prosta sprawa, ponieważ tak naprawdę mech rośnie tam gdzie chce. W szkole podstawowej, a może nawet w przedszkolu, uczą, że mech rośnie po północnej stronie drzewa, kamienia, itp - bo mniej tam słońca, a mech lubi cień. Jest to czysta teoria. W lesie jest właściwie wszędzie cień i jak ostatnio nawet obserwowałem będąc w puszczy to "mech rośnie gdzie się mu podoba" nawet dookoła drzewa, nawet po stronie południowej. Oczywiście można się opierać na pozycji i ruchu Słońca o ile jest dzień i słońce nie przysłaniają chmury. Przez gęstsze chmury to wiesz, że gdzieś na niebie jest tam słońce ale dokładnie to go nie wskażesz a na pewno nie będąc jeszcze w lesie. Więc nie jest to takie proste. Dlatego chodząc na częste spacery w lesie, prócz nieporęcznego GPS (częsty zanik sygnału) dobrze wspierać się kompasem (najlepiej jak jest on pod ręką ... czyli w zegarku). Dlatego wspomniałem, że szkoda, że GW-9200 nie ma tego praktycznego sensora. A barometr w GW-9200, no cóż. Jest na pewno wspaniałym, funkcjonalnym sensorem. Tylko, że dla moich nie tak już młodych oczu malutki wykres ciśnienia w tym zegarku nie jest czytelny. Ale ważne, że GW-9200 ma ten sensor i jak wynika z relacji wielu forumowiczów jest on w miarę dokładny. Osobiście, czysto teoretycznie, dokładność barometru pogody mnie się zastanawia, gdyż będąc w górach człowiek przemiesza się na zasadzie "góra/dół" więc sensor barometru wykonując co dwie godziny próbkę pomiaru ciśnienia wykonuje je na różnych wysokościach i wykres (czysto teoretycznie) nie może być wiarygodny. Więc zostaje nie tak już młode oko i chmury Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #14 Napisano 25 Sierpnia 2010 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Berni 0 #15 Napisano 25 Sierpnia 2010 PRW_1500_1VER jest pięknym zegarkiem. Gdyby jeszcze PRW_1500_1VER był g-shockiem to bym go już dawno miał. Jak na razie kupiłem GW-M5600 ale nie poprzestanę na laurach i będę obserwował rynek g-shock. Może casio wypuści model GW-9200 poszerzony o kompas...Marzenia czynią nas szczęśliwszymi Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #16 Napisano 25 Sierpnia 2010 Może casio wypuści model GW-9200 poszerzony o kompas... Nie wypuści Protreki z kompasem mają ponad 5cm w jednym rozmiarze. Jeśli do tego miałaby dojść druga, zewnętrzna koperta (jak w G), to rozmiar przekroczyłby pewnie z 6cm. W "damskich" Protrekach, czyli PRW-500 udało się zejść poniżej 5cm właśnie za sprawą wywalenia kompasu. Lestaf ma rację, kup sobie zewnętrzny kompas. Wróciłem świeżo z gór, na ręce na co dzień był PAW-1300, pomimo tego, że ma kompas, używaliśmy klasycznego kompasu - bardziej dokładny i poręczny, jak się majta mapą do jej orientacji. Raz tylko kompas klasyczny miał awarię, igła się zablokowała, wtedy Protrek się przydał, bez tego byłoby ciężko (Bukowskie Vrchy ze swoimi "dobrze oznaczonymi" szlakami ). W Protreku używany był głównie stoper/timer (do odmierzania dystansów) i wysokościomierz (inaczej się łazi jak się wie, ile jeszcze do góry ). Prawdopodobnie przydałby się w praktyce PRW-1500, ze swoimi wschodami i zachodami słońca (głównie ze względu na to drugie). 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #17 Napisano 25 Sierpnia 2010 Dlaczego uwazasz, ze gw-m5600 nie nadaje sie do ciezkiej pracy?Widzisz te znaki, ktore sie nie wyswietlaja? tak,te znaki...tzn,mam na mysli jak patrze ponizej ok 30 stopnia-chyba,nie mam miary w oczach hehe [[no i musze zaznaczyc ze ja mówie o modelu gw5000-w sumie moduły rózne,ale wyswietlacz chyba taki sam]] a z ta praca to chodziło mi tylko że w tym modelu szkielko jest kiepsko chronione,bo pozatym wszytko gra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #18 Napisano 25 Sierpnia 2010 a z ta praca to chodziło mi tylko że w tym modelu szkielko jest kiepsko chronione,bo pozatym wszytko gra Faktem jest, ze szkielko nie jest tak gleboko wpuszczone w bezel jak przy innych modelach ale swoje wytrzyma.Sposc zegarek z paru metrow na ziemie szkielkiem do dolu to sie przekonasz. 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Berni 0 #19 Napisano 27 Sierpnia 2010 Mam pytanie do GW-m5600, ustawiłem sobie funkcję drzemki i jak dzwoni budzik to nie wiem jak go wyłączyć, żeby drzemka się nie uruchamiała po 5 minutach. Którym przyciskiem się wyłącza snooze (nie na stałe tylko jednorazowo)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 14858 #20 Napisano 27 Sierpnia 2010 Odnośnie braku kompasu w gw-9200, na jakimś forum widziałem zdjęcia, gdzie na pasku od zegarka ktoś zamontował sobie właśnie taki mały kompas o jakim wspomniał Lestaf. Na wszystko jest sposób 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #21 Napisano 27 Sierpnia 2010 Mam pytanie do GW-m5600, ustawiłem sobie funkcję drzemki i jak dzwoni budzik to nie wiem jak go wyłączyć, żeby drzemka się nie uruchamiała po 5 minutach. Którym przyciskiem się wyłącza snooze (nie na stałe tylko jednorazowo)? jednorazowo to poprostu wciskasz jakis przycisk.niestety nie ma mozliwosci wylaczenia snoozi - musisz wejsc w menu alarmu i tam wylaczyc alarm snoozi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Berni 0 #22 Napisano 30 Sierpnia 2010 Dzięki za info Jak dzwoni alarm to wyłączam go dowolnym przyciskiem, albo czekam 10 piknięć i jest cisza. Ale jak jest włączone snooze to 7 razy co 5 minut mam alarm nawet jak wcisnę dowolny przycisk (w czasie alarmu albo krótko po nim). Szkoda, że tak jest. Powinno być tak, że jak nie wcisnę przycisku to mam ponawiany alarm a jak wcisnę to już nie. Pozdrawiam P.S.M5600 sprawuje się wyśmienicie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach