Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

akism

Zenith EL Primero Retrotimer

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiany dziś model to dość oryginalny,ale zachowany w klasycznej konwencji zegarek.Fotografie go przedstawiające nie oddają jego prawdziwej "mocy":) ,dopiero przy bliskim kontakcie nabieramy przekonania,że to śliczny przedmiot.W przeciwieństwie do przedstawianego wcześniej zegarka(JLC Neavy seals) zenitha widać.Zwracają na niego uwagę ludzie nie mający nic wspólnego z zegarkami,ale mający poczucie estetyki - jest to prawdziwy przystojniak :) Mimo standardowego rozmiaru(42mm) koperta wydaje się być duża,co jest spowodowane jasną tarczą i dosć długimi uszami wyż wym.Co do wodoszczelności zegarek posiara wr 10atm mimo niezakręcanej koronki,oba szkła szafirowe ,górne lekko wypukłe co dodaje uroku całości.

Patrząc na funkcjonalność tego modelu to nic nie można mu zarzucić,wręcz przeciwnie stoper,który posiada mnie wystarcza,nie potrzebuję odmierzać kilkugodznnego odstępu czasu,a osobiście bardzo sobie cenię ten ład na tarczy.

62246975.jpg

Uploaded with ImageShack.us

33295084.jpg

51695523.jpg

Werk to cal 4055 ,szybkobieżny jak we wszystkich el primero.Sprawuje się b. dobrze,ale odnoszę wrażenie,że dziurawy wahlik jest nieco zbyt lekki ponieważ żeby zapełnić 50 godzinną rezerwę chodu trzeba w nim troszke pochodzić.Mój 8-godzinny pobyt w biurze jest w stanie zapełnić rezerwę do poziomu ok 20 godzin,poza tym werk szybkobieżny szybciej pobiera zawartą w sprężynie naciągowej energię,cóż taka jego specyfika.Sama estetyka wykonania mechanizmu stoi na dobrym poziomie .

46110096.jpg

Ogólne wykonanie zegarka świetne,każde ogniwo bransolety można bez problemu odjąć poprzez wykręcenie śrub,zapięcie to prawdziwy majstersztyk,mnie osobiście b.sie podoba mimo dosć masywnej budowy.

zapiecie.jpg

Podsumowując te dosć pobieżną recenzję uważam,że jest to b.udany model zenitha,szkoda,że zaprzestano jego produkcji,jakby nie było firma posiada w ofercie tyle bublowatych modeli ,których produkcję kontynuuje :) ...

Lubię patrzeć na jego cyferblat i snującą się długą wskazówkę sekundnika,naprawdę ten widok sprawia mi przyjemność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za recenzję i mam pytanie. Jak to jest z tym sekundnikiem? Czy zegarek posiada sekundnik, czy jest to tylko wskazówka sekundowa od modułu chronografu?

pozdrawiam Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...odnoszę wrażenie,że dziurawy wahlik jest nieco zbyt lekki ponieważ żeby zapełnić 50 godzinną rezerwę chodu trzeba w nim troszke pochodzić.Mój 8-godzinny pobyt w biurze jest w stanie zapełnić rezerwę do poziomu ok 20 godzin,poza tym werk szybkobieżny szybciej pobiera zawartą w sprężynie naciągowej energię,cóż taka jego specyfika.

akism,

Wiesz może czy wahnik naciąga sprężynę jedno czy obustronnie?

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ,że obustronnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za recenzję i mam pytanie. Jak to jest z tym sekundnikiem? Czy zegarek posiada sekundnik, czy jest to tylko wskazówka sekundowa od modułu chronografu?

Sekundnik pracuje bez przerwy ,w momencie kiedy chcemy skorzystać z chrono po naciśnięciu przycisku resetuje się i odmierza czas stopera..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ogolnie bardzo fajny ale .... no wlasnie, jeden przycisk chrono zawsze zaburza mi wyglad koperty . Albo dwa albo wcale tak jak np robi Habring gdzie koronka rowniez obsluguje caly chronograph

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna maszyna, moim zdaniem zdecydowanie Twój najfajniejszy zegarek :)

Dzięki za recke.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piekny zegarek, ale uwazam ze zdecydowanie lepiej by sie prezentowal na cudownej firmowej gumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Guma też pasuje,ale ta bransoleta wg mnie jest super..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurza mnie tylko jedna rzecz w tej bransolecie. Ostatnie ogniwo nie jest na równi z uszami, powinno być ciut krótsze.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EPPL

Piękny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny.

Poproszę jeszcze parę fotek mechanizmu, bo jest na co patrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.