Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mariusz888

Zegarek za ok 2500zł - spore zestawienie i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że taki topic już był, i oczywiście żeby nie być ignorantem to go przeczytałem jak i wiele innych tematów włącznie z tematami "zegarek do ... " oraz topicami nt firm - ALE gdzieś mniej więcej za około miesiąc noszę się z zamiarem zakupu zegarka za ok 2500zł (może być mniej może i trochę więcej ale nie chciałbym dać więcej niż 3000zł (takie życie studenta :wink: ))

Pewnie część będzie już narzekać ze to milionowy raz się sprawa przewija ale mimo że przekopałem tyle tematów właściwie utknąłem w wielką niewiadomą - i tutaj znów odezwą się głosy "to ma się Tobie podobać nie nam..." - OK zgodzę się, ale ogólnie słowa krytyki są zawsze mile widziane i mam nadzieję że uda mi się w tym wątku "rozbujać" dyskusję na temat zegarków w takim zakresie...

Moje oczekiwania:

-raczej wolałbym automat (problem w tym że z tego co tutaj czytałem UNITAS jest lepszy niż ETA, ale unitas ma naciąg ręczny, eta nakręca się sama -> "chodzisz i masz"... i teraz dylemat co wybrać - w sumie etę stosuje dużo dobrych firm nawet w lepszych modelach)

-raczej w stali tzn bez żadnych złoceń itd - tzn lubię kolor złota tylko że w tej cenie mowa tylko o pozłocie która i tak niezależnie od tego czy PVD czy nie i tak się ściera a przetarcia wyglądają obrzydliwie...

-styl... nie wiem - nie przesadnie elegancki bo na co dzień nie biegam w garniturze, natomiast też nie taki "super lajt" - raczej divery odpadają (nie mówię że nei lubię tylko że takie które mi się podobają ostro przekraczają tą cenę... )

-generalnie na pasku - bransoleta tylko w drodze wyjątku

-firmy takie jak Atlantic/ Adriatica/ Certina/ Tissot/ i o podobnej stylistyce odpadają - są albo zbyt sportowe albo nawalone zbędnymi szczegółami tak że nic na nich nie widać...

-zegarek MUSI mieć sekundnik - mały czy duży ale być musi - dla mnie zegarek bez sekundnika jest lekko upośledzony

-datownik - może być a może nie być - ogólnie zbędny detal i z jego braku się nie popłaczę...

No to lecimy z propozycjami jakie zwróciły moją uwagę :wink:

EPOS (żeby jak to ktoś już pisał topic nie był stracony :wink: )

3366:

post-19315-0-19517000-1330797528.jpg

3369

post-19315-0-87563500-1330797529.jpg

3377

post-19315-0-22753900-1330797531.jpg

niestety jest przegrany za tą pojedynczą wskazówkę... :?

3386

post-19315-0-14863000-1330797533.jpg

3387

post-19315-0-84432200-1330797534.jpg

Z Epos'em problem jest taki że jak już wspominałem to w większości manuale a nie automaty...

Maurice Lacroix stąd to chyba tylko Pontosy - ten z małą sekundą jest bardzo fajny :lol: - natomiast z rezerwą chody to do 2,5-3k raczej chyba nie dostanie - zresztą tak średnio się prezentuje - taka szarość od niego bije...

post-19315-0-49350000-1330797538.jpg

Archimede

Znane i lubiane za rozsądną cenę :P

post-19315-0-30207700-1330797540.jpg

post-19315-0-70703000-1330797541.jpg

Stowa

Mocne podobieństwo do Dornbluth'a ale zegarek świetnie wygląda (Dornbluth zresztą też :D ) czytałem o Stowie ale jej porównanie do reszty na forum jest dosyć mgliste...

post-19315-0-19986500-1330797543.jpg

post-19315-0-51387100-1330797544.jpg

Frederique Constant

Na forum było trochę opinii że coś tam w nim nie było zbyt trwałe i było parę przypadków jakiś wad czy coś - szczegółów już nie pamiętam ale były też jakieś negatywne głosy właśnie na niego.

post-19315-0-04641600-1330797546.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z zaprezentowanych:

jesli elegancki to Stowa lub Frederik...

jesli pilot to Archimeda, pilot Stowy, albo rusek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musi byc Szwajcar? Bo z tekstu jasno nie wynika...

Bo jesli nie to proponuje to:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....&highlight=

Topowy model Seiko na rynek europejski. Bardzo wysoka jakosc wykonania. Sekundnik jest, stopsekunda tez. Ma rezerwe chodu - bardzo przydatna komplikacja. Wydaje mi sie, ze nowe egzemplarze maja luminescencyjne wskazowki (moj nie ma). Zegarek na pasku, nie przesadnie elegancki, duzy rozmiar. Na Allegro chodzil za 2300 zl, ktorys z klubowiczow chcial tez sprzedac swojego.

Ja mojego nie sprzedaje, chociaz ma pare wad:

1) W "zeberkach kaloryfera" gromadzi sie powoli brud :lol: .

2) Data dzienna jest nie do odczytania dla ludzi o slabszym wzroku lub ze starczowzrocznoscia (czytaj: po czterdziestce :P ). Dla tych rocznikow polecam tradycyjny datownik w okienku.

3) zegarek jest NAPRAWDE duzy - dla mnie to wada, dla wiekszosci zegarkomaniakow - zaleta.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bral ml pontos z srebrna tarcza i sekundnikiem na 6tej, na zywo wyglada przepieknie

Pozdrawiam, Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszke - ten Seiko odpada :wink: Po za tym jednak wolał bym Szwajcara tudzież Niemca :wink:

Hamilton trochę za słodki :wink:

A co powiecie ogólnie o mechanizmach tych zegarków które przestawiłem? No w razie czego co wybrać -> manualnego unitasa czy automatyczną ete?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zaprezentowanych przez Ciebie to oczywiście Stowa Marine.

Piękna, klasyczna forma, odgłos pracy Unitasa to poezja dla uszu, a że ręczny naciąg, to jeżeli ma to być garniturowiec nie noszony codziennie jest to wręcz atut. Poza tym codzienne nakręcanie to czysta przyjemność :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
post-0-0-50712000-1330797642.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek mozesz podesłać link gdzie po wszelkich opłatach ten zegarek wyjdzie Mariusza 800 USD?

że taki zegarek miażdży wszystkie powyższe propozycje.

IMHO ten Eberhard w niczym nie jest lepszy od pozostałych przedstawionych zegarków na Unitasie.

Jeśli chcesz myślisz o automacie, nie kupuj zegarka na unitasie, szybko stwierdzisz, ze to nie to. Poszukaj czegoś na nowej ECIE, albo na linii 289X X=2,3,4,5,7,8.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
Irek mozesz podesłać link gdzie po wszelkich opłatach ten zegarek wyjdzie Mariusza 800 USD?
że taki zegarek miażdży wszystkie powyższe propozycje.

IMHO ten Eberhard w niczym nie jest lepszy od pozostałych przedstawionych zegarków na Unitasie.

sorry Paweł,

dobrze wiesz, że każdy doświadczony Klubowicz nawet jak nie ma możliwości kupowania w Stanach może kupić przy pomocy innych Klubowiczów (wystarczy chcieć i poprosic) zamykając się w tym budżecie (mnóstwo osób w naszym Klubie sobie pomaga przy zakupach w USA !!!!! ).

nie muszę chyba przypominać, że dla maestro to ja kupowałem w USA a przywoził ten zegarek mój kumpel (please tylko nie dywagujmy na temat cła i vatu a weźmy pod uwagę różnicę między 6500pln a np. 2000pln).

wyrażona w poprzednim poście opinia to moje osobiste zdanie - podtrzymuje je - dla mnie zegarek Eberharda jest lepszy i tyle.

abstrahuję od faktu, że Eberhard to kawał historii, doświadczenia i solidna pozycja na rynku.

ps.

ciekawostka => wiesz jaki zegarek najbardziej lubił nasz Papież JP II, mimo posiadania PP, VC i wielu innych ? :P:D:lol: - właśnie Eberharda

sorry za OT - to nie jest doświadczony Klubowicz i pewnie kupi u Ciebie Eposa :D - będzie miał fajny zegarek, ale będzie tylko Epos => nie Eberhard.

możesz też wystawić pojedynek Traversetolo z Eposem na Unitasach - przekonasz się empirycznie co jest lepsze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek - mocno pojechałeś z tym Eberhardem - na tym pasku robi spore wrażenie - mimo że nie przepadam za zielenią na tarczy tu robi ładne wrażenie :lol: btw w takim razie jak piszesz o pomocy w zakupie to czy ewentualnie by była taka możliwość klubowej pomocy? Oczywiście wolał bym z szklanym dekielkiem gdyby coś :wink:

Btw. Rozumiem że nie jestem super znawcą - ale to że nie jestem obkuty z 50 tomów historii zegarmistrzostwa itd i nie wiem jakie trampki nosi szef Patka nie znaczy że kupię pierwsze świecące z brzegu - a Eposom też nic nie brakuje mimo wszystko + praktycznie po sąsiedzku (Krk) no i jeszcze sprawdzony sprzedawca i takie tam pozytywy :wink:

Tomi_Leg

PostWysłany: Sro Lut 06, 2008 6:20 pm Temat postu:

Z zaprezentowanych przez Ciebie to oczywiście Stowa Marine.

Piękna, klasyczna forma, odgłos pracy Unitasa to poezja dla uszu, a że ręczny naciąg, to jeżeli ma to być garniturowiec nie noszony codziennie jest to wręcz atut. Poza tym codzienne nakręcanie to czysta przyjemność Smile

No właśnie do użytku raczej codziennego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek, no sam sobie odpowiedziałeś na moje pierwsze pytanie. Nie bardzo rozumiem co ma do rzeczy fakt, że Klubowicze przemycają zegarki z USA.

Kolega nie ma zapewne takich możliwości, ze ktoś znajomy akurat będzie jechał z USA. Inna sprawa to fakt, ze spora oferta w sklepach w USA jest tylko na papierze. Fizycznie ich nie ma. Mają zachęcać do zakupów innych modeli.

Po prostu irytuje mnie jak za każdym razem, może nie świadomie wprowadzasz ludzi w błąd podając ceny, które dla nas sa cenami netto, nie podając żadnych wyjaśnień.

abstrahuję od faktu, że Eberhard to kawał historii, doświadczenia i solidna pozycja na rynku.

Obawiam się, ze nie abstrahujesz tylko tym się sugerujesz. Z tym, ze tak jak z tym miażdżeniem przesadziłeś tak samo przesadzasz z pozycją eberharda na rynku, którego pozycja jest jak na taką historię , możliwości niestety słabiutka. Nie miałem na myśli EPOSa, rozumiem jednak, ze kierowałeś sie tym, ze sprzedaje Eposy. Miałem na myśli np. ML, który czy ci się podoba , czy nie oprócz historii miażdzy pod każdym względem Eberharda, a na pewno pozycją na rynku. Poczekaj 2-3 lata i z Eposem bedzie to samo. Już w 2007 roku w UE Eberhard miał nad MLem czy Eposem tylko jeden punkt przewagi. Dziś Ebehard to równia pochyła w dół. Irku wiem, ze ty żyjesz historią (twoje zamiłowanie do wymarłej Eterny), jednak są tacy co wolą patrzeć w przyszłość.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eberhard z 8 dniową rezerwą byłby super alternatywą dla automata - ale to już większa kasa

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż dziwne, że nikt nie zaproponował ORISa. W budżecie się mieści lub nieznacznie go przekracza w zależności od miejsca zakupu. Wygląd i jakość godne uwagi, np. klasyczny Artelier:

post-6020-0-17172000-1330797646.jpg

BTW: człowiek się zasiedzi na forum, to nawet o meczu zapomni... :lol:

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

Pawle,

możemy zakończyć ten OT stwierdzeniem, że mamy różne zdania (oceny i wizje firm).

ML to dla mnie jeszcze mniej interesująca firma niż Epos (albo inaczej: ML'a nie lubię a Epos jest mi obojętny).

musiałbym być niespełna rozumu kupując w Polsce zegarki mając jednocześnie możliwości kupowania w Stanach (przy takim kursie $).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orisy do mnie nie przemawiają - jak dla mnie to czegoś im brakuje... :? natomiast ten Eberhard jest na tyle ładny że chyba wszedł w szranki z pozostałą grupą szturmującą moje rozmyślania - tylko w necie w "Od czasu do czasu" kosztuje on 5300zł... to tak prawie 2x tyle co chcę wydać - chyba że ktoś stworzy cud :wink:

btw. ten Eberhard to ma w ogóle jakąś stronę - bo szukam i trafiam na jakieś fake'i same :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że zmierzasz raczej w stronę elegancji, lecz patrząc na styl Archimede może zainteresuje Cię jeszcze Damasko DA 36?

galeria guerero

pozdrawiam

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Majowy Diabeł

A Dommir wystawił fajnego, rzadkiego, limitowanego pilota za 2kPLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
widzę, że zmierzasz raczej w stronę elegancji, lecz patrząc na styl Archimede może zainteresuje Cię jeszcze Damasko DA 36?

galeria guerero

pozdrawiam

No Damasko ładny pilocik, ładny :lol: ale ile kosztuje? Bo pamiętam że był w oferuję ale już go tam nie ma :wink: i ew. gdzie można się za nim rozglądać (tzn czy ktoś to sprowadza do PL/ jak jest z dostępnością itd) - na stronie Damasko.de jest 750 Eur... ale jak to wygląda w PL

Co do tego pilota Dommira to tak średnio - nie wiem czemu ale jak na niego patrzę to od razu kojarzy mi się Zeno Watch... nie mówię że Zeno robi złe zegarki, ale że z Zeno to chyba tylko Bauchaus mi pasuje a nie szukam tak totalnego minimalizmu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

damasko za 2,5k sie raczej nie dostanie, chyba ze uzywke

Pozdrawiam, Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
A Dommir wystawił fajnego, rzadkiego, limitowanego pilota za 2kPLN

posłuchaj kolegi, bo to jest baaardzo ciekawy egzemplarz.

ponadto KONIECZNIE zajrzyj na stronę: www.rgmwatches.com

myślę, że po takiej wizycie nie porównasz już RGM do Zeno :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten który jest w OFERUJĘ na stronie której podałeś to:

Grande Pilot's 100 Years of Flight

Model #150F Limited Edition of 25 pcs.

Functions: Hour, Minute, Second

Strap: 22.0 mm x 18.0 mm with Stainless Steel Buckle

Hands: White with Luminous

Price:

Strap : $2,800.00

Stainless Steel Bracelet : $3,550.00

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neixet napisał:

damasko za 2,5k sie raczej nie dostanie, chyba ze uzywke

macie rację, przepraszam za zamieszanie.

napisałem to z głowy, bo myślałem, że ta oferta jeszcze wisi w "Oferuję", ale sprawdziłem i rzeczywiście już jej tam nie ma :roll:

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
myślę, że po takiej wizycie nie porównasz już RGM do Zeno :wink:

No faktycznie :wink: To raczej chyba jednak na odwrót należało by porównywać hehe, ale cóż - powiem szczerze że nie znałem tej firmy ale zegareczki w ofercie mają ładne a ceny też konkretne :shock: faktycznie te w OFERUJĘ jest całkiem tanio - nie wiem z czego to wynika ale jak dla kupującego to lepiej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.