Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

b_easy

Longines Conquest GMT vs Hydroconquest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

jestem zdecydowany na zakup jednego z powyższych zegarków, ale nie wiem na którego wybrać  :unsure:

Generalnie byłem zdecydowany na divera, ale jak już miałem go kupować to zobaczyłem w gablotce tego GMT i ostatecznie nie kupiłem nic...

Za GMT przemawia fakt iż jest ciekawą alternatywą sportowego zegarka, świetnie leży na ręce i "w razie czego " można podpiąć go pod pasek, co w przypadku divera byłoby bluźnierstwem. Rozmiar jest ten sam (41mm), cenowo GMT jest o 1k droższy.

Co Wy byście wybrali?

Dajcie znać jakie jest Wasza opinia, dla ułatwienia załączam fotki:

GMT

tQNsBhK.jpg

Hydroconquest

754888d1341422823-*-official-longines-hy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam bluźnierstwem... Sęk w tym, że HC nie ma typowo nurkowego designu (za to go lubię) i można go śmiało zestawiać na wiele różnych sposobów i wygląda to świetnie wg mnie. Sam zobacz: http://forums.watchuseek.com/f405/*-official-longines-hydroconquest-thread-*-710344-2.html
W tym wypadku mój głos na HC, zwłaszcza, że GMT 1k droższy to w ogóle bym się nie zastanawiał, no chyba, że zależy Ci na drugiej strefie. Poza tym conquest podobno strasznie wyłapuje rysy na lunecie, mimo obchodzenia się z nim z szacunkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś prawdy może być z tą lunetą, bo mocno wystaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem okazje przymierzac oba i o wiele bardziej spodobal mi sie GMT. Ma mniej pospolity design gdyz hydroconquest to kopia innych slawnych marek i polaczenie w jednym zegarku.

A zastanawiasz sie tez nad mniej znanymi markami? Te zegarki sa oba ladne w gruncie rzeczy ale ja bym wybral GMT bo jest druga strefa i nie lubie jak sa 3 cyferki a nie 4 :).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem okazje przymierzac oba i o wiele bardziej spodobal mi sie GMT. Ma mniej pospolity design gdyz hydroconquest to kopia innych slawnych marek i polaczenie w jednym zegarku.

A zastanawiasz sie tez nad mniej znanymi markami? Te zegarki sa oba ladne w gruncie rzeczy ale ja bym wybral GMT bo jest druga strefa i nie lubie jak sa 3 cyferki a nie 4 :).

Jeszcze tego nie słyszałem :D Jakie konkretnie marki masz na myśli? Może, żeby była jasność powiedz, o które konkretnie modele Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Hydroconquest jest diverem który moim zdaniem jest fajny między innymi dlatego, że całościowo nie wygląda jak kopia suba. Oczywiście można na siłę doszukiwać się różnych elementów np. zmodyfikowanych snowlflake hands z tudora, czy cyfr na tarczy z innego divera... ale chyba nie o to chodzi.

Co do porównania dwóch modeli.

GMT ma fajniejszy kształt koperty, ale jest sporo wyższa - mi to nie przeszkadza, ale nie pod każdy mankiet będzie wchodził komfortowo. Minusem jest tylko 5 ATM i niezakręcana koronka. Osobiście nie przepadam za wolnymi obrotami mechanizmu w tym modelu,  który ma jednostronny naciąg.

Jakbym miał wybrać między tymi dwoma, to hydro, fajny zegarek na co dzień - noszę z paskami, gumą, nato.. jak masz już jakiegoś divera to GMT fajnie uzupełni kolekcję.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie mam divera. Na chwilę obecna mam pilota i garniturowca, więc szukam zegarka który uzupełni moją ubogą kolekcję, czyli takie EDC do 4k, tak bardziej na sportowo ale bez przesady, do koszuli też musi pasować.

Do tej pory nie miałem zegarka na bransolecie i mam obawy że gdy mi się nie spodoba to nie zmienię na pasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego GMT bez problemu wrzucisz na pasek, a biala tarcza doda mu na pasku duzo uroku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na białej tarczy to może HC z nowej kolekcji przypadnie Ci do gustu: http://dolinski.pl/zegarki-longines/zegarki-meskie-pl-2-3-4-5-6-7/hydroconquest/longines-hydroconquest-automatic-l3.695.4.19.6.html lub http://dolinski.pl/zegarki-longines/zegarki-meskie-pl-2-3-4-5-6-7/hydroconquest/longines-hydroconquest-automatic-l3.695.4.13.6.html. Na pewno bransoleta w tym modelu jest na duży plus, ponieważ wyeliminowano środkowe ogniwko na wysoki połysk, które strasznie się rysowało i wyglądało trochę odpustowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chyba wiem czego szukam.

Szkoda, że poza moim finansowym zasięgiem...

122997d1219213014-planet-ocean-45-5-big-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny kolego ten Epos i całkiem podobny do Conquesta, ale jednak w mojej ocenie bardziej spokojny i stonowany...

Może w Poznaniu uda mi się go gdzieś zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Japończyk odpada. 

Wiem że to bardzo dobre zegarki, ale wolę zegarki Niemieckie i Szwajcarskie.

przy okazji znalazłem tego Orisa w cenie do 4k.

Zbyt elegancji jak na EDC? Co sądzicie??

944_645%207596%2040%2051%205%2024%2070%2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie nie jest zbyt elegancki. Dobra marka, zegarek mi się podoba (chodź dla mnie osobiście najbardziej uniwersalna jest bransoleta). W PL chyba nie ma taniej niż 4500 zł za ten model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irytuje mnie coraz bardziej gdy ktoś ma mniej-więcej sprecyzowane wymagania i nie uwzględnia w nich japońców, a ludzie tępo i nachalnie proponują seiko takie, inne, orient i jeszcze piszą, że jakość tanich seiko czy orientów nie odbiega od szwajcarów. Oczywiście, że odbiega, w wielu przypadkach wręcz znacznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie jest takie, że w Japońskich zegarkach brakuje tego, co dla wielu ludzi jest najważniejsze w zegarku, czyli prestiżu.

To może brzmi źle, ale w życiu nie dał bym za Grand Seiko tyle co za Rolexa...

...ale dla przykładu mój ojciec jest bardziej zadowolony z kwarca Casio za 150pln niż mechanicznego Atlantica za 1500pln, a marka go nie interesuje. Liczy się dla niego zegarek który jest dokładny i bezawaryjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie jest takie, że w Japońskich zegarkach brakuje tego, co dla wielu ludzi jest najważniejsze w zegarku, czyli prestiżu.

To może brzmi źle, ale w życiu nie dał bym za Grand Seiko tyle co za Rolexa...

...ale dla przykładu mój ojciec jest bardziej zadowolony z kwarca Casio za 150pln niż mechanicznego Atlantica za 1500pln, a marka go nie interesuje. Liczy się dla niego zegarek który jest dokładny i bezawaryjny.

Jeśli chodzi o dokładność to bez sensu jest porównywanie  jakichkolwiek kwarców do mechaników. Co do porównania GS do Rolka zgodzę się - też wolałbym rolka, chociaż to już inna bajka - w przypadku GS'a jakość jednak jest naprawdę najwyższa. No a co do prestiżu, on skądś się przecież bierze, jakaś lipa nie będzie uznawana prestiżową, to wiadomo. W ten temat jednak nie ma co brnąć bo można pisać bez końca, a chyba nie o to chodzi w tym wątku :) Odpowiednia dyskusja na ten temat toczy się m.in. tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/44942-piramida-presti%C5%BCu-marek-zegarkowych/?hl=%2Bpiramida+%2Bpresti%C5%BCu i jeszcze w wieeeluu innych wątkach ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zgadzam się z kolegą antjama - bierz GMT. Mam wersję Conquesta z czarną tarczą. Świetnie pasuje zarówno do paska jak i bransy , nie będziesz żałował. Dokładnie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.