Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dawidowo

Zegarek do 5.000

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

Kolezanka chce kupic zegarek na urodziny tacie do w/w sumy. Bylbym wielce wdzieczny za propozcje w temacie:) Tata kolezanki jest leakarzem, wiec zegarek do pracy nosic bedzie:)

do 5.000 PLN

Z gory wielkie dzieki za pomoc!

Z serdecznymi pozdrowieniami,

Dawid

Kilka wymogow specyfikacyjnych:

- mechanizm, w sumie pojecia kolezanka nie ma za duzego w temacie stad nie wie za bardzo co chce, wiec moze byc kwarc albo mechaniczny (wydaje mi sie, ze lepiej cos takiego ale wiadomo, ze to nie ja podejme decyzje)

- cyfry rzymskie badz indeksy

- data moze byc; fajnie by bylo ja miec ale nie jest to mus

- raczej na bransolecie

- prosty design tarczy, bez jakichs niepotrzebnych zdobien...

- szkielko szafirowe

- nowy, badz jakis w stanie praktycznie 10/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może takie coś:

http://dolinski.pl/zegarki-tissot/zegarki-meskie/t-classic-pl/bridgeport-automatic-pl/tissot-bridgeport-ref-t045.407.11.033.00.html

+ dobry mechanizm ETA 2892 A2, jeden z najtanszych nowych na rynku z tym mechanizmem, kolega ma i ładnie wykonany, dobrze wyregulowany (+/- 2-3 sek/ dobę), spełnia większość wymogów: cyfry rzymskie badz indeksy, data moze byc; fajnie by bylo ja miec ale nie jest to mus, raczej na bransolecie, szkielko szafirowe, nowy, badz jakis w stanie praktycznie 10/10

- dyskusyjna jest kwestia czy spełnia: - prosty design tarczy, bez jakichs niepotrzebnych zdobien... - ale wg mnie tarcza ładnie zdobiona.

Reasumując - do 5000 zł nie kupisz zegarka jakieś ekstra marki, z ekstra mechanizmem, to ja bym nie dopłacał 100 - 150% ceny tissota do innego znaczka na tarczy, żeby wykorzystać maksymalnie budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna propozycja  ten Bridgeport.

A tata koleżanki ma inne mechaniczne zegarki a jeśli tak to czy używa rotomatu?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie, to jaki tata ma nadgarstek ?

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@StaryWilk - dzieki za info! Dobrze wyglada ten zegarek i w google images kilka zdjec widzialem, ktore dobrze wygladaja!!!

kolezanka powiedziala: '' taki styl jest bardz ok'', wiec super.

Mimo wszystko chcialbym o ile mozna, otrzymac jakies dodatkowe sugestie :)

@gustaw6666 tata jej, nie uzywa rotomatu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie, to jaki tata ma nadgarstek ?

@Kosma, nie potrafie odpowiedziec na to pytanie :)

nie moj ojciec :) a kolezanka to kolezanka a nie dziewczyna, wiec nigdy w zyciu czlowieka nie widzialem na oczy :)

maly update - tata kolezanki jest szczuply (o ile moze to swiadczyc o wielkosci nadgarstka :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze coś, można przyjąć że zegarki >42mm odpadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1306-32_02.jpg

Circa 1100 euro.

Kaliber
Mechanizm Automatyczny Kaliber/Mechanizm U2892-A2 Bazowy Kaliber ETA2892-A2 transparent.gif
Obudowa
Material obudowy Stal Średnica 41 mm Wysokośc 9,5 mm Wodoszczelny 100 m Szkło Szafirowe szkiełko Tarcza cyfrowa Niebieski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z zegarków, który strasznie mi się spodobał, ale żona powiedziała, że za młody jestem... Może w tej sytuacji bardziej będzie pasował :)

95742921_1_644x461_shveytsarskie-frederi

Być może bardziej pasujący do preferencji

521789d1354181170-eure-besten-wristshots

Ew, tańszy i mniejszy model (może być też z cyframi rzymskimi)

IMG_2671.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam: Ostatni jest moim faworytem, doskonale pasuje dla lekarza.

Oris Artix Date

Oris Artix Date

Oris Artelier Date

Oris Artelier Date

Longines Flagship Heritage

LONGINES, Flagship Heritage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gustaw6666 tata jej, nie uzywa rotomatu :)

Pytam ponieważ jeśli nie używa rotomatu a będzie np. używał nowego zegarka na przemian z innym, np. kwarcowym - nieocenioną w swojej przydatności komplikacją będzie wskaźnik rezerwy chodu. Jeśli chodzi o prestiżowość zegarka w oderwaniu od marki - można uogólnić, że zegarki mechaniczne są bardziej prestiżowe od kwarcowych ( a może modne w dzisiejszym zelektronizowanym Świecie - albo jedno wiąże się z drugim ) a wśród mechanicznych - większe skomplikowanie - większy prestiż. Uprzedzając zastrzeżenia do tej wypowiedzi - chodzi mi o prestiż rozpatrywany w oderwaniu od marki.

Zakładam, że tata koleżanki woli zegarek rozpoznawalnej marki - jeśli chodzi o mniejszych producentów którzy potrafią zaoferować więcej za mniej - głos pozostawię lepiej zorientowanym ode mnie kolegom.

Z uwagi na przedstawiony budżet ( 5000 zł ) mam trzy propozycje:

1. Kwarcowy, najbardziej "prestiżowy" w kontekście marki:

http://www.jubitom.pl/towary,Zegarek-TAG-HEUER-Formula-1-WAU1112-BA0858,52766,1

WAU1112.BA0858-THF1-PACKSHOT-HD-2012.jpg

2. Mechaniczny:

http://dolinski.pl/zegarki-longines/zegarki-meskie-pl-2-3-4-5-6-7/conquest-pl/longines-conquest-automatic-ref-l3.677.4.56.6.html

l3.677.4.56.6_mirror.jpg

3. Mechaniczny, lepiej wyposażony, "masowej" marki ale w żadnej piramidzie prestiżu miejsca dla niej raczej nie zabrakło:

http://dolinski.pl/zegarki-tissot/zegarki-meskie/t-classic-pl/le-locle-pl/tissot-le-locle-power-reserve-ref-t006.424.11.053.00.html

lelocle_autopowerreserve_t006_424_11_053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze tata moze byc zadowolony z ML Pontosa. To zegarek ktory mozna nosic na pasku i branzolecie. Mozna dostac kilka roznych modeli w zadanym budzecie.

Druga opcja to jakas kwarcowa Omega z drugiej reki.

i jeszcze do zastanowienia bo mimo ze zegarki stworzone do paska, ale imo bardzo pasuja do lekarza: MaxBill, Stowa Marine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ml niezły pomysł!

Longiny tez !

Przekaże kolazance co i jak. Tag/Omesia w kwarcu chyba to nie to.nie to ze względu na mechanizm kwarcowy :) wiadomo, ze najlepiej kupić cos najlepszego za dobre pieniądze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpatrując Tissot vs Longines ja osobiście nie zauważam jakiejś zauważalnej tendencji do tego, żeby Longines był lepiej, drożej wykonany. W podawanych przeze mnie przykładach Conquesta i Le Locle to wręcz Tissot wygląda drożej, podobne wrażenie wiele ludzi odniosło patrząc na "Leloka" Reserve de Marche i Longinesa Mastera Power Reserve.

Jedną wielką różnicą jest cena najtańszych modeli Tissota i Longina, co wg mnie właśnie mocno wpływa na postrzeganie i "prestiż" tych zegarków. Jeśli rozmawiamy o mechanicznych Tissotach za 1,5 - 4 tys zł to widać, że za porównywalnego technicznie Longinesa płacisz 1,5-2 razy więcej. Taka cena bardziej prestiżowej marki. Ale jest ciekawostka, jak się mają ceny bezwzględnie najtańszych zegarków tych marek. I wcale nie jest to 1,5-2 tylko ta zależność w tych przypadkach jest mocno przewartościowana.

Najtańsze Tissoty to jakieś 500 zł a porównywalne Longiny to bynajmniej nie 800 czy 1000 zł tylko 2000.

Jaki jest podstawowy efekt takiej polityki cenowej? Ano taki, że Tissota za kupi niemal każdy klient zainteresowany po prostu solidnym zegarkiem, natomiast większość tej grupy już nawet nie weźmie pod uwagę zegarka za 2000, nawet gdyby on wyglądał nie wiadomo jak. 

Efekt jest taki, że nawet gdyby Tissot czy Certina czy Atlantic w danych przypadkach były lepsze niż Longines, czy Maurice Lacroix - to będą to zegarki o niższym prestiżu, zegarki dla "mas" bo zwyczajnie mają w ofercie pozycje dla "mas" dostępne.

I to jest taki plusik dla Conquesta, którego Twoja koleżanka wyrwie bez problemu za niecałe 2900. a jest duży, porządnie wykonany, wyposażony w bransoletę, antyrefleks, wygodne zapięcie, dobrą wodoszczelność - no i bezsprzecznie nie jest zegarkiem masowej marki i przez gros populacji nie znającej się na zegarkach będzie odbierany nawet jako bardzo prestiżowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śledzę ten wątek, bo też szukam zegarka do pracy (garniturowego) do 5 tys. ale w przeciwieństwie do Ciebie szukam dla siebie.

Mocno biorę pod uwagę marki Epos, ML, Longines, a także Tissot i Atlantic. Niestety zdążyłem się już zorientować, że kolega Gustaw666 ma co do prestiżu tych dwóch ostatnich rację. Mają bardzo ładne zegarki w "naszej grupie cenowe" ale mają również zegarki "dla mas" za kilkaset złotych co powoduje, że na ulicy spotkasz więcej osób z tymi zegarkami niż z tymi pierwszymi. I tylko niewielu będzie miało wiedzę, na temat tego, że ten Twój Tissot czy Atlantic nie kosztował 1k tylko 5k.

Spojrzyj na zegarki EPOS, mnie podoba się u nich kilka modeli. 

Dodatkowo jeżeli to dla Ciebie (koleżanki) ważne to zainteresuj się jakie mają kalibry (myślę o automatach, bo w kwarcu to raczej bez znaczenia na tym poziomie cenowym). Niestety nie wiem na czym polegają różnice i który jest lepszy oraz dlaczego.

Jestem ciekaw co wybierzesz wraz z koleżanką ale mam nadzieję, że pokażesz swój/wasz wybór na forum.

@Gustaw666

Jak byłem w sklepie to mój wzrok przyciągnął Tissot Le Locle z gliszowaną tarczą, ale ze względu na to że Tissot jest również "tanią/popularną" marką raczej go nie wybiorę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przekazalem kolezance wszystkie info i wszystkie typy zegarkow o ktorych tu bla mowa. Musi sie namyslec :) Ciekawe ile to potrwa :) Na pewno sie odezwe, zeby Was poinformowac co zostalo kupione.

Dzieki za wszystkie sugestie!

pozdrawiam,

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem tego na żywo, jak dla lekarza fajna alternatywa.

Wersja jest czary i biały blat.

Cena ok 4 300

3403oh_3_small.jpg

Większość lekarzy, jak podpatruję noszą na skórze. I tu wydaje mi się, że skóra byłaby odpowiedniejsza,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.