Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Barov

Atlantic Worldmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciał bym potwierdzić oryginalność tego egzemplarza. Szerokość koperty 37 mm z koronką 39 mm, dekiel i koperta stalowe, numer syg. "61660"

pozdrawiam i z góry dzięki za opinie

post-69299-0-20140600-1393606107_thumb.jpg

post-69299-0-06586800-1393606108_thumb.jpg

post-69299-0-05106700-1393606109_thumb.jpg

post-69299-0-11792600-1393606110_thumb.jpg

post-69299-0-27906500-1393606111_thumb.jpg

post-69299-0-37355500-1393606112_thumb.jpg

post-69299-0-13589400-1393606113.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jak najbardziej OK - przecież pisze original na tarczy i pierścieniu mechanizmu tym plastikowym ;)

żartuje oczywiscie - jest w porządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie zachowany świetny czasomierz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka tylko taka za nowa mi się wydaje ale sygnowana jest więc ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Gratuluję panowie dobrego samopoczucia. Czarne Originale to najlepsze malowanki. Sam widziałem kilka tak zrobionych, że gdybym nie wiedział, że to malowanka...

A wy, na podstawie nienajlepszych zdjęć wydajecie świadectwo koszerności, pewność siebie godna podziwu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie lakier jest jakiś.....dziwny - jakby gruby i błyszczący...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie tarcza jest oryginalna - powiększyłem 2 zdjęcie czyli pierwsze zdjęcie tarczy - ja nie mam zastrzeżeń  ty masz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie lakier jest jakiś.....dziwny - jakby gruby i błyszczący...

No taki jak to w tych czarnych atlantic-ach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tarcza to malowanka ,lub  azjatycka produkcja , wystarczy zobaczyć na napis original  który prawie wchodzi na napis worldmaster ,a ten na napis atlantic. Wszystko jest bardzo ścisnięte . Zegarek wystarczy porównać z innym originalnym worldmastrerm . To tylko moje skromne zdanie . Mogę sie mylić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej jakości zdjęć, nikt nawet jeśli bardzo mocno "twierdzi" nie jest w stanie określić czy tarcza jest oryginalna, natomiast można ewentualnie dostrzec odstępstwa i skłaniać się do określenia tarczy jako po renowacji lub jak kto woli malowanki. Odsyłam kolegów do wątku o oryginalności worldmasterów gdzie mieliśmy dylematy przy rozpatrywaniu czarnych originali, a mieliśmy do dyspozycji dobrej jakości zdjęcia ze szczegółami samej tarczy łącznie ze spodem.

Originale to głównie lata osiemdziesiąte, a koronka jak nowa. Mechanizm, najskromniejsza w wykonaniu wersja, ale i taka zasługuje na dbałość. Warto przed odkręceniem wyczyścić okolice dekielka, bo jak łatwo zauważyć brud spod gwintu (widoczny na zdjęciu) zaśmieca teraz mechanizm. Co do oceny oryginalności tarczy to nie z tych zdjęć. Czarne  :) są naprawdę trudne. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawach atlantic-ów się nie wypowiadam ale akurat wczoraj był mój wujas u mnie a on ma dokładnie ten sam zegarek - kupiony sporo lat temu nigdy nie naprawiany nawet nie był w przeglądach do dzisiaj chodzi względnie dokładnie ale jemu nie przeszkadza - powiększyłem zdjęcie tego z forum i oba zegarki mają IDENTYCZNE TARCZE te same odstępy wszystko dokładnie tak samo - tez lakier czarny jak wylany na tarcze - tarcze porównałem z najdrobniejszymi szczegółami odległościami itp... i są takie same - pewne mu azjaci podmienili

Ale jak dla mnie to cały może być oryginalny albo nieoryginalny napisałem tylko to co widze porównując oba zegarki - wygląda na to że te z czarną tarczą to w zasadzie wszystkie były malowanki według niektórych z was

Czarne tarcze robione były w zupełnie innej technologi niż te srebrne - widziałem już kilka tych zegarków na pewno oryginalnych od momentu opuszczenia fabryki a ich tarcze wyglądały na malowane - po prostu taka była technologia nakładania tych lakierów a że w poszczególnych egzemplarzach są różnice w czcionce nałożeniu powłoki itp wynika z tąd że te zegarki to raczej nie jest górna półka nawet nie jest to średnia półka - koperty chromowane nie stalowe - proste mechanizmy bez zdobień nawet specjalnie nie przykładano się do oszlifowania mostków - jedyne co dzisiaj jest na plus i generuje cene to to ze jest to stary zegarek a więc mamy vintyga i jest on duzy bo w tamtych czasach duży to 35mm

Porównywanie ich teraz i pisanie że nieoryginalny bo literka A jest ciut wyższa niż jakaś inna w innym zegarku to wybaczcie :-(((( wystarczyło zmenić matryce do napisów co pewnie w fabryce sie zdażało często i już napis mógł się różnić - myślicie że przy zegarku jakim jest atlantic miało to tak ogromne znaczenie ?????? Różne zegarki z różnych okresów różnią się od siebie

Kilku z was stanowczo wypowiedziało się że nie mam racji (być może ) jednak nikt nie napisał że napewno malowanka tylko że wydaje mi się jednak podważają moją opinie  

Ja napisałem że według mnie jest oryginalna  

Tyle mam do dodania Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No, skoro Paweł twierdzisz, że to oryginał to nie będziemy zaprzeczać. Pewnie wiesz, skoro jesteś tak stanowczy w swoich opiniach. Miło mieć w swoich szeregach jakiegoś eksperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem na podstawie tych zdjęć nie da sie nic jednoznacznie stwierdzić. Sam mam taki zegarek, jest u mnie od nowości a czytając niektóre wątki na forum zaczynam mu się przyglądać pod różnymi kątami sprawdzając jego oryginalność ;)

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę wywołałem burzliwą dyskusję w każdym razie dziękuje za zaangażowanie - jeśli tylko będę miał jakąś sposobność zrobić czymś innym lepsze fotki to może wtedy uda się coś jednoznacznie ustalić.

pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz na ten moment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest tak, że chcemy we wszystkich czarnych Originalach doszukiwać się malowanek. Sam kilka miesięcy temu miałem dwie tarcze czarnych Originali, które różniły się technologią wykonania i budziły forumowe wątpliwości. Problem polega na tym, iż jasne czy niebieskie bardzo łatwo zidentyfikować, a próby renowacji są łatwe do rozpoznania. Przy czarnych, proces produkcji był troszeczkę inny i trudno jest bez dostępu bezpośredniego do tarczy na ocenę jej autentyczności. Po drugie fabryczna jakość wykonania czarnych Originali i ich podróbek jest bardzo zbliżona i trudna do rozpoznania. Ataki na osoby mające wątpliwości jest niezasadna, bo w przeciwnym razie uznamy wszystkie za oryginalne Originale.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to jak najbardziej rozumie gdybym sam nie miał wątpliwości to bym nie pytał jednak lepszych zdjęć nie wycisnę z mojej kompaktówki te zostały wybrane chyba z 400 zrobionych :|

Sprzedawca zapewniał o oryginalności i braku ingerencji w jego stan jego oceny są dość solidne a raczej trudni się głównie właśnie zegarkami więc albo trafia na samych laików albo jednak jest konkretny, dużo za niego nie dałem a zależało mi na tym modelu z pewnego sentymentu jednak przyglądając się innym podobnym dyskusją zrozumiałem jak temat jest śliski stąd moje pragnienie utwierdzenia pełnej autentyczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.