Ulan 4 #1 Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Czolem,Zachecony przez Piotra - zakladam temat nt. zegarow LenzkirchNa razie mam tylko 2 sztuki (ale znam kogos kto ma duzo duzo wiecej i moze sie pochwali......)Jeden z moich to calkiem stary egzemplarz bo z 1860 roku, miesieczny, do wykonczenia.Wkleje duzo zdjec, bo ciagle jestem podekscytowany zakupem:Kto nastepny? Zrobmy konkurencje galerii GB, a co ! Edytowane 5 Marca 2014 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #2 Napisano 21 Września 2012 Piekna sztuka Jacku gratulację.Lenzkirch jesze u mnie nie wisi ale może kiedyś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #3 Napisano 21 Września 2012 Gratuluję, zegar bardzo mi się podoba, te stare skrzynie mają inny urok, są delikatne a zarazem majestatyczne i ten nr mechanizmu, zazdroszczę Mam dwa Lenzkirchy, ale przy twoim będą takie małe, malutkie ale niech tam jutro robię zdjęcia. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #4 Napisano 22 Września 2012 Mam dwa Lenzkirchy... No to czekamy.Wiecie co - gdy rozbieralem ten moj ww i go porownuje do GB ( tak ok 10 lat mlodsze) to powiem wam ze jakosc, dokladnosc wykonania Lenz'a jest duzo lepsza.Ale moze trzebaby porownywac miesieczny do miesiecznego i z tego samego okresu.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #5 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Przeglądałem ostatnio moje stare szpargały przy okazji innych poszukiwań i w niemieckich czasopismach z 1988 roku znalazłem ciekawe dwa artykuły o Hernn Eduard Eppner, no i kilkustronicowe pt. "Lenzkirch-Uhren 1851-1931". Może kiedyś znajdę czas żeby je przetłumaczyć i zamieścić na forum, ale na razie przy okazji Ułana tematu zamieszczam taką tabelkę z tego artykułu: Wynika z niej, że historia GB i Lenzkirch, była bardzo podobna, szczególnie biorąc pod uwagę przedział czasowy. PSBym zapomniał, że to ma być galeria. Typowy zegar z początków produkcjii z końca produkcji Edytowane 23 Września 2012 przez Piotr Ratyński PS 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #6 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Cesc.Ciesze sie,ze powstal temat galerii zegarow Lenzkirch.Mam nadzieje,ze wszyscy zaczniemy pokazywac na forum fotki naszych zegarow i,ze z tego powstanie obszerna niepowtazalna galeria,ktora zaskoczy kolekcjonerow niemieckich,angielskich czy amerykanskich.Mam pytanie czy pokazywac zdjecia mechaizmow i podawac numery.Czy mamy traktowac ta galerie jak rejestr zegarow co moim zdaniem byloby bardzo dobre.Musze zaczac robic zdjecia. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #7 Napisano 22 Września 2012 Cesc.Ciesze sie,ze powstal temat galegii zegarow Lenzkirch.Mam nadzieje,ze wszyscy zaczniemy pokazywac na forum fotki naszych zegarow i,ze z tego powstanie obszerna niepowtazalna galeria,ktora zaskoczy kolekcjonerow niemieckich,angielskich czy amerykanskich.Mam pytanie czy pokazywac zdjecia mechaizmow i podawac numery.Czy mamy traktowac ta galerie jak rejestr zegarow co moim zdaniem byloby bardzo dobre.Musze zaczac robic zdjecia. Na Ciebie liczymy najbardziej!!!Mysle, ze mozemy trzymac sie standardow - zegar w ladnych widokach, charakterystyczne cechy + mechanizm z numerem.Jesli z jakis wzgledow trudno dostrzec/sfotografowac numer - tylko info w tekscie jaki numer. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #8 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Przesylam czesc kolekcji. Wstepnie na dzisiaj zalaczam fotki obrazowo(ogolnie).W pozniejszym terminie bede pokazywal kazdy zegar pojedynczo i szczegolowo. Edytowane 24 Września 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #9 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Następne. Edytowane 24 Września 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #10 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Ciąg dalszy Edytowane 24 Września 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #11 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Kolejne: Edytowane 24 Września 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #12 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) KOlejne Edytowane 24 Września 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #13 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Poodwracane i poprawione zdjęcia Przepraszam, ale uczę się przesyłać zdjęcia. Edytowane 26 Września 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 22 Września 2012 Ale poobracaj zdjęcia, please.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #15 Napisano 22 Września 2012 Piękne zegary w świetnym stanie . Obejrzałem z przyjemnością . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #16 Napisano 22 Września 2012 Frank - mnie zatkalo!! SUPPPPER!!Koniecznie co jakis czas pokaz jeden z mechanizmem, nie spieszmy sie - bedzie ruch w galerii!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #17 Napisano 22 Września 2012 Tak to jest ladna kolekcja.Nie sadze ze by moje zbieractwo tak dojrzalo. Podziwiam Twoje zegary i gratuluje wytrwalosci w dazeniu do kazdego zakupu.Najbardziej mnie interesuje wyglad mechanizmu z centralna sekunda ( te dwa w skrzynie a'la neufchatoise).Widzialem podobny w muzeum a La chaux de Fonds w szwajcarii ale nie moglem dojsc do mechanizmu(zegar za wysoko wisial). Moze juz nie wklejaj kolejnych fotek ( ) bo ja mam cisnienie dzisiaj 228/180.Pozdrawiam Janek 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #18 Napisano 22 Września 2012 Piotrze nie potrafie poobracac zdjec .Zrobi to moja wnuczka moze jutro.Jacku jeszcze beda ladniejsze. Mam kolege ,ktory mieszka niedaleko Warszawy jak on wejdzie w galerie to dopiero zobaczymy zegary Lenzkirch.Obecnie robie konserwacje niezmiernie rzadkiej skrzyni,ktora K. Kochmann pokazuje w Lenzkirch Clok Faktory na 41 - 42 stronie,ktora posiada ponad 60 sztuk aplikacji mosieznych.Co powiecie na temat odtworzenia skrzyni tego blizniaka od centralnej sekundy z numerem 44xxx (rzezbilem gore tego zniszczonego przez 2 miesiace). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #19 Napisano 22 Września 2012 Zrobiłem zdjęcia swoich dwóch zegarów żeby je zamieścić w galerii, włączam komputer, otwieram temat i już mi się odechciało Frank, piękne zegary. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #20 Napisano 22 Września 2012 Tak to jest ladna kolekcja.Nie sadze ze by moje zbieractwo tak dojrzalo. Podziwiam Twoje zegary i gratuluje wytrwalosci w dazeniu do kazdego zakupu.Najbardziej mnie interesuje wyglad mechanizmu z centralna sekunda ( te dwa w skrzynie a'la neufchatoise).Widzialem podobny w muzeum a La chaux de Fonds w szwajcarii ale nie moglem dojsc do mechanizmu(zegar za wysoko wisial). Moze juz nie wklejaj kolejnych fotek ( ) bo ja mam cisnienie dzisiaj 228/180.Pozdrawiam JanekPoszukaj tematu"Lenzkirch z 1852 roku" napisanego przez kol.wafeleka Tam zobaczysz caly opis obu zegarow i stany mechanizmow.Dziekuje za informacje ,ze taki zegar znajduje sie w muzeum a La chaux de Fonds w Szwajcarii Postaram sie do nich napisac i poprosic zeby pokazali zdjecia kompletnego mechanizmu .Po przeczytaniu tematu zorientujesz sie o co mi chodzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #21 Napisano 22 Września 2012 Zrobiłem zdjęcia swoich dwóch zegarów żeby je zamieścić w galerii, włączam komputer, otwieram temat i już mi się odechciało Frank, piękne zegary. PozdrawiamPokazuj fotki ,kazdy zegar ma cos w sobie.Ja posiadam zegary GB i inne (z c.sekunda) ,ktore chetnie zamienie za Lenzkirchy(nie wiem czy to prawidlowa liczba mnoga Lenzkirch) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #22 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) To chyba ten ale nie jestem pewien ,przejrzyj caly album albo tez i wszystkie pozostale.W tym muzeum jest pracownia i tam renowacja zajmuje sie grupka ludzi. https://picasaweb.google.com/112931848045388874275/MuzeumLeChauxDeFonds#5702052070465767730https://picasaweb.google.com/112931848045388874275/LaChauxDeFondsZmniejszoneCzesc2#5715248180319754130 Pozdrawiam janekPs.Bedziesz w Myslowicach? Edytowane 22 Września 2012 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #23 Napisano 22 Września 2012 To chyba ten ale nie jestem pewien ,przejrzyj caly album albo tez i wszystkie pozostale.W tym muzeum jest pracownia i tam renowacja zajmuje sie grupka ludzi. https://picasaweb.google.com/112931848045388874275/MuzeumLeChauxDeFonds#5702052070465767730 Pozdrawiam janekPs.Bedziesz w Myslowicach?To nie ten zegar.Moje posiadaja ciezkie wahadla kompensacyjne wymyslone przez Anglika w 1752 roku stosowane w zegarach francuskich i jak sie okazuje niemieckich.Na stronach nienmieckiego rejestru zegarow Lenzkirch znajduje sie znany trzeci egzemplarz w prostej skrzyni.W Myslowicach nie bede .Jestem stary wiekowo ale mlody na forum .Szkoda,ze ten w Szwajcarii to inny zegar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #24 Napisano 22 Września 2012 Janekp, gapo . Tutaj jest cały temat:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/56550-lenzkirch-z-1852/ 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #25 Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Przeglądałem ostatnio moje stare szpargały przy okazji innych poszukiwań i w niemieckich czasopismach z 1988 roku znalazłem ciekawe dwa artykuły o Hernn Eduard Eppner, no i kilkustronicowe pt. "Lanzkirch-Uhren 1851-1931". Może kiedyś znajdę czas żeby je przetłumaczyć i zamieści na forum, ale na razie przy okazji Ułana tematu zamieszczam taką tabelkę z tego artykułu: Wynika z niej, że historia GB i Lanzkirch, była bardzo podobna, szczególnie biorąc pod uwagę przedział czasowy. PSBym zapomniał, że to ma być galeria. Typowy zegar z początków produkcjii z końca produkcjiPosiadam ten miesiecznik Uhren nr 4 August 1988r Zauwazylem,ze obie firmy szly łeb w łeb co do ilosci wyprodukowanych mechanizmow. Frank - mnie zatkalo!! SUPPPPER!!Koniecznie co jakis czas pokaz jeden z mechanizmem, nie spieszmy sie - bedzie ruch w galerii!!Tak zrobie . Edytowane 22 Września 2012 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach