FRANK 1 #1001 Napisano 3 Marca 2014 W większości katalogów tak są namalowane pręty i wagi..W załączeniu model wiszącej skrzyni numer 311 o długości 206 cm z centralną sekundą ,która wygląda na powiększoną (wydłużoną) skrzynię 90. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1002 Napisano 3 Marca 2014 W większości katalogów tak są namalowane pręty i wagi..W załączeniu model wiszącej skrzyni numer 311 o długości 206 cm z centralną sekundą ,która wygląda na powiększoną (wydłużoną) skrzynię 90.W poście 986 jest oryginał z innym wahadłem.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1003 Napisano 4 Marca 2014 Wczoraj znalazłem na półce niewielką książeczkę wydaną w 2001 roku napisaną przez Werner Siebler-Ferry prawdopodobnie wnuka dyrektora technicznego fabryki lenzkircha Arno Siebler-Ferry lub Przewodniczącego Rady Lenzkircha Paul Siebler -Ferry pt: "Die Uhrenfabrik in Lenzkirch".W książce opisana jest historia zegarmistrzostwa oraz powstawania fabryki lenzkircha.Autor opisał ilu pracowników zatrudnionych było w poszczególnych latach istnienia fabryki oraz jak wyglądał kapitał zakładowy w poszczególnych latach.Przedstawił składy osobowe Dyrekcji i Rady Nadzorczej w poszczególnych latach oraz ile wypłacano dewidendy .Dane są tak szczegółowe,że prawdopodobnie uzyskał je z dokumentów prywatnych ,które zachowały się w zbiorach rodzinnych. Dla mnie najważniejsze jest to,że opisano jak wyglądały pierwsze lata produkcji ,z których wynika,że tak jak na naszym forum wcześniej pisaliśmy w początkowej fazie produkcji mechanizmy sprowadzano z Francji.Powyższe potwierdza autor tej książki.W załączeniu przedstawiam zdjęcia kilku stron z tej książki z prośbą do Piotra o skrótowe przetłumaczenie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1004 Napisano 4 Marca 2014 kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1005 Napisano 4 Marca 2014 następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1006 Napisano 4 Marca 2014 Zauważyłem,że tą samą książkę można licytować na eBay.de 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2094 0 #1007 Napisano 5 Marca 2014 Witam mam pytanie z jakiego okresu pochodzi ten zegar i ile jest wart na waszę oko i jaki to styl skrzyni gotycki filipowski nie wiem , mam kilka podobnych zegarów do tego lecz na dwóch pod sygnaturą lenzkirch jest napisane dodatkowo jescze 1 milion co to oznacza dzięki z góry 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1008 Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Na moje oko to zegar jest Bezcenny. Nie pytaj o wyceny zegarow- to moze ktos pomoze. Pzdr. R. Edytowane 5 Marca 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #1009 Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Odpowiedz na pytanie; z jakiego okresu pochodzi ten zegar znajdziesz b.szybko w temacie "Podziwiajmy zegary Lenzkirch" A przy okazji moze kilka innych - nie ma tak latwo! Zapraszamy do lektury MOD.Czyli tutaj, skleiłem tematy. Reszta propozycji pozostaje aktualna, zwłaszcza ze numeru 227000 nie trzeba daleko szukać. Edytowane 5 Marca 2014 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1010 Napisano 10 Marca 2014 Pytanie dotyczące numeracji podzespołów. W moim egzemnplarzu jest wszędzie nabita "5" i nie ma powiązania z numerem mechanizmu. Jest na to jakaś zasada ?.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1011 Napisano 10 Marca 2014 Wydaje mi się, że tak jak i u innych producentów stosujących znakowanie części, jest to oznaczenie serii produkcyjnej (zmiany itp), ułatwiające finalny montaż mechanizmów. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1012 Napisano 10 Marca 2014 Wydaje mi się, że tak jak i u innych producentów stosujących znakowanie części, jest to oznaczenie serii produkcyjnej (zmiany itp), ułatwiające finalny montaż mechanizmów.Ok. Chodzio mi bardziej w pytaniu, dlaczego np nie wybili za miast "5" w przypadku mojego zegara "2". Pozdrawiam.P. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1013 Napisano 10 Marca 2014 A 4 ? Kto zapyta się o biedną 4 ? Bo ja mam werk z czwórką, ale nie wiem dlaczego nie z 3. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #1014 Napisano 10 Marca 2014 ja gdy pracowałem na produkcji mebli w fabryce miałem numer74 jak coś wróciło na reklamacje z numerem 74 to mi sie dobierali do d..y że wypuściłem bubel.pewnie klient też nie mógł spać po nocach i zachodził w głowę co oznacza pieczątka z numerem 74 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trex 0 #1015 Napisano 10 Marca 2014 Jeden z moich mechanizmów robił analfabeta, zamiast cyfr stawiał kwadraty (bardzo małe trzy kwadraciki) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1016 Napisano 10 Marca 2014 Czyli wiecie,że nie wiecie. To ja też nie wiem. Pozdrawiam.P. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1017 Napisano 10 Marca 2014 Już się tu kiedyś nad tym zastanawialiśmy.Niestety odnośne dokumenty z IPN nie zostały wyciągnięte, a bez nich tylko gdybanie...Ja spotykałem:- nabite na części zegarowe (koła, mostki, bębny, dekle, trzpienie etc) cyfry od trzech, do jednej- ostatnie z numeru mechanizmu (przyporządkowujące określone elementy do konkretnego zegara)- nabite na części pojedyncze cyfry nie związane z numerem (na wszystkich taka sama, jakby numer partii, dostawy etc). Np. 4 .- jak wyżej, ale trzy kolejne koła od bębna z dodatkowymi numerami "2", "3", "4" po drugiej stronie ( w kilku roczniakach GB, bliskich typem i numeracją). Po cholerę tak? przecież się nie da pomylić, są inne średnice czopów... Więc wiem, że nie wiem i też pozdrawiam, snując hipotezyP. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #1018 Napisano 13 Marca 2014 następneFranciszku, gdybyś to przesłał do mnie ( na maila) jakoś w jednym kawałku lub konkretnie całe strony to przetłumaczę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1019 Napisano 14 Marca 2014 Nie ma sprawy .Wyślę Ci maila ze zdjęciami kilku stron. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #1020 Napisano 14 Marca 2014 W tym poście zapytam o bloczek, czy w miarę ok. Też wcześniej podpatrywałem. Nie wiem, czy śrubka do mocowania mechanizmu ok.Nr seryjny zegara 231 012, ale na poszczególnych tailach jest wybita 5 łącznie z korbką. numeracja nie jest powiązana z nr seryjnym,ale wszystko pasi, na tych swobodnych częściach, czyli mostki, koło napędowe. Tak ma być? Z góry dziękuję za pomoc. nie zajmowałem się tymi zegarami,ale jak się trafił, to warto coś wiedzieć na temat jedynego własnego Lenzkircha.P.Obiecane zdjęcia oryginalnej śrubki ,która powinna mocować twój mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1021 Napisano 18 Marca 2014 Witam mam na oku ten zegar wydaje się, że to Lenzkirch według tabeli z 1862 roku ale mogę się mylić, czy ktoś mnie poprawi?, czy jest on godny uwagi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1022 Napisano 18 Marca 2014 pozostałe foto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1023 Napisano 18 Marca 2014 skrzynia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #1024 Napisano 18 Marca 2014 i co wy o nim sądzicie?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1025 Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) Ojej, paróweczki nie zeżarli skrytożercy !Ale wskazówki i sterczynki i owszem. Edytowane 18 Marca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach