Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Podziwiajmy zegary Lenzkirch

Rekomendowane odpowiedzi

W większości katalogów tak są namalowane pręty i wagi..W załączeniu model wiszącej skrzyni numer 311 o długości 206 cm  z centralną sekundą  ,która wygląda na powiększoną (wydłużoną) skrzynię 90.

post-41769-0-96503400-1393875351_thumb.jpg

post-41769-0-52470700-1393875366_thumb.jpg

post-41769-0-15032800-1393875412_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości katalogów tak są namalowane pręty i wagi..W załączeniu model wiszącej skrzyni numer 311 o długości 206 cm  z centralną sekundą  ,która wygląda na powiększoną (wydłużoną) skrzynię 90.

W poście 986 jest oryginał z innym wahadłem.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj znalazłem na półce niewielką książeczkę wydaną w 2001 roku napisaną  przez  Werner Siebler-Ferry prawdopodobnie wnuka dyrektora technicznego fabryki lenzkircha Arno Siebler-Ferry lub Przewodniczącego Rady Lenzkircha Paul Siebler -Ferry pt: "Die Uhrenfabrik in Lenzkirch".W książce opisana jest historia zegarmistrzostwa oraz powstawania fabryki lenzkircha.Autor opisał ilu pracowników zatrudnionych było w poszczególnych latach istnienia fabryki oraz jak wyglądał kapitał zakładowy w poszczególnych latach.Przedstawił składy osobowe Dyrekcji i Rady Nadzorczej w poszczególnych latach oraz ile wypłacano dewidendy .Dane są tak szczegółowe,że prawdopodobnie uzyskał je z dokumentów prywatnych ,które zachowały się w zbiorach rodzinnych. Dla mnie najważniejsze jest to,że opisano jak wyglądały pierwsze lata produkcji ,z których wynika,że tak jak na naszym forum wcześniej pisaliśmy w początkowej fazie produkcji mechanizmy sprowadzano z Francji.Powyższe potwierdza autor tej książki.W załączeniu przedstawiam zdjęcia kilku stron z tej książki z prośbą do Piotra o skrótowe przetłumaczenie .

post-41769-0-01722300-1393961232_thumb.jpg

post-41769-0-35329600-1393961249_thumb.jpg

post-41769-0-89338200-1393961271_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne

post-41769-0-98233500-1393961333_thumb.jpg

post-41769-0-84893700-1393961346_thumb.jpg

post-41769-0-98256800-1393961357_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

następne

post-41769-0-79853600-1393961421_thumb.jpg

post-41769-0-31505600-1393961432_thumb.jpg

post-41769-0-12417300-1393961444_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem,że tą samą  książkę można licytować na eBay.de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie z jakiego okresu pochodzi ten zegar i ile jest wart na waszę oko  i jaki to styl skrzyni gotycki filipowski nie wiem , mam kilka podobnych zegarów do tego lecz na dwóch pod sygnaturą lenzkirch jest napisane dodatkowo jescze  1 milion co to oznacza  dzięki z góry 

post-68837-0-96415200-1394043642_thumb.jpg

post-68837-0-57343700-1394043720_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko :rolleyes:  to zegar jest Bezcenny. Nie pytaj o wyceny zegarow- to moze ktos pomoze. Pzdr. R.

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz na pytanie; z jakiego okresu pochodzi ten zegar znajdziesz b.szybko w temacie "Podziwiajmy zegary Lenzkirch"

A przy okazji moze kilka innych - nie ma tak latwo! Zapraszamy do lektury :)

MOD.

Czyli tutaj, skleiłem tematy. Reszta propozycji pozostaje aktualna, zwłaszcza ze numeru 227000 nie trzeba daleko szukać.

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie dotyczące numeracji podzespołów. W moim egzemnplarzu jest wszędzie nabita "5" i nie ma powiązania z numerem mechanizmu. Jest na to jakaś zasada ?.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że tak jak i u innych producentów stosujących znakowanie części, jest to oznaczenie serii produkcyjnej (zmiany itp), ułatwiające finalny montaż mechanizmów.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że tak jak i u innych producentów stosujących znakowanie części, jest to oznaczenie serii produkcyjnej (zmiany itp), ułatwiające finalny montaż mechanizmów.

Ok. Chodzio mi bardziej w pytaniu, dlaczego np nie wybili za miast "5" w przypadku mojego zegara "2". Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A 4 ? Kto zapyta się o biedną 4 ? Bo ja mam werk z czwórką, ale nie wiem dlaczego nie z 3.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja gdy pracowałem na produkcji mebli w fabryce miałem numer74 jak coś wróciło na reklamacje z numerem 74 to mi sie dobierali do d..y że wypuściłem bubel.pewnie klient też nie mógł spać po nocach i zachodził w głowę co oznacza pieczątka z numerem 74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z moich mechanizmów robił analfabeta, zamiast cyfr stawiał kwadraty (bardzo małe trzy kwadraciki)

post-44092-0-90762900-1394480677_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wiecie,że nie wiecie. To ja też nie wiem. Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się tu kiedyś nad tym zastanawialiśmy.

Niestety odnośne dokumenty z IPN nie zostały wyciągnięte, a bez nich tylko gdybanie...

Ja spotykałem:

- nabite na części zegarowe (koła, mostki, bębny, dekle, trzpienie etc) cyfry od trzech, do jednej- ostatnie z numeru mechanizmu (przyporządkowujące określone elementy do konkretnego zegara)

- nabite na części pojedyncze cyfry nie związane z numerem (na wszystkich taka sama, jakby numer partii, dostawy etc). Np. :).

- jak wyżej, ale trzy kolejne koła od bębna z dodatkowymi numerami "2", "3", "4" po drugiej stronie ( w kilku roczniakach GB, bliskich typem i numeracją). Po cholerę tak? przecież się nie da pomylić, są inne średnice czopów... 

Więc wiem, że nie wiem i też pozdrawiam, snując hipotezy

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

następne

Franciszku, gdybyś to przesłał do mnie ( na maila) jakoś w jednym kawałku lub konkretnie całe strony to przetłumaczę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy .Wyślę Ci  maila ze zdjęciami kilku stron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym poście zapytam o bloczek, czy w miarę ok. Też wcześniej podpatrywałem. Nie wiem, czy śrubka do mocowania mechanizmu ok.Nr seryjny zegara 231 012, ale na poszczególnych tailach jest wybita 5 łącznie z korbką. numeracja nie jest powiązana z nr seryjnym,ale wszystko pasi, na tych swobodnych częściach, czyli mostki, koło napędowe. Tak ma być? Z góry dziękuję za pomoc. nie zajmowałem się tymi zegarami,ale jak się trafił, to warto coś wiedzieć na temat jedynego własnego Lenzkircha.P.

Obiecane zdjęcia oryginalnej śrubki ,która powinna mocować twój mechanizm.

post-41769-0-00090200-1394822837_thumb.jpg

post-41769-0-36292900-1394822925_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam na oku ten zegar wydaje się, że to Lenzkirch według tabeli z 1862 roku ale mogę się mylić, czy ktoś mnie poprawi?, czy jest on godny uwagi?

post-41942-0-09763600-1395172072.png

post-41942-0-43670700-1395172193.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej, paróweczki nie zeżarli skrytożercy !

Ale wskazówki i sterczynki i owszem.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi