Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

boroo91

Bulova Vs Tissot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna swojego pierwszego zegarka automatycznego. 

Przeglądając różne fora w zasadzie wytypowałem 2 zegarki które zostały w grze - Bulova 97A109 i Tissot Le Locle. 

Oba mi się podobają ale chciałbym poznać wasze opinie na temat ich stosunku ceny do jakości a przede wszystkim mechanizmów. 

Jeśli macie inne propozycje to także mile widziane.

Budżet - do 2000 zł

Brązowy pasek

Automat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova to moim zdaniem ciekawsze wybór, bo jakościowo napewno nie jest gorszy, a marka rzadziej spotykana. Tylko dlaczego taki "dziurawy"?

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeszkadza mi ta "dziura", a ogólnie ładny model. Bardziej martwi mnie mineralne szkiełko i fakt, że nigdzie nie ma informacji na temat mechanizmu który tam się znajduje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova to marka należąca do grupy Citizena więc najprawdopodobniej to któryś z jego werków.

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Jeżeli miałbyś wskazać lepszy mechanizm to raczej ETA z Tissota czy ten z Citizena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi daleko do bycia specjalistą a na dodatek wolę zegarki japońskie niż szwajcarskie (w tej grupie cenowej Japończycy oferują zwyczajnie lepsze zegarki) dlatego ja wziąłbym Bulovę :)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jest mi bliżej do Bulovy ale w Polsce kosztuje 1800 zł a w stanach 240 dolców i troszkę mnie to irytuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Le Locle. Za ok. 1500 da się kupić ze szkłem z antyrefleksem.

Zgadzam się z kolegą Z_bych, że Bulova ciekawsza bo rzadziej spotykana. Ale czy w imię tego warto wybrać np. Daihatsu zamiast Toyoty? Jak kto woli.

Obejrz na żywo przed zakupem.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulovę można kupić za mniej więcej (raczej mnie) podobne pieniądze a Miyota, która jest w niej montowana to jeden z lepszych ogólnie dostępnych mechanizmów... 

A Twoje porównanie mocno, oj mocno kuleje. Bo nie wiadomo kto tu jest Daihatsu a kto Toyotą  :blink:

W Stanach zegarki są tańsze (jak wiele innych rzeczy) i już ;)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy, Daihatsu to bardzo dobrze wykonane samochody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie śmiem wątpić. Na samochodach znam się jeszcze mniej niż na zegarkach :)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy, ale Toyota jest lepsza od Daihatsu :) A przynajmniej ja mam idealny model Av w garażu.

A zegarki cóż ja bym wzięła sprawdzony, renomowany, dobry i wszystkim znany Tissot Le Locle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wasze opinie! Wczoraj kupiłem Bulovę, jest trochę duża, ale bardzo mi się podoba :)

post-70214-0-22427600-1394528329_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, daj znać jak z precyzją chodu.

Kromeczko, całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale za to Daihatsu jest bezsprzecznie mniej "oklepane". Dokładnie jak Bulova.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Wheliin
      Cześć wszystkim!

Z okazji moich nadchodzących 27. urodzin postanowiłem sprawić sobie pierwszy konkretny zegarek.
      Bardzo podobają mi się zegarki marki Tissot i to właśnie w ich ofercie szukam swojego pierwszego modelu.
      Mam jednak kilka pytań i liczę na Waszą wyrozumiałość – jestem całkowicie początkujący, więc z góry przepraszam, jeśli niektóre kwestie wydadzą się Wam oczywiste.
      Mój nadgarstek ma 20-21 cm 
      Budżet jaki planuję przeznaczyć 2.500-4.500zł Może wystawać trochę poza kwotę 
      podeślę wam zdjęcia w które podobają mi się model 
      - Tissot Seastar 1000 40mm
      Tissot Seastar 1000 43mm

Pytania .
      1. Mieszkam w Krakowie byłem w galeriach Handlowych gdzie chciałem zobaczyć na żywo w Apart zegarek ten który wysłałem w złączniku na stronie jest napisane że koszt zegarka to 3500zł w Apart koszt tego zegarka 4700zł 
      może w tym zegarku jest inne szkło lub inna bransoletka pytam bo nie chciałbym się nadziać na minę za 1 tyś złoty + Pytałem panią sprzedawczynie żeby mi opowiedziała o tym zegarku nie potrafiła  za bardzo wytłumaczyć mi 
      o tym zegarku nic niż podstawowe nazwę średnice itp + ten zegarek nie chodził 
      2. gdzie najlepiej zamówić zegarek Tissot lub zobaczyć te modele na żywo jestem z Krakowa 
      3. czy te zegarki co wam pokazałem będą do użytku na co dzień 

• Przez Beardwid
      Dzień dobry.
        Ze względu na ogromny sentyment, uznanie dla muzyki oraz powiązanie ze zmarłym dziadkiem tytułowy zegarek byłby najlepszym prezentem, o jakim mogę pomyśleć na pięćdziesiąte urodziny mojego wuja. Z tego powodu jestem zainteresowany zakupem zegarka Bulova 97A158 - Frank Sinatra, My Way: Silver-Tone Dial Leather Strap My Way 97A158 | Bulova     Pisałem chyba do wszystkich polskich dystrybutorów niestety żaden z nich nie może zaoferować sprowadzenia tego modelu. Będę wdzięczny za pomoc w zakupie tego modelu.   Pozdrawiam i dziękuję.     
    • Przez Z_bych
      1. BULOVA Oceanographer Devil Diver Automatic Special Edition 98B320 – klasyk w nowym wydaniu
      Cena 1800 zł + wysyłka
      Stan 8/10
      Chyba nad samym modelem nie ma się co rozpisywać – klasyk sprzed lat w nowym wydaniu. Do pierwowzoru wprowadzono niewiele nowości, zwiększając przede wszystkim wielkość do obecnie obowiązujących standardów. Do stylistyki zasadniczo nie ingerowano. Na szczęście Przede wszystkim zostawiono fantastyczne indeksy (jak to świeci!) i mocne wskazówki. Oczywiście został także kształt koperty. Super zegarek uzyskał fajną reedycję. 
      Specyfikacja:
      Producent: Bulova Model: Snorkel 666 96B320-WYP231181 Wodoszczelność: 200 m Mechanizm: automatyczny, Miyota, 21 kamieni, 40 h rozerwy Koperta i bransoleta: stalowa nierdzewna 316L (chirurgiczna, szlachetna) Szkło: szafirowe Średnica: 44 mm Grubość 15 mm Rozstaw uszu: 21 mm Stan mechaniczny: zegarek w bardzo dobrym stanie mechanicznym, na punktualnym chodzie z pełną rezerwą chodu Stan wizualny: zegarek jest używany, posiada drobne ryski na polerowanych częściach koperty i na bransolecie, nic poważnego. Zegarek na nadgarstek max. 21, 5 cm obwodu Womplet zawiera: pudełko z obwolutą, przywieszki papierowe, kartę gwarancyjną z dowodem zakupu (paragon),  Data pierwszego zakupu: 02.06.2022 r. Gwarancja: 1 rok od dnia zakupu
      2. Zegarek męski TISSOT PRS 516 AUTOMATIC T91.1.483.51 – klasyk w nowym wydaniu
      Cena 1800 zł + wysyłka 
      Stan 7/10
      Ten model model to klasyczny klasyk
      Chyba najładniejsza wersja Tissota PRS 516. Uniwersalny rozmiar 40 mm, smukła koperta no i podwieszane indeksy, najładniejsze jakie zostały wymyślone do PRS'ów. No i wyjątkowo fajny wahnik świetnie oddają sportowo-motoryzacyjny charakter tego zegarka.
      Zegarek ma założony nowy pasek w klimacie zegarków związanych ze sportami motoryzacyjnymi. 
      Zegarek jest używany, ma tego ślady, wszystkie widoczne na zdjęciach (na bezelu i kopercie, nic poważnego, zadrapania na bezelu tych modeli to znak rozpoznawczy
      Mechanicznie zegarek jest bez zastrzeżeń, na ładnym, równym, czystym chodzie, data przeskakuje ładnie i szybko. Polecam, bo zegarek dość rzadko pojawia się na rynku a czarna wersja jest chyba najbardziej efektowna. 
      Specyfikacja:
      Marka: Tissot Model: PRS516  Ref.: T91.1.483.51 (T91148351) Mechanizm: ETA 2836-2 automatyczny, z komplikacją dnia tygodnia i dnia miesiąca Koperta: stalowa,  Dekiel: zakręcany, przeszklony Indeksy i wskazówki: luminowane Wodoszczelność: 50 m Szkło: szafirowe Uszy: 20 mm Pasek: czarny, nowy, naturalna skóra W komplecie: Pudełko, karta gwarancyjna, bransoletka EAN: 7611608210376 

• Gość
      Przez Gość
    • Przez Frozenn
      Witam. Zegarek w świetnym stanie, pełen zestaw sklepowy. Żadnych śladów użytkowania, poza naturalnie występującą patyną. Ode mnie forumowe 8,5-9/10. Zegarek świeżej produkcji i zakupu: 02/2025. Noszony na zmianę z innymi, uszanowany i użytkowany zgodnie ze sztuką. Marki Venezianico raczej przedstawiać nie trzeba. Świetny design, materiały, trwałość i sprawdzone mechanizmy. Ten tutaj, to akurat nie lada gratka dla fanów patyny i szwajcarskich automatów :))

Trochę specyfikacji:
      - 42mm średnicy bez korony
      - 49mm L2L
      - około 13mm grubości
      - koperta, bezel, wkładka, korona z brązu 
      - szkło szafirowe, płaskie 
      - uszczelnienie 30 atmosfer
      - zakręcana, sygnowana korona
      - mechanizm Sellita SW200-1, automat
      - pięknie szlifowane, nakładane indeksy
      - szlifowany, zdobiony dekiel
      - gumowy, bardzo wygodny pasek

Krótko o mechanizmie: znana i trwała konstrukcja Sellity, napędza większość zegarków w przedziale cenowym 2,5-9k zł, 26 kamieni, 4 cykle na sekundę czyli 28800 bph, wskazówka płynie miło dla oka. Mechanizm ma świetne osiągi, noszony na codzień spieszy się +1 sekundę na dobę, czasem +2, a czasem pójdzie równo bez odchyłki, uśredniając, robi +1. Świetny rezultat, bez mała jak chronometr Nie noszony, odpoczywa w rotomacie, mechanizm nie ma zastojów.

W zestawie znajduje się wszystko to, co otrzymujemy w salonie przy zakupie nowego. Począwszy od pudełek, przez komplet dokumentów: karta cyfrowej instrukcji, dowód zakupu, certyfikat, mapa Wenecji, sklepowa zawieszka, wszystko ująłem na zdjęciach. Dodatkowo dorzucam dokupiony, brązowy pasek skórzany, nigdy nie używany. Fabryczna guma jest świetna!

Obecnie cena nowego w tej konfiguracji waha się w granicach 4800 - 5200 złotych, w zależności od sprzedawcy i jego marży. Kwota jaka mnie interesuje to 3200 3100 2999  REALIZACJA Do niewielkiej negocjacji. Stanowi to około 55% ceny nowego. Koszt paczkomatu po mojej stronie, odbiór własny oczywiście również jest możliwy. Ewentualnie zaproponuj inny sposób dostawy - dogadamy się. 

Zapraszam do galerii poniżej oraz do rozmów.
      Pozdrawiam gorąco,
      Maciej.

PS. Zdjęcia autentyczne, bez fotoszopowania i innych bajerów.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.