dargra 0 #1 Napisano 17 Marca 2014 mam takie pytanie ile czasu trzeba nosic zegarek na ręku aby był w pełni nakręcony i miał rezerwę ok.40 godzin.czy jest jakiś sposób okreslenia jak nakręcony jest zegarek w danym czasie.mówimy o seiko skx 007 i starszym monsterze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dargra 0 #2 Napisano 18 Marca 2014 czyżby problem był za trudny czy tez pytanie za głupie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #3 Napisano 18 Marca 2014 Bez urazy, ale raczej to drugie. Jedna osoba nakręci w godzinę, innej nawet 10 nie wystarczy. Wszystko zależy od trybu życia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartheck 7 #4 Napisano 18 Marca 2014 Mając zegarek około 13-14 godzin na ręce nakręca się całkowicie - robota w biurze, ruchu mało 0 "A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #5 Napisano 18 Marca 2014 SKX007 i Monstera nakręcisz raz dwa. 7s26 ma obustronny rotor, więc jak byś ręką nie machnął, nakręcasz zegarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dargra 0 #6 Napisano 19 Marca 2014 i o to mi z grubsza chodziło dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #7 Napisano 11 Kwietnia 2014 Odświeżę temat, bo pytanie wbrew pozorom ciekawe. Ile razy musi przekręcić się wahnik w 7S26, żeby nakręcić mechanizm na maksa? Przykładowo leżę chory w łóżku, chodzę co najwyżej do WC i nazad, więc zegarek nakręcam machając nim na lewo i prawo siedząc w miejscu. Ile razy muszę tak machnąć zegarkiem, żeby być pewien, że gdy rano się obudzę, zegarek będzie dalej chodził? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 707 #8 Napisano 11 Kwietnia 2014 nie dalej jak wczoraj ktoś podawał liczbę obrotów wahnika ale nie pamiętam dla jakiego mechanizmu, spróbuję poszukać. ja mam pytanie o 4R36 - domyślam się że nakręca się tak jak 7s w obydwie strony? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9 Napisano 12 Kwietnia 2014 Tak, nakręca w obydwie strony. Kiedyś spotkałem się z wartością 650 obrotów dla pełnego naciągu sprężyny jeśli mnie pamięć nie myli. Na WUS ktoś zrobił następujący eksperyment. 30 sekund intensywnego machania zegarkiem powinno wystarczyć na około 7 godzin chodu. http://forums.watchuseek.com/f21/seiko-7s26-how-long-do-you-need-shake-watch-wind-watch-winding-experiment-866717.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 707 #10 Napisano 12 Kwietnia 2014 a skoro już przy nakręcaniu jesteśmy - skoro mechanizm działa w 2 strony i przy normalnym noszeniu tak jest nakręcany to czy wrzucenie zegarka w rotomat i kręcenie w 1 stronę może się jakoś odbić na trwałości/chodzie mechanizmu? chociaż wydaje mi się że latami by trzeba go kręcić w 1 stronę. nie mam rotomatu i myślę nad kupnem jakiegoś taniego albo nad samodzielnym montażem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #11 Napisano 19 Kwietnia 2014 ...Na WUS ktoś zrobił następujący eksperyment. 30 sekund intensywnego machania zegarkiem powinno wystarczyć na około 7 godzin chodu. Zrobiłem podobny eksperyment i wyszło mi to samo. Czyli skoro rezerwa chodu 7s26 to 48 godzin, więc żeby nakręcić go na maksa, trzeba nim tak machać przez około 3,5 minuty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #12 Napisano 19 Kwietnia 2014 Mniej więcej taką samą rezerwę uzyskałem kiedyś po około pół godzinie normalnego, niezbyt aktywnego noszenia (przyrządzenie i spożycie śniadanka). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #13 Napisano 19 Kwietnia 2014 Przydałaby się tu funkcja dokręcania koronką... Szkoda, że Seiko nie zrobiło liftingu SKX007 tak jak zrobiło w przypadku Monstera. Mogliby wsadzić do niego werk 4r36, dodać obwódki indeksów, szklany dekiel i wypuścić kilka wersji kolorystycznych tarczy i bezela. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość romseyman #14 Napisano 21 Kwietnia 2014 Przydałaby się tu funkcja dokręcania koronką... Szkoda, że Seiko nie zrobiło liftingu SKX007 tak jak zrobiło w przypadku Monstera. Mogliby wsadzić do niego werk 4r36, dodać obwódki indeksów, szklany dekiel i wypuścić kilka wersji kolorystycznych tarczy i bezela.I jeszcze szafir + ceramiczny bezel i byloby juz calkiem dobrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #15 Napisano 21 Kwietnia 2014 - 4r36 - tak- dodać obwódki indeksów - tak- szklany dekiel - zdecydowanie nie wizerunek tsunami powinien zostać- wypuścić kilka wersji kolorystycznych tarczy i bezela.- tak- datownik w stylu date z czarnym tłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #16 Napisano 21 Kwietnia 2014 - 4r36 - tak...- datownik w stylu date z czarnym tłem W stylu date czyli że co? Bez dnia tygodnia? To już wtedy nie byłby 4R36, tylko 4R35. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #17 Napisano 22 Kwietnia 2014 W stylu date czyli że co? Bez dnia tygodnia? - dokładnie tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #18 Napisano 23 Kwietnia 2014 Jak dla mnie podwójna data to mus. Brak dnia tygodnia obniża funkcjonalność 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #19 Napisano 27 Kwietnia 2014 Nie zapominajmy o przewierconych uszach, mała rzecz a cieszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zooropa156 415 #20 Napisano 27 Kwietnia 2014 Nie zapominajmy o przewierconych uszach, mała rzecz a cieszy Co racja to racja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 451 #21 Napisano 27 Kwietnia 2014 Nie zapominajmy o przewierconych uszach, mała rzecz a cieszy To prawda, ułatwiają życie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zooropa156 415 #22 Napisano 29 Kwietnia 2014 Jak dla mnie podwójna data to mus. Brak dnia tygodnia obniża funkcjonalnośćMam tak samo jak Ty, i na dodatek wolę jak jest białe okienko daty, sekunda i wszystko widać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prof. Avenarius 0 #23 Napisano 29 Kwietnia 2014 No nie wiem, o ile sama data to absolutny must- have, tak dnia tygodnia jeszcze nigdy w życiu chyba nie zdarzyło mi się pomylić 0 keep cool but care Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #24 Napisano 29 Kwietnia 2014 No nie wiem, o ile sama data to absolutny must- have, tak dnia tygodnia jeszcze nigdy w życiu chyba nie zdarzyło mi się pomylić Wskazanie dnia tygodnia bywa bardzo pomocne, możesz mi wierzyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
microburst 0 #25 Napisano 18 Maja 2014 Witam,Mam pytanie dot. SKX007 xxx. Czym się różnia poniższe modele?i) SKX007J1 207Usd [dod. napis na tarczy 21 jewels]ii) SKX007K2 178Usd [brak napisu "21 je..."] iii) SKX007K1 169Usd [brak napisu "21 je..."] 2 i 3 na moje oko tylko bransolete vs pasek a 3?http://watchhubs.com/en/search?search_query=SKX007&orderby=position&orderway=descproszę o infopzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach