Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

PRGreg

Rozważania o napędzie łańcuchowym

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem założenia tematu o napędzie łańcuchowym. Traktujemy go tutaj trochę po macoszemu chyba głównie z powodu stosowania go w zegarach stojących a tutaj raczej takie zegary omawiamy rzadko.

Ja od pewnego czasu zastanawiam sie nad stosowaniem takiego napędu w zegarach od strony ich wpływu na dokładnośc chodu.

Powiedzmy że mam kilka pomysłów a ich realizację uzależniam od uzyskania odpowiedzi na dręczące mnie wątpliwości.

Literatura zegarmistrzowska (głównie Podwapiński) wskazuje, iż jedną z wad napędu łańcuchowego jest wzrost siły napędowej wraz z opadem wagi. Dzieje sie tak ze względu na cieżar łańcucha (im waga niżej tym jest on dłuższy a zatem cięższy).W przekładni bicia nie ma to znaczenia ale z przekładnią chodu już jest inaczej.

Rośnie siła impulsu przekazywana na wahadło a zatem rośnie amplituda.

Czas wahnięcia i okres się nie zmienia bo zależy tylko od długości wahadła ale o ile dobrze pamiętam to przy większych amplitudach rośnie błąd kołowy wahadła a przez to spada dokładność chodu.

Pytanie czy wpływ tego dodatkowego ciężaru  łańcucha przypadkiem nie można pominąć bo w stosunku do ciężaru wagi jest on znikomo mały?

I kolejna watpliwośc napędy łańcuchowe nie mają podtrzymywania momentu napedowego w czasie nakręcania (podnoszenia wagi). A jak się to ma do możliwości uszkodzenia koła wychwytowego?

Mam nadzieje że Was ten temat chociaż trochę zainteresuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naciąg łańcuchowy nie ma w stosunku do linkowego żadnych rewelacyjnych zalet, jego zastosowanie ma jedynie sens w naciągu łańcuchem bez końca, a wtedy podtrzymywanie momentu napędowego nie jest potrzebne.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z minusów nalezy dodać nierównomierność siły napędowej spowodowana przesuwaniem się/przeskakiwaniem  ogniw względem bolców na bębnie. Zmniejsza się to stosując łańcuchy o budowie drabinkowej, ale... Nie widziałem dotąd regulatora/zegara precyzyjnego z napędem obciążnikowo - łańcuchowym. Spróbuję poszukać - ciekawe czy się taki znajdzie.  

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegary "Burk" uchodzą za bardzo precyzyjne zegary. Stosowane są głównie jako "matki" i mają zastosowany w naciągu zwykły łańcuch bez końca, podciągany co kilka godzin małym silniczkiem elektrycznym. 

post-28411-0-15039000-1396439469.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawiałem taki zegar niedawno w Bolesławcu, to bardzo porządna konstrukcja .

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę "na siłę" wcisnę zegar Abrahama Louisa Breguet. Dwie wagi napędzają poprzez łańcuszki jeden bęben. Wahadło zawieszone "na ostrzu noża", kompensacja termiczna w przeciwwadze wahadła, wychwyt nozycowy (pin wheel). Kalendarz gregoriański i republikański itp itd...Ponoć powstało 11 sztuk, sporo replik.

f7e18b1fab9f93a5.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta male oczka lancuszka - nie liczy sie :)

Te wagowe kominkowe - to mistrzostwo swiata, moze by tak przerobic jakis z wiszacych i pod kopule?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.