Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Koperta, mechanizm, koronka są ok.

Wskazówki zmienione, tarcza wątpliwa - z jednej strony wygląda jak malowana/odnawiana (grube napisy), a po przyjrzeniu wygląda, jakby jednak nosiła ślady czasu    

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta, mechanizm, koronka są ok.

Wskazówki zmienione, tarcza wątpliwa - z jednej strony wygląda jak malowana/odnawiana (grube napisy), a po przyjrzeniu wygląda, jakby jednak nosiła ślady czasu    

Rosjanie rzeczywiście mieli mnóstwo wariantów zegarków (tarcz) ale takiej tarczy Rodiny (poza giełdą w Bytomiu na stolikach UA) jeszcze nie widziałem - ale pewnie mało widziałem. Proszę też zwrócić uwagę za zadziwiająco różne długości kresek indeksów (np. na godzinie 6 oraz mniej na 9) oraz typowy na takich tarcz wygląd nacięć kresek (grubszy w środku i zwężający się prawie do szpica na końcach) - wynika to pewnie ze stosowanej technologii produkcji tych tarcz. O rozbieżności pomiędzy stanem wskazówek i tarczy chyba nie ma co pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję serdecznie. Jak coś wygląda zbyt pięknie, to pewnie nie jest prawdziwe. Wasza pomoc jest nie do przecenienia.

Został mi zatem nr 2 i 5. Musze podjąć decyzję. Choć zaufanie do sprzedawcy z małego spadło jeszcze niżej. Stwierdził, że wszystkie zostały "odświeżone". 

Korzystam z Waszej gościnności i pozwolę sobie jeszcze trzy pytania zadać. Dwa z nich wydają się ok, natomiast ten "zbyt ładny" jest trudny dla mnie do rozgryzienia... 

post-101972-0-29783400-1516989996_thumb.jpg

post-101972-0-72598200-1516990019_thumb.jpg

post-101972-0-38410300-1516990047_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są ok.

Zapytaj się jedynie, czy na pewno w każdej rodinie jest mechanizm z automatem. Często był wymieniany na manualnego kirowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Wszystkie są w automacie. Mam fotki. Mam i dylemat co do zakupu :D Ale w tym mi nie pomożecie. Choć... Gdybym mógł wybrać jeden, to który? Bo podobają mi się wszystkie i potrzebuję impulsu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie :D Od dłuższego czasu mnie dręczy. Nie miałem gdzie spytać ;)

Mam na oku taka Rakietę Goroda, ale nigdy wcześniej nie widziałem takiej tarczy. Czy jest wytarta? Czy był taki kolor? Napisy niby widać, ale?

post-101972-0-16543700-1516999565_thumb.jpg

post-101972-0-47648700-1516999608_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie :D Od dłuższego czasu mnie dręczy. Nie miałem gdzie spytać ;)

Mam na oku taka Rakietę Goroda, ale nigdy wcześniej nie widziałem takiej tarczy. Czy jest wytarta? Czy był taki kolor? Napisy niby widać, ale?

Oryginalna ale w kiepskim stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli po prostu ktoś powycierał granatową farbę z tarczy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie zegarek  jest w ładnym a może i bardzo ładnym stanie. To tylko i wyłącznie kwestia zdjęć. Popatrz na zdjęcie nr. 1 i zdjęcie nr. 2.  Na zdjęciu nr. 2 wszystkie napisy są bardzo dobrze widoczne. Zegarek  a może bardziej tarcza niestety ale nie jest zbyt fotogeniczna :D

Poz tym koperta ( to co widać ) nie powycierana ,w niezłym stanie. Co najważniejsze bezel też nie wytarty.

Chcesz to kupić czy też sprzedać ?  Coś za dużo pytań o sporą ilość zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo pytań,  bo mi się ich trochę nazbierało :D Od niedawna jestem na forum. Sporo kupiłem, kilka razy się sparzyłem i to co mam w kolejce chciałem sprawdzić. Stąd moja nadmierna aktywność. 

Co do tej Rakiety, to widziałem kilka kolorów, ale takiego nigdy wcześniej. Stąd moje wątpliwości.

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie zegarek  jest w ładnym a może i bardzo ładnym stanie. To tylko i wyłącznie kwestia zdjęć. Popatrz na zdjęcie nr. 1 i zdjęcie nr. 2.  Na zdjęciu nr. 2 wszystkie napisy są bardzo dobrze widoczne. Zegarek  a może bardziej tarcza niestety ale nie jest zbyt fotogeniczna :D

Poz tym koperta ( to co widać ) nie powycierana ,w niezłym stanie. Co najważniejsze bezel też nie wytarty.

Chcesz to kupić czy też sprzedać ?  Coś za dużo pytań o sporą ilość zegarków.

Krzysztof czy o tym samym WT piszemy? Przecież cały brzeg tarczy jest wyczyszczony do zera, nie mów że zdjęcie słabe. Jak wygląda choćby Twoja a jak ta?  https://get.google.com/albumarchive/107247623220063053982/album/AF1QipMOyzq-FgQQCveH_799dfIMTjQG-TeVx7fpL2u7/AF1QipOQWVqnutA8-3rnZXZhGA2_CwVNASB5_N67zm_H

A tu? Wiem że kolor inny ale indeksy są a tam nie: https://www.google.pl/search?client=firefox-b&dcr=0&biw=1536&bih=729&tbm=isch&sa=1&ei=jZ5rWq7aCMqfsAHj1K_4DA&q=rakieta+world+time&oq=rakieta+World&gs_l=psy-ab.1.0.0i24k1.10276.13147.0.14415.5.3.0.2.2.0.132.349.1j2.3.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.5.361...0j0i30k1.0.nA9MVJHKmPE#imgrc=5troSC1WdeFXJM:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Zdjęcia są dziwnie zrobione.  Na pierwszym faktycznie tarcza na brzegach jest wyblakla, ale tez nie widać napisów. Na drugim zdjęciu napisy są czytelne.

Tak jakby dwa inne zdjęcia.  Najlepiej ocenić na żywo.

Może masz i rację :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Zdjęcia są dziwnie zrobione.  Na pierwszym faktycznie tarcza na brzegach jest wyblakla, ale tez nie widać napisów. Na drugim zdjęciu napisy są czytelne.

Tak jakby dwa inne zdjęcia.  Najlepiej ocenić na żywo.

Może masz i rację :D

Dla mnie jak zmyta. Ja takich nie ruszam :D Ty zresztą też  :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

http://allegro.pl/zegarek-radziecki-pobieda-15-kamieni-gwarancja-i7146911853.html

Oryginał? Chcę tylko wiedzieć, czy takie były, bo taką konfigurację widzę pierwszy raz. Zwykle w tej kopercie widuję zwykłą, płaską tarczę z nadrukiem.

Trochę już po fakcie, ale wiedziałem że gdzieś ją widziałem. W katalogu masz taką konfigurację:

https://get.google.com/albumarchive/113098239036073221216/album/AF1QipPjQN0OnF1BZcES7TqkJzXB3Ep0_uTpzRKcVMRH/AF1QipN6MCy5tRENySMC_3upEH6KLoXd1Zz1GGK3Y41o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosjanie rzeczywiście mieli mnóstwo wariantów zegarków (tarcz) ale takiej tarczy Rodiny (poza giełdą w Bytomiu na stolikach UA) jeszcze nie widziałem - ale pewnie mało widziałem. Proszę też zwrócić uwagę za zadziwiająco różne długości kresek indeksów (np. na godzinie 6 oraz mniej na 9) oraz typowy na takich tarcz wygląd nacięć kresek (grubszy w środku i zwężający się prawie do szpica na końcach) - wynika to pewnie ze stosowanej technologii produkcji tych tarcz. O rozbieżności pomiędzy stanem wskazówek i tarczy chyba nie ma co pisać.

Dla uzupełnienia . Taka tarcza Rodiny jednak jest w katalogach (zbiorach). Inne są wskazówki i sekundnik ale podobne klimaty. Dla porównania :

http://ussr-watches.ru/mix2.shtml

2-ga strona, drugi rząd, pierwsza z lewej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mam - czy ten kirow w oryginale był jedynie w złoconej kopercie, czy w chromie też?

Zdjęcie z interneta ;)

post-88672-0-79868300-1517329913.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mam - czy ten kirow w oryginale był jedynie w złoconej kopercie, czy w chromie też?

Zdjęcie z interneta ;)

Ten model widziałem tylko w "żółtych" kopertach. Koperta może być ewentualnie przełożona z innych krabów "Kirowskije" które były chromowane. Ale może bardziej doświadczeni Koledzy podziela się swoją wiedzą   :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model widziałem tylko w "żółtych" kopertach. Koperta może być ewentualnie przełożona z innych krabów "Kirowskije" które były chromowane. Ale może bardziej doświadczeni Koledzy podziela się swoją wiedzą :)

Dzięki wielkie.

No właśnie widziałem w obu rodzajach. I stąd pytanie - czy chrom to przekładki, czy jednak tak wychodziły.

Choćby tutaj (u dużych kolekcjonerów, chociaż u Marka to całkowity składak, jeśli chodzi np o werk):

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/kirovskie

http://www.watches.prochowicz.com/Watches_Gallery.php

http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0710

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przychylałbym się do tego, że są sklepowe egzemplarze w chromie.

Jeden z sensowniejszych kolekcjonerów z kolekcją dostępną w sieci, Tung Nguyen z Wietnamu (polecam, ma tylko nosy) wrzucał "firankę" Kirowa z pudełkiem (albo słonecznego, nie jestem teraz pewien, sprawdzę to).

Większą dostępność egzemplarzy w złoconej kopercie tłumaczyłbym tym, że po prostu wypuszczono ich znacznie więcej - szczególnie na nasz rynek (górnicze Kirowskije).

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie dwa. Moim zdaniem były w chromie.

5c9acc92bcba81c19870470f369b9ad5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przychylałbym się do tego, że są sklepowe egzemplarze w chromie.

Jeden z sensowniejszych kolekcjonerów z kolekcją dostępną w sieci, Tung Nguyen z Wietnamu (polecam, ma tylko nosy) wrzucał "firankę" Kirowa z pudełkiem (albo słonecznego, nie jestem teraz pewien, sprawdzę to).

Większą dostępność egzemplarzy w złoconej kopercie tłumaczyłbym tym, że po prostu wypuszczono ich znacznie więcej - szczególnie na nasz rynek (górnicze Kirowskije).

Daj jakiegoś linka do jego zbioru bo po imieniu nic mi nie wyskakuje ( sami podobni znaczy się) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, Paweł, wpisujesz po prostu: Đồng Hồ Liên Xô Cổ CCCP - USSR

W galerii zdjęć, ma przysłowiowy Sajgon - jak zjedziesz w dół jego galerii to tam ma całkiem fajny zbiór. 

A żeby nie było off topik, przeglądając zdjęcia, namierzyłem tylko złoconą firankę.

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.