OmegaDeVille 59 #376 Napisano 30 Września 2014 To bardzo smutne... Kiedy byłem mały, i spędzałem wiele czasu u moich Dziadków, myślałem, że kiedyś zamieszkam w ich domu, będę wspominał godziny spędzone przy rozmowach z Dziadkiem, herbatę z Babcią, stary zegar, który stał u nich w salonie i tykał ciche, upojne "tik-tak"... Dom został sprzedany stolarzowi, który ma tam aktualnie sklep, zegar się zespół i stał w piwnicy, aż do chwili kiedy ogrzał kuchenkę Rodziców. I zostały tylko czarno-białe fotografie, wspomnienia i doraźne rozmowy ze 105-letnią Babcią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #377 Napisano 1 Października 2014 (edytowane) "ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy"...Właśnie! Nie zbadane są wyroki...........Smutek i mnie dziś ogarnął niemożebny,bowiem los ostatnio nie oszczędził mi trosk i zmartwień.Jeszcze wczoraj zastanawiałem się czy i jak długo będą mnie wspominaćbliscy i znajomi.A tym czasem dziś.........wyprawię sam sobie stypę,bo nie lubię być uczestnikiemtakich juwenaliów,gdzie głównym atrybutemjest drewniana jesionka! Edytowane 1 Października 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robredo 21 #378 Napisano 1 Października 2014 Moja żona na kursie florystycznym ostatnio właśnie przybierała takie "jaesionki" bukietami.Od razu ładniej to w ziemii wygląda.A Ty coś ostatnio za dużo o tym myślisz. Czyżby depresja jesienna? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5334 #379 Napisano 1 Października 2014 Leszek kup sobie zegarek, od razu się lepiej poczujesz . 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robredo 21 #380 Napisano 2 Października 2014 Otwieraj tą jesionkę, mamy powiązania z ludźmi od konserwacji więc jak będzie potrzeba.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #381 Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Jesionka...... Nie utulonym w żalu, gdzie łzy mi kapią na koszulę,bowiem ona przyleciała z za wielkiej wody.Co prawda bez eskorty, bo tylko w towarzystwie rodzinya i pacjent nie doczekał się na wychodźstwie uznania ani zaszczytów.Powróciwszy na ziemie ojców aczkolwiek nie po słoiki, doczekał się powitania z należnemi honorami.Bowiem kwiatostan był a i znaki sakralne także, tylko brakowało celebranta ale to zostało uzupełnione,płomiennie żarliwą mową nad otwartą drzewnianą jesionką, sławiącą ciężką dolę i żywot znajdującego się w tem odzieniu, tym czasem zimnego seniora.Jednakże impreza aczkolwiek smutną się wydawałanosiła w sobie pierwiastki czarnego humoru wśród uczestników.Tłumnie podziwiany zaiste będzie po między otaczających go zombiten z pozoru czarnej gęby, niby przedstawiciel i lądu,deptanego butem żołdaków w gorączce krwi unurzanym. Taką bynajmniej mam nadzieję?I o to reszta ceremoniiku pamięcizarejestrowana. Edytowane 2 Października 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #382 Napisano 2 Października 2014 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #383 Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Edytowane 2 Października 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #384 Napisano 2 Października 2014 (edytowane) I tem sposobem temat ma już haczyk! 20 Może go podczepią? A Jacek znów mnie zjedzie jak burego kota. Edytowane 2 Października 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #385 Napisano 2 Października 2014 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5334 #386 Napisano 2 Października 2014 Leszek, świetny ten Helbros, prawdziwy wojak ile on ma średnicy i jak go datujesz? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #387 Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Ciekawe pytanie zadajesz odnośnie datowania. Według Mikrolisk logo na cyferblacie zostało zarejestrowane w Szwajcarii w 1946rJednakże, logo na pudełku w 1933r.Napis i rysunek jak nic pochodzą z okresu wojny lub też tuż po niej.Swobodne tłumaczenie przez wujka G brzmi: "Dać czas na zwycięstwo Kup obligacje wojenne USA i oszczędności znaczki" Co daje przypuszczać, że sikorek jest raczej tuż powojenny i został skojarzony z świetnie zachowanym pudełkiem z okresu wojnylub też ciut powojennym.Po numerze werku jest raczej nie sposób go datować.A przynajmniej ja nie posiadam takowej wiedzy,gdzie grzebać, by coś na temat znaleźć? Edytowane 2 Października 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ph7 103 #388 Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Dziś pierwszy raz ubrany pilot z 38r. firmy Sita. Zarówno mechanizm (chyba AS153) jak i firma nie zaliczają sie do historycznie zasłużonych ale i tak zegarek jest fajny, tyka głośno i chodzi dokładnie. Informacji na temat tej firmy jest bardzo mało. Znalazłem jednak inne zdjęcia takiego pilota (http://www.paichl.cz/paichl/knihy/hodiny/strojky/letecke/letecke.html) gdzie można zobaczyć mechanizm. Edytowane 2 Października 2014 przez ph7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #389 Napisano 2 Października 2014 Dziś nosiłem takie dwa cukiereczki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5334 #390 Napisano 2 Października 2014 Leszek, to napisz chociaż jaka on ma średnicę? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #391 Napisano 3 Października 2014 Staszku rozumiem,że pytasz o Lemanię bo LC jest już u mnie dość długo,a więc 33mm b\k na werku1270 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziggistardust 3 #392 Napisano 3 Października 2014 ph7 bardzo zacny pilot i dobrze dobrany pasek, normalnie aż zazdraszczam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #393 Napisano 3 Października 2014 (edytowane) A więc tak! Zacznem od "łomatko śfajcarsko - polsko" bo na 75 procenta jest w niebo wzienta na takim dzierganym w ręku chomonciebedzie latać jak stara szkapa i to bez bata. Poszedł bym w zakład o stówę,że sitkę z kajzerką spaloną jak murzyna gębąna pachu świśniętym z zasobów jednostkinie da się jak wodę przełknąć, bo mnie spieniło co nie co, jak ph10czyli mówiąc mydło O kwicie z parkingu zajumanym drzewiejpisałem już dawno i więcej już nie wiem.Pstynka z oczkami nie co wyblakłymiw taliji mając numer, małolaty butaze środka wyglonda jak niemal liceuma z wierzcha niestety to już muzeum. Na poważnie, to zegarki Wasze,szkoda że nie moje, są pięknei zazdrościć tylko mogę.Niech cieszą Was Panowie,jak mnie cieszą moje,i dobrze nosić będąku naszej dumiebłogiej. Edytowane 3 Października 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #394 Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Ten przystojniak szlifowany był w tym tygodniu. Trzeba było go dopieścić,bo idzie do ludzi. Tak skuśkałem wskazówkę w budziku. Chciałem ustawić dzwonieniei nie wiem jak zaczepiła o ramkę daty. W czasie przeprawy przez oceani dalej musiała się poluzować? Jest nadłamana i co z nią zrobić?Nie wiem. Edytowane 4 Października 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #395 Napisano 5 Października 2014 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5334 #396 Napisano 5 Października 2014 Chyba trudno się przyzwyczaić do takiego układu tarczy? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #397 Napisano 5 Października 2014 Marcin! Jakie to ma wymiary?Czy to nie jest werk od damskiej kieszonki?Włożony w "podusi" kopertę?Rzuć bebechami, to obaczem i myco tam siedzi. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #398 Napisano 5 Października 2014 Chyba trudno się przyzwyczaić do takiego układu tarczy?Bo to moze zegarek 'nie na rękę':-) ....w tym wypadku tarcza jest czytelna:-) :-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5334 #399 Napisano 5 Października 2014 A o tym nie pomyślałem. Rzeczywiście przypięty np. do nogi o wiele łatwiej umożliwia odczytanie wskazań. A tak na poważnie, to składak czy faktycznie odmieniec? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #400 Napisano 5 Października 2014 Marek! No i dawaj teorię na jego temat....... oczywista zegarka! 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach