Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

eye_lip

PayPal opłaty/kursy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam takie pytanie, ponieważ zwykle kupuję, nie sprzedaję przez paypal:

Przykładowo sprzedaję zegarek za 2000 euro, normalnie, czyli ja pokrywam wszystkie opłaty - czy jest gdzieś kurs przelicznikowy paypala aby wiedzieć na ile mnie okradają po kursach + tabela prowizji jakie pobierają od danej sprzedaży?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaż 10% wylicytiwanej kwoty, do tego opłata pay pala jakieś 3,5% - razem 13,5 mniej więcej. Kurs liczą z dnia przewalutowania gdy otrzymujesz rozliczenie zrzucając kasę z pay pala na normalne konto - nie masz nigdy 100% pewności jaki bedzie kurs dnia.

edit: 10% to prowizja ebay, jak bez ebay to tylko pozostałe

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, czyli to ebay popłynął z kosztami, 3,5 % paypal jeszcze można przełknąć.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można robić standardowy przelew wtedy jest taniej dużo przy większych kwotach ale brak ochrony paypala

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogódź się z równymi 10% ebay - wielokrotnie sprawdzałem, na różne sposoby, zawsze biorą 10%... 

Opłaty, zależą od tego czy przyjmujesz jako gift czy jako transakcję, ale lepiej jako transakcję, bo płacisz wówczas za ochronę ;)

Opłaty zależą też od rodzaju konta - prywatne czy przedsiębiorstwo - stawki(%-enty oraz opłata podstawowa) masz w Pomocy oraz na koncie, w Opcjach jeżeli dobrze pamiętam. 

Z perspektywy ponad 50 transakcji sprzedaży na Allegro oraz około 10(ponad 50 kupna) na ebay, stwierdzam, że zdecydowanie lepiej jest być kupującym na ebay, bo masz masę przywilejów i jesteś traktowany jak król, a na Alle, przez ich nieudolne prowadzenie ochrony kupującego i wsparcie techniczne po transakcji, zdecydowanie lepiej wychodzi sprzedający. Dodatkowo prowizje od sprzedaży na Alle są o połowę niższe.

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moim zdaniem eBay bierze bardzo dużą prowizję. Ja jak dotąd, na Allegro i eBay też tylko kupuję.

Mam pytanie; a jak dużą prowizję bierze eBay za wystawioną aukcję z opcją "kup teraz" i nikt nie kupi bo np. kwota jest za wysoka. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Groszowe sprawy

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ebay nie bierze zawsze 10% prowizji , chyba maja jakas skale gdzie naliczaja od kwoty , wieksza kwota nizszy % . Wiem bo sprzedalem kilka swoich zegarkow ceny do $10k i nigdy nie naliczyli mi 10% , z tego co pamietam to bylo okolo 5% . Paypal , tak jak pisal Staruszek oplaty w sumie wychodza okolo 6% , czyli jak wejdziesz na strone banku i sprawdzisz jaka jest oficjalna wymiana i doliczysz do tego 3% to taki bedzi Twoj exchange rate . Jezeli to jest wieksza suma to najlepiej zrobic ta transakcje wieczorem po tym jak zamkniety jest rynek finansowy bo wtedy wiesz dokladnie ile bedzie cie to kosztowalo bo paypal kasuje za wymiane tyle ile bylo przy zamknieciu dnia

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a kwestia ochrony sprzedajacego przy platnosci paypal?

rozmawiam wlasnie z potencjalnym kupujacym, ktory chce zaplacic paypalem za zakupioony zegarek.

nie ukrywam ze mam obawy.

dzialanie jest takie: wysylam zadanei zaplaty jako za towar, wprowadzam pozniej nr trakingowy ups (paypal mowi ze najlepiej ups, bo maja swietny system monitoringu)

2,9% prowizja od przyjecia pieniedzy, potem 2,5% od przewalutowania i roznica w kursie.... to pomijam, co jednak z roszczeniami? czy kupujacemu latwo jest cofnac wyslane pieniadze jak ja juz wysle paczke?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj płaciłem z konta PayPal za towar kupiony za pośrednictwem eBay i po raz pierwszy przeanalizowałem całą operację wykonaną przez bank i zauważyłem, że system przeliczył mi walutę znacznie wyżej niż deklaruje oficjalnie na ten moment PayPal za określoną walutę.

Zwróciłem się pisemnie i telefonicznie do PayPala o wyjaśnienie tej kwestii i dostałem takie oto wyjaśnienie. 

"Szanowny Panie ..................

Dziękujemy za skontaktowanie się z firmą PayPal w sprawie trudności z wysłaniem płatności.

Panie .............., zgodnie z obietnicą załączam wskazówki jak przeliczyć saldo na inną walutę, należy:

1. Przejść do strony www.paypal.com/pl i zalogować się do swojego konta.
  2. Kliknąć Saldo konta PayPal, a następnie Zarządzanie walutami.
  3. W polu Wymiana waluty wprowadzić kwotę.
  4. Wybrać walutę początkową konwersji.
  5. Wybrać walutę docelową konwersji.
  6. Kliknąć przycisk Oblicz, aby zobaczyć wynik konwersji walut.
  7. Kliknąć przycisk Kontynuuj, aby dokonać przelewu środków.
  8. Kliknąć przycisk Wymień walutę, aby potwierdzić przelew.

Podana kwota przewalutowania obejmuje wliczoną opłatę prowizyjną. Kurs jest aktualizowany dwa razy dziennie. Do kursu doliczana jest opłata za przewalutowanie zgodnie z poniższymi zasadami:

• 2,5%, jeśli Użytkownik inicjuje wymianę waluty przez Konwerter walut przed wykonaniem płatności LUB
  • 4%, jeśli podczas transakcji system automatycznie przewalutuje środki. 

Aby wysłać płatność w innej walucie, najpierw należy ustawić tę walutę jako podstawową. W tym celu należy:  

1. Przejść do strony www.paypal.com/pl i zalogować się do swojego konta.
  2. Kliknąć Saldo konta PayPal, a następnie Zarządzanie walutami.
  3. Wybrać walutę.   
  4. Kliknąć przycisk Ustaw jako podstawowy.

Cieszę się, że mogłam pomóc. To dla nas wyróżnienie, że wybrał Pan system PayPal do dokonywania transakcji online. Życzę udanego korzystania z serwisu PayPal.

Z poważaniem,

......................"

Czyli reasumując: PayPal bierze również prowizję od kupującego bez wyrażnej informacji na ten temat umieszczonej przy dokonywaniu płatności. Prowizja jest sprytnie ukryta w przewalutowaniu pieniędzy.

4% przy automatycznym przewalutowaniu lub 2,5% przy własnoręcznym przewalutowaniu, to moim zdaniem bardzo duża prowizja. Nie licząc oczywiście tego co zapłaci jeszcze sprzedający. 

Jeżeli przed dokonaniem płatności sami dokonacie konwersji walut, to kurs walut będzie niższy o 1,5%.

Proszę o tym pamiętać, jest to istotne przy większych kwotach.  

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moim zdaniem eBay bierze bardzo dużą prowizję. Ja jak dotąd, na Allegro i eBay też tylko kupuję.

Mam pytanie; a jak dużą prowizję bierze eBay za wystawioną aukcję z opcją "kup teraz" i nikt nie kupi bo np. kwota jest za wysoka. 

Za  zegar  wystawiony  w  opcji kup  teraz  za  400  euro  pobrano  mi  1,94 oplaty  przy  transakcji nie  zakonczonej sprzedaza.Zegar  byl  wystawiony  automatycznie  dwa  razy  po  7 dni.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.