Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Która z szóstki fabryk to 'TTK-1' ?  i dlaczego zero odstępstw, skoro konstrukcja (jak rozumiem) ta sama??

Jestem zielony w pobiedkach, a niedawno przy sprzątaniu mieszkania po teściach znalazłem właśnie TTK-1 i do tego na chodzie! :)

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Która z szóstki fabryk to 'TTK-1' ?  i dlaczego zero odstępstw, skoro konstrukcja (jak rozumiem) ta sama??

Jestem zielony w pobiedkach, a niedawno przy sprzątaniu mieszkania po teściach znalazłem właśnie TTK-1 i do tego na chodzie! :)

TTK-1 później Pietrodworiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję @Rafał75 ! tak podejrzewałem :)   kojarzyłem, że to: "coś tam. coś tam" точения камни... czyli warsztaty szlifierskie kamieni szlachetnych - baza założycielska dla późniejszej Petrodworeckiej Fabryki Zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Odstępstw w konfiguracji tarcza - sygnowany mechanizm TTK-1

Choć dla lat 1951-53 może się zdarzyć, że mechanizm będzie 1MCzZ i nie jest to składak.

Ale podobno tylko dla tych lat. Tyle wyczytałem na ruskim forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... oczywiście zajrzałem do środka pobiedy TTK-1 teścia (lub jego ojca?) i jest tam 1MCzZ w rombie oraz 2-54  czyli niby poza ww. okresem "tolerancji dla odstępstwa" zakreślonym przez kolegów z ruskiego forum,

Historii zegarka nie znam i już nie poznam... ale jakoś wątpię aby był poddany przeszczepowi werku, ponieważ ma przebarwioną tarczę (prawdopodobnie z powodu uszkodzonego i nie wymienionego szkiełka). Stąd wnoszę, że gdyby zlecił naprawę pobiedki polegającą na przeszczepie werku, to od razu  kazałby wymienić tarczę, nawet na "warszawkę"

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Spotkałem się też z takim wpisem.

Cytat z internetu:

"Zegarki z Zakładów TTK-1 miały także sygnatury tej samej fabryki na werkach. Prawdopodobnie po 1954 roku do modeli Pabied sygnowanych logiem TTK-1 wkładano mechanizmy z Pierwszej Moskiewskiej Fabryki dlatego mechanizm zegarka może być zamontowany fabrycznie. Pochodzi z innej fabryki lecz wcale nie musi oznaczać to, że został wymieniony. Niestety bardzo mało jest dostępnych informacji na temat zarówno zakładów jak i produkcji."

Więc wszystko jest możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeee.... zaraz "dziada" , może jest tak, że gościu znalazł sposób na krwiopijcę!!! :)  czyli haracz dla alledrogo

ale jest faktem, że mało spostrzegawczy łosiu może się stresować po kliknięciu aukcji, szczególnie jak pochodzi z Grüneberg-u :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, że w sumie cena z przesyłką to tak m/w wartość tych zegarków (chociaż wg mnie są trochę zawyżone) ale ktoś może to kupić jako okazję patrząc tylko na cenę samego zegarka. A to zwykłe populersy

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, że w sumie cena z przesyłką to tak m/w wartość tych zegarków (chociaż wg mnie są trochę zawyżone) ale ktoś może to kupić jako okazję patrząc tylko na cenę samego zegarka. A to zwykłe populersy

I składaki (;

http://allegro.pl/zegarek-poljot-17-jewels-mechaniczny-kolekcja-i6753386595.html#imglayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I składaki (;
 na poljoto-wostoka, którego pokazałeś składają się dwa zegarki tak circa-about  po 4 dyszki każdy (jak w dobrym stanie)  plus następne 4 za odpicowanie, to mamy razem 120 więc aukcja jest okazją jak nic! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prowizji zapłaci może 20groszy zamiast 15zł 

ale akurat z tym procederem allegro walczy, bo bije to w ich finanse, więc wystarczy gościa zgłosić. Poza tym sprzedawca nie ma prawa w ten sposób ustalać ceny przesyłki - nie prowadzi w tym zakresie działalności - opłata za przesyłkę powinna pokrywać, rzeczywisty koszt, bezpośrednio związany z zapakowaniem, zabezpieczeniem i nadaniem przedmiotu

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sowicie opłaca dwie panie z agencji za rogiem (które pomagają mu przy pakowaniu) a przesyłki zawozi na pocztę bentleyem... więc przy 99zł/sztuka ledwie pokrywa te wydatki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już go wyprostowali na allegro. Teraz jest przesyłka gratis :D :D

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ku przestrodze. Oba linki dotyczą Pobiedy. O ile tarcza jest z TTK-1 to werki w ogóle nie pasują do przodu. SKŁADAKI.

http://allegro.pl/zegarek-pobieda-i6747854601.html#imglayer

https://www.olx.pl/oferta/zegarek-meski-pobieda-15-jewels-lata-50-i-56-z-kirkowa-CID87-IDk79uk.html#4ad08f58b6

a jednak na finiszu odbyło się szaleństwo... ale odjazd :)  ponad stówkę dla samej ładnej tarczy pobiedki TTK-1

Niestety ku przestrodze. Oba linki dotyczą Pobiedy. O ile tarcza jest z TTK-1 to werki w ogóle nie pasują do przodu. SKŁADAKI.

http://allegro.pl/zegarek-pobieda-i6747854601.html#imglayer

https://www.olx.pl/oferta/zegarek-meski-pobieda-15-jewels-lata-50-i-56-z-kirkowa-CID87-IDk79uk.html#4ad08f58b6

a jednak na finiszu odbyło się szaleństwo... ale odjazd :)  ponad stówkę dla samej ładnej tarczy pobiedki TTK-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Znalazłem werk, a Pobiedy z TTK-I nie mam i nie jest łatwo je zdobyć szczególnie w ładnym stanie. No to zaszalałem.  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem werk, a Pobiedy z TTK-I nie mam i nie jest łatwo je zdobyć szczególnie w ładnym stanie. No to zaszalałem.  :D

Tak myślałem że to ty :) Ale co to znaczy że znalazłeś werk? Sygnowany TTK? To chyba jeszcze trudniej kupić niż cały zegarek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Tak myślałem że to ty :) Ale co to znaczy że znalazłeś werk? Sygnowany TTK? To chyba jeszcze trudniej kupić niż cały zegarek :D

Dokładnie tak, werk sygnowany TTK-1. Nie chciałem kupować tej Pobiedy, ale jak znalazłem werk to nie było innej opcji.  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi