Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

grebuz

ronda 515 - wymiana mechanizmu na inny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zauważyłem, że Ronda 515 średnio trafia w indeksy wskazówką sekundową, dodatkowo ostatnio wylądowała u zegarmistrza z awarią. Czy warto wymienić ten mechanizm na inny np. Ronda 715 albo coś pasującego z ETY? Myślałem o 955.112, tylko nie wiem czy otwory mocowania tarczy są rozmieszczone tak samo i czy średnica wałka jest taka sama.

Wiem, że 715 pasuje idealnie, a można zdobyć wersję na pięciu kamieniach.

Czy taka kombinacja ma w ogóle sens i czy różnica (trafianie w indeksy, awaryjność) będzie zauważalna?

Porownywałem tą rondę 515 z piętnastoletnią miyotą OS60 i różnica w kulturze pracy jest kolosalna. Miyota pięknie trafia w indeksy, wskazówka sekundowa przesuwa się zdecydowanie i pewnie, naromiast sekundnik w rondzie nie dość, że wyraźnie nie trafia w indeks to jeszcze jakoś tak się dziwnie telepie i drga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam zrobiłeś w tym temacie?Ja kupiłem zegerek z uszkodzonym mechanizmem, ktoś srubokretem zmieniał baterie i troche cewke pochaczył.Myśle o kupnie i samodzielnej wymianie tak w ramach nauki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez gunit82
      Cześć.
      Sprzedam dwa zegarki:
      1. Certina DS1, ETA 2824 full set, stan bezpieczne 8/10. Szkło czyste, na boku koperty ślad używania ( na zdjęciu ), zapięcie i bransoleta noszą normalne ślady użytkowania. Serwis zrobiony 4 lata temu.
      Cena: 1150 zł plus przesyłka 20 zł kurier lub paczkomat.
      2.Pagani Design PD1767. Stan 9/10. Koperta i szkło czyste, pasek nieużywany. Bransoleta na zdjęciach nie wchodzi w zestaw. 
      Cena: Sprzedany. 
      Możliwe negocjacje, odbiór osobisty jak ktoś sobie życzy możliwy w Krakowie lub w przyszłym tygodniu (od 21.04) w okolicach Głogowa.

• Przez dennyk
      Poszukuję fajnej koperty pod Unitasa 6498. Dla utrudnienia nie chińczyka
      Muszę pomieścić tarczę o średnicy 39 mm

pozdrawiam
    • Przez Arthas33
      Witam co sądzicie o zegarku Festina F20007/4, ma szafirowe szkło i ładnie wygląda, z tego co wyczytałem ma mechanizm ronda 705, to dobry mechanizm? Kosztuje około 500 zł jak sądzicie to dobry wybór?

• Przez tomo_s
      Witam,

Mechanizm w moim tissocie t033410a po paru latach przestał pracować, wymiana baterii nie pomaga. 
      Wyczytałem na forum, że mechanizm ETA 805.112 nie jest delikatnie mówiąc udany.

W tamtym temacie znalazłem dwa mechanizmy, które mogłyby go zastąpić: ETA F06.111 i ETA 955.112 

Zastanawiam się czy jakiś mechanizm miyoty nie nadawałby sie na zamiennika dla Ety? Prosze o poradę.
      Czy ktoś może polecić jakiegos zegarmistrza z Krakowa, który wymieniłby mechanizm na inny?

Pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.