Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jznwq

Nowy Longines - nagłe zatrzymanie zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój błogostan po zakupie pieknego zegarka - Longines Conquest GMT trwał zaledwie kilka dni. Od momentu zakupu (4 dni temu) użytkowałem go codziennie. Dzisiaj rano po założeniu zauważyłem, że zagarek zatrzymał się o godzinie 4 rano. Po jakimś czasie od założenia ponownie zaczął chodzić (bez nakręcania), jednak całe zajście mnie zaniepokoiło - w końcu deklarowana rezerwa chodu to 46 godzin. Zastanawiam się, czy od razu iść z nim do salonu sprzedaży, czy jeszcze poobserwować? Co mogłoby być przyczyną, skoro jeszcze do ok. miałem go na ręce, a później spokojnie leżakował na boku?

Gdy kupowałem ten zegarek, nie było go na sklepowej wystawie, sprzedawca wyciągnął go z szuflady - nie miał żadnej folijki. Na moje pytanie, czy jest nowy, on odpowiedział, że jeszcze nie zdąrzył go wystawić na witryne. Z perspektywy czasu jego odpowiedź wydaje mi się wymijającą, zwłaszcza w kontekście braku zafoliowania. Mam nadzieję, że nie sprzedali mi bubla, którego ktoś zwrócił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co jest przyczyną, jeśli rzeczywiście nosiłeś go fizycznie przez 4 dni, nie powinno mieć to miejsca. Poobserwuj, jak się powtórzy to zanieś do sklepu, niech wyślą do serwisu.

Co do drugiej części wypowiedzi, to całkiem zabawna teoria :D - a tak na serio, nie doszukuj się spisków, czasami prawie nowe zegarki tak jak Twój trafiają do serwisu, czy to Longines, ML, czy Tag Heuer i folie nie mają tu nic do rzeczy.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz wynika, że Twój Lonżin to automat. To, że ma on deklarowaną rezerwę chodu równą 46h nie znaczy, że zawsze po odłożeniu będzie tyle czasu chodził. W zależności od tego jak intensywnie został nakręcony ruchami ręki odpowiednio tak długo będzie chodził. Musiałeś słabo go nakręcić i zwyczajnie stanął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jznwq, masz rotomat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy bardzo leniwym trybie życia , mimo noszenia przez kilkanaście godzin dziennie można nakręcić automat tak słabo, ze po zdjęciu z ręki pochodzi ledwie kilka godzin. Sam tego ostatnio doświadczyłem :)

Optymalnym testem jest pełne nakręcenie go w rotomacie i sprawdzenie ile godzin chodzi. 46 godzin rezerwy chodu to dość optymistyczny wynik, myślę ze 38 - 40 to już będzie OK. Test po maksymalnym ręcznym dokręceniu (czyli po kilkudziesięciu obrotach koronką - nie wyczujesz bowiem oporu sprężyny) może nie być być miarodajny, jeżeli niesprawna jest część mechanizmu odpowiedzialna za automatyczne nakręcanie (choćby duży opór  wahnika).

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie, dzień poprzedzający zatrzymanie zegarka był dosyć leniwy, spędzony głównie w pomieszczeniach. Teraz przed odłożeniem postaram się nim trochę pokręcić i jeżeli sytuacja powtórzy się, oddam do salonu. W najbliższej przyszłości kupię też rotomat, aby zweryfikować rezerwę chodu i uniknąć takich przestojów w przyszłości, bo to chyba nie służy dobry zegarkowi?. Coś czuję, że z tym cackiem to będzie zachodu, co z małym dzieckiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli przez 4 dni nosiłeś go cały czas od rana do wieczora a nie pracujesz na stojąco trzymając ręce w kieszeni, to moim zdaniem zegarek nie powinien zatrzymać się nad ranem. Moja praca nie polega na kierowaniu ruchem na skrzyżowaniu a niezależnie od modelu, po całym dniu noszenia, nigdy żaden nie zatrzymywał się w nocy. Poza dwoma, które faktycznie wymagały ingerencji serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.