Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

piotrkrakow

Zegarek klubowy 2016

29 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

A po kiego grzyba podziałka 24h jest powtórzona na zewnętrznym pierścieniu? Może tam byłoby idealne miejsce na podziałkę 12h?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zewnetrzny pierscien jest nietykalny. To po pierwsze a po drugie jak chcesz odczytywac czas w 3 strefie czasowej w systemie 12h?

;)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr, tylko ilu z Nas jest potrzebna taka funkcja ;) Do tego może być kłopotliwe przestawienie sie na odczytywanie godziny z tarczy 24h jeżeli wszystkie zegarki ma się z 12h. Ja nigdy takiego 24h nie miałem i nie wiem jak jest z tym odczytem godziny i w sumie dlatego rzuciłem hasło żeby zrobić z tarczą 12h. Może to przekonac do projektu tych bardziej sceptycznych, który wola tradycyjne zegarki a ponadto będzie to dodatkowo odróżniało naszego od seryjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w Airmanie GMT czas zasadniczy pokazywany jest w systemie 12h z indeksow, zas podzialki 24h sluza dodatkowym strefom

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak wezmiesz wizualizacje Johna, ktora moim zdaniem jest znacznie ladniejsza niz pierwowzor, to tam nie podzialka 12h sie nie zmiesci.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem właśnie w tym cały urok tego zegarka, że posiada 24h odczyt czasu. Ja też nigdy takiego zegarka nie miałem i dlatego chciałbym mieć.

Co do kolorystyki, to proponuję spróbować z tym dwukolorowym ringiem. Może rzeczywiście zamiast pomarańczowego użyć koloru zielonego, a może niebieskiego? Kolor tarczy moim zdaniem powinien pozostać czarny. Oryginalne wskazówki z tego modelu mogą pozostać bez zmian.

Przydałyby się wizualizacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w Airmanie GMT czas zasadniczy pokazywany jest w systemie 12h z indeksow, zas podzialki 24h sluza dodatkowym strefom

O... A tego to nie wiedziałem. Czyli godzinę odczytuje się jak z normalnego zegarka. Ciekawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. W wersji purist masz czasy tylko 24h a w wersji Gmt glowny czas masz 12h a dwie dodatkowe strefy masz pokazane w systemie 24h

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróćcie uwagę na to co Piotr powiedział: to nie będzie zegarek w systemie 24 godzinnym, tylko GMT z dodatkowymi dwoma wskazaniami w tym systemie. Godzinowa wskazówka będzie robiła normalnie dwa obroty na dobę.

Ed: Piotr szybszy:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie widze tez przeszkod aby dla chetnych byla wersja purist. Z tym raczej nie bedzie problemu ;)

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróćcie uwagę na to co Piotr powiedział: to nie będzie zegarek w systemie 24 godzinnym, tylko GMT z dodatkowymi dwoma wskazaniami w tym systemie. Godzinowa wskazówka będzie robiła normalnie dwa obroty na dobę.

Ed: Piotr szybszy:-)

Ty Piotku juz widze fachura w Airmnach ;)

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, zaraz fachura;-)

No, mam ich trochę i w dużej mierze to Twoja zasługa:-) Dziękuję.

A wracajac do tematu, to najlepszym wyjściem, jesli chodzi o czytelność wskazań 12 godzinnych to pójść w D12. DC-4 też jest super, ale za drogi. A D-12 moglibyśmy zamówić wersję zieloną, nie ma takiej opcji normalnie, mielibyśmy fajna, unikatową wersję. I przystępna cenowo.

Jesli zostaniemy przy SST to w wersji GMT w 012 razi mnie zostawienie półgodzinnych indeksów. Utrudnia to szybki odczyt. W wersji purist jest to super, bo w ciemności można sie dobrze orientować w godzinie. Więc jesli zamowimy tarczę z 12 indeksami to Ci co wezmą purist, będą mieli gorzej. A dwoch rodzajów tarcz nie zrobią. To chyba rzecz, która mnie najbardziej irytuje w Airmanach. Jedna tarcza dla obu wersji. Zawsze do jednej nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dc4 do wersji purist masz inna tarcze ;)

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wchodzę tylko w SST i nie rozumiem w ogole tematu czy 12 czy 24 przecież SST jest w systemie GMT również i o takim mówimy - to najlepszy wybór ....co Wy chcecie zaburzyć DNA tego zegarka?... GMT i dwie strefy czasowe idealnie.... takie ma korzenie ten zegarek ...

Pobawmy się w wizualizacje i rendery...Osobiście podoba mi się wersja z pomarańczowo/biaĺym pierścieniem ...ale pobawmy sie jeszcze kolorami ,wskazowką GMT nie wiem czyms ciekawym niebanalnym pomysłem...wracając ja wolałbym również koperte od SSTO6 jak i wskazówki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zostaniemy przy SST to w wersji GMT w 012 razi mnie zostawienie półgodzinnych indeksów. Utrudnia to szybki odczyt. W wersji purist jest to super, bo w ciemności można sie dobrze orientować w godzinie. Więc jesli zamowimy tarczę z 12 indeksami to Ci co wezmą purist, będą mieli gorzej. A dwoch rodzajów tarcz nie zrobią. To chyba rzecz, która mnie najbardziej irytuje w Airmanach. Jedna tarcza dla obu wersji. Zawsze do jednej nie pasuje.

Coś w tym racji jest ale naprawdę Piotrek to szczególik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie widze tez przeszkod aby dla chetnych byla wersja purist. Z tym raczej nie bedzie problemu ;)

Chciałbym doprecyzować. Czyli nawet jeśli większość opowie się za tradycyjnym rozwiązaniem (dwa obroty małej wskazówki na dobę), to cześć zegarków może być wyprodukowana w wersji purist (jeden obieg wskazówki godzinowej na dobę), czy tak? Czy wersja purist będzie droższa, czy w tej samej cenie? Tak dopytuję, bo mnie zależy właśnie na wersji purist :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wersja purist jest pozbawiona wskazowki GMT a w jej miejsce zalozona jest wskazowka godzinowa. Jesli stosujemy wskazowki z dotychczasowych airmnow to cena die nie zmieni.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I gitara ;) Już od dawna miałem ochotę na taką ekstrawagancję, jak zegarek 24h (taki purist) :) Zobaczę, jak się rozwinie projekt, ale puki co, to taka wersja byłaby jak dla mnie chyba najbardziej kusząca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, zaraz fachura;-)

No, mam ich trochę i w dużej mierze to Twoja zasługa:-) Dziękuję.

A wracajac do tematu, to najlepszym wyjściem, jesli chodzi o czytelność wskazań 12 godzinnych to pójść w D12. DC-4 też jest super, ale za drogi. A D-12 moglibyśmy zamówić wersję zieloną, nie ma takiej opcji normalnie, mielibyśmy fajna, unikatową wersję. I przystępna cenowo.

Piotrek, w naszej wersji chyba możemy się pozbyc tych indeksów półgodzinnych jeżeli rzeczywiście utrudniają one odczyt godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dc4 do wersji purist masz inna tarcze ;)

DC-4 jest genialne. Właśnie m.inn. przez osobne podejście do podziału tarcz na 12 i 24 godzinne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybraliśmy SST 12 i niech tak pozostanie. W SST 06 nie będziemy mieć mozliwości własnej tarczy, bo wszystkie są już zrobione jako części zapasowe.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, w naszej wersji chyba możemy się pozbyc tych indeksów półgodzinnych jeżeli rzeczywiście utrudniają one odczyt godziny.

Ja bylbym za. W moim 012 jest to trochę uciążliwe. Np. w 06 jest juz dużo czytelniej bo nie ma indeksów polgodzinnych. Tyko dla purystow będzie gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybraliśmy SST 12 i niech tak pozostanie. W SST 06 nie będziemy mieć mozliwości własnej tarczy, bo wszystkie są już zrobione jako części zapasowe.

No to ja wysiadam, niestety. Szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być SST 12 jak najbardziej tylko pokombinujmy ze wskazówkami kolorami itp niech ten projekt bedzie naprawdę wyjątkowy i mocno nasz....:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.