krank1 2 #1 Napisano 8 Października 2014 Cześć.Jakiś czas temu znalazłem w sieci koncepcję Ross'a McBrida na dość nietypowy zegar, który urzekł mnie swoim designem. Chyba nikt tego nie produkuje więc postanowiłem wykonać samemu. Załączam kilka fotek zegara.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pilot Pirx 3 #2 Napisano 8 Października 2014 Ekstra, jak to działa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #3 Napisano 8 Października 2014 I jakieś szczegóły techniczne też chętnie poznalibyśmy. I wymiary 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 28346 #4 Napisano 8 Października 2014 Fajne. Z czego została wykonana obudowa? 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JGCezar 2 #5 Napisano 8 Października 2014 Super!!!Daj więcej informacji na forum 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #6 Napisano 8 Października 2014 Zgaduję że kwarc z magnesikami do przesuwania kulek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #7 Napisano 8 Października 2014 Jeśli chodzi o design to wzorowałem się na tych screenach - http://news.softpedia.com/news/Intriguing-Clock-Designs-from-Ross-McBride-95125.shtml Resztę jest już własnego pomysłu bo więcej informacji nie mogłem znaleźć. Ross zrobił tylko concept.Zasada działania jest banalna. Gotowy mechanizm zegarowy napędza "wózki" z magnesami a te ciągną za sobą kulki. Duża kula centralna nieruchoma, średnia zasuwa jako godzinowa a mała jako minutowa. Czarna kuleczka orientuje widok na godzinie 12. Fajnie to wygląda bo na pozór kule są niczym nie napędzane i same "wiedzą" gdzie mają się znaleźć w danej chwili Kulkę można zdjąć i lekko puścić po tarczy a zatrzyma się w odpowiednim miejscu. Wymiary zegara jak i cały projekt zdeterminowane były dostępnymi na rynku gotowymi mechanizmami zagarowymi, których nawet nie zamierzałem budować. Stąd zegar to kwadrat o boku około 25cm i wysokości jakieś 10. Kule muszą być ze stali ferrytycznej aby magnes je pociągał (zdecydowałem się na nierdzewkę - dokładnie w gatunku 304, lepszej jakości nie mają już struktury ferrytycznej, ale w warunkach atmosferycznych użyta 304 nie ma prawa korodować). Obudowa nie może być podatna na pole magnetyczne. Użyłem aluminium (gatunek PA6) - fajnie się obrabia i poleruje. Tak wypolerowany zegar poanodowałem na czarno i na koniec zrobiłem grawerkę aby ładnie kontrastowała. Nie byłoby problemu z grawerowaniem poszczególnych godzin lub podziałki ale ten zegar ma troszkę zastanawiać. Początkowo nie wiadomo co to jest i po chwili obserwacji osoba wpada na to że jest to właśnie zegar Masa zegara około 3 kg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo #8 Napisano 8 Października 2014 wow fajna sprawa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Breitling 10 #9 Napisano 8 Października 2014 Niezła robota. Może warto pomyśleć o produkcji kilku sztuk...?Czy zegar może pracować w pozycji pionowej i czy utrzyma wtedy kulki? 0 Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #10 Napisano 8 Października 2014 Od 1,,12-do 2,00... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 4628 #11 Napisano 8 Października 2014 Jestem pod wrażeniem. Podoba mi się :-), szczególnie fajnie, że zadbałeś o jakość wykonania, nie jest to chałupnicza zabawka.Istotne wydaje się pytanie czy działa to w pionie ? Obawiam się, że bez prądu z gniazdka magnes może nie dać rady utrzymać kulki w pionie i pokonać grawitację. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj78 753 #12 Napisano 9 Października 2014 Super,bardzo mi się podoba 0 Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartosz 86 45 #13 Napisano 9 Października 2014 Bardzo ładny i dobrze wykonany gratuluję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mateusz Dąbrowski #14 Napisano 9 Października 2014 Mechanik a nie kwarc? Brzmi świetnie, pytanie tylko czy się nie namagnesuje, skoro zasada działania to zestaw magnesów na wskazówkachPoza tym zacny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #15 Napisano 9 Października 2014 Dzięki wszystkim za miłe słowa.Co do produkcji w pojedynczych sztukach to słabo szukałem ale z firm którym proponowałem zegar to zainteresowania nie było Mechanizm zegara jest kwarcowy. Miałem z nim mały problem bo konstrukcja zegara wymusza jego lewe obroty. Takich mechanizmów na rynku jest bardzo mało. Znalazłem tylko jeden ale o małej mocy. Kupiłem więc nieco większy o normalnych obrotach i odwróciłem kierunek. Sam nie wiem jak to logicznie wytłumaczyć bo zmiana zasilania z + na - nic nie dawała. Pomogło dopiero odwrócenie rdzenia cewki. Dziwna sprawa dla mnie bo nie jest to element odpowiadający za kierunek wirowania pola magnetycznego. Jeśli ktoś potrafi mi to logicznie wytłumaczyć to byłoby fajnie. Co do zawieszenia na ścianie to jest to spokojnie do zrobienia, ale zegar trzeba by przeprojektować. Większe magnesy spokojnie utrzymają kule. Problemem byłby ciężar magnesu i kuli, który należałoby równoważyć jakimś przeciwciężarem. Moim zdaniem jednak takie rozwiązanie wizualnie byłoby nie naturalne ze względu na naturę toczącej się kuli.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 92939 #16 Napisano 10 Października 2014 szczęka mi opadła, gratuluję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
msokol19 133 #17 Napisano 18 Października 2014 Mistrzostwo świata Gratuluję pomysłu.Niesamowita, oryginalna, intrygująca rzecz.Baaaaardzo mi się podoba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borynio 3 #18 Napisano 18 Października 2014 Rewelacyjny pomysl, teraz nie pozostaje nic wiecej jak wdrozyc do produkcji "seryjnej" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom76 12 #19 Napisano 22 Października 2014 Świetny pomysł, wykonanie rewelacyjne. Gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer 180 #20 Napisano 22 Października 2014 Piękny i oryginalny.Gratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DK! 2 #21 Napisano 23 Października 2014 Bardzo fajny projekt no i eleganckie wykonanie pierwsze co mi sie nasunęło to planety i mały układ słoneczny można by rozbudować o kolejne planety np dni tygodnia i daty.Sam bym taki chętnie nabył do biura. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość liscak #22 Napisano 23 Października 2014 Mi przychodzi na myśl Mars i jego dwa księżyce Phobos i Deimos, chociaż one nie są aż tak kuliste Świetny pomysł i wykonanie, gratulacje !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5119 #23 Napisano 23 Października 2014 rewelacja!przydałby się jakiś filmik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 806 #24 Napisano 23 Października 2014 Ciekawe rozwiązanie . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MariuszA 1141 #25 Napisano 24 Października 2014 Świetny pomysł i wykonanie.Już wiem gdzie postawiłbym taki zegar u siebie w domu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach