szymon__k 1330 #26 Napisano 24 Października 2014 super sprawa! a nie da się dodać sekundnika żeby zasuwał dookoła? 0 “There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 7877 #27 Napisano 24 Października 2014 Super pomysł i wykonanie widać, że włożyłeś w to dużo pracy i czasu. Zastanawia mnie tylko łapanie kurzu w pozycji poziomej i zdejmowanie ciągle tych kulek do tej czynności. 0 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #28 Napisano 24 Października 2014 rewelacja!przydałby się jakiś filmiko filmiku myślałem bo czasem robię hobbystycznie filmiki, nie przyzwoicie się chwalić ale zamieszczam link innej mojej roboty w której po części widać technologię użytą do wykonania zegara i jest to właśnie filmik więc nie jest aż tak bardzo off topic:https://www.youtube.com/watch?v=BRFVQtCz1Igoraz inny z niekonwencjonalnym użyciem tej technologii https://www.youtube.com/watch?v=mq8oXGMIcLs Jak będę robił kolejny zegar (bo wykonałem 3 szt) to może nakręce jakiś materiał i animację poklatkową z działania Co do dodatkowych kul to wszystko do zrobienia pod warunkiem, że gotowy mechanizm zegara da radę. Myślałem o sekundowej kuleczce jednak strasznie słaba była wskazówka w mechaniźmie jakiego użyłem i nie zdałaby egzaminu. Nie wiedziałem, że zegar tylu osobom się spodoba. Jeśli ktoś chce to o ile czas pozwoli mogę zegar wykonać na zamówienie z dowolną grawerką. Nie daje tylko gwarancji na mechanizm (w 3 sztukach jakie zrobiłem jedna troszkę szwankuje - luzują się wskazówki) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
namor 94 #29 Napisano 2 Listopada 2014 Dzięki wszystkim za miłe słowa.Co do produkcji w pojedynczych sztukach to słabo szukałem ale z firm którym proponowałem zegar to zainteresowania nie było Mechanizm zegara jest kwarcowy. Miałem z nim mały problem bo konstrukcja zegara wymusza jego lewe obroty. Takich mechanizmów na rynku jest bardzo mało. Znalazłem tylko jeden ale o małej mocy. Kupiłem więc nieco większy o normalnych obrotach i odwróciłem kierunek. Sam nie wiem jak to logicznie wytłumaczyć bo zmiana zasilania z + na - nic nie dawała. Pomogło dopiero odwrócenie rdzenia cewki. Dziwna sprawa dla mnie bo nie jest to element odpowiadający za kierunek wirowania pola magnetycznego. Jeśli ktoś potrafi mi to logicznie wytłumaczyć to byłoby fajnie. Co do zawieszenia na ścianie to jest to spokojnie do zrobienia, ale zegar trzeba by przeprojektować. Większe magnesy spokojnie utrzymają kule. Problemem byłby ciężar magnesu i kuli, który należałoby równoważyć jakimś przeciwciężarem. Moim zdaniem jednak takie rozwiązanie wizualnie byłoby nie naturalne ze względu na naturę toczącej się kuli.PozdrawiamW zegarach kwarcowych o wskazaniach analogowych elementem wykonawczym jest silniczek krokowy napędzany impulsami wytwarzanymi przez układ scalony ( którego częstotliwość pracy stabilizuje kwarc). Impulsy wysyłane są do cewki dwoma przewodami w sekwencjach +/_ i _/+ po sobie następujących. Zmiana polaryzacji zasilania nic nie dawała bo wtedy układ scalony przestał działać mając niewłaściwe zasilanie. Wirnikiem w tym silniczku jest magnes stały zwykle dwubiegunowy. Przy impulsie np. +/_ położenie wirnika ustala się zgodnie do powstałej polaryzacji w stojanie z cewką. Po zmianie impulsu na _/+ polaryzacja cewki zmienia się i wirnik nadążając za zmienioną polaryzacją pola magnetycznego cewki powinien obrócić się o 1800. Teraz tylko pytanie w którą stronę ma się obrócić - w lewo czy w prawo?. Żeby nie miał wątpliwości konstruktorzy zaprojektowali stojan trochę nie symetrycznie tak, że gdy wirnik w czasie impulsu stanął w przynależnym mu w tym momencie położeniu, po zaniku impulsu przekręca się o kawałek dalej stosownie do kształtu biegunów stojana (w czasie bez impulsu). Gdy następuje kolejny, zmieniony impuls, wirnik ma ustalony kierunek obrotu. W tym przypadku właściwym było właśnie przełożenie stojana z cewką na drugą ("lewą") stronę bo zmieniło się ukierunkowanie "niesymetryczności " stojana. Działanie mimo że intuicyjne było prawidłowe. Dla odważnych i ciekawych świat należy! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #30 Napisano 4 Listopada 2014 Dzięki wielkie za wyjaśnienie bo choć czasu miałem sporo to nie sprawdziłem tego nigdy, gdyż inne zajęcia były ważniejsze. Ten temat wracał do mnie jednak jak bumerang ciągle nurtując Na oko niesymetryczności rdzenia w ogóle nie zauważyłem a do jego odwrócenia skłonił mnie tylko jeden otworek w nim wykonany, który uniemożliwiał odwrotny montaż. Pomyślałem więc że to musi być to, bo po co wiercili by otwór i projektowali pod niego kołek? Nie wiedząc o asymetrii otworzyłem oczy ze zdumienia jak zaczął tykać w drugą stronę ale o to chodziło i temat odłożyłem na później. Jak się okazało na ponad 2 lata Przy najbliższej okazji sprawdzę asymetrię bo na pierwszy rzut oka nie widać tego w ogóle. Co do zmiany zasilania to nie zmieniałem oczywiście na baterii tylko na uzwojeniu cewki. Nie zależnie od tego co zrobiłem to asymetria decyduje o kierunku wirowania bo układ jest dwupołożeniowy. Całego stojana również nie mogłem odwrócić bo pasuje w obudowę tylko w jednym położeniu, jedynie mogłem ruszyć rdzeniem. Jeszcze raz dzięki!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
namor 94 #31 Napisano 4 Listopada 2014 Właśnie ten rdzeń z cewką stanowi stojan. Żeby dostrzec niesymetrię nie należy jej szukać jako np. nieosiowe położenie nabiegunników ale w rozłożeniu pól magnetycznych powodowanych przez kształt nabiegunników obejmujących wirnik. I w zależności od firmy mogą to być różne kształty nabiegunników. Powtarzać się będzie zwykle że w trakcie trwania impulsu pole magnetyczne zamyka się przez szerszy przekrój rdzenia i daje to ustalenie położenia wirnika nazwijmy to nominalne. A z boku tego głównego nabiegunnika będzie istniał drobniejszy kawałek rdzenia ("ząbek") i po ustaniu impulsu magnes wirnika ustawi się wg wypadkowej masy nabiegunnika czyli lekko odchylony w kierunku tego "ząbka"od położenia nominalnego.I to jest przygotowanie do następnego skoku już w ustalonym kierunku czyli od głównego nabiegunnika w kierunku "ząbka".Nieraz trudno dostrzec ten układ bo np ten ząbek służy do mocowania stojana. Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #32 Napisano 15 Grudnia 2014 rewelacja!przydałby się jakiś filmik krótki film poklatkowy https://www.youtube.com/watch?v=7j1iw0dTgRo&feature=youtu.be 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #33 Napisano 15 Grudnia 2014 Te promienie słońca załamujące się na centralnej kuli i powierzchniach zegara - piękne... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Smoliński 15 #34 Napisano 15 Grudnia 2014 Wygląda obłędnie, pomysł i wykonanie pierwsza klasa, szczere graulacje, masz talent. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kicha 6 #35 Napisano 20 Stycznia 2015 Gratulacje za pomysl i wykonanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #36 Napisano 31 Stycznia 2015 Bardzo klimatyczny. Gratulacje ! 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczyc 9 #37 Napisano 1 Lutego 2015 Świetny pomysł i wykonanie zegara, realizacja filmu również znakomita. Gratuluję wszechstronności i talentów! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #38 Napisano 8 Lutego 2015 Gratuluje pomysłu! Szczerze mówiąc to mnie zatkało bo w 95% odpowiada mojemu gustowi.Tak jak już pisał xenocratex, promienie słoneczne powodują, że dzieje się prawdziwa magia 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #39 Napisano 13 Lutego 2015 Dzięki raz jeszcze za miłe słowa. Ten film jest fragmentem nieco dłuższego jaki obecnie przygotowuję w celu promocji charytatywnej aukcji dla upośledzonej córki mojego kolegi, na której chcę sprzedać taki zegar. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to proszę śledzić ten wątek. Myślę że aukcja pojawi się w przeciągu najbliższych kilku - kilkunastu dni. Zegar wykonany zostanie do kilku tygodni od jej zakończenia nie zależnie od wylicytowanej kwoty. Liczę się że może to być tylko kilkaset zł ze względu na nie markowy mechanizm, który jest przecież sercem każdego zegara. Co do magii tego światła jest już to zasługa obiektywu, w rzeczywistości zegar się tak nie mieni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #40 Napisano 16 Lutego 2015 Aukcja ruszyła, założyłem osobny temat:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/116836-magic-clock-licytacja-zegara-dla-ewuni-pachulskiej/ krótki film z powstawania zegara:https://www.youtube.com/watch?v=QCPED4BuEDo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktor34 1 #41 Napisano 1 Marca 2015 Zegar jak i film szacun:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 772 #42 Napisano 6 Marca 2015 widzę że zegar powstawał na Hermle, zaplecze maszynowe całkiem całkiem a zegar świetny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
impactom 8 #43 Napisano 10 Marca 2015 No nie wiem co mam powiedzieć, brak mi słów, co za talent. Gratulacje. I czekam na kolejne Twoje projekty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krank1 2 #44 Napisano 29 Listopada 2015 Z zegarem oprócz użytej technologii i wykończenia nie ma to nic wspólnego ale załączam jak by ktoś szukał upominku np na gwiazdkę. Nie zakładałem więc nowego wątku...dane do aukcji na końcu filmiku https://www.youtube.com/watch?v=7unxVHctmdU 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 866 #45 Napisano 3 Grudnia 2015 Zegar jest rewelacyjny . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach