Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Bury.

BŁONIE Z SYRENKĄ

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kumpel modelarz cały czas śmieje się z moich Błoniaków.

Mówi daj mi tarczę a zrobię ci co chcesz ,czerwonego ,niebieskiego z dowolnymi napisami.

Nawet kiedyś po pijoku wymyśliliśmy nazwę unikatu "Sawa".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy

1. Błonie z logiem syrenki jest wyrobem rzemieślniczym i z fabryką w Błoniu ma wspólne tylko te że tam i tu są te same koperty i te same mechanizmy. Tarcza w żadnym z elementów nie przypomina wyrobów z Błonia.

2. Możemy sie tylko zastanawiać nad kwestią wielkości tarcz w tych syrenkach. Moja syrenka i syrenka kol. Pawła są montowane w tzw. kopercie nr. 2. Do tej koperty w oryginale montowane były tarcze wielkości 30,8 mm. Zmierzyłem swoją i tyle ma.

3. Syrenka z aukcji zamontowana jest w tzw. kopercie nr. 3, do której montowano tarcze wielkości 28 i 29 mm.

4. Można załozyć dwie hipotezy:

a/ ktoś "malował" takie syrenki na różnych wielkościach tarcz w zależności od tego co miał pod reką

b/ " malował" na tarczy wielkości 30,8 mm a w tym przypadku ( aukcja ) srednica tarczy została zmniejszona o 1,8 mm co na brzegu daje 0,9mm. Wykluczył to jednak sprzedający zegarek na aukcji ale jest to jednak możliwe. Trzeba by porównać dwie tarcze z różnych wersji kopert, jak ma się odległość indeksów do krawedzi tarczy w jednym i drugim przypadku.

A co do tej czarnej syrenki. Wg mnie :

Tarcza - ciekawe i dosyć dokładne wykonanie, Koperta - złocony krab nie był montowany w polskich zegarkach( co nie świadczy ze tak nie było ). Istnienie mostka z logo Błonia nie jest dzisiaj żadnym wyznacznikiem. Montuje się je gdzie popadnie. Wiem kto ostatnio sprzedał 100 takich mostków i wiem tez kto je kupił. Zastanawia mnie tylko ta data na zdjęciu : 5.XI.2007 rok. Zakładam że data pokazuje faktyczną datę zrobienia zdjęcia.

Podsumowując - dla mnie to jeden z kolejnych wyrobów rzemieślniczych , ale z ciekawością czekam na dokończenie opowieści ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek zakupiłem od zegarmistrza z okolic warszawy wsrod wielu innych zegarków 

zegarmistrz chwalił sie ze miał kolege ktory pracował w zakładach w Błoniu i miał  całkiem sporo rozmaitosci z błonia  co  sprawia ze historia staje sie prawdziwa, data owszem jest to data robienia zdjecia i w listopadzie 2007 roku został sprzedany na alledrogo ....... za 116zł, mysle ze dzis by osiągnol duzo wiekszą cene

tak czy inaczej egzemplaz mysle ze dość unikatowy kontrowersyjny i jedyny w swoim rodzaju (moze to wesoła tworczość rzemieślnika)

spekulowac i rozmyslac mozna co sprawia ze historia jak i same zegarki sa bardzo ciekawe

Co do błonia z aukcji to tarcza napewno nie była przycięta bo lakierowanie jest na brzegach na zaokrąglniach wiec lakier fabryczny :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena końcowa zacna, 1580zł + przesyłka.

Szkoda że Błonie nie doczekało się muzeum czy choć archiwum, mielibyśmy realny punkt odniesienia.

Tak czy siak "Syrenka" ciekawa i budząca emocje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu ??? moje 3 lata temu poszło za 1400 Kup-Teraz wtedy nie było BUMU na Polaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Nie wiem ale jakieś 3 miesiące temu kupowałem Błonie i Zodiaka czy Dukata w okolicach 100-150 złotych. Teraz za wraki z warszawską tarczą ludzie płacą jakieś chore pieniądze! O co tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patriotyzm Panie kolego Patriotyzm sie w rodakach obudził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Aha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiła w końcu i do mnie.

Sama tarcza ale to nie problem bo części mam sporo,a tym bardziej,że za małe pieniądze.

Srednica 30,8 mm więc pójdzie do '2'.

post-56002-0-15864900-1431346160_thumb.jpg

Oglądam ją od kilku dni pod lupą i nasunęło mi się kilka uwag.

Indeksy są raczej złocone i naklejane i o ile napis Błonie i sama syrenka wygląda ładnie ,to już kropki są różnej wielkości a minutowe kreski każda inna.

post-56002-0-48570300-1431346773_thumb.jpg

Jest to raczej napewno jakaś mało dokładna rzemieślnicza robota .

Kreski idące przez całą tarczę,zarówno pozioma i pionowa nie trafiają w środek tarczy.

No chyba,że ja kupiłem badziew :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Kurcze właśnie też nasuwało mi się sporo wątpliwości co do tej tarczy. Czy ona nie wygląda tak jakby była już raz malowana?

Co by nie było gratuluję nabytku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Właśnie jak widać na zdjęciach tarcza nie jest jednolita/gładka tylko chropowata jakby ktoś położył farbę nie zdejmując starej. Nie chcę się czepiać bo w ogóle nie o to mi chodzi... ale wygląda inaczej niż ta która była wtedy na allegro i ta którą ma Kris.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Indeksy godziny 12 też nie osiują z otworem - wygląda jak by otwór był lekko z boku 

mierzyłeś może czy otwór jest zrobiony centralnie na środku ?? miałem kiedyś syrenkę i wyglądała że tak powiem jak wszystkie ta wygląda na poprawianą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwór jest centralnie.

Te zdjęcia są w dużym powiększeniu ,gołym okiem aż  tak nie rzuca się to w oczy.

Wstawię zdjęcie po złożeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ubrana wygląda lepiej.

Ale źle zmierzyłem tarczę ,ma 31,8 mm.,a nie 30,8mm.

Musiała iśc do innej koperty.

Nie była więc to chyba seryjna rzemieślnicza robota,tylko robił je na tarczach jakie mu wpadły w ręce.

post-56002-0-75237500-1432368959_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.