Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ledr

Obowiązkowa agencja celna do odprawy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie dostałem maila, że przesyłkę z zegarkiem kupionym w USA zatrzymał Urząd Celny do kontroli w Pruszkowie. Nie ma sprawy, liczyłem się z tym, oczywiście jestem przygotowany na zapłacenie cła i VAT-u. Ale maila dostałem od Agencji Celnej Laserjet Spedition z informacją, że mam do nich przesłać oświadczenie o zawartości przesyłki i upoważnienie do reprezentowania mnie przed Urzędem Celnym. Zaznaczam, że paczka z zegarkiem jest w stanie "sklepowym", nieprzepakowywana, na pewno jest tam rachunek, a w deklaracji przed wysłaniem do Polski podałem prawdziwą wartość zgodną z rachunkiem.

Problem w tym, że Agencja celna życzy sobie za swoje pośrednictwo 130 PLN netto. Czy muszę godzić się na ich pośrednictwo? Kilka lat temu sprowadzałem towary z USA i wtedy opłaty naliczano mi na podstawie rachunków i płaciłem kurierowi, który dostarczał mi przesyłkę do domu razem z wyliczeniem z Urzędu Celnego. Czy w takiej sytuacji jest sens kontaktować się bezpośrednio z Urzędem Celnym w Pruszkowie? Wystarczy do tego numer przesyłki? Czy jestem skazany na Agencję, która sama "zaopiekowała" się moją przesyłką?

Z góry dziękuję za podzielenie się sugestiami.

Leszek

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na część pytań znalazłem już sam odpowiedź, dzwoniąc między innymi do Urzędu Celnego. Jeśli chodzi o pośrednictwo agencji celnej, to mam dwie alternatywy: albo jechać osobiście do Pruszkowa, gdzie w magazynie czeka paczka na odprawę, albo zlecić to agencji, która jest na miejscu. Dowiedziałem się, że takimi paczkami jak moja w Pruszkowie zajmuje się praktycznie tylko ta jedna agencja (Laserjet Spedition), w związku z czym skontaktowałem się z nimi i przekazałem im niezbędne dokumenty.

Podobno Urząd Celny nie może sam otworzyć paczki i wyjąć rachunku, żeby naliczyć opłaty, więc w sytuacji, kiedy rachunek jest w środku, trzeba skorzystać z usług agencji (chyba że ktoś ma blisko do Pruszkowa...). To oznacza, że przesyłka z USA (nie wiem, jak z innymi kierunkami spoza UE) jest skazana na dodatkowe koszty poza samymi opłatami (VAT i cło) w wysokości prawie 200 PLN brutto :( Chyba że rachunek jest na zewnątrz paczki - ja korzystałem z usług firmy PLUS EXPRESS, żeby kupić zegarek w USA i wysłać sobie samodzielnie (nie wszystkie sklepy wysyłają do Polski), więc pewnie dlatego przesyłka była dodatkowo zapakowana z rachunkiem w środku. Zobaczę, jak to dokładnie wygląda, kiedy zegarek dotrze do mnie do domu.

Mam nadzieję, że komuś przyda się taka informacja na przyszłość - chociażby do skalkulowania kosztów zakupów w USA.

Pozdrawiam,

Leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płać i płacz,

rączka rączkę myje,

wszyscy cieszą się i zarabiają, a płacze ostatnie ogniwo...

To działa również w drugą stronę gdy odsyłasz uszkodzony zegarek do naprawy, itd. itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wystarczy znaleźć jakiegoś uczciwego forumowicza z Pruszkowa, upoważnić go do formalności celnych i dogadać się na połowę tej kwoty? :)

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak, chociaż Pruszków nie kojarzy mi się raczej z uczciwością - bez urazy, jeśli któryś z forumowiczów tam mieszka;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jakiś specjalny zegarek, nigdy nie musiałem jechać do urzędu

i nigdy nie najmowałem firmy do załatwienia tych spraw,

wszystko odbywało się korespondencją listową.

Chyba ,że sprowadzasz na firmę albo sie przepisy zmieniły w ciągu ostatnich 2 lat.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek za kilkaset dolarów, kupiony w sklepie internetowym w USA, a problemy wynikają podobno z tego, że najpierw wysłali mi go na adres amerykański, do firmy zajmującej się przesyłkami do Polski. Stamtąd dopiero opłaciłem przesyłkę do Polski (znacznie taniej niż bezpośrednio ze sklepu), ale po przepakowaniu nie było już rachunku ze sklepu na zewnątrz i Urząd Celny w Polsce musiał otworzyć komisyjnie paczkę przy przedstawicielu Agencji (mógłbym ewentualnie jechać ja osobiście). Tak przynajmniej wytłumaczyli mi to przez telefon.

Prawdopodobnie rachunek w ogóle wyjęli pakowacze z Plus Express (firma wysyłkowa), mimo że zaznaczałem, że chcę przesyłkę w całości, bez usuwania żadnych dokumentów.

Jest nauczka na przyszłość, żeby jednak dopłacić trochę do przesyłki bezpośredniej, chociaż są sklepy w USA (także na Amazonie), które w ogóle nie wysyłają do Polski i wtedy jedyną opcją są zakupy z adresem pośrednim w USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że ktoś robi z Ciebie wała. Poproś sprzedawcę aby mailem wysłał Ci dokument zakupu. Przetłumacz z adnotacją że na własny uzytek i wyślij do Urzędu Celnego. Nie musisz robić odprawy przez Agencję Celną.!

Powinni wystapić do Ciebie (UC) o dostarczenie dokumentów a nie brać agencji (rączka rączkę )

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili i tak jest już po sprawie, a zegarek mam już w domu. Wyglądało to tak, że Urząd Celny w ogóle się ze mną nie skontaktował, tylko od razu dostałem maila od Agencji, która już miała u siebie wszystkie dane (nr przesyłki, decyzję UC o skierowaniu do kontroli celnej). Najprawdopodobniej firma, która zajmuje się transportem przesyłki z USA, ma umowę z tą agencją na obsługę swoich paczek.  Z dokumentami poświadczającymi zakup i podającymi cenę nie było problemu, bo dosłałem je mailem, chodzi o samą kontrolę celną wymagającą sprawdzenia zawartości paczki. Do tego musi być obecny ktoś, kto reprezentuje mnie przed UC.

Rozmawiałem jeszcze ze znajomą celniczką, tyle że ze Śląska, a nie Pruszkowa. Powiedziała mi, że mogę co najwyżej poszukać innej, tańszej agencji na miejscu, ale jeżeli nie załatwię sprawy szybko, to mogą mnie obciążyć kosztami magazynowania przesyłki po kilku dniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi rączkami to bez przesady. UC nie miał prawa przekazywać jakichkolwiek danych agencji. Jednak o ile agencja jest reprezentantem firmy z usa to może to inaczej wyglądać. UC powinien do cb wysłać pismo bezpośrednio. Możesz zawsze skargę złożyć do Naczelnika chyba że już masz na to ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vlepek

Czasami jak czytam opowieści o takich sytuacjach to w głowie sie nie mieści.

Nie do wiary jest , jaki ten świat skomplikowany i zbiurokratyzowany sie zrobił.

Żeby kupic zegarek tyle pośrednich osób jest w to zaangazowanych.Cła,opłaty,urzędy,agencje-makabra!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.