Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

1000 powodów dlaczego zegarki mechaniczne są lepsze od kwarcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mówimy o współczesnych fiatach :)

Też jeżdżę fiatem (stilo) i to jest moje pierwsze zachodnie auto, wcześniej jeździłem wytworami Fabryki Samochodów Osobliwych ;)

Wracając do tematu nie rozumiem fascynacji plastikowymi wózkami z marketu służącymi przemieszczeniu się z A do B (jak nie przymierzając Twoja panda) tak jak nie widzę nic ciekawego w zegarku na baterie...

aty3, mnie nie podniecają Fiaty, są jak wina owocowe,

oprócz Tudora w stopce zbieram też na Mini Cooper S - Audiophile, dlatego jestem teraz na diecie :D

Uzależniona, zbieram na Tudora... na diecie cud (jogurt+czoko-szok), rozrywka? dwie bułki i karmienie mew nad Wisłą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie - to nie fascynacja tylko zdrowy rozsądek i praktyczność zamiast wydumanego snobizmu i rozbuchanego ego :)

wymęczone z fona....

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

1. Każda bieżąca naprawa do wykonania przez średnio zdolnego manualnie faceta w jedno popołudnie pod blokiem przy użyciu narzędzi, które każdy ma w domu.

Tak na szybko, bez sentymentów...

To wyreguluj Gyromaksa… życzę powodzenia.

Tak na szybko, bez sentymentów  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od około 22 lat noszę na nadgarstku kwarcowe Seiko 6M25-6050. Jeszcze nigdy mi się nie zepsuł, nigdy nie miałem z nim problemu, ma sporo różnych funkcji, bateria wystarcza na około dwa lata, chodzi idealnie bez potrzeby jakiejkolwiek regulacji, nie trzeba go nakręcać, można z nim wskoczyć do basenu, po zdjęciu z nadgarstka nie trzeba się zastanawiać na którym boku go położyć, nie budzi zazdrości i pożądania, ma opcję z tańczącymi wskazówkami, budzik, datownik, stoper z dokładnością 1/10, chodzi do przodu i do tyłu i ma jeszcze jakieś inne funkcje których nigdy nie używałem. 

Tak ogólnie to bardzo go chwalę i jestem z niego bardzo zadowolony.

post-28411-0-04431200-1419030524.jpg

Ale wyznaję również i taką teorię którą po części stosuje również i w praktyce, że prawdziwy i przyzwoity mężczyzna powinien posiadać kilka egzemplarzy zegarków mechanicznych dostosowanych do swojego poziomu intelektualno-finansowego i statusu społecznego.

Moim zdaniem, bardzo żle wygląda np. Breitling Navitmer na nadgarstku np.mechanika samochodowego naprawiającego samochody i również bardzo żle wygląda np. G-Shock na nadgarstku prezesa dużej firmy czy np. nauczyciela akademickiego itd.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od około 22 lat noszę na nadgarstku kwarcowe Seiko 6M25-6050. Jeszcze nigdy mi się nie zepsuł, nigdy nie miałem z nim problemu, ma sporo różnych funkcji, bateria wystarcza na około dwa lata, chodzi idealnie bez potrzeby jakiejkolwiek regulacji, nie trzeba go nakręcać, można z nim wskoczyć do basenu, po zdjęciu z nadgarstka nie trzeba się zastanawiać na którym boku go położyć, nie budzi zazdrości i pożądania, ma opcję z tańczącymi wskazówkami, budzik, datownik, stoper z dokładnością 1/10, chodzi do przodu i do tyłu i ma jeszcze jakieś inne funkcje których nigdy nie używałem. 

Tak ogólnie to bardzo go chwalę i jestem z niego bardzo zadowolony.

attachicon.gifSeiko..jpg

Ale wyznaję również i taką teorię którą po części stosuje również i w praktyce, że prawdziwy i przyzwoity mężczyzna powinien posiadać kilka egzemplarzy zegarków mechanicznych dostosowanych do swojego poziomu intelektualno-finansowego i statusu społecznego.

Moim zdaniem, bardzo żle wygląda np. Breitling Navitmer na nadgarstku np.mechanika samochodowego naprawiającego samochody i również bardzo żle wygląda np. G-Shock na nadgarstku prezesa dużej firmy czy np. nauczyciela akademickiego itd.

A ile masz kwarcowych zegarów? :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.  :)

Edit; Przepraszam ale zapomniałem że mam jeszcze jeden który nosiłem do roku około 1992 i leży w szufladzie, to Pulsar Y651-5060  :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh a co to jest "poziom intelektualno-finansowy" ? Twój Seiko świadczy o Twoim statucie społecznym czy o intelektualno finansowym, czy o jednym i drugim a więc o czym konkretnie?

Zainteresowało mnie takie postrzeganie przez pryzmat tego co się nosi na nadgarstku. Skłoniło mnie to do refleksji nad sobą i Osobami, które znam i nie bardzo rozumiem chyba to wszystko.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Seiko nie świadczy o żadnym moim statusie, świadczy jedynie o moim lenistwie i o tym, że nie przywiązuje specjalnej wagi do zegarków naręcznych. :)

Uwielbiam nieco większe zegarki i tylko mechaniczne. Aczkolwiek jeden bardzo porządny zegarek mechaniczny i nadgarstkowy mam, dostałem go w prezencie od syna i żony na 50 rocznicę urodzin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pokaż go :) albo może gdzieś jest do zobaczenia :)

Czyli to co na nadgarstku to tak naprawdę o niczym nie świadczy ?

Twój Seiko o ile dobrze pamiętam z lat 90tych to wr ma 100m a przy tych przyciskami stopera to masz farta ze na razie nie puszczają wody w basenie :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku, to o niczym nie świadczy. Natomiast ja zwracam uwagę na to, co kto ma na swoim nadgarstku i miedzy innymi na tej podstawie go oceniam.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :) u mnie też byś się pomylił :)

Chyba taka ocena nie jest optymalna.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarcoka zastąpi byle smartfon, a mechanika juz nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku, to o niczym nie świadczy. Natomiast ja zwracam uwagę na to, co kto ma na swoim nadgarstku i miedzy innymi na tej podstawie go oceniam. :)

Ok :) czyli ten mechanik z Breitlingiem to zły czy dobry ? Bo prezes z casio to zły z tego wnioskuję ?

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żyjemy w takich czasach że każdy może nosić to, co mu się rzewnie podoba. :)

Ale mimo wszystko, moim zdaniem prezesowi dużej i szanującej się firmy Cosio nie "pasi". Natomiast mechanikowi pasuje znacznie więcej zegarków. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry jesteś :) naprawdę dobry :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zegarek noszony przez człowieka jest elementem wyrazu jego osobowości, nawet jeśli sam się nad tym nie zastanawia,

nawet noszenie casio przez prezesa czy AP przez mechanika pokazuje jaki ma stosunek do siebie i świata, tak samo jak noszenie podróbek,

oraz to czy masz jeden drogi zegarek czy całą kolekcję ruskich wartych więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Natomiast ja zwracam uwagę na to, co kto ma na swoim nadgarstku i miedzy innymi na tej podstawie go oceniam.  :)

Widze, ze czerpiesz od najlepszych, tez ogladalem film "Galerianki" gdzie jedna z tytulowych bohaterek instruowala druga, ze najwazniejszym kryterium oceny czlowieka sa: zegarek i buty;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarcoka zastąpi byle smartfon, a mechanika juz nie.

Sugerujesz, że smartfon pokaże inną godzinę niż mechanik, ale taką jak kwarc ? :)

Ocenianie kogoś po tym jaki nosi zegarek wydaje się być dość płytkie ... choć są wyjątki, np złoty roleks do klapek i dresu u sprzedawcy ziemniaków na targu :)

wymęczone z fona....

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz, że smartfon pokaże inną godzinę niż mechanik, ale taką jak kwarc ? :)

Ocenianie kogoś po tym jaki nosi zegarek wydaje się być dość płytkie ... choć są wyjątki, np złoty roleks do klapek i dresu u sprzedawcy ziemniaków na targu :)

wymęczone z fona....

Nic nikomu nie sugeruję. Tematem wątku jest "1000 powodów..." i ja swój podałem. Co kto nosi jego sprawa. Kilku kumpli nawróciłem na zegarki mechaniczne, kilku w ogóle na noszenie zegarka, trzech nawróciłem ze złej drogi kupowania podrób. Więc mam prawo do wygłaszania swoich racji bez patrzenia na zdanie innych :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co kto nosi jego sprawa. Kilku kumpli nawróciłem na zegarki mechaniczne, kilku w ogóle na noszenie zegarka, trzech nawróciłem ze złej drogi kupowania podrób. Więc mam prawo do wygłaszania swoich racji bez patrzenia na zdanie innych :P

Pewnie, toć to wolny kraj...

Każdy nosi co chce, ale nawracaj, nawracaj na jedynie słuszną drogę :)

Tylko wypraw krzyżowych nie organizuj w dobrej wierze ;) dla dobra i w sprawie  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wypraw krzyżowych nie organizuj w dobrej wierze ;) dla dobra i w sprawie  B)

Oj mam czasami wielką ochotę... :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byle nie "ogniem i mieczem" :) nawracaj na drogę wiary w "mechaniczne"

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas końca świata nie musimy szukać zamiennych baterii po już dawno rozszabrowanych sklepach, tak jak to by musiało mieć miejsce przy kwarcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Podczas końca świata nie musimy szukać zamiennych baterii po już dawno rozszabrowanych sklepach, tak jak to by musiało mieć miejsce przy kwarcu.

Po co komu zegarek podczas konca swiata?!.. Z reszta,.. to juz bylo - ktos juz liczyl, ile do tysiaca?... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo kwarc zatrzymywał się we wnętrzu wraku w trakcie nurkowania a mechanik nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.