Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomekr89

Rysa na szkle szafirowym - znowu

Rekomendowane odpowiedzi

No wiesz, jeśli to jest szafir to chyba jakiś chiński. Wygląda jak zwykłe szkiełko mineralne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to model tej adriatici? Może to nie jest szafir albo to jakich chiński badziew?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam porysowany szafir w omedze seamaster , a porysowałem ... czyszcząc akwarium i układając w nim kamienie , jak dam radę to wkleję fotkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szfir można zarysować ale trzeba to rzeczywiście umiejętnie zrobić :) W zasadzie w większości przypadków to spotkanie z granitem, marmurem czy biżuterią z brylantami, diamentami itp. choć jeżeli chodzi o kafelki i inne skamieniałości to bardziej będą to wrycia w szkle a nie samo zarysowanie. Chciałbym jeszcze dopisać, że na szkłach szafirowych pojawia się antyrefleks pojedynczy bądź podwójny i raczej tutaj trzeba szukać przyczyny "zarysowanego" szkła szafirowego.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja próbowałem testować gwoździami i nożykami victorinoxa szafir i niestety nie dałęm rady zrobić rysy ;)

tak wiem, odkop ale topic ciekawy

Tak w ogóle to chyba Anty Refleks na zewnętrznej krawędzi zafiru może chyba także powodować wrażenie rys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zarysować szafirowe szkło. Ile trzeba przykładów. Nie wierzycie kolegom, którym to się zdarzyło? Sądzicie, że nie odróżniają rysy szkła od rysy na powłoce, szczególnie kiedy jej nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko się da. Nożem nie zrobiłeś rysy a pojedziesz gdzieś po kamieniu jak koledzy piszą i będziesz miał rysy.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nożem też zarysuje, ale ma blokadę wewnętrzną :)

wymęczone z fona....

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafir można zarysować tylko diamentem, szkło szafirowe czasem byle czym, zależy kto wyprodukował i w jakiej jakości.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zarysować szafirowe szkło. Ile trzeba przykładów. Nie wierzycie kolegom, którym to się zdarzyło?

Witam,

może to nie było szkło szafirowe, tylko taki napis :).

Nosiłem Certinę DS Quartz ze szkłem szafirowym, przez 20 lat ! i nie ma absolutnie żadnej ryski na szkle.

Tu właściwości > http://www.continentaltrade.com.pl/szklo-szafirowe

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

może to nie było szkło szafirowe, tylko taki napis :).

Nosiłem Certinę DS Quartz ze szkłem szafirowym, przez 20 lat ! i nie ma absolutnie żadnej ryski na szkle.

Tu właściwości > http://www.continentaltrade.com.pl/szklo-szafirowe

Pzdr.

Gdyby szkło szafirowe robiło się tylko i wyłacznie z korundu, to pewnie nikt by szybki zegarkowej nie porysował. Prawda jest jednak taka, że z czystego korundu szkło jest uzyskać bardzo trudno i dlatego dla ułatwienia najczęściej jest to stop rożnych minerałów, w skład którego wchodzi korund. No i tu jest pole do popisu dla oszczędności na tej ilości wchodzącej w skałd...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam dwa zegarki z szafirem i jeszcze nie udało mi się zarysować ,mimo iż jednym przyłożyłem w futrynę aż zrobiła się wgniotka na bezelu i nic. Rysy zaczynają się i kończą na bezelu, szkiełka czyste . Niemniej jednak kolega ma od 2 lat citka z podwójny AR i strasznie jest zmasakrowany podobno szafir , no chyba że poprzedni właściciel wymieniał szkiełko i pożałował kasy na szafir.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.