Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gniewko

paypal - ochrona sprzedających

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Nurtuje mnie takie pytanko. Jak wygląda ochrona sprzedających w systemie paypal? Albo inaczej co zrobić by nie zostać naciętym przez kupującego (bo jak wiadomo paypal zawsze stoi murem za kupującym)? Chcę sprzedać zegarek i kupujący chce zapłacić paypal - dla mnie no problem. Ale boję się, że gdy wyślę mu zegarek to on zgłosi spór i zacznie się jazda. Czy mogę jakoś się zabezpieczyć w takiej sytuacji?

P.S. Kupujący jest niemcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu czytałem o naciągaczach przez paypala. Kupują, dostają, toczą spory, że nie wysłałeś, a paypal to akceptuje i zwraca im kasę.

Generalnie jak ktoś będzie Cię chciał wykiwać to masz małe szanse obrony, bo co z tego, że masz dowód nadania? wysłałeś przecież cegłę...

Nie żebym był pesymistą, ale tak może być - nie musi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może na wszelki wypadek jednak wyślij cegłę ;) Jak zacznie spór to dostarczysz zegarek...

Moim zdaniem nie ma co się przejmować, zawsze większe ryzyko jest po stronie kupującego. Jednakże sam kiedyś byłem składać zeznania na Policji jako poszkodowany i dowiedziałem się, że warto robić dokumentację zdjęciową - z pakowania, zaadresowanej i oklejonej wysyłki na poczcie. Brzmi trochę jak paranoja ale w jakiś sposób to podnosi wiarygodność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może na wszelki wypadek jednak wyślij cegłę ;) Jak zacznie spór to dostarczysz zegarek...

Moim zdaniem nie ma co się przejmować, zawsze większe ryzyko jest po stronie kupującego. Jednakże sam kiedyś byłem składać zeznania na Policji jako poszkodowany i dowiedziałem się, że warto robić dokumentację zdjęciową - z pakowania, zaadresowanej i oklejonej wysyłki na poczcie. Brzmi trochę jak paranoja ale w jakiś sposób to podnosi wiarygodność.

Tak tym bardziej, że w naszym prawie zdjęcia i filmy to tylko poszlaki a nie dowody. Mało tego często jeszcze przestępca może Cię oskarżyć że nie wyraził zgody na nagrywanie. Polskie prawo przestępcy daje większy wachlarz możliwości obrony niż poszkodowanemu możliwości udowodnienia czynu. Konstrukcja Paypal jest specyficzna i niestety stała się przedmiotem wielu oszustw właśnie dokonanych przez kupujących. Ciężar ryzyka w paypal w brew pozorom jest mocno przesunięty w stronę sprzedającego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako sprzedający nie masz żadnych praw. Kupujący jest królem i dyktuje warunki. Nie ominiesz tego w żaden sposób.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic zaryzykowałem i wysłałem, liczę na uczciwość kupującego :)

Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki ale dotyczące paypal'a.

Jeśli na koncie paypal mam środki np. w euro lub dolarach i zrobię przelew tych środków na swoje konto bankowe, to czy przewalutowanie na PLN robi paypal czy już mój bank (mBank)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PP robi przewalutowanie bo wysyłasz w PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z PP wysyłam pieniądze w dolarach lub euro na konto bankowe, które mam w PLN. I zastanawia mnie kto dokona przewalutowania PP czy np. mBank?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to bank przewalutuje. Wielokrotnie w PP robiłem sam przewalutowanie z pln na euro czy $, to odbiorca też dostawał przecież tą wysyłaną walutę, więc czemu w tym przypadku miałoby być inaczej? Ale fakt, że ręki nie dam sobie za to uciąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewalutuje paypal po swoim kursie. Popatrz jak skacze kurs waluty. Z reguły w poniedziałek po południu podskakuje do góry.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabezpieczeniem jest brak środków na paypalu.

jak ci nawet otworzy spor to nie będzie miał z czego sciagnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewalutowuje zawsze paypal. Np nie ma możliwości wysłania środków które masz w Euro lub dolarach na saldzie paypal na konto walutowe bankowe.

Paypal uniemożliwia taką transakcję bo zarabia właśnie na przewalutowaniach :-( . Kiedyś w tej sprawie dzwoniłem na ich infolinię no i niestety...

Paypal jeśli chcesz wypłacić kasę którą masz w różnych walutach na ich saldzie to zawsze zamieni Ci ją na złotówki czy tego chcesz czy nie i dopiero przekaże do banku który wskazałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin a czy rozwiązaniem byłoby konto w innym kraju etc ? Ewentualnie zmiana narodowości w systemie etc ? Bo wnioskuję że takim powiedzmy Francuzom nie przewalutowują euro na złotówki ;P

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązaniem jest pp założone w innym kraju i powiązane z kontem w tym kraju. Wtedy wypłacasz środki w danej walucie i w tej walucie wysyłasz ją do pl na konto walutowe. Inaczej nie ma szans, jak pisał Marcin pp na tym zarabia i nie ma możliwości przelewów w obcej walucie na konto w pl. Jakąś namiastką jest płacenie z karty walutowej do takiego konta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązaniem jest pp założone w innym kraju i powiązane z kontem w tym kraju. Wtedy wypłacasz środki w danej walucie i w tej walucie wysyłasz ją do pl na konto walutowe. Inaczej nie ma szans, jak pisał Marcin pp na tym zarabia i nie ma możliwości przelewów w obcej walucie na konto w pl. Jakąś namiastką jest płacenie z karty walutowej do takiego konta.

Czyli dla kogoś zajmującego się sprzedażą na ebayu zawodowo mogłoby to być całkiem opłacalne jak sądzę.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabezpieczeniem jest brak środków na paypalu.

jak ci nawet otworzy spor to nie będzie miał z czego sciagnac

To takie pytanie czysto teoretyczne.

Brak u mnie na koncie PP srodkow, nastepnie ktos wszczyna spor i PP siada mi na koncie. Czy wszczynajacy spor dostaje z marszu kase od PP, czy dostanie ja wtedy jak przeleje na swoje konto PP i zostana te pieniadze zaksiegowane na poczet wszczynajacego spor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostasje jak zamieni spór w roszczenie i paypal mu je uzna

wtedy ma je z pp przelana a pp potem probuje z twojego konta sciagnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę wpłacić na swoje konto PP kasę i widzę coś takiego:

Uwaga: PayPal i Blue Media nie realizują zwrotów doładowań na konta bankowe. Jeśli zlecisz zwrot środków, Blue Media zwróci je na konto PayPal w ciągu 3 dni roboczych.

Co to oznacza? Bo ja to rozumiem, że nie można dokonać zwrotu pieniędzy na swoje konto bankowe podczepione do PP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.