Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

prosze przepis na salatke z krewetkami :)

Ja daje mix sałat, najlepiej z rukolą. Jak nie ma to kupuje oddzielnie, kroje pomidorki koktajlowe i klade na salatę a na to wszystko krewetki smażone na masełku.

Krewetki robię tak - rozpuszczam masło z oliwą z oliwek dodaje krewetki (ok 250 g z glazurą), czosnek, pokrojone suszone pomidory w marynacie, kilka 2-3 łyżki cytryny, ok. 100 ml białego wina wytrwanego, sól, pieprz, opcjonalnie paprykę ostrą lub chilli w przyprawie. Przysmażam pare minut, redukuje wino. Na koniec dodaje świeżą natkę pietruszki. "Sosik" z krewetek świetnie nawilża sałatę.

Tapnięte z fona.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Aktualnie jestem na diecie redukcyjnej. Chciałbym zaopatrzyć się w naturalne dodatki przyśpieszające przemianę materii. Ostatnio kupiłem sobie pieprz Cayenne. Lubię ostrą kuchnię i zastanawiam się nad sosami Blairs Death.

Z opisu wynika, że skład dość naturalny, może ktoś wyrazić opinie na ten temat.

http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,251/category_id,13/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/ 

"Skład: chili Scotch Bonnet, cebula, ocet trzcinowy, gorczyca, sproszkowane chili Habanero, sól, kurkuma, chili Chipotle, kwasek cytrynowy.

Nie zawiera konserwantów, tłuszczu, kalorii, węglowodanów ani sztucznych barwników"

363939bf031a69f52598d10650133cad.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Sosy Blaira polecam. Są stałym dodatkiem w moim domowym menu. Produkowane z pasją, z naturalnych składników. Nie tak dawno pisałem conieco o nich w tym wątku.

Edit: o TU :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.
Już dawno chciałem to zrobić:

20151222_183851.jpg 

PizzaDilla  :)

20151222_183931.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wygląda kalorycznie i bardzo apetycznie! Co to? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Mmmmm... Wygląda bosko...

U nas wczoraj domowe hamburgery.

post-67549-1450807119,0321_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Wygląda kalorycznie i bardzo apetycznie! Co to? :)

Queso Dilla, która jest spodem do pizzy :D

Kalorycznie na pewno jest (i to bardzo), więc nawet nie zaczynałem liczyć ile ma. Ale pyszności :D

W środku kurak + ser+ cebula+ pieczarki + ostra papryczka i trochę natki pietruszki (świetnie się komponuje), na wierzchu pepperoni, pieczarki, papryka (zwykła czerwona), znów natka i ser.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Szymon, co tu dużo gadać... zjadłbym. :)

U mnie w kuchni też dzisiaj się dzieje, żona z synem właśnie działają, ale w te klimaty to ja się nie mieszam - to nie tatar, czy golonka. ;)

DSC_0474.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mmmmm... Wygląda bosko...

U nas wczoraj domowe hamburgery.

Sos ew majonez kładzie się na sam spód  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Wersja dla wszystkich łącznie z synkiem, więc sos jogurtowy ze szczypiorkiem i czosnkiem. I był na bułce - dolnej i górnej (z górnej jak widać spływa ).

Byście widzieli jak Młody jadł ;) na części...

Szymon - przez Ciebie głodna się zrobiłam ;) ślinotok normalnie...

Edytowane przez fankaDaktarina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam dzisiaj surowizna  :P

34e8b2t.jpg

536xht.jpg

ehfa1c.jpg

teraz tylko żółtko pieprz i sól :)

można dodać maggi jak kto lubi tylko własnej roboty a nie chemię ze sklepu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jakaś musztarda jeszcze przydałaby się.

Ech, chyba muszę wybrać się po kawałek ładnej wołowinki, narobiłeś mi smaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę kropel dobrego oleju rzepakowego i odrobina musztardy by nie zaszkodziły. Piękne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mniam  ^_^

post-86437-0-85782900-1450893335_thumb.gif

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A propos oleju rzepakowego, kupiłem 0,5 litra na moim ulubionym ryneczku. We flaszce po żołądkowej. Niestety źródło nieznane, bo wcześniej nie kupowałem u tej kobiciny, ale olej ma naprawdę zacny smak, w odróżnieniu od tego, co sprzedają z produkcji przemyslowej. Część poszła juz do śledzika. Do tatara też byłby pasował. ;) Chyba taki olej wejdze na stałe do mojej domowej kuchni. :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy, nigdzie nie kosztowałem oleju lepszego niż dobry rzepakowy. W tym oliwy. A zawsze próbuję wszelakie oleje i oliwy. Nawet dość niedrogi olej Głubczycki rozkłada smakowo na łopatki najlepszą oliwę swojską od greckiego gospodarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wyczytałem w jakimś artykule, że powinno się spożywać spore ilości jogurtów wszelkiego rodzaju, gdy otoczenie w którym pracujemy jest mocno zapylone. szlifowanie, polerowanie etc. może komuś się przyda!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wyczytałem w jakimś artykule, że powinno się spożywać spore ilości jogurtów wszelkiego rodzaju, gdy otoczenie w którym pracujemy jest mocno zapylone. szlifowanie, polerowanie etc. może komuś się przyda!:)

Są 'bogate'( w większości) w najgorsze z mozliwych dodatki chemiczne....dodawane do zywnosci.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są 'bogate'( w większości) w najgorsze z mozliwych dodatki chemiczne....dodawane do zywnosci.

Dla tego robię je sam  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jogurt tak, ale tylko i wyłącznie naturalny + dodatki kto co lubi... preferuje ziarno plus żurawina, rodzynki ogólnie suszone owoce  :)

Edytowane przez Libr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.
Z Lubą wczoraj naszło nas na robienie pralinek i powstały takie słodkie siły Imperium (mała partia bo testowa):

20160102_160513.jpg

Podane były dziś na wieczorze gier bez prądu (znajomi na planszówki wpadli). Do tego zestawu dołączył jeszcze Han Solo w karbonicie ;)

20160103_164128.jpg

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No. Szczególnie "japkowa" warka ;)

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi