Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Bedzie smacznie :)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnie szukam :) Głębokość ok 5 cm, średnica minimum 30 cm, płaskie dno, na gaz, uchwyt obojętnie z czego, raczej cięższa, fajnie jak by nie przywierało :P. Głównie do smażenia i duszenia, budżet max 350pln. Wiem że są tu miłośnicy gotowania z o wiele większym doświadczeniem niż ja, dlatego nie uważam za niepoważne się tu pytać. Tym bardziej, że w zeszłym roku kupiłem patelnie za niespełna 300pln  i wytrzymała rok, właściwie to nie wytrzymała jej cudowna kosmiczna powłoka, produkowana przy użyciu technologi z NASA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnie szukam :) Głębokość ok 5 cm, średnica minimum 30 cm, płaskie dno, na gaz, uchwyt obojętnie z czego, raczej cięższa, fajnie jak by nie przywierało :P. Głównie do smażenia i duszenia, budżet max 350pln. Wiem że są tu miłośnicy gotowania z o wiele większym doświadczeniem niż ja, dlatego nie uważam za niepoważne się tu pytać. Tym bardziej, że w zeszłym roku kupiłem patelnie za niespełna 300pln i wytrzymała rok, właściwie to nie wytrzymała jej cudowna kosmiczna powłoka, produkowana przy użyciu technologi z NASA.

Jakiej używałeś?

Sprawdź Tefal Emotion. Gruby spód, można używać ostrych, metalowych narzędzi do mieszania. Ja używam prawie rok i sprawuje się świetnie. No i cena fajna.

Ew. szukabym czegoś z żeliwa, albo emaliowanego żeliwa, ale to już cholerstwo jest ciężkie no i przywiera, z tym że zniszczyć się tego praktycznie nie da - chyba że upuścisz i rozbijesz. Innego sposobu nie ma :) No i średnio przyjemne w czyszczeniu. Mam taką jedną od pięciu lat i często w użyciu, bo po prostu ją lubię.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tefal to ta, co roku nie wytrzymała. Myślałem nad żeliwem ale przywiera i czyszczenie problematyczne. Seiken tu pisał, że stalowe bez żadnej powłoki the best - mam gerlacha takiego, żadko używam bo jakoś mi nie leży, przywiera też. Najlepsza patelnia jaką mam, to ta na której leżą szparagi foto wyżej. Używam jej ósmy rok i dopiero powłoka zaczyna okazywać zmęczenie, dlatego szukam następcy. Nie pamiętam co to jest, kupiłem w Tesco, niby śmieszne ale prawie cztery stówy kosztowała, bez pokrywy i jest świetna. Wątek obfituje w posty, przepisy i foty, doradźcie coś. W googlu jest sporo info co NIBY dobre, ale tak właśnie kupiłem tego cudnego tefala.

Edytowane przez Kosma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podtrzymuję - stalowa bez żadnych świństw jako powłoki. Operujesz tylko tłuszczem i jego temperaturą. Stalowy Fissler doskonale mi się sprawdza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tefal to ta, co roku nie wytrzymała. Myślałem nad żeliwem ale przywiera i czyszczenie problematyczne. Seiken tu pisał, że stalowe bez żadnej powłoki the best - mam gerlacha takiego, żadko używam bo jakoś mi nie leży, przywiera też. Najlepsza patelnia jaką mam, to ta na której leżą szparagi foto wyżej. Używam jej ósmy rok i dopiero powłoka zaczyna okazywać zmęczenie, dlatego szukam następcy. Nie pamiętam co to jest, kupiłem w Tesco, niby śmieszne ale prawie cztery stówy kosztowała, bez pokrywy i jest świetna. Wątek obfituje w posty, przepisy i foty, doradźcie coś. W googlu jest sporo info co NIBY dobre, ale tak właśnie kupiłem tego cudnego tefala.

Tefal Tefalowi nierówny. Mają różne typy. U mnie się sprawdza :) Korzystam jeszcze osobiście z dwóch mniejszych patelni marki Silit, dostałem w prezencie. Mam też woka tej firmy. Są pokryte czymś w rodzaju ceramiki. Sprawdzają się super - z tym że jak teraz patrzę, to niestety cena trochę odstrasza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje, że tefal tefalowi nierówny, mają kilka serii i technologii, niemniej jednak jak na patelnie kilkaset pln, to marnie wypadła. Chociaż pewnie z drugiej strony, jak z zegarkami dobrych marek, mogłem mieć wyjątkowego pecha i trafić wybrakowaną sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie patelnie De Buyer odpowiednio przygotuj do użytku olejem lnianym i bije każdy teflon na głowę

https://www.youtube.com/watch?v=kDmmJs9yTjk

tylko kup carbone plus

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam produkty Stalgastu, przystępne ceny, oraz wytrzymałość i wysoka użytkowość .

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak dobrze spalone jajo na przypalonym maśle... hmm

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał ale którą ? Mają stalowe, aluminium, węglowe. Ta z filmu jest z węglówki, to raczej problematyczna stal w gotowaniu. Używam sporo kwaśnych soków, to nie problem ? Detergenty chyba też niebardzo. Ta jest idealna gabarytowo 

https://sklep.technica.pl/patelnie-uniwersalne/patelnia-z-powloka-non-stick-o-srednicy-320-mm-de-buyer-choc-resto-induction?from=listing&campaign-id=19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak dobrze spalone jajo na przypalonym maśle... hmm

Tu nie chodziło o masło tylko pokazanie ,że nie przylega , ja bym na klarowanym np smażył

Ja bym wolał stalową , tylko trzeba ja przygotować , 

myjesz ludwikiem , wycierasz do sucha i dajesz np na szmatke czy recznik papierowy  troche oleju lnianego i wcierasz w patelnie

potem na ogień i tak na maxa aż zacznie czarna sie robić , stygnie znów olej i znów na ogień , tak robisz trzy cztery razy

Konserwujesz raz na jakiś czas w ten sam sposób tylko garowanie /palenie robisz raz

https://sklep.technica.pl/patelnie-uniwersalne/patelnia-okragla-o-srednicy-280-mm-de-buyer-carbone-plus?from=listing&campaign-id=19

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woka stalowego tak opalałem, nie można jej myć detergentem w takim razie, żeby tej powłoki węglowej nie usunąć. Szorować nawet nie mozna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnie cygańskie...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnie cygańskie...

Daj jakiś link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziś juz w Barcelonie :)134494d4645808dd1a946641ae3c2a67.jpg

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jakiś link

Wpisz w google'a i czytaj... Tam jest mnóstwo informacji o nich. Generalnie ta na filmiku o jaju jest właśnie "cygańska"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem patelnie za okolo 50pln w lidlu, wytrzymała aż 4 lata, 3 miesiące temu kupiłem druga. Na kuchenkę gazowa polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podtrzymuję - stalowa bez żadnych świństw jako powłoki. Operujesz tylko tłuszczem i jego temperaturą. Stalowy Fissler doskonale mi się sprawdza. 

Popieram ciężkie stalowe, a do żadnej patelni nic nie przywiera gdy jej przedtem nie 'spalimy' i podstawa produkty kładziemy na odpowiednio podgrzany tłuszcz. Duża masa patelni powoduje, ze nie stygnie ona natychmiast po nałożeniu produktu, a to ostygnięcie skutkuje własnie przywieraniem. Do smażenia beztłuszczowego stalowe w zasadzie się nie nadają.

Patelnie cygańskie...

Były najlepsze, ale obecnie jak wszystko są coraz gorsze. 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam te patelnie z dzieciństwa, rodzice nabywali.....czarne byty jak smoła ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon koniecznie zajdź tutaj !

http://www.hiszpania-apartamenty.pl/przewodnik-po-hiszpanii,la-boqueria-targ,389.html

Poczujesz smak całej Hiszpanii. Niby otwarte do 20.00 ale polecam iść jak najwcześniej. Jeżeli jesteś na samodzielnym pobycie, w sensie bez biura podróży i wyżywienia, to możesz kupić w zasadzie wszystko co żyje w morzu i zrobić sobie prawdziwą ucztę. O ile lubisz oczywiście ryby i owoce morza, ceny są rewelacyjne za świeże produkty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnie De Buyer sa własnie takie jak te dawne cygańskie kute a na filmie jest De Buyer , aktualnie te co cyganie sprzedają to szmelc na który szkoda kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, spróbuję kupić prawdziwą w Rumunii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnie De Buyer sa własnie takie jak te dawne cygańskie kute a na filmie jest De Buyer , aktualnie te co cyganie sprzedają to szmelc na który szkoda kasy

Można DB myć detergentem ? Czy tylko ciepła woda ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Letnia woda , detergentów nie stosuje się do patelni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi