Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Bedzie smacznie :)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Patelnie szukam :) Głębokość ok 5 cm, średnica minimum 30 cm, płaskie dno, na gaz, uchwyt obojętnie z czego, raczej cięższa, fajnie jak by nie przywierało :P. Głównie do smażenia i duszenia, budżet max 350pln. Wiem że są tu miłośnicy gotowania z o wiele większym doświadczeniem niż ja, dlatego nie uważam za niepoważne się tu pytać. Tym bardziej, że w zeszłym roku kupiłem patelnie za niespełna 300pln  i wytrzymała rok, właściwie to nie wytrzymała jej cudowna kosmiczna powłoka, produkowana przy użyciu technologi z NASA.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Patelnie szukam :) Głębokość ok 5 cm, średnica minimum 30 cm, płaskie dno, na gaz, uchwyt obojętnie z czego, raczej cięższa, fajnie jak by nie przywierało :P. Głównie do smażenia i duszenia, budżet max 350pln. Wiem że są tu miłośnicy gotowania z o wiele większym doświadczeniem niż ja, dlatego nie uważam za niepoważne się tu pytać. Tym bardziej, że w zeszłym roku kupiłem patelnie za niespełna 300pln i wytrzymała rok, właściwie to nie wytrzymała jej cudowna kosmiczna powłoka, produkowana przy użyciu technologi z NASA.

Jakiej używałeś?

Sprawdź Tefal Emotion. Gruby spód, można używać ostrych, metalowych narzędzi do mieszania. Ja używam prawie rok i sprawuje się świetnie. No i cena fajna.

Ew. szukabym czegoś z żeliwa, albo emaliowanego żeliwa, ale to już cholerstwo jest ciężkie no i przywiera, z tym że zniszczyć się tego praktycznie nie da - chyba że upuścisz i rozbijesz. Innego sposobu nie ma :) No i średnio przyjemne w czyszczeniu. Mam taką jedną od pięciu lat i często w użyciu, bo po prostu ją lubię.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tefal to ta, co roku nie wytrzymała. Myślałem nad żeliwem ale przywiera i czyszczenie problematyczne. Seiken tu pisał, że stalowe bez żadnej powłoki the best - mam gerlacha takiego, żadko używam bo jakoś mi nie leży, przywiera też. Najlepsza patelnia jaką mam, to ta na której leżą szparagi foto wyżej. Używam jej ósmy rok i dopiero powłoka zaczyna okazywać zmęczenie, dlatego szukam następcy. Nie pamiętam co to jest, kupiłem w Tesco, niby śmieszne ale prawie cztery stówy kosztowała, bez pokrywy i jest świetna. Wątek obfituje w posty, przepisy i foty, doradźcie coś. W googlu jest sporo info co NIBY dobre, ale tak właśnie kupiłem tego cudnego tefala.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podtrzymuję - stalowa bez żadnych świństw jako powłoki. Operujesz tylko tłuszczem i jego temperaturą. Stalowy Fissler doskonale mi się sprawdza. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tefal to ta, co roku nie wytrzymała. Myślałem nad żeliwem ale przywiera i czyszczenie problematyczne. Seiken tu pisał, że stalowe bez żadnej powłoki the best - mam gerlacha takiego, żadko używam bo jakoś mi nie leży, przywiera też. Najlepsza patelnia jaką mam, to ta na której leżą szparagi foto wyżej. Używam jej ósmy rok i dopiero powłoka zaczyna okazywać zmęczenie, dlatego szukam następcy. Nie pamiętam co to jest, kupiłem w Tesco, niby śmieszne ale prawie cztery stówy kosztowała, bez pokrywy i jest świetna. Wątek obfituje w posty, przepisy i foty, doradźcie coś. W googlu jest sporo info co NIBY dobre, ale tak właśnie kupiłem tego cudnego tefala.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Tefal Tefalowi nierówny. Mają różne typy. U mnie się sprawdza :) Korzystam jeszcze osobiście z dwóch mniejszych patelni marki Silit, dostałem w prezencie. Mam też woka tej firmy. Są pokryte czymś w rodzaju ceramiki. Sprawdzają się super - z tym że jak teraz patrzę, to niestety cena trochę odstrasza.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz racje, że tefal tefalowi nierówny, mają kilka serii i technologii, niemniej jednak jak na patelnie kilkaset pln, to marnie wypadła. Chociaż pewnie z drugiej strony, jak z zegarkami dobrych marek, mogłem mieć wyjątkowego pecha i trafić wybrakowaną sztukę.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie patelnie De Buyer odpowiednio przygotuj do użytku olejem lnianym i bije każdy teflon na głowę

https://www.youtube.com/watch?v=kDmmJs9yTjk

 

tylko kup carbone plus

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam produkty Stalgastu, przystępne ceny, oraz wytrzymałość i wysoka użytkowość .


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak dobrze spalone jajo na przypalonym maśle... hmm


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Michał ale którą ? Mają stalowe, aluminium, węglowe. Ta z filmu jest z węglówki, to raczej problematyczna stal w gotowaniu. Używam sporo kwaśnych soków, to nie problem ? Detergenty chyba też niebardzo. Ta jest idealna gabarytowo 

 

https://sklep.technica.pl/patelnie-uniwersalne/patelnia-z-powloka-non-stick-o-srednicy-320-mm-de-buyer-choc-resto-induction?from=listing&campaign-id=19


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak dobrze spalone jajo na przypalonym maśle... hmm

Tu nie chodziło o masło tylko pokazanie ,że nie przylega , ja bym na klarowanym np smażył

Ja bym wolał stalową , tylko trzeba ja przygotować , 

myjesz ludwikiem , wycierasz do sucha i dajesz np na szmatke czy recznik papierowy  troche oleju lnianego i wcierasz w patelnie

potem na ogień i tak na maxa aż zacznie czarna sie robić , stygnie znów olej i znów na ogień , tak robisz trzy cztery razy

Konserwujesz raz na jakiś czas w ten sam sposób tylko garowanie /palenie robisz raz

https://sklep.technica.pl/patelnie-uniwersalne/patelnia-okragla-o-srednicy-280-mm-de-buyer-carbone-plus?from=listing&campaign-id=19

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Woka stalowego tak opalałem, nie można jej myć detergentem w takim razie, żeby tej powłoki węglowej nie usunąć. Szorować nawet nie mozna


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Patelnie cygańskie...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Patelnie cygańskie...

 

 

Daj jakiś link


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja dziś juz w Barcelonie :)134494d4645808dd1a946641ae3c2a67.jpg


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daj jakiś link

Wpisz w google'a i czytaj... Tam jest mnóstwo informacji o nich. Generalnie ta na filmiku o jaju jest właśnie "cygańska"...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem patelnie za okolo 50pln w lidlu, wytrzymała aż 4 lata, 3 miesiące temu kupiłem druga. Na kuchenkę gazowa polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podtrzymuję - stalowa bez żadnych świństw jako powłoki. Operujesz tylko tłuszczem i jego temperaturą. Stalowy Fissler doskonale mi się sprawdza. 

Popieram ciężkie stalowe, a do żadnej patelni nic nie przywiera gdy jej przedtem nie 'spalimy' i podstawa produkty kładziemy na odpowiednio podgrzany tłuszcz. Duża masa patelni powoduje, ze nie stygnie ona natychmiast po nałożeniu produktu, a to ostygnięcie skutkuje własnie przywieraniem. Do smażenia beztłuszczowego stalowe w zasadzie się nie nadają.

Patelnie cygańskie...

Były najlepsze, ale obecnie jak wszystko są coraz gorsze. 


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam te patelnie z dzieciństwa, rodzice nabywali.....czarne byty jak smoła ;)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szymon koniecznie zajdź tutaj !

 

http://www.hiszpania-apartamenty.pl/przewodnik-po-hiszpanii,la-boqueria-targ,389.html

 

Poczujesz smak całej Hiszpanii. Niby otwarte do 20.00 ale polecam iść jak najwcześniej. Jeżeli jesteś na samodzielnym pobycie, w sensie bez biura podróży i wyżywienia, to możesz kupić w zasadzie wszystko co żyje w morzu i zrobić sobie prawdziwą ucztę. O ile lubisz oczywiście ryby i owoce morza, ceny są rewelacyjne za świeże produkty. 


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Patelnie De Buyer sa własnie takie jak te dawne cygańskie kute a na filmie jest De Buyer , aktualnie te co cyganie sprzedają to szmelc na który szkoda kasy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To prawda, spróbuję kupić prawdziwą w Rumunii...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Patelnie De Buyer sa własnie takie jak te dawne cygańskie kute a na filmie jest De Buyer , aktualnie te co cyganie sprzedają to szmelc na który szkoda kasy

Można DB myć detergentem ? Czy tylko ciepła woda ??


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Letnia woda , detergentów nie stosuje się do patelni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.