Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
13 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A ja gołąbki 😁😁😁

U mnie gołąbki robi Żona, ale do sosu nikogo nie dopuszczę, a jest zaje...

Krótki przepis:

  • Passata Mutti u mnie często dwie butelki idą. Normalna, nie ta z bazylią.
  • Cebule 4 - 5 szt.
  • Czosnek główka,
  • Cukier trzcinowy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • Zioła prowansalskie,
  • Bazylia - suszona.
  • Tymianek - suszony,
  • Oregano - suszone.

Cebulę szklę i dodaję czosnek (olej rzepakowy). Dodaję przyprawy i zalewam odrobiną wody z gołąbków. Trzymam jeszcze chwilę na patelni i przerzucam do garnka zalewając pasattą.

Do smaku sól, cukier, pieprz. Jak zacznie bulgotać - blenduję całość - nawet gorący musi być gęsty. Jest to prosty, ale świetny sos. W zasadzie typowy włos sos pomidorowy(sugo al pomodoro)... Z nutą Polsko - Francuską (Majeranek + Zioła prowansalskie) ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja robię świetny żurek i flaki! 

Wiesz, oboje z Żoną lubimy gotować, ja nie robię pierogów a Ona gołąbków, jakoś tak się dzielimy, ale na codzień gotujmy na dwa trzy dni, bo brakuję czasu 😁 😁 😁 

4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

U mnie gołąbki robi Żona, ale do sosu nikogo nie dopuszczę, a jest zaje...

Krótki przepis:

  • Passata Mutti u mnie często dwie butelki idą. Normalna, nie ta z bazylią.
  • Cebule 4 - 5 szt.
  • Czosnek główka,
  • Cukier trzcinowy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • Zioła prowansalskie,
  • Bazylia - suszona.
  • Tymianek - suszony,
  • Oregano - suszone.

Cebulę szklę i dodaję czosnek (olej rzepakowy). Dodaję przyprawy i zalewam odrobiną wody z gołąbków. Trzymam jeszcze chwilę na patelni i przerzucam do garnka zalewając pasattą.

Do smaku sól, cukier, pieprz. Jak zacznie bulgotać - blenduję całość - nawet gorący musi być gęsty. Jest to prosty, ale świetny sos. W zasadzie typowy włos sos pomidorowy(sugo al pomodoro)... Z nutą Polsko - Francuską (Majeranek + Zioła prowansalskie) ;) 

Musicie kiedyś spróbować z dziczyzną, kaszą gryczaną i grzybkami w sosie grzybowym. Mniam 😋😋😋

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja robię świetny żurek i flaki! 

 

17 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A ja gołąbki 😁😁😁

A ja... espresso 😎


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, GostRado napisał(-a):

 

A ja... espresso 😎

Też dobrze 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, GostRado napisał(-a):

 

A ja... espresso 😎

Wiemy, wiemy :) 

Naczelny barista KMZiZ - GostRado! 

12 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Wiesz, oboje z Żoną lubimy gotować, ja nie robię pierogów a Ona gołąbków, jakoś tak się dzielimy, ale na codzień gotujmy na dwa trzy dni, bo brakuję czasu 😁 😁 😁 

Musicie kiedyś spróbować z dziczyzną, kaszą gryczaną i grzybkami w sosie grzybowym. Mniam 😋😋😋

Dziczyznę uwielbiam - ale z dostępnością gorzej.

U mnie głównie gotuje Żona, jednakże na pytanie, które już z zasady kieruję do moich Córek "kto robi najlepsze naleśniki na Świecie" odpowiedź jest zawsze jedna! - TATA ;) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Wiemy, wiemy :) 

Naczelny barista KMZiZ - GostRado! 

Dziczyznę uwielbiam - ale z dostępnością gorzej.

U mnie głównie gotuje Żona, jednakże na pytanie, które już z zasady kieruję do moich Córek "kto robi najlepsze naleśniki na Świecie" odpowiedź jest zawsze jedna! - TATA ;) 

Widzisz zapomniałem o krokietach 😁😁😁

Lubimy gotować 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
6 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Widzisz zapomniałem o krokietach 😁😁😁

Żona ma rewelacyjne przepisy, które realizuje przy rybach. Jak będę pamiętał, to wrzucę z relacją fotograficzną.

Łosoś w sosie kurkowym, Łosoś z pesto, Łosoś w sosie szpinakowo paprykowym, Dorsz w botwince, Dorada nadziewana i pieczona, Labraks podobnie, Miętus duszony.

Ogólnie to lubimy ryby bardzo ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Żona ma rewelacyjne przepisy, które realizuje przy rybach. Jak będę pamiętał, to wrzucę z relacją fotograficzną.

Łosoś w sosie kurkowym, Łosoś z pesto, Łosoś w sosie szpinakowo paprykowym, Dorsz w botwince, Dorada nadziewana i pieczona, Labraks podobnie, Miętus duszony.

My to bardzo rybno - lubni jesteśmy ;) 

Nie wiem czy wiesz ale ja wędkarz jestem 😁😁😁 moje ulubione to okoń i sandacz 😋😋😋

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Nie wiem czy wiesz ale ja wędkarz jestem 😁😁😁 moje ulubione to okoń i sandacz 😋😋😋

Sandacz to jedna z najlepszych ryb, okonia też uwielbiam. Sandacza czasem jadam u rodziców. A okonia pospolitego już dawno nie miałem w ustach 😕 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żona poczyniła z śliwkami, takie jak lubię kwaskowe 😋😋😋

IMG20250824203711.jpg

IMG20250824203717.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
On 8/23/2025 at 9:32 PM, Autor1984 said:

A okonia pospolitego już dawno nie miałem w ustach 😕 


Pamiętam że najlepszy był zawsze zimą… „z lodu”

Zawsze ktoś zapukał do drzwi popołudniu bo wiedział że mój Tata kupi każda ilość, ehhh teraz to już tylko wspomnienia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Londek napisał(-a):


Pamiętam że najlepszy był zawsze zimą… „z lodu”

Zawsze ktoś zapukał do drzwi popołudniu bo wiedział że mój Tata kupi każda ilość, ehhh teraz to już tylko wspomnienia. 

Spod lodu nie miałem okazji.

W dzieciństwie, latem, jeździłem do mojej Babci na wieś i tam ojciec mojego kolegi często przynosił małe okonki z Wisły. Szamaliśmy je z należytą dokładnością - smakowały wyśmienicie. Dziś nawet dorosłym przeszkadzają ości...

Ogólnie, kiedyś wszystko smakowało inaczej - ziemniaki z ogniska…

Pamiętam też zapiekanki z Westfalki mojej Ciotki: bułka, ser i keczup WŁOCŁAWEK

51 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Coś z tego będzie 😋😋😋

IMG20250825190139.jpg

Leczo.

 

U nas leczo zostało upgradowane przez Ciotkę - dodatek z piersi kurczaka zrobił swoje. Nie używamy cukinii, a leczo ma bardziej płynną konsystencję.

Oczywiście sporo cebuli, kiełbasy, pierś z kurczaka, pieczarki, mnóstwo pomidorów, a na końcu sporo różnokolorowej papryki. Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz.

Najbardziej lubię sam wywar, w ogóle uwielbiam zupy ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio suma pałaszuję (sąsiad łowi) - jestem zdecydowanie fanem.

20250811_204428.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Ja ostatnio suma pałaszuję (sąsiad łowi) - jestem zdecydowanie fanem.

Ja również! Zauważyłem jednak wyraźną różnicę w konsystencji i smaku mięsa w zależności od sposobu przygotowania. Filet jest prawdopodobnie cieńszy i mniej tłusty, przez co szybciej traci soczystość podczas smażenia. Dzwonko natomiast zawiera kość i część tłustszego mięsa przy kręgosłupie, co sprawia, że podczas smażenia zachowuje więcej wilgoci i aromatu. Dzięki temu smażone w dzwonko mięso wydaje mi się bardziej soczyste i smaczne niż filet. Oczywiście jest to subiektywna opinia, ale takie odniosłem wrażenie, konsumując je w obu postaciach.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja również! Zauważyłem jednak wyraźną różnicę w konsystencji i smaku mięsa w zależności od sposobu przygotowania. Filet jest prawdopodobnie cieńszy i mniej tłusty, przez co szybciej traci soczystość podczas smażenia. Dzwonko natomiast zawiera kość i część tłustszego mięsa przy kręgosłupie, co sprawia, że podczas smażenia zachowuje więcej wilgoci i aromatu. Dzięki temu smażone w dzwonko mięso wydaje mi się bardziej soczyste i smaczne niż filet. Oczywiście jest to subiektywna opinia, ale takie odniosłem wrażenie, konsumując je w obu postaciach.

Ja dostaję filet, wiec tylko mąka i sól i do tłuszczu:-) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, szuwi napisał(-a):

Ja dostaję filet, wiec tylko mąka i sól i do tłuszczu:-) 

Spróbujcie raz pokroić w dzwonko. Nie wiem czy to inaczej temperatura po rdzeniu się rozchodzi, ale jest "inny" - dla mnie smaczniejszy.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze tą rybkę, jak będziecie mieli okazję spróbować 😋😋😋

Projekt-bez-nazwy1-1024x669.jpg

28 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Leczo

Słodka papryka, wędzona i ostra, a teraz się dusi , ma ktoś chęć 😋😋😋

IMG_20250825_201351.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

To jeszcze tą rybkę, jak będziecie mieli okazję spróbować 😋😋😋

Projekt-bez-nazwy1-1024x669.jpg

Słodka papryka, wędzona i ostra, a teraz się dusi , ma ktoś chęć 😋😋😋

IMG_20250825_201351.jpg

Miętus. ;)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Miętus. ;)

Bardzo dobra, polecam 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Bardzo dobra, polecam 🤗🤗🤗

Tomek ja to wiem, pisałem wczoraj, ze Żona robi rewelacyjnego mietusa :)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek ja to wiem, pisałem wczoraj, ze Żona robi rewelacyjnego mietusa :)

Ale może inni nie wiedzą 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

To jeszcze tą rybkę, jak będziecie mieli okazję spróbować 😋😋😋

Projekt-bez-nazwy1-1024x669.jpg

Słodka papryka, wędzona i ostra, a teraz się dusi , ma ktoś chęć 😋😋😋

IMG_20250825_201351.jpg

Miętus mi średnio podchodzi, ale to leczo to bym spróbowała! Tylko mam do Ciebie daleko😢.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, czuszka napisał(-a):

Miętus mi średnio podchodzi, ale to leczo to bym spróbowała! Tylko mam do Ciebie daleko😢.

Z rybami różnie bywa. Jak mi kiedys sąsiad przyniósł "dzikiego" karpia to szoku doznałem jak inny jest w stosunku do hodowlanych. Mietus mi smakuje, ogólnie jak juz wcześniej wspomniałem lubie ryby. Na szczęście moje dziewczyny tez, z małym wyjątkiem. Śledzie im nie podchodzą, a ja uwielbiam i to świetne źródło B12 istotne dla osób, które przyjmują latami inhibitory pompy protonowej... 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.