Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, zejdźcie z tematu trunków, bo Wam wątek zamkną 😜

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Watch-er napisał(-a):

Koledzy, zejdźcie z tematu trunków, bo Wam wątek zamkną 😜

Ale nalewki to kulinaria 😉😉😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ale nalewki to kulinaria 😉😉😉

Mnie tego nie musisz tłumaczyć. Pigwówka i benedyktynka dojrzewają 😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Watch-er napisał(-a):

Mnie tego nie musisz tłumaczyć. Pigwówka i benedyktynka dojrzewają 😁

U mnie stoi wiśniówka i czarna porzeczka 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

A widzisz, wino lubię, wódką się brzydzę, lubię na słodko, musi coś mieć jakiś smak , robię nalewki 🤗🤗🤗

Wódka może brzydzić jak pije się jakąś berbeluchę. Popróbuj okowit.

Warta spróbowania jest Ciroc wytwarzana z winogron. Nie jest to typowa grappa, a sama pijalność na wysokim poziomie.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oprócz rosołu pasztet drobiowy. 

 

or1zOoj.jpeg


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Warta spróbowania jest Ciroc

 

Szara gęsina 🤪 - nie tylko na Św. Marcina.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, mroova napisał(-a):

 

Szara gęsina 🤪 - nie tylko na Św. Marcina.

Grey Goose jest ok(taki odpowiednik naszego Belwedera). Natomiast pijalnością nie przebije dobrych okowit i choćby wymienionego Ciroca.

Z destylatów mieszanych z okowitami na uwagę zasługują wyroby Palikota; ziemniak, jęczmień, żyto. Są na prawdę na wysokim poziomie.

Smakowe Lemon Haze, Wybuhowa, Wyjebongo w różnych wariacjach też da się pić ze smakiem.

Prawda jest taka, że dobry czysty trunek należy spożywać w temperaturze pokojowej; nigdy zmrożony, co najwyżej delikatnie schłodzony.

Jeszcze bana wygarnę :P

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

dobry czysty trunek należy spożywać w temperaturze pokojowej; nigdy nie mrożony, co najwyżej delikatnie schłodzony

 

Pełna zgoda - z akcentem na dobry.

A na okowitę przy następnej okazji się skuszę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, mroova napisał(-a):

 

Pełna zgoda - z akcentem na dobry.

A na okowitę przy następnej okazji się skuszę.

No jasne, wymysł mrożenia alkoholu czystego to relikt PRL, gdzie na melinach kupowano co popadnie i za tyle ile w kieszeni. Aby nie czuć odoru mrożono do konsystencji gęstej śmietany, aby to można było jakoś przełknąć. Późniejsze tanie berbeluchy tak samo.

A dobra wódeczka/destylat/okowita wymaga jedynie dobrej zakąski.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Grey Goose jest ok(taki odpowiednik naszego Belwedera). Natomiast pijalnością nie przebije dobrych okowit i choćby wymienionego Ciroca.

Z destylatów mieszanych z okowitami na uwagę zasługują wyroby Palikota; ziemniak, jęczmień, żyto. Są na prawdę na wysokim poziomie.

Smakowe Lemon Haze, Wybuhowa, Wyjebongo w różnych wariacjach też da się pić ze smakiem.

Prawda jest taka, że dobry czysty trunek należy spożywać w temperaturze pokojowej; nigdy niemrożony, co najwyżej delikatnie schłodzony.

Jeszcze bana wygarnę :P

Zamiast wódki piszmy soczek 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Zamiast wódki piszmy soczek 😁😁😁

Nie przesadzajmy, bo nie długo będziemy popełniać "myślozbrodnię"...


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie przesadzajmy, bo nie długo będziemy popełniać "myślozbrodnię"...

Jak będzie sezon to w kulinariach będę wrzucał, robię sok z czarnej porzeczki albo dzikiej róży lub z malin, mam nadzieję że nie dostanę bana za robienie soków 🤔🤔🤔

Zdjęcia też oczywiście będą 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jak będzie sezon to w kulinariach będę wrzucał, robię sok z czarnej porzeczki albo dzikiej róży lub z malin, mam nadzieję że nie dostanę bana za robienie soków 🤔🤔🤔

Zdjęcia też oczywiście będą 😁😁😁

Do banów idzie się przyzwyczaić, wiem co piszę, mam spore doświadczenie :) 

Przepisami na nalewki warto się podzielić ;)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, plszcto napisał(-a):

czasem człowieka najdzie na parówę ;)

I kompot jęczmienny 😛

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Watch-er napisał(-a):

I kompot jęczmienny 😛

Oo to to to 😄😄😄

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę nie foremne, brak rękawa, ale i tak pyszne 🤗🤗🤗

IMG-20240218-WA0000.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Camembert i stek z tuńczyka z ratatouille.

20240218_123004.jpg

20240218_124255.jpg

 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Camembert i stek z tuńczyka z ratatouille.

20240218_123004.jpg

20240218_124255.jpg

 

A co jest na Camambercie 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

A co jest na Camambercie 🤔🤔🤔

Głównie rzeczy niepotrzebne; m.in. dynia.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Głównie rzeczy niepotrzebne; m.in. dynia.

Tak mi się zdawało 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Tak mi się zdawało 😁😁😁

Pod tuńczykiem jest również komosa ryżowa, ogólnie polecam - ma świetne właściwości. Ja często używam trzech rodzajów: czerwonej, białej i czarnej i robię coś a'la taboulleh bez papryki i mięty.

Sałatka a'la tabbouleh.

 

- komosa ryżowa lub kuskus,

- ogórek zielony ze skórką bez nasion,

- filety z pomidora,

- cebula czerwona,

- czosnek,

- ser grecki; sałatkowy,

- nać pietruszki,

- sól,

- pieprz,

- oliwa z oliwek,

- sok z limonki.

20240217_163432.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.