Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, Autor1984 said:

Pisałem już kiedyś o cudownym przepisie śp. Dr Russaka

Pamiętam… i nie omieszkałem się użyć po części 👍🏻

miód i czerwone wino

I ten zapach jak temperatura się podwyższa 🔥

Seweryn nie jestem w stanie pojąć jak można nie lubić tego cuda;)

Ja po prostu uwielbiam. 

No chyba, że ktoś ma złe wspomnienia - tego PRLowskiego wytworu robionego z tego co zostało w lodówie... 

Szczerze mówiąc można by było się zrazić przy kiepskich produktach… dokoptowanych do kwaszonej kapusty (nie mylić z kiszoną) 😖

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie mama dzisiaj zrobiła zalewajkę - to jest dopiero mistrzostwo.

IMG_1628.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Mnie mama dzisiaj zrobiła zalewajkę - to jest dopiero mistrzostwo.

IMG_1628.jpeg

Obojętnie co mama zrobi, to zawsze jest mistrzostwo ;) 

Zalewajki nie jadłem nigdy. Czytam właśnie, że to żurkowate jest.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Obojętnie co mama zrobi, to zawsze jest mistrzostwo ;)

Pamiętam, jak Mama robiła kartacze. U nas nazywały się kołduny, takie wielkie pyzy z mięsem. Jak chodziłem do szkoły podstawowej i średniej,  to zawsze robiła ich dużo w niedzielę. Takie świeże po gotowaniu to średnio.mi smakowały, ale na drugi dzień krojone w krążki, podsmażone, chrupiące z cebulką i popijane zimnym mlekiem to było niebo w gębie.  Oczywiście na stalowej patelni i swoim smalcu. Uczta trwała przez trzy dni i to na śniadanie, obiad i kolację.  Czasami dotrwały ostatnie na czwartkowy poranek, bo Tata też się ograniczał. Jadłem w różnych miejscach, ale zawsze wspominam te Mamy.

Edytowane przez GostRado
Literówka

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Pamiętam, jak Mama robiła kartacze. U nas nazywały się kołduny, takie wielkie pyzy z mięsem. Jak chodziłem do szkoły podstawowej i średniej,  to zawsze robiła ich dużo w niedzielę. Takie świeże po gotowaniu to średnio.mi smakowały, ale na drugi dzień krojone w krążki, podsmażone, chrupiące z cebulką i popijane zimnym mlekiem to było niebo w gębie.  Oczywiście na stalowej patelni i swoim smalcu. Uczta trwała przez trzy dni i to na śniadanie, obiad i kolację.  Czadami dotrwały ostatnie na czwartkowy poranek, bo Tata też się ograniczał. Jadłem w różnych miejscach, ale zawsze wspominam te Mamy.

Kartaczy nigdy nie jadłem, pyzy i owszem - z omastą.

Dobrze pamiętam kuchnię Babci, mamy mojej mamy - prostą, ale cudowną. Mama wiele rzeczy, które Babcia robiła, udoskonaliła po swojemu.

Uważam się jednak za szczęściarza, bo Żona ma prawdziwe mistrzostwo, a różnorodność, jaka pojawia się u nas w kuchni, pozwala często odkrywać smaki na nowo.

Na przykład dorsz z botwinką…

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

dorsz z botwinką…

Przepis proszę 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Przepis proszę 🤗 🤗 🤗 

Dorsz w botwince.

Żona mówi, że przepis z netu, ale robi "na oko".

Składniki

• 1kg polędwicy z dorsza
  • Papryka słodka, kurkuma, oregano,
  • Olej lub masło klarowane
  • 2 - 3 małe cebule
  • 2 pęczki botwinki
  • 200 - 300 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Mąka pszenna
  • Koperek siekany

Przygotowanie

• Filety doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć papryką w proszku, oregano i kurkumą. Rozgrzać patelnię z olejem lub masłem klarowanym, włożyć filety i obsmażać z każdej strony.
  • Botwinkę umyć, osuszyć. Odciąć buraczki, obrać je i posiekać w kosteczkę. Liście botwinki również drobno posiekać.
  • Na patelni na łyżce oleju/masła poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać buraczki z botwinki i wymieszać. Smażyć przez ok. 3 minuty. Następnie dodać twarde części łodyżek botwinki, wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty, następnie dodać liście botwinki, wymieszać i gotować przez kolejne 2 minuty.
  • Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i gotować co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać pół łyżki posiekanego koperku i wymieszać. Sos można zagęścić mąką.(Jednak jak ryba jest obtoczona w mące - to czasem nie trzeba. Zależy ile sosu wyjdzie) U nas Żona robiu wszystko na wyczucie.
  • Jeśli filety dorsza się ostudziły, można włożyć je do sosu i razem podgrzewać.

Nawet jakieś foto znalazłem ;) 

IMG_20190514_133348.jpg

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Dorsz w botwince.

Żona mówi, że przepis z netu, ale robi "na oko".

Składniki

• 1kg

• Papryka słodka, kurkuma, oregano,

• Olej lub masło klarowane

• 2 - 3 małe cebule

• 2 pęczki botwinki

• 200 - 300 ml bulionu

• 100 ml śmietanki 30%

• Mąka pszenna

• Koperek siekany

Przygotowanie

• Filety doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć papryką w proszku, oregano i kurkumą. Rozgrzać patelnię z olejem lub masłem klarowanym, włożyć filety i obsmażać z każdej strony.

• Botwinkę umyć, osuszyć. Odciąć buraczki, obrać je i posiekać w kosteczkę. Liście botwinki również drobno posiekać.

• Na patelni na łyżce oleju/masła poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać buraczki z botwinki i wymieszać. Smażyć przez ok. 3 minuty. Następnie dodać twarde części łodyżek botwinki, wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty, następnie dodać liście botwinki, wymieszać i gotować przez kolejne 2 minuty.

• Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i gotować co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać pół łyżki posiekanego koperku i wymieszać. Sos można zagęścić mąką.(Jednak jak ryba jest obtoczona w mące - to czasem nie trzeba. Zależy ile sosu wyjdzie) U nas Żona robiu wszystko na wyczucie.

• Jeśli filety dorsza się ostudziły, można włożyć je do sosu i razem podgrzewać.

Nawet jakieś foto znalazłem ;) 

IMG_20190514_133348.jpg

Dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko zrobione, żeby było co jeść po pracy. Do tego makaron.

IMG_1638.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minutes ago, beniowski said:

Tak na szybko zrobione

Jadłbym… Ale teraz przyznaj się do czego jeszcze używasz tą patelnię, samoobrona czy atak ? 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Londek napisał(-a):

Jadłbym… Ale teraz przyznaj się do czego jeszcze używasz tą patelnię, samoobrona czy atak ? 🤭

Z tą patelnią to jest zawsze zabawa - jak się wprowadziłem do mojej partnerki niedawno, do też ją zapytałem czemu ona jest taka wgnieciona - w odpowiedzi usłyszałem że taka już jest. Więc to nie ja jestem damskim bokserem, tudzież ktoś kiedyś został nią zdzielony przez łeb, ale mnie o tym nie poinformowano 🤣.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minutes ago, beniowski said:

Z tą patelnią to jest zawsze zabawa

Jak jest coś nie tegies to mrugnij dwa razy… ruszymy z pomocą 🤭😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Londek napisał(-a):

Jak jest coś nie tegies to mrugnij dwa razy… ruszymy z pomocą 🤭😂

😆 

To faktycznie może być ukryty przekaz ;) 

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Londek napisał(-a):

Dobrze że nie żeliwna, pewny trup 🤭🤭🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.11.2025 o 07:59, GostRado napisał(-a):

Pamiętam, jak Mama robiła kartacze. U nas nazywały się kołduny, takie wielkie pyzy z mięsem.

A na Litwie to cepeliny 🙂

IMG_20251113_135828.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj, jak zwykle na szybko (bo w tej kuchni zrobienie prawie wszystkiego zajmuje ok. 10 minut) ryba miecznik (nie widać jedynie prażonych przeszków pinii). Na, nie bójmy się tego słowa, kultowej już patelni 😂.

IMG_1662.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, beniowski napisał(-a):

Dzisiaj, jak zwykle na szybko (bo w tej kuchni zrobienie prawie wszystkiego zajmuje ok. 10 minut) ryba miecznik (nie widać jedynie prażonych przeszków pinii). Na, nie bójmy się tego słowa, kultowej już patelni 😂.

IMG_1662.jpeg

Uwielbiam miecznika, rybka w sumie jak tuńczyk, ale nie "jedzie" tak od niego :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi