Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

colector

jakiej firmy pralka

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas wymiany pralki,moja odsłużyła już swoje 15 lat.Zaczęło stopniowo być coraz głośniej i głośniej aż w końcu podczas wirowania nie idzie wytrzymać.prawdopodobnie padły łożyska.Nie wiem czy to naprawiać czy nie, przydała by się większa tak czy inaczej.

Zastanawiam się nad firmą bosh,elektrolux.Jakie inne dobre polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dzisiejszych czasach to wiekszosc tego rodzaju sprzetu to jeden pies. trzeba by szukac opinii o konkretnych modelach. moja lepsza polowa od zawsze wybiera bosh`e i odpukac nie ma z nimi problemow (dotychczas mielismy dwa modele).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

15 lat? Następna pralka tyle nie wytrzyma.

Miałem kiedyś siemensa z wystawki rok produkcji 85- najlepsza jaką miałem, polar zgnił po 3 latach, ariston, najdroższa, naszpikowana elektroniką, po trzech latach programy zaczęły wariować i zaczęła gnić, beko-5 lat gwarancji, cały czas bezproblemowo chodziła, po 6 latach poprostu wysiadła. Teraz mam od roku whirpoola i póki co jest okej.

Nie ma co liczyć, że kolejny sprzęt pochodzi 15 lat, to już nie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

15 lat? Następna pralka tyle nie wytrzyma.

Miałem kiedyś siemensa z wystawki rok produkcji 85- najlepsza jaką miałem, polar zgnił po 3 latach, ariston, najdroższa, naszpikowana elektroniką, po trzech latach programy zaczęły wariować i zaczęła gnić, beko-5 lat gwarancji, cały czas bezproblemowo chodziła, po 6 latach poprostu wysiadła. Teraz mam od roku whirpoola i póki co jest okej.

Nie ma co liczyć, że kolejny sprzęt pochodzi 15 lat, to już nie to.

Podobno te ekskluzywne marki wytrzymują tyle (nawet dłużej), ale trzeba za nie słono zapłacić. Taniej wychodzi raz na kilka lat zmienić pralkę z niższego segmentu (taki własnie LG/BEKO/Whirlpool itd).

Ja mam LG z Direct Drive i polecam. Jest cicha i ma małe wibracje. Póki co po 3 latach jestem zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

a coś takiego? czytałem że to dobra firma

A widziałeś ceny? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak,ponad 4 klocki, ale jak ma być dobry sprzęt który pochodzi pare ładnych lat to jestem w stanie tyle dać,tylko jak to ma się w rzeczywistości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dziś poza premium czyli Miele, Smeg, De Dietrich - to chyba najlepiej zwrócić się w kierunku Koreańczyków. LG i Samsung w RTV poza audio już dawno zdetronizowały dawnych tuzów i podobnie chyba jest w AGD. Kilku znajomych ma całe wyposażenie w LG lub Samsung - i nie dość, że działa, to jeszcze wygląda :)

Weź Colector pod uwagę, że to najprostszy model tyle kosztuje. Nie ma on nawet opóźnionego startu - np ja korzystam z tej funkcji często. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Nie ma on nawet opóźnionego startu - np ja korzystam z tej funkcji często. 

Opóźniony start jest mega wygodną opcją ;)

Moja LG ma a kosztowała circa 1000zł :D

Prosty przelicznik jest taki.. jak chcesz Miele z jakimiś dodatkowymi funkcjami (np wspomniany opóźniony start) to musisz wywalić ok 6 klocków. Czy to Miele pochodzi 6x dłużej niż LG, czy Samsung? Nawet jeśil, to nawet zakładając, że tamte będą się rozsypywać po 5 latach, to czy przez 30lat nie będziesz chciał zmienić pralki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno te ekskluzywne marki wytrzymują tyle (nawet dłużej), ale trzeba za nie słono zapłacić. Taniej wychodzi raz na kilka lat zmienić pralkę z niższego segmentu (taki własnie LG/BEKO/Whirlpool itd).

Ja mam LG z Direct Drive i polecam. Jest cicha i ma małe wibracje. Póki co po 3 latach jestem zadowolony

Zgadzam się z tobą. Nie ma sensu przepłacać za nazwę firmy. Czasy gdy sprzęty chodziły 10,15 i więcej lat odeszły bezpowrotnie do przeszłości. Istotne aby wybrać w relacji cena, jakość, funkcjonalność. Ja tak robię. Tylko z aristonem była skucha, miał być mercedesem wśród pralek, kosztował mnóstwo hajcu, robił wszystko, nawet krawaty wiązał na pięć sposobów i okazał się najgorszym sprzętem piorącym jaki miałem. Polecam beko, działała co prawda 6 lat ale niektórzy tyle prań co ta pralka zrobiła w 15 lat nie robią. No i miała ciekawe programy, typu pranie z sierści kota i psa, pranie 30 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opóźniony start to wg mnie funkcja konieczna i podstawowa.

U rodziny chodzi NAJTANSZA Amica juz 5 lat taka za 600zł. Sam mam od 7 lat AEG 48380 i ma mega cięzko pranie - codziennie, czasem dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, że jeśli ktoś może sobie pozwolić bez uszczerbku na Miele czy De Dietrich - to czemu nie - ja bym kupił. Przeliczanie nie ma sensu. przecież nie jest tak, że rolls-royce zwiezie Cię do celu 17 razy lepiej niż Mondeo? Czy tv za 40 000 ogląda się 5 razy lepiej niz ten za 8000? Kupując Miele, kupujesz spokój. Druga strona medalu to postęp technologiczny. Za 20 lat ta pralka będzie pod wieloma względami mocno odstawać - tylko czy to właściciela będzie obchodziło?

Ja teraz dobijam pralkę Siemens. Jeszcze z mieszkania, dlatego wąska bo miałem niewielką łazienkę. Teraz jest mi ciężarem bo przestrzeń jest na dużą pralkę a w małej - a mało się mieści. Tylko nie chce się zepsuć ;) Ale jak kupię to LG z wsadem 11 kg. 

Pit - Ariston zawsze był Skodą.....

Mercedes to właśnie Miele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak nie patrzeć na logo firmy, to najlepiej pójsć z fachurą do sklepu i każdą pralke obejrzeć w środku :) co chyba jest niewykonalne.

Może sugerować sie jakością komponentów,prostotą no niewiem co jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, każdy przeznacza na zakupy jakiś budzet. Jeden ma większy a drugi mniejszy. generalnie nie nastawiam się na zakup sprzętu na lata bo nie wiem co mnie w życiu czeka. Rok temu miałem beko i oddałem ją na wieś gdzie jeszcze rok pochodziła i padła. Kupiłem whirpoola rok temu otwieranego z góry bo tylko taka wąska pralka wchodzi mi do łazienki po remoncie i jestem póki co zadowolony. 

Nie ma reguły jeśli chodzi o sprzęty. Ja mam telewizor samsunga który od 6 lat chodzi bez zarzutu, kolega po roku w samsungu miał płytę główną a szwagierka po prawie 2 latach matrycę, inny kolega w tv LG po kilku dniach obraz się zwęził o połowę to go oddał do sklepu i już więcej nie weżmie lg. Nie chcę faworyzować i demonizować żadnej firmy, chcę tylko powiedzieć, że trzeba mieć farta jeśli chodzi o sprzęty.

Inny przykład, miałem lodówkę elektroluxa 12 lat i było ok a szwagierka dwa lata wojowała z elektroluxem aż jej wymienili na nową lodówkę. Z tego co słyszałem to nawet do papieża pisała w tej sprawie aby jej uznali jej reklamacje i dopięła swego.

Jeśli czytam w necie, że w sprzęcie montowany jest specjalny moduł odpowiadający za jego awarię po okresie gwarancji to albo jest to prawda albo plotka. Jednak coś w tym jest bo rząd Francji zakazał takich praktyk ustawą.

Co do aristona i mercedesa to była opinia sprzedającego nie moja.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oglądałem kilka modeli bosh, z serii chyba AE produkowane w Polsce,proste pralki z podstawowymi funkcjami,podobno są trwałe i naprawialne.

Miele też oglądałem, bardzo dobre wykonanie,bęben jakiś inny,z powłoką która lepiej dopiera rzeczy.muszę się grubo zastanowić co wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jeśli kolega chce kupić pralkę na lata, która będzie bezawaryjna to np Miele. Każda inna z niskiej bądź średniej półki będzie działała tyle samo. Pralki mają teraz chipy, które programowane są na konkretną ilość milionów obrotów. Wiem to, bo moja matula ma hurtownię AGD i znam ludzi z serwisów. Oczywiście taki chip można wypiąć i pralka będzie działała długo i bezproblemowo ;) trzeba tylko znać człowieka.

Ja w zeszłym roku kupiłem Elektroluxa za 1600zł z funkcją opóźnionego startu i jestem więcej niż zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Raczej nie, bo specem nie jestem. Wiem tylko tyle, że sprzęt drogi, bo działa długo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Whirlpool tez działa  długo na jesieni 15 lat mu strzeli , jedyna awaria to z mojej winy bo nie wyczyściłem filtra i pompa sie spaliła koszt łącznie z wymianą 120 zł

jak bym sam to zrobił to pewnie połowe taniej ale leń jestem i nie moja branża wiec zdałem się na fachowca

przy okazji sprawdził czy na grzałce jest kamień bo nie używam środków do odkamieniania to mnie uświadomił że te środki to ściema bo nowoczesne proszki mają te środki 

w swoim składzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem tylko tyle, że sprzęt drogi, bo działa długo :)

działa długo pod warunkiem, że kamień nie uszkodzi bębna...  :P

23_kamien-uszkodzil-pralke.jpg

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To niestety prawda, kamień dla pralki jest zabójczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.