Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Szukam pralki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy/koleżanki, szukam jakiejś w miare dobrej pralki, ma to być prezent od Mikołaja, w związku z tym koniecznie z wysyłką na terenie Polski (okolice Krakowa). Pralka tradycyjna, ładowana od frontu. Cena tak do powiedzmy ok. 1500 zł. Może jesteście w stanie coś mi polecić? Piękne dzięki za pomoc.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjna, od frontu, hmmm...

post-46051-0-44895700-1385109525.jpg

[wysłane z mojego Atari 65XE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miele

myślę, że używka nie będzie dobrym pomysłem na prezent. Poza tym części drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Ja mam taką:

http://www.euro.com.pl/pralki/lg-f10c3ld.bhtml

Tyle że mi nie jest potrzebna większa. Niemniej jednak polecam LG. Bardzo fajnie zrobione pralki (rodzice tez maja LG). Sa tez bardzo Ciche (przynajmniej te, które my mamy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż trochę i kup LG F1203CD  to chyba jedyna pralka do 2tysi która wypierze wszystko idealnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście używka odpada, no i wolałbym sie zmieścić w założonym budżecie.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nam niedawno padła pralka.

Przyjechał fachowiec to go podpytałem w trakcie reanimacji naszego urządzenia.

Powiedział, że w sumie to dzisiaj nie może polecić już nic co można dostać na naszym rynku.

Wciąż można w miarę zaufać Boschowi, ale pod warunkiem, że został wyprodukowany w Niemczech.

Te u nas są made in Poland i można je odróżnić od niemieckich, że mają jakąś tylną zaślepką w kształcie serca (tak to opisał mi ten gość, osobiście nie widziałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 1500 nie będzie znaczących różnic między pralkami, zmajdź jakąś promocję ze znanych marek i kup.

Każda może się popsuć i każda wypierze

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Miele

Darku, za 1500zł to chyba bez bębna ;)

Moja matula, która ma hurtownię ze sprzętem AGD zawsze mówi, że do 2000zł najlepiej Bosch/Siemens ze wskazaniem na tego drugiego.

Ja nie dalej jak dwa miechy temu byłem na zakupie pralki, tyle, że ładowanej od góry. Wybrałem Elektroluxa i jestem bardzo zadowolony :)

Z pralkami jest loteria. Wszyscy wokół piszą np. że Zanussi to szajs. Mi pralka służyła 12 lat. Możesz kupić wypas, który rozkraczy się po miesiącu, a możesz kupić tanio, a dobrze.

Pralki z niższej i średniej półki są zaprojektowane/zaprogramowane na określoną ilość prań. Czy wydasz 1500zł, czy 2500zł nie będzie miało większego znaczenia poza tym dla portfela :)

Kraj produkcji ma znaczenie często tylko w teorii. Mi też Pani w sklepie zaproponowała model Elektroluxa ten co kupiłem, bo został wyprodukowany we Włoszech lub Francji (nie pamiętam). Często odradza się zakup Beko, bo to "turas", a serwisant, którego poznał mówił, że Beko bardzo rzadko się psuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się na tym nie znam, ale mam  Boscha od kilku lat i nic się z nim nie dzieje, a obsługa jest banalnie prosta. Także polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mi się skojarzyło  :lol:

23_kamien-uszkodzil-pralke.jpg

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Rafał, u made my day :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się na tym nie znam, ale mam  Boscha od kilku lat i nic się z nim nie dzieje, a obsługa jest banalnie prosta. Także polecam ;)

No tak, wracając do mojej rozmowy z serwisantem:

- W sumie to moi rodzice od 10 lat mają Boscha i jeszcze nigdy...

- Paaaaanie! 10 lat temu to były inne pralki.

:D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojemu Hooverowi mija w grudniu 12 lat. Moje dzieci są równolatkami w związku z tym pralka kręciła praktycznie codziennie. Z awarii - wymiana szczotek w silniku (koszt ok 40PLN). Z ciekawych funkcji: "Mówi" co ją boli wyświetlając odpowiednie komendy na wyświetlaczu - czyli nie musisz dzwonić po fachowca jak np nie chce wirować bo wiesz że pompa nie odprowadza wody bo filtr jest przytkany... itp.

http://www.hoover.pl/duzy_sprzet/produkt-archiwalne/20-ai_1040 Dokładnie taka. Czyżby jeszcze była w sprzedaży ? :)

A i ma zegarek :)

Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że gadamy tu jak baby o samochodach :),

"... kup skode, ja mam 7 lat i nic się nie dzieje i ma super pokrętło do szyby :), najlepsze są czerwone :D :D "

osobiście, choć sprzedawałem pralki przez 7 lat to od strony praktycznego użytkowania nie wiem nic  :rolleyes: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że gadamy tu jak baby o samochodach :),

"... kup skode, ja mam 7 lat i nic się nie dzieje i ma super pokrętło do szyby :), najlepsze są czerwone :D :D "

osobiście, choć sprzedawałem pralki przez 7 lat to od strony praktycznego użytkowania nie wiem nic  :rolleyes:

Dlatego opisałem praktyczną stronę, o której zdarza się "fachowcom" nie mieć wiedzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carlito, ostatnio mialem dylemat ten co Ty. kupilem ostatecznie Siemensa, w wiekszym budzecie niz podales ale podejrzeam, ze budzet sie zwieksza z pakownoscia pralki.

Robilem sporo rozeznania kupujac i w sumie najlepiej by bylo Miele, ale wiadomo...wiec kupilem Siemensa. Waznym jest zeby pralka miala takie kolko od boku (wglebieni), te sa dobre produkowane u Niemca, pododbno :), dzialaja dobrze + wyciszaja dzialanie + maja inne dodatki.

Nie wiem co dla Ciebie jest wazne, ja sie kierowalem zeby miala klase energetyczna A +++

Jesli chodzi o pakownosc, powiedzieli mi, ze to co mowia ile jest, trzeba zawsze odjac 1 kg.

W tej cenie wydaje mi sie ze Siemensa znajdziesz. Ja jestem bardzo zadowolony.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie polecanie typu "mam i jest super działa xx lat" nie jest adekwatne bo jedna działa 10 lat a 10000 sie popsuło po 2 latach

ja mam od 12 lat WHIRLPOOL AWM 8083  zero awarii , ale poleciłem LG bo jest b.funkcjonalna po za tym widziałem testy 10 pralek w cenie od 2 tysi do 10tysi i ta wypadła najlepiej 

może nie jest  prądo oszczędna ale dzieki temu nie jest tez awaryjna po za tym w skali roku to moze 10-15 zyli wiecej za prąd wyjdzie

a co do marki Hoover to włascicielem marki jest Candy a jak powszechnie wiadomo to b.słaba marka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio kupiłem Ariston Hotpoint 7kg, klasa A++ i pare certyfikatów, ciekawe programy, ładny design, dobre opinie w internecie. Poprzednio miałem BOSCHa i pracowała ok 8 lat aż umarła. Ale teraz BOSCH to nie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego opisałem praktyczną stronę, o której zdarza się "fachowcom" nie mieć wiedzy :)

Ja bardziej myślałem o tym , jaki jest zakres regulacji temperatury o czym pisał kolega szumi, czy jest możliwość wyłączenia lub dołożenia dodatkowego płukania, czy ma pranie wełny, osobno wirowanie, czy ma blokadę rodzicielską,  ile trwa krótki program, czy jest delikatne wirowanie, i takie tam mało ważne dal nas pierdoły :D

jeszcze co do załadunku, pamiętaj że podawany jest max. załadunek dla jednego programu, reszta ma sporo mniej,

najlepiej weź instrukcję i zerknij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miele

Faktycznie najlepszy wybór.

Załatw za 1,5k to wezme cztery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że najlepsza dla Ciebie będzie szklana tara.

Będziesz ekologiczny, pokażesz, że cenisz tradycje, wrócisz do korzeni, przypomnisz dzieciństwo.

Żona rozwinie mięśnie - lepsze niż calanetics i to za darmo !!!

Pralki to zło...

post-2912-0-15665300-1385115590.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szlamfajer

To jest to!  :)

Ja też szukałem nowej pralki i w rezultacie zmieniłem sobie na nowszy model ale żonę :D  i zakupiłem "Franię" i to bez wyzymaczki, bo małżowina zawzięta gangrena  :angry:  i w praniu ręcznie wszystko wykręca. ;)  

Niby pożytek jest, ale....

zachodzę w głowę czy to było dobre posunięcie? :unsure:

Niby te nowsze modele są energooszczędne lecz koszta serwisu i utrzymania większe nie wspominając o kosztach bibelotów skrywanych w damskiej torebce, bowiem często bywają nie małe! :(

@jaszczur11

Zgodnym jest z przedstawioną przez Ciebie opinią co do automata. Jednakże na korzyść Franciszki przemawia choćby to, iż w  razie czego brukowce można odbić od bębna meslem i maszyneria dalej hula. :lol:  :lol:

@Carlito1

Tak więc, wszystko zależy jedynie do Ciebie, bo poczucie estetyki przy wyborze pokazanego na wstępie modelu, każdy musi mieć swoje. ;)  

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.