Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Dziękuję koledzy.

Za dużo tych zegarków już mam. Samych ChW cztery. To chyba pora, żeby coś puścić na Bazarek...

... jakieś Seiko na przykład 😂

Seiko jak najbardziej też jak ja nie masz żadnego?? 😀Ja to nawet nie miałem nigdy... 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Robert, nie ukrywam, że już mnie natchnąłeś do powiększenia kolekcji. Teraz widzę kolejną inspirację :)

Gratuluję! Pięknie się prezentuje!

Bardzo dziękuję.

5 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Seiko jak najbardziej też jak ja nie masz żadnego?? 😀Ja to nawet nie miałem nigdy... 

No właśnie mam jedno Seiko. I w ogóle go nie noszę. Tylko że moje Seiko, to takie bieda Seiko. Najtańsze jakie można znaleźć.

Seiko to chyba nie moja bajka, chociaż niektóre modele mi się podobają.

DSC02031.thumb.JPG.a902599015ba35e69e56b7c6dff16e40.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny Krzysiek! Niech się nosi!

9 hours ago, Perpetuum Mobile said:

No właśnie mam jedno Seiko. I w ogóle go nie noszę. Tylko że moje Seiko, to takie bieda Seiko. Najtańsze jakie można znaleźć.

Seiko to chyba nie moja bajka, chociaż niektóre modele mi się podobają.

No, to już nie takie bieda Seiko patrząc aktualne ceny. ;)

Jeżeli, akceptujesz mniejszą dokładność mechanizmu, niż w przypadku odpowiedników szwajcarskich w podobnej półce cenowej (nie mówię np o GSach) , akceptujesz babole, które mogą się trafić i podoba Ci się design, to Seiko dobra sprawa. Sam okazyjnie noszę Prospexa z 2017 roku i po początkowych kłopotach z mechanizmem, zakończonych jego wymianą, teraz nie mogę na nic narzekać, poza... dużymi odchyłkami werku podczas leżakowania w różnych pozycjach. Wygląd, wykonanie i praca bezela rekompensują te niedogodności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2023 o 09:18, Perpetuum Mobile napisał(-a):

No i kolejny ChW na nadgarstku emoji3.png.

b687c800c95ca198d0b2de981fbc6d54.jpg

2176a60cb384cacd4bcdfb88ebff9a2f.jpg

3f1e2151458b142b74b5c522bf83600a.jpg

Piękny jest 🥹 ile wyniósł Cię finalnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piękny jest 🥹 ile wyniósł Cię finalnie ?

Dzięki.
Zgodnie z cennikim ChW minus kod rabatowy na 10%, dzięki uprzejmości kolegi. Czyli 5k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Pawel.Sz napisał(-a):

Mały żarłacz biały 🦈 kontra "duża" 12tka 1️⃣2️⃣

Zdjęcie 21.09.2023, 22 06 01.jpg

Pokaż więcej zdjęć Atolla 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2023 o 22:09, Pawel.Sz napisał(-a):

Mały żarłacz biały 🦈 kontra "duża" 12tka 1️⃣2️⃣

Zdjęcie 21.09.2023, 22 06 01.jpg

Jak oceniasz 12? Świeci się niemiłosiernie czy jest chociaż lekko stonowany. Cały czas się wącham czy niebieską zamówić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem koperta jest fajnie stonowana, sa elementy polerowane ale jest duzo szczotkowanych. Bransoleta jest szczotkowana lekko.

Ogolnie bardzo fajny zegarek, znacznie przyjemniejszy w odbiorze od PRX-a dla mnie.

@Perpetuum Mobile jak Twoje wrazenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moim zdaniem koperta jest fajnie stonowana, sa elementy polerowane ale jest duzo szczotkowanych. Bransoleta jest szczotkowana lekko.
Ogolnie bardzo fajny zegarek, znacznie przyjemniejszy w odbiorze od PRX-a dla mnie.

[mention=112589]Perpetuum Mobile[/mention] jak Twoje wrazenia?

Co do Twelve? Już troszkę napisałem w wątku o przymiarkach, ale mogę i tutaj podsumować swoje wrażenia.
Twelve w rozmiarze 40 mm siedzi na nadgarstku jak przyklejony. Bransoleta bardzo wygodnie schodzi w dół i fajnie układa się na ręce. W ogóle bransoleta jest pięknie wykończona. Ma szczotkowane powierzchnie i mocno wypolerowane krawędzie. Błyszczy przy każdym ruchu i przyciąga wzrok. Podobnie jest z tarczą. Błyszczy i przyciąga wzrok. Tylko tutaj to już nie jest chyba do końca takie fajnie. Sama faktura tarczy jest piękna. Wszystko ładnie technicznie dopracowane i wykończone, tylko niestety trochę nieczytelne. Tarcza tak bardzo mieni się przy każdym ruchu, że niełatwo jest odczytać godzinę. Do tego wygląda bardziej jak biżuteria niż jak zegarek. Trochę za dużo cukru w cukrze. Biała tarcza i grafitowa, to teoretycznie powinny być dość stonowane i neutralne kolory. Dzięki fakturze tarczy stają się bardzo błyszczące i mieniące się w świetle. Indeksy i wskazówki po prostu giną na tle tej tarczy. Wydaje mi się, że tarcze w bardziej żywych kolorach bardziej pasują do tej faktury. Żywe kolory i tak mają przyciągać wzrok, więc dzięki fakturze robią to jeszcze mocniej. Biały kolor i grafitowy powinny być chyba bardziej dyskretne i stonowane w odbiorze.
Duży plus za kopertę. Koperty w ChW zazwyczaj są na wysokim poziomie i tutaj również. Zgrabna, płaszczyzny o różnych wykończeniach, świetna ergonomia i spasowanie, przeszklony dekiel. Tych przejść pomiędzy szczotkowanymi i polerowanymi powierzchniami jest naprawdę wiele i dodatkowo potęguje to biżuteryjny efekt na nadgarstku. Z tym, że błyszcząca i mieniąca się koperta, w przeciwieństwie do błyszczącej i mieniącej się tarczy, nie utrudnia odczytania godziny
Trochę trudno chwalić ChW za ten projekt, bo delikatnie mówiąc, mocno czerpali z Czapka. I o ile modyfikacje ChW w obszarze koperty i bransolety są trafione, to zastosowanie logo ChW w fakturze tarczy chyba nie było najlepszym pomysłem. Kiedy patrzę sobie na zdjęcia Czapek Antarctique (bo zobaczyć na żywo, jak łatwo się domyślić, nie miałem okazji), to widzę, że dyskretniejsza faktura w Czapku pozwala zegarkowi pozostać czytelnym, podczas gdy faktura tarczy w ChW czyni go trochę chaotycznym i zbyt błyskotliwym. Myślę, że gdybym miał wybierać, to brałbym wersję z granatową tarczą. Wydaje się być najbardziej czytelną.

46caa42fe8fd6008a2f52561e3dd9feb.jpg

353fee3666cfde2cde16c20593472001.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne podsumowanie 👍

Sam zegarek bardzo dobrze wykonany i tutaj pełna zgodność, bardziej biżuteryjny.

Ciekawy jestem jak na zywo wersja 36 mm wyglada jak chodzi o rozmiar ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pCp9Gw3.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję koledzy.

Za dużo tych zegarków już mam. Samych ChW cztery. To chyba pora, żeby coś puścić na Bazarek...
... jakieś Seiko na przykład
Widzę, że mnie doganiasz A zakupu gratuluję

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2023 o 14:14, Pawel.Sz napisał(-a):

@Perpetuum Mobile jak Twoje wrazenia?

W dniu 23.09.2023 o 21:08, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Co do Twelve? Już troszkę napisałem w wątku o przymiarkach, ale mogę i tutaj podsumować swoje wrażenia.
Twelve w rozmiarze 40 mm siedzi na nadgarstku jak przyklejony. Bransoleta bardzo wygodnie schodzi w dół i fajnie układa się na ręce. W ogóle bransoleta jest pięknie wykończona. Ma szczotkowane powierzchnie i mocno wypolerowane krawędzie. Błyszczy przy każdym ruchu i przyciąga wzrok. Podobnie jest z tarczą. Błyszczy i przyciąga wzrok. Tylko tutaj to już nie jest chyba do końca takie fajnie. Sama faktura tarczy jest piękna. Wszystko ładnie technicznie dopracowane i wykończone, tylko niestety trochę nieczytelne. Tarcza tak bardzo mieni się przy każdym ruchu, że niełatwo jest odczytać godzinę. Do tego wygląda bardziej jak biżuteria niż jak zegarek. Trochę za dużo cukru w cukrze. Biała tarcza i grafitowa, to teoretycznie powinny być dość stonowane i neutralne kolory. Dzięki fakturze tarczy stają się bardzo błyszczące i mieniące się w świetle. Indeksy i wskazówki po prostu giną na tle tej tarczy. Wydaje mi się, że tarcze w bardziej żywych kolorach bardziej pasują do tej faktury. Żywe kolory i tak mają przyciągać wzrok, więc dzięki fakturze robią to jeszcze mocniej. Biały kolor i grafitowy powinny być chyba bardziej dyskretne i stonowane w odbiorze.
Duży plus za kopertę. Koperty w ChW zazwyczaj są na wysokim poziomie i tutaj również. Zgrabna, płaszczyzny o różnych wykończeniach, świetna ergonomia i spasowanie, przeszklony dekiel. Tych przejść pomiędzy szczotkowanymi i polerowanymi powierzchniami jest naprawdę wiele i dodatkowo potęguje to biżuteryjny efekt na nadgarstku. Z tym, że błyszcząca i mieniąca się koperta, w przeciwieństwie do błyszczącej i mieniącej się tarczy, nie utrudnia odczytania godziny emoji6.png
Trochę trudno chwalić ChW za ten projekt, bo delikatnie mówiąc, mocno czerpali z Czapka. I o ile modyfikacje ChW w obszarze koperty i bransolety są trafione, to zastosowanie logo ChW w fakturze tarczy chyba nie było najlepszym pomysłem. Kiedy patrzę sobie na zdjęcia Czapek Antarctique (bo zobaczyć na żywo, jak łatwo się domyślić, nie miałem okazji), to widzę, że dyskretniejsza faktura w Czapku pozwala zegarkowi pozostać czytelnym, podczas gdy faktura tarczy w ChW czyni go trochę chaotycznym i zbyt błyskotliwym. Myślę, że gdybym miał wybierać, to brałbym wersję z granatową tarczą. Wydaje się być najbardziej czytelną.

Dzięki za opinie. Celuje w tarcze niebieską i kusi aby zamówić. Wiem że jest zwrot tym nie mniej nigdy od nich nie kupowałem zegarka i nie wiem jak by to było. Byłby to mój pierwszy ChW o którym wiele dobrego słyszałem. 

Jeśli chodzi o kopertę to jak przymierzyłem PRX to 40 bardzo źle mi się układała, a 35 to maleństwo. Liczę że 40 od ChW będzie lepiej leżeć :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Picy napisał(-a):

Dzięki za opinie. Celuje w tarcze niebieską i kusi aby zamówić. Wiem że jest zwrot tym nie mniej nigdy od nich nie kupowałem zegarka i nie wiem jak by to było. Byłby to mój pierwszy ChW o którym wiele dobrego słyszałem. 

Jeśli chodzi o kopertę to jak przymierzyłem PRX to 40 bardzo źle mi się układała, a 35 to maleństwo. Liczę że 40 od ChW będzie lepiej leżeć :)

Pozdrawiam

Piotr

Też nigdy nic do nich nie zwracałem, ale z tego co słyszałem, to zwroty działają OK.

Ja mam nadgarstek 17,5 cm i gdybym miał nosić Twelve, to z dużym zainteresowaniem spoglądałbym właśnie na wersję 36 mm. Czterdziestka leżała OK, była wygodna i układała się bardzo dobrze, ale ja jednak lubię mniejsze zegarki. Nie wiem, jaki masz nadgarstek, ale jeżeli taki jak mój lub mniejszy, to nie skreślałbym Twelve o średnicy 36mm.

Mam Glycine Combat 6 w rozmiarze 36mm i uważam, że ze względu na wąską lunetę i stosunkowo dużą średnicę tarczy, jest to świetny rozmiar dla mnie. Noszę go często i z przyjemnością, bo dzięki temu rozmiarowi jest niezwykle wygodny i praktyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Też nigdy nic do nich nie zwracałem, ale z tego co słyszałem, to zwroty działają OK.

Ja mam nadgarstek 17,5 cm i gdybym miał nosić Twelve, to z dużym zainteresowaniem spoglądałbym właśnie na wersję 36 mm. Czterdziestka leżała OK, była wygodna i układała się bardzo dobrze, ale ja jednak lubię mniejsze zegarki. Nie wiem, jaki masz nadgarstek, ale jeżeli taki jak mój lub mniejszy, to nie skreślałbym Twelve o średnicy 36mm.

Mam Glycine Combat 6 w rozmiarze 36mm i uważam, że ze względu na wąską lunetę i stosunkowo dużą średnicę tarczy, jest to świetny rozmiar dla mnie. Noszę go często i z przyjemnością, bo dzięki temu rozmiarowi jest niezwykle wygodny i praktyczny.

Ja mam ok18 cm. Najmniejszy zegarek ma 38mm (no mam glaschute po tacie mniejszy ale to inna bajka)  i wydaje mi się że zejście niżej było by kłopotliwe chyba ze lug to lug było by długie (jak np. w Nomosach). Twelve fajne schodzi na dół dlatego mam wrażenie że 36 może być mały. Jeśli wielkość tarczy jest na podobnym poziomie co 35 Tissot to jest to mały zegarek w mojej opinii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwrot bez problemu, od momentu zgloszenia - przez wysylke i zwrot platnosci to ok 2-3 tygodnie.

Jedyna strata / zysk moze byc na roznicy w kursie kupna-sprzedazy funta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi