Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór wszystkim :)

Panowie sprawę mam: mianowicie rozważam C65. No i teraz moja wątpliwość: rozumiem, że jak nie podejdzie to zwrot bez problemów. 

A jak obecnie (na 2024r) sprawa wygląda z realizacją gwarancji tudziesz serwisem? Chward wysyła etykietę, zostawiam paczkę w dowolnym punkcie i nic mnie nie interesuje czy trzeba się babrać np z uszlachetnianiem paczki?

Edit: dają 5 lat gwarancji na działanie werku. To sporo jednak własnie pytanie jak z problemowością realizacji

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dobry wieczór wszysykim :)

Panowie sprawę mam: mianowicie rozważam C65. No i teraz moja wątpliwość: rozumiem, że jak nie podejdzie to zwrot bez problemów. 

A jak obecnie (na 2024r) sprawa wygląda z realizacją gwarancji tudziesz serwisem? Chward wysyła etykietę, zostawiam paczkę w dowolnym punkcie i nic mnie nie interesuje czy trzeba się babrać np z uszlachetnianiem paczki?

Edit: dają 5 lat gwarancji na działanie werku. To sporo jednak własnie pytanie jak z problemowością realizacji

CW płaci VAT póki co i nie powinno być problemu ze zwrotem i serwisem. Ja mam dwa CW i nie narzekam. Pisali koledzy o różnych problemach ale gdzie ich nie ma. Zamawiaj zegarek i ciesz się nim. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zwykły zegarmistrz go przesewisuje po okresie gwarancyjnym? Sellite w środku pewnie tak ale jak z uszczelkami? Pytam, bo się aż tak nie znam :) czy zegarmistrz będzie w stanie dobrać za parę lat uszczelki czy trzeba je brać oryginalne od Chrostophera??

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Funky_Koval said:

Dobry wieczór wszysykim :)

No to ja odnośnie do gwarancji... nie ma problemu... potencjalny problem jest z agencją celną DHL... jak nie skorzystasz z proc. uszlachetniania, to będziesz się musiał tłumaczyć... - u mnie skończyło się na oświadczeniu i odpowiedzi na pytania w stylu: do czego służy zegarek.

17 minutes ago, Funky_Koval said:

A zwykły zegarmistrz go przesewisuje po okresie gwarancyjnym? Sellite w środku pewnie tak ale jak z uszczelkami? Pytam, bo się aż tak nie znam :) czy zegarmistrz będzie w stanie dobrać za parę lat uszczelki czy trzeba je brać oryginalne od Chrostophera??

Mechanicznie tak, ale poza uszczelkami masz jeszcze koronkę. Nie namawiam, ale ja swojego EDC wyślę ponownie na serwis, tym razem pogwarancyjny, tak aby trzymał te deklarowane 60Atm WR. Acha, serwis CWL nie odświeża kopert ani bransolet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpowiem jak z uszczelkami ale podpowiem że jak kupisz C65 to będzie cieszył długo oko. Koperta jest genialna i ładnie wykonana, ogólny wygląd super, mechanizm to wiadomo. To bardzo fajny zegarek w którymkolwiek kolorze by nie był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, tts napisał(-a):

No to ja odnośnie do gwarancji... nie ma problemu... potencjalny problem jest z agencją celną DHL... jak nie skorzystasz z proc. uszlachetniania, to będziesz się musiał tłumaczyć... - u mnie skończyło się na oświadczeniu i odpowiedzi na pytania w stylu: do czego służy zegarek.

Mechanicznie tak, ale poza uszczelkami masz jeszcze koronkę. Nie namawiam, ale ja swojego EDC wyślę ponownie na serwis, tym razem pogwarancyjny, tak aby trzymał te deklarowane 60Atm WR. Acha, serwis CWL nie odświeża kopert ani bransolet.

A to jest dużo załatwiania?

Rozumiem, że swojego krzysia będziesz odsyłał na serwis pogwarancyjny do Anglii, tak? Własnie o to mi chodzi - to całe uszlachetnienie to dużo zachodu? Musialeś pisać jakieś oświadczenia czy coś jeszcze?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, Funky_Koval said:

A to jest dużo załatwiania?

O co pytasz?

10 hours ago, Funky_Koval said:

Rozumiem, że swojego krzysia będziesz odsyłał na serwis pogwarancyjny do Anglii, tak? Własnie o to mi chodzi - to całe uszlachetnienie to dużo zachodu? Musialeś pisać jakieś oświadczenia czy coś jeszcze?

Tak. Póki się da i nie kosztuje to kilku worków kruszcu, to chcę aby przy przeglądzie wymieniane były również i elementy odpowiedzialne za wodoszczelność, zwłaszcza że to mój EDC i pracuje w różnych warunkach. Opis procedury znajdziesz tutaj: Słownik eksportowy - DHL Express

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, tts napisał(-a):

O co pytasz?

Tak. Póki się da i nie kosztuje to kilku worków kruszcu, to chcę aby przy przeglądzie wymieniane były również i elementy odpowiedzialne za wodoszczelność, zwłaszcza że to mój EDC i pracuje w różnych warunkach. Opis procedury znajdziesz tutaj: Słownik eksportowy - DHL Express

Tak dokładnie o to mi chodziło. Czyli trochę zabawy z papierami ale da się i też by   kiedyś na tym zależało żeby sikor przeszedł serwis w ASO a nie u mietka na zakładzie :D 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, Funky_Koval said:

Tak dokładnie o to mi chodziło. Czyli trochę zabawy z papierami ale da się i też by   kiedyś na tym zależało żeby sikor przeszedł serwis w ASO a nie u mietka na zakładzie :D 

To nawet nie jest kwestia czy "w ASO a nie u mietka na zakładzie". Mamy bardzo dużo dobrych zegarmistrzów, ale oni miewają ograniczony dostęp do części. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tts napisał(-a):

ale oni miewają ograniczony dostęp do części. 

Ponownie, o to mi się rozchodziło :) jak nie ma oficjalnych części to pozostaje druciarstwo czego wolę nie robić moim zegarkom 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, Funky_Koval said:

Ponownie, o to mi się rozchodziło :) jak nie ma oficjalnych części to pozostaje druciarstwo czego wolę nie robić moim zegarkom 

Dobry zegarmistrz, po prostu nie zrobi roboty jak nie ma dostępu do części. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

C65 Sanhurst 2 kliknięty ;) 

Nie za bardzo podobny Spirita? 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, evilym napisał(-a):

Nie za bardzo podobny Spirita? 

O to chodzi :D nurki też miałem podobne. Teraz mam fazę na field watche :P :)))) 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki 🙂

Daj znać jak wypadnie porównanie.

Edytowane przez evilym

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, evilym napisał(-a):

Oki 🙂

Daj znać jak wypadnie porównanie.

Porównam te zegarki i dam znać. Są podobne ale pewne znacznie się różnią. Np zastanawiam się czy mi w Krzysiu to zapięcie podejdzie. Jutuberzy płaczą, że długie a ono jest takiej samej długościu jak w Rolexie. Przy recenzjach rolków jakoś płaczu nie ma :P

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Funky_Koval said:

Porównam te zegarki i dam znać. Są podobne ale pewne znacznie się różnią. Np zastanawiam się czy mi w Krzysiu to zapięcie podejdzie. Jutuberzy płaczą, że długie a ono jest takiej samej długościu jak w Rolexie. Przy recenzjach rolków jakoś płaczu nie ma :P

Pół cm różnicy w porównaniu do tego z C60 Mk2 i już problem?

Swoją drogą przy okazji ost rozmowy o zapięciu z mikroregulacją do PO, uświadomiłem sobie, że to generalnie bydlę jest... chyba zamiast mikroregulacji w C60 wolę tak dobrze spasowany kajdan jak mam w Omegach i małe zapiecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w czym może być problem. Mam tą szybką regulację w C63 i jest świetna. Na pewno zapięcie nie jest zbyt duże. Chyba, że ktoś sobie wyjął ogniwa tylko z jednej strony bransolety i potem zapięcie mu nie leżało na środku nadgarstka. Innych przyczyn niewygody noszenia nie znajduję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewnie jest to płacz recenzentów bo na coś ponarzekać muszą. Na razie się jaram bo krzyś wygląda na zegarek kompletny. A powiedzcie jak z antyrefleksem? Znalazłem info, że dają od wewnętrznej strony

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiedziawszy nigdy nie wnikałem, czy jest tam jakiś antyrefleks.

Dla mnie to w ogóle taki trochę przereklamowani "ficzer". Szczególnie antyrefleks zewnętrzny, który lubi się porysować.

Jak mam na tarczy refleksy, które utrudniają odczytywanie godziny, to przekrzywiam lekko nadgarstek i problem jest rozwiązany 😉 

Natomiast przy C60 i przy C63 znalazłem taki opis na stronie ChW:

obraz.png.ee886149b74b07e06a448bc8abd64c07.png

Myślę, że jest wewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi