Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

raszej21

Zegary wiszące - przeciąganie sprężyn jako wydłużanie ich żywotności ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytanie do znawców tematu: co daje przeciąganie sprężyn oraz co mnie bardziej interesuje na czym to polega i jak się to wykonuje ? 

Znalazłem taka usługę na jednym z portali aukcyjnych stąd też pochodzą zdjęcia.

post-65973-0-31975600-1434659224_thumb.jpg

post-65973-0-87277900-1434659232_thumb.jpg

post-65973-0-89958700-1434659243_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmuje się sprężynę z bębna, bierze się szmatkę w lewą dłoń, przez nią przeciąga się sprężynę tak jakby chciał się ją wyprostować. Daje to, teoretycznie, powrót do jej wcześniejszych właściwości. Wkłada się ja z powrotem do bębna... wszystko.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale gdy po takim ręcznym przeciągnięciu sprężyna dalej będzie zwinięta, a nie tak mocno wyprostowana jak na złącznej fotografii. I jakiej trzeba było by użyć siły by osiągnąć taki efekt ? Do tego widać że końcówka z czpieniem zwija się w inna stronę niż reszta sprężyny więc to nie może być takie proste ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak, jak Ci Kiniol napisał. Spróbuj, nie ma co teoretyzować. Przeciągałem w takim bufetowcu kwadransowym sprężynę od bicia, bo mu umierała po czwartym dniu i po zabiegu żyje w pełnym zakresie. A ma co wybijać! Nie wiem na ile taki zabieg starczy, ale w moim przypadku rok już minął i igła Panie! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym ostrożny. Sprężyna przeciągnięta jest dalej sprężyną starą, zmęczoną oraz podatną na zerwanie. Zwykle sprężyny pękają przy zewnętrznym zaczepie. Zaobserwowałem pękanie materiału sprężyny w okolicy otworu w sprężynie.

Koszt nowej sprężyny to kilkadziesiąt złotych. Oszczędzając na sprężynie trzeba się liczyć z jej zerwaniem. Koszt naprawy przekroczy wartość dwóch, trzech sprężyn. Zwykle uszkadzają się: czopy, zęby bębna oraz zęby i zębniki 2, 3 następnych kół. 

Wychodzę z założenia, że sprężyna w zegarze jest częścią którą się wymienia podczas naprawy, jeżeli jest słaba lub uszkodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym sposobem by sprężyna uzyskała swoje pierwotne właściwości jest jej ponowna obróbka cieplna, czyli wyżarzenie, hartowanie i odpuszczenie normalizujące, wykonane najlepiej w piecu z regulowana temperaturą. Wszystkie inne metody to przesądy.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprężyna wypracowana ma "zaliczone" mikropeknięcia po zewnętrznej stronie łuku . Prostowanie takiej sprężyny powoduje zwieranie się tych pęknięć ale i odkształcenie zdrowej części rdzenia sprężyny. Gdyby taką spręzynę odprężyć termicznie uzyskałoby się stan po którym należałoby przyłożyć większą siłe przy nakręcaniu i nadzieję że ta energia bedzie oddana przy pracy. Część włożonej energii zyżyta zostanie jednak na ponowne nadanie sprężynie kształtu spirali, a mikropęknięcia rozchylą się ponownie, jeśli po tej operacji nie pogłębią. Ze względu na to że wspomniane wyżej mikropęknięcia są liczniejsze przy wewnętrznym końcu sprężyny (przy wałku)  , po stronie gdzie występują naprężenia rozciągające,- starzy majstrowie stosowali taki chwyt:- Sprężynę prostowali, i zamieniali końcami. Zaczep wewnętrzny stawał się zaczepem zewnętrznym i odwrotnie. A do tego na nowo zwijana sprężyna jest zwijana w drugą stronę tak że strona zewnętrzna łuku stawała się wewnętrzną. Dzięki temu mikropęknięcia ktore do tej pory były rozciągane są ściskane , czyli niczym, (prawie że) nie grożą, a zdrowa strona spręzyny jest teraz rozciągana. Tak potraktowana sprężyna daje moment napędowy prawie równy nowej. I taką operację nazywają przewijaniem sprężyny. Prawdopodobnie taką właśnie usługę oferują. Bardzo korzystnym byłoby po przewinięciu , zwiniętą w krążek np 15 centymetrowy sprężynę wsadzić do piekarnika i powoli wygrzać do uzyskania koloru słomki na świeżo odczyszczonej powierzchni.

Żywotność takiej sprężyny jest jednak mniejsza gdyż nowopowstajace mikropęknięcia będą "współpracowały" ze starymi po drugiej stronie i o pęknięcie łatwiej.

Metodę tą wielokrotnie stosowałem. Powodzenia w działaniach. K.R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te mikro pęknięcia to jakaś ciekawostka dla mnie, wielokrotnie oglądałem stare spręzytny zegarowe pod mikroskopem do badania struktury metalu (mam taki jeden nawet w domu) i żadnych mikropęknięć przeważnie nie zauważyłem, czasem były drobne pęknięcia, ale można je było zauważył gołym okiem i taka spręzxyna nadaje jedynie do wyrzucenia, A wiara, że po obróceniu pęknięciami do dołu sprężyna uzyska druga młodość, to dla mnie już nie przesądy, ale gusła. :D Zazwyczaj materiał sprężyny po latach pracy ulega "zmęczeniu" i ten stan jest możliwy do odwrócenia jedynie przez obróbkę cieplną, oczywiście pod warunkiem, że sprężyna nie posiada żadnych pęknięć czy mikro pęknięć, bo wtedy to już za późno

.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.