Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hardy

Klasyczny "wodniak" do 7-10k

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Drodzy, chyba dojrzałem wreszcie do zakupu zegarka z wyższej półki, byłby to pierwszy prawdziwy Szwajcar w życiu.

Nie bardzo wiem na co konkretnie się zdecydować ale będę rozpatrywać tylko i wyłącznie szeroko rozumiane "wodniaki" tj. Seamaster, AquaRacer, Hydroconquest etc. w możliwie jak najbardziej klasycznych edycjach tj. bez żadnych dodatkowych tarcz i innych cudów na kiju oraz obowiązkowo na bransolecie :)

Na co dzień chodzę w garniturze i o ile faktycznie są modele dużo bardziej pasujące do garnituru to mnie po prostu totalnie wzięły zegarki na bransoletach i tak już po prostu musi być :)

Teraz tak: najchętniej nabyłbym Omegę ale zastanawiam się czy takową można w ogóle kupić za ten przedział cenowy ?

Jeśli nie, a zakładam, że nie to wówczas zdecydowanym numerem jeden będzie Tag Heuer Aquaracer - jeszcze do ustalenia, która wersja ale co do zasady: będzie to właśnie ten krój :)

Jakie jest Wasze zdanie ? Może warto zwrócić uwagę na coś jeszcze w tym temacie ? 

Poprosiłbym także ewentualne namiary na miejsca gdzie można je kupić w możliwie jak najbardziej przystępnych cenach, ze szczególnym naciskiem na Warszawę bo chciałbym się jeszcze "obejrzeć" nim zdecyduję się na zakup.

Jako ciekawostkę dodam, że z uwagi na swojego ulubieńca ze szklanego ekranu Tom'a Hardy'ego bardzo chciałbym nabyć to:

http://coolspotters.com/watches/christian-dior-chiffre-rouge-rubber-steel-automatic-watch

Ale stwierdziłem, że cena tego cacka to trochę za dużo i za takie pieniądze można kupić dobry szwajcarski zegarek niż projektancki i przy okazji okazało się, że w filmie "Locke" Tom nosił właśnie Aquaracera to postanowiłem upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu  :lol:

Aha i jeszcze na koniec jedno pytanie: przepraszam bo wiem, że totalnie "z czapy" ale - czy tego typu zegarki mają coś na kształt podświetlanej tarczy etc. ?

Z góry dziękuję za wsparcie wszelakie, raz jeszcze proszę o wyrozumiałość bo jestem w temacie kompletnie zielony więc jak coś to piszcie jak dla małego dziecka albo golden retrivera  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Klasyczny "wodniak". Pierwsze co mi przychodzi do głowy to Longines Legend Diver.

lldd1.jpg

Z pewnością jest klasyczny, koszt trochę niższy niż dolne 7tys... ale nie na brasolecie  :( . Jednak widziałem zdjęcia LLD na meshu i wyglądał całkiem nieżle. Zegarek na pewno pasuje do stroju garnturowego jak i takiego bardziej na luzie. Tylko ta bransoleta...

Jeżeli chodzi o zegarek na bransolecie to może, żadne odkrycie, Tudor Black Bay.

513505d1352646947-black-bay-meets-submar

Wydaje mi się, że w tym przedziale cenowym lepszej bransolety nie dostaniesz. Problemem może być cena lekko przekraczająca te 10tys (znalazłem powystawowy za 2590EUR ale można i taniej albo używany).

Omega 300M jest bardzo ładna ale czy aż tak klasyczna? Aquaracer, subiektywnie, ze wspomnianych zegarków na ostatnim miejscu.

Edit: Zanim ktoś mnie przyatakuje. Nie twierdzę, że Aquaracer jest zły (poza tym, że nie jest klasyczny) ale ze wspomnianych wyżej modeli podoba mi się najmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny budżet, także ciekawe zegarki masz do wyboru. Rozwazylbym wspomniane: Tudor i Omega.

Aquarecer mnie osobiście bardzo podoba sie wizualnie i ogólnie bardzo dobra jakosc - fajnie wyglądają naprzemienne powierzchnie typu szlif matowy + polerki. Ogladalem go i bardzo dobre wrażenie na mnie zrobił. Jednak wydaje mi sie, ze byłby to gorszy wybór od Omegi i Tudora, ale tez sporo tańszy, także nie mozna miec do Taga żalu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

... na koniec jedno pytanie: przepraszam bo wiem, że totalnie "z czapy" ale - czy tego typu zegarki mają coś na kształt podświetlanej tarczy etc. ?

Witaj,

Tradycyjne zegarki wyposażone w mechanizm z automatycznym bądź ręcznym naciągiem podświetlanej tarczy nie mają, z uwagi właśnie na zastosowany rodzaj mechanicznego kumulowania i oddawania energii.

Występują zegarki wskazówkowe z mechanizmem na baterie (np. Victorinox Night Vision), które mają podświetlaną tarczę. Częściej można jednak spotkać modele tradycyjne (które nie wymagają baterii) z całą tarczą pokrytą masą świecącą (superluminową), np.: Glycine Airman Base 22 Luminous.

Klasyczne zegarki nurkowe tzw. divery czy „wodniaki” – jak je sam nazwałeś - najczęściej mają wskazówki oraz indeksy wypełnione masą świecącą i to zazwyczaj wystarcza aby w ciemności odczytać godzinę.        

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj robiłem mini przymiarkę w Kruku i miałem okazję zerknąć na: wymarzonego Tag'a oraz też całkiem, całkiem Longines'a i cóż…chyba nieszczęśliwa miłość do Aquaracera  :wub:

2ym6ah2.jpg

I jeszcze Longines:

vqr4lu.jpg

Tag to koszt 9100 PLN ale co do zasady 10% taniej można ugrać lekką ręką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest chyba stary/inny model Aquaracer - widziałeś moze tego nowego bo według mnie jest ciekawszy :-)

post-12004-0-65588300-1435087854_thumb.jpg

post-12004-0-40850500-1435088035_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... a ja zaproponuję coś zupełnie innego :D

Do wyboru szeroka gama kolorystyczna, model dostępny, na pasku i na bransolecie, koperta utrzymana w stylistyce COMPRESSOR, Mechanizm automatyczny, oczywiście '' wodniak ''

Cena - około 2400-2500 EURO za nowy

no i myślę że dużo rzadszy niż wspomniane wyżej Omega, Tag i Longines

Oto i Maurice Lacroix Pontos S Diver

post-66492-0-33203400-1435091041_thumb.jpg

post-66492-0-44094400-1435091047_thumb.jpg

post-66492-0-81828100-1435091064_thumb.jpg

SEIKO 7A28-7039 / SEIKO 7A28-701A / SEIKO 7A28-7010 / - SPEEDMASTERS  / SEIKO 7A48 - MOONPHASE / SEIKO TUNA SBBN017 / SEIKO SARB047 6R15 / SEIKO AEROMASTER 5H23 / i jeszcze kilka innych ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś ten Tag nie zwala z nóg. Mechanizm to nic specjalnego, a tarcza po głębszej analizie jedynie przeciętna. Ja bym jeszcze przemyślał ten temat. Jeśli już droga ETA, to może jednak Tudor? Nikt nie pociągnął dalej tego tematu, a zegarek jest bardzo przyjemny :)

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten ma baterię i balans i świeci pod wodą :}

Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.