Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Polas

Certina DS1, czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Ta Certina na pewno robi wrażenia, moim zdaniem jest bardzo ładnym zegarkiem, nieraz ktoś zatrzyma swój wzrok na niej :D można kupić za 1700 nową, ale na pasku jak coś. Trudno mi powiedzieć jak z długowiecznością tego zegarka, ale na pewno do czasu gdy będziesz ją nosił to będziesz zadowolony z zakupu ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz, to tak czy siak będzie Ci szkoda pracować z tym zegarkiem na młocie pneumatycznym, kup i dołóż dwie stówki na g-shocka do ciężkich robót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo solidny zegarek. Często go noszę. Będziesz z niego zadowolony. Trudno go uszkodzić nawet pracując z młotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS-1 zawsze dobry wybór. Moja ma przeszło 4 lata i nadal bardzo cieszy... Nawet kiedyś recenzje swojej LE popełniłem (jest na blogu i forum) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem go również, także dzięki Twojej recenzji ale w wersji czarnej...

Faktycznie pasuje do wszystkiego...

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS 1 - czarna na bransolecie to był mój pierwszy poważniejszy zegarek. Mam go chyba już 3 lata i właściwie do stycznia tego roku to był mój jedyny zegarek i mogę powiedzieć, że zakładałem go do wszystkiego i prawie codziennie i jestem wciąż bardzo zadowolony (pewnie gdyby nie to, że na ślubie kolegi zamieniłem się z nim na zegarki i jak popatrzyłem na odmianę na nadgarstku i zachciałem czegoś innego, to nadal Certina byłaby moim jedynym zegarkiem). Jednym słowem - polecam. A co do ceny - to już sam musisz ocenić, czy chcesz płacić okrełsoną kwotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz mi namiszaliście w głowie bo już chciałem sobie odpuścić tą Certine.

To mam jeszcze jedno pytanie. Lepsza, wytrzymalsza i bardziej długowieczna będzie Certina ds1 czy może Orient FFD0F001B0 taki jak w linku https://www.e-zegarek.pl/sklep/orient-701-strona11-orient-classic-automatic-7276.html ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tego Orienta w ręku. Co prawda wersję z białą tarczą, ale muszę przyznać, że to kapitalny model. Liczba detali oraz wykonanie na wysokim poziomie. Z pewnością służyłby wiele lat, Certina z pewnością również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na serię orient star.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

pokuszę się o stwierdzenie, że kategorii wytrzymałości i solidności inhausowy, prosty i solidny werk Orienta znacznie góruje nad ETA 2824. Nie mówiąc już o tym, że werki Orienta bardzo często są morderczo punktualne

Jeśli design Orienta Ci się podoba o mechanizm możesz być spokojny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś o oczekiwanej średnicy koperty.

Jeśli wystarczy 38-39 mm to zamiast Orienta FFD0F001B0 czy DS-1 zdecydowanie OS EL05002B albo SARB 033 (bazarek!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Miedzy sarbem 033 a certiną DS jest przepaść jeśli chodzi o design. Wydaje mi się, że osobie której podoba się DS-1 rzadko spodoba sie sarb i odwrotnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica zegarka od 37mm do max. 40mm. Nie lubię dużych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Oriencie trochę martwią mnie maskownice bransolety, że nie są pełne. Czy póżniej nie będą " dzwonić" jak np w Oriencie Mako. W ds1 te maskownice są chyba pełne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do różnic w dizajnie - zgoda. Ale jednak bliżej jest wspomnianemu przez kolegę FFD0F001B0 do OS-a lub SARBA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Jeśli rozmiar odpowiada, to nie kolega sobie poogląda filmy i zdjęcia z SARB033, zegarek jest grubszy niż DS1, ale rekompensuje to genialną kopertą. Ma też świetną lumę. Dłuższa rezerwa chodu też ma znaczenie. Punktualność może być zbliżona, a mechanizm Seiko też raczej solidniejszy niż Szwajcar.

Teraz doczytałem początek wątku, że SARB to jednak nie to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie się nie zgodzę ze stwierdzeniem, że "mechanizm Seiko jest solidniejszy niż Szwajcar". To dokładnie ta sama klasa werku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znacie może solidne i w podobnej cenie co Orient FFD0F001B0, zegarki ręcznie nakręcane. Byle nie rosyjskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam się podoba i sarb i os i ds1. Polecam OSa bo mam. 1 sekunda w przód na tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

A znacie może solidne i w podobnej cenie co Orient FFD0F001B0, zegarki ręcznie nakręcane. Byle nie rosyjskie.

oho, zaczyna sie wydziwianie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu uważam, że zegarki ręczni nakręcane są solidniejsze od automatycznych, mniej w nich może się zepsuc i ... nakręcanie jest fajne. Tylko, że w rozmiarze do 40 mm i w podanej cenie na sprawdzonym werku nic nie znalazlem.

Reasumując, moim zdaniem najrozsądniej byloby kupic Orienta FFD0F001B0. Najtańszy, własny werk, rezerwa chodu i podoba mi się. Martwi mnie tylko ta bransoleta. Ale chyba teraz to już faktycznie wydziwiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Twojej recenzji, Jsłonino, uświadczam się w przekonaniu, że ten Orient to chyba byłby najwłaściwszy wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytałem się jeszcze, że szafirowe szkiełko w tym Oiencie nie ma antyrefleksu, i że przy ciemnej tarczy jest to uciążliwe. Czy faktycznie tak to przeszkadza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Brak antyrefleksu przy czarnej tarczy to nie jest wielki problem. Tak samo jest w sarb033 i nie widzę jakiegoś problemu z czytelnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.