Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ch24.pl

TOP 5 – budżetowe divery

Rekomendowane odpowiedzi

czas go chyba zamknąć.....

Dzieki @Burns,mnie nie wypadalo napisać.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebrnąłem przez literaturę wątku, rzeczywiście dużo wpisów nie dotyczy sedna tematu, ale nasunęła mi się jedna refleksja. Może założy ktoś odrębny wątek na temat dyskusji nad pojęciem, przedziałem zegarków budżetowych. Taka dyskusja już kiedyś była, ale czasy się zmieniają, podejście do tego problemu sie zmienia, możliwości finansowe Polaków również, więc może warto merytorycznie powrócić do dyskusji na ten temat. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I założyć jeszcze ankietę aby można było zagłosować jaką kwotę uważamy za "budżetową". Widziałem coś takiego na WUSie, było to interesujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na naszym forum będzie 50 stron oburzenia, 50 skarg do administracji ze zagladamy ludziom do kieszeni...

Zaręczam ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, trochę więcej wiary w ludzi, tym bardziej jak mówimy o świadomej grupie forumowiczy, a nóż się uda i będzie merytoryczna dyskusja bez personalnych wycieczek. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś handlowałem trochę elektroniką - AV konkretnie. Pamiętam, że większość klienteli była gotowa wywalić kupę forsy na telewizor, byle był wielki jak stodoła, a na pewno większy od tego, który stoi u sąsiada. Za wzmacniacz czy kolumny już tak chętnie nie płacili, bo po co - te tańsze też fajnie grają.

Z zegarkami IMO jest podobnie. W Polsce nadal dobrem luksusowym, na które nie żal kasy jest np beemka za pół melona, chata, byle większa od tej sąsiada. 10kPLN za zegarek jest natomiast dewiacją, którą należy leczyć przymusowo.

Jeśli ktoś ma 10 czy więcej zegarków, jest potencjalnym klientem czubek-hausu, bo szczytem rozpusty i dekadencji jest patelnia Orienta.

Sorry Panie i Panowie. Na tym forum mamy w pewnym sensie elitę osób "wiedzących więcej", ludzi, którzy posiedli gnozę niedostępną dla innych ze względu na tępotę umysłową lub pozostałości z PRL.

Musiałem to z siebie wywalić, bo by mnie zadusiło :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://sjp.pwn.pl/szukaj/budżetowy.html

Ktoś tutaj pisał (nie wiem, na ile świadomie) o angielskim źródłosłowie, więc pierwsza z brzegu definicja przymiotnika "budget" chyba rozwiązuje problem nomenklatury. ;)

http://www.thefreedictionary.com/budget

adj.

1. Of or relating to a budget: budget items approved by Congress.
2. Appropriate for a restricted budget; inexpensive: budget car; budget meals.

;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet to:

"Propozycja, prognoza albo plan wyszczególniający ilość środków potrzebnych w określonym okresie na sfinansowanie zamierzeń wraz z propozycjami źródeł finansowania, np. plan przychodów i wydatków na dany okres"

A więc jeśli planuję zakup zegarka w okresie wakacyjnym za kwotę 10 tysięcy złotych [ wyszczególniam ilość środków w tym okresie na sfinansowanie zamierzenia] oraz żródło finansowania [w moim przypadku "bogaty tatuś :lol: ] to w myśl definicji nabyty zegarek będzie zegarkiem BUDŻETOWYM :P bo wpisuje się w definicję... :)  ;) 

http://sjp.pwn.pl/szukaj/budżetowy.html

Ktoś tutaj pisał (nie wiem, na ile świadomie) o angielskim źródłosłowie, więc pierwsza z brzegu definicja przymiotnika "budget" chyba rozwiązuje problem nomenklatury. ;)

http://www.thefreedictionary.com/budget

adj.

1. Of or relating to a budget: budget items approved by Congress.

2. Appropriate for a restricted budget; inexpensive: a budget car; budget meals.

;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jarozlaw

Coś tam, coś tam...

40c0b304204355e626337902d8f4c3bd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak walnąć bez zastanowienia z armaty, a później dorabiać sobie teorie...

Budgetary - low in price, inexpensive, cheap.

Przetłumaczyć?

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj znajdziecie podobny artykuł: Watch Insider’s Top 10 Affordable Watches for Men i podobne głosy oburzenia choć bez tak negatywnego wydźwięku. Zegarków jest więcej niż 10 a na listę trafiły modele takich marek jak Tudor, Baume & Mercier, Omega czy Rolex. Autorem jest uznany w branży austriacki dziennikarz i blogger www.watch-insider.com.  

Przykałdowe podpisy pod fotografiami, np: Breitlinga: "The Colt Automatic offers the unmistakable Breitling look at an affordable price”, Rolexa: „Rolex Oyster Perpetual is a great affordable Rolex watch for new collectors

Jak podświetlicie angielską czy amerykańską stronę baume et mercier to ukaże się napis: „Luxury Swiss Watches – Baume & Mercier UK affordable luxury watches”. Świadczy to o tym jak marka sama się pozycjonuje w branży.

image.jpg

Podział budżetowy - nie budżetowy zawsze będzie w jakimś stopniu relatywny. Dlatego umiejscowienie zegarków z danego przedziału cenowego w "piramidzie" ograniczonej poziomem dolnych i górnych cen (znanych i skatalogowanych w branży) pozwala oderwać się od uwarunkowań geograficznych, społecznych, materialnych, a przede wszystkim indywidualnych, tak różnych dla każdego.  

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Ten wątek powinien byc pokazywany na lekcjach historii w gimnazjum , temat;

" Przyczyny rozbiorów Polski " 

;):)

Przyczyna rozbirow Polski, byly przkupstwa i przytakiwania innym w celu wlasnych korzysci materialnych  :P;)

Ps. Marek, zamknij ten temat, bo juz wszystko zostalo powiedziane  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego kielas , dla porządku tylko , do wątku o wydłużonej gwarancji Rolka wpuścił kolega informację ( tj . plotkę prawda ) o cudownych olejach Rolka , które to wydłużenie umożliwiły ( część fanów dochodziła do wniosku drogą dedukcji ,że owe cudowne oleje musiały być stosowane conajmniej od 6 lat ) , czy to był ten anonsowany spisek . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Przyczyna rozbirow Polski, byly przkupstwa i przytakiwania innym w celu wlasnych korzysci materialnych  :P;)

Nie kierowalem tych slow do kogokolwiek....

zeby ktos sobie jakis glupot nie pomyslal...

Dziwnie dobralem slowa poprostu :blink: ... niefortunny zbieg okolicznosci

Przepraszam i dziekuje za uwage  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś handlowałem trochę elektroniką - AV konkretnie. Pamiętam, że większość klienteli była gotowa wywalić kupę forsy na telewizor, byle był wielki jak stodoła, a na pewno większy od tego, który stoi u sąsiada. Za wzmacniacz czy kolumny już tak chętnie nie płacili, bo po co - te tańsze też fajnie grają.

Z zegarkami IMO jest podobnie. W Polsce nadal dobrem luksusowym, na które nie żal kasy jest np beemka za pół melona, chata, byle większa od tej sąsiada. 10kPLN za zegarek jest natomiast dewiacją, którą należy leczyć przymusowo.

Jeśli ktoś ma 10 czy więcej zegarków, jest potencjalnym klientem czubek-hausu, bo szczytem rozpusty i dekadencji jest patelnia Orienta.

Sorry Panie i Panowie. Na tym forum mamy w pewnym sensie elitę osób "wiedzących więcej", ludzi, którzy posiedli gnozę niedostępną dla innych ze względu na tępotę umysłową lub pozostałości z PRL.

Musiałem to z siebie wywalić, bo by mnie zadusiło :).

Nie bardzo się zgodzę z tym co piszesz. Na tym forum poczytując troszkę można zwyczajnie odpocząć. A po co to piszę? Jeśli zajmowałes się tematyka AV to pewnie doskonale znasz forum największe w Polsce o tematyce Audio. Tam jest istna kloaka. A podobno muzyka łagodzi obyczaje.

A że ktoś tam jak napisałeś wie więcej? Może wie , może nie , kto to wie?  :) Mnie to lata...  Czytam o zegarkach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BEKA z tego, że zegarek tudor za 11 900 złotych ktoś wpisuje w artykule z tytułem budżetowe zegarki top 5? C'mon, mieszkamy w Polsce a nie w Dubaju :D Jeżeli zegarek za 8 albo 10 kafli jest budżetowy to coś komuś się pomyliło, ja rozumiem, że to nie platynowy Rolek z diamentami ale bez przesady...proponuję wyjść na jakąś dzielnię typu Orunia, Praga, Jeżyce itp. żeby złapać kontakt z rzeczywistością na powrót.

ja mieszkam na Pradze... i niedługo będzie tu Port Praga apartamenty, więc raczej nie tanio :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek za 50-70k PLN to w naszej branży takie entry level luksusowych zegarków, bo luksusowe zegarki to Patek Philippe, A. Lange&Sohne, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Breguet ,więc nie rozumiem zdziwienia tego zdziwienia, że 10k to poziom zegarków budżetowych.

Przykład z innej branży, gdzię między budżetowością a luksusem jest chyba jeszcze większa droga w PLN:

Budżetowa: Skoda Citigo - 30k PLN

Klasa średnia: Skoda Octavia - 80k PLN

Klasa wyższa: VW Passat - 120k

Klasa premium: Audi A4 - 140k PLN

Klasa luksusowa: Audi A8/ Range Rover/S-klasa - 400-500k PLN

To, że średnia wieku auta w Polsce to pewnie 8-10 lat, a jego wartość to kilkanaście tys. zł nie oznacza, że nowa Octavia i Passat to auta luksusowe.

oj, na klasach zegarkach może się znasz, ale na segmentach samochodowych ni hu, hu :) VW Passat to z całej siły klasa średnia tak samo jak Mondeo czy Avensis, Octavia też, tyle że nieco niższa, ale ciągle tzw budget car... A4 to klasa średnia segmentu premium :) a więc już nie budget :) pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mieszkam na Pradze... i niedługo będzie tu Port Praga apartamenty, więc raczej nie tanio :)

Tez mieszkam na Pradze. :) ,potwierdzam lofty tanie nie są....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mieszkam na Pradze. :) ,potwierdzam lofty tanie nie są....

na Jagiellońskiej jest dobre czeskie piwo Bernard, lane... knajpa nazywa się Bazar :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I Wy w tych loftach mieszkacie? Czy tylko chodzicie w celu kontaktu z rzeczywistością. W Warszawie trudno znaleźć biedę ale wystarczy wyjechać poza.

Praga juz odnowiona w dużej mierze i zupełnie inna niż kiedyś, likwidacja bazaru Europa tez swoje zrobiła.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praga się mocno zmieniła, już niektóre rejony Woli są gorsze...

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

Tytuł krzykliwy, zawartość IMO mizerna, ale to pewnie od tego upału. Według mnie zabrakło w artykule Orienta Ray'a.

"Swoją drogą miałem sprzedać SKX007 i kupić Tudora BB'a, ale po co zamieniać budżetowca na budżetowca i dopłacać za seryjny mechanizm ponad 9k mając już w seiko manufakturowy Bez sensu, ale teraz sobie to dopiero uświadomiłem, do tej pory błądziłem jak dziecko we mgle."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla jednego budżetowy zegarek będzie kosztował 500zł a dla drugiego 10tys zł. A zejdźmy jeszcze niżej, ja np. noszę zegarek za "kilka stów" i koledzy w pracy, którzy noszą Perfecty za 25zł mówią że mam bardzo drogi zegarek  :) Z jednej strony "budżetowy" z góry chyba zakłada że coś jest tanie, a z drugiej każdy patrzy na to inaczej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dalsza dyskusja w tym temacie niczego nowego nie wniesie i pora ją zakończyć.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

Myślę, że dalsza dyskusja w tym temacie niczego nowego nie wniesie i pora ją zakończyć.

Dlaczego? Forum jest po to, żeby dyskutować. Swoją drogą sam chciałeś zakończyć dyskusję pisząc nowy post odnośnie tej dyskusji. :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.