Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ceba29

Zegarek ok 1000zł Automat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość henio.w

Zacząłbym od wstępnego rozpoznania "na żywo". W jakimkolwiek najbliższym sklepie.

Choćby ze względu na wielkość koperty. Średnica ostatnich modeli które podałeś, wynosi od 40 do 49,5 mm.

To ważne, szczególnie dla szczupłej dłoni i warto o tym pamiętać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłbym od wstępnego rozpoznania "na żywo". W jakimkolwiek najbliższym sklepie.

Choćby ze względu na wielkość koperty. Średnica ostatnich modeli które podałeś, wynosi od 40 do 49,5 mm.

To ważne, szczególnie dla szczupłej dłoni i warto o tym pamiętać.

Z tym akurat nie mam problemu. Łapę mam jak niedźwiedź więc pasuje mi duża koperta :)

A właściwie co z tymi markami Adriatica i Zeppelin, gdyż są tan naprawdę interesujące modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

A przymierzałeś jakąkolwiek 5 centymetrową ? Jeżeli nie, to możesz się zdziwić.

Proponuję jednak ździebko zawęzić wybór. Na taki galimatias trudno dać rzeczową odpowiedź.

Automat, kwarc, z chrono, albo bez - zbyt tego dużo.

A coś takiego jak "najlepszy" to dosyć subiektywne odczucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy z tych tutaj to Seiko, a potem Citizen. Reszty nie wziąłbym do ręki. Kwarcowa Adriatica za 900 zł? Trzeba mieć ułańską fantazję.

Przykłady zegarków, jakie można mieć do 1000 zł.

950_1.jpg?__no=1

334_3.jpg?__no=1

633_4.jpg?__no=1

195_5.jpg?__no=1

402_6.jpg?__no=1

150_2.jpg?__no=1

Jak widać, nie ma sensu upierać się przy kwarcowym chronografie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy z tych tutaj to Seiko, a potem Citizen. Reszty nie wziąłbym do ręki. Kwarcowa Adriatica za 900 zł? Trzeba mieć ułańską fantazję.

Przykłady zegarków, jakie można mieć do 1000 zł.

950_1.jpg?__no=1

334_3.jpg?__no=1

633_4.jpg?__no=1

195_5.jpg?__no=1

402_6.jpg?__no=1

150_2.jpg?__no=1

Jak widać, nie ma sensu upierać się przy kwarcowym chronografie.

Ale się rodzinnie zrobiło :). Czasomierze OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, czyli Adriatica rozumiem stanowcze nie. 
Bierzemy pod uwagę Seiko, Citizen, 

a Zeppelin?

Czy to zależy od modelu czy po prostu w tym przedziale cenowym nie przeglądać nic innego niż Te wyżej podane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego Citka kupi gdzieś jeszcze w Polsce, czy już jedynie poszukiwania za granicami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adriatica OK jak najbardziej.

Kolega wątpi w sens zakupu kwarca za 900PLN :).

Musisz się zdecydować ostatecznie: kwarc czy automat. NIKT tego za Ciebie nie zrobi.

Jeśli kwarc, to za 5-6 stówek w polskiej dystrybucji można znaleźć sporo ciekawych propozycji.

Proponuję przejrzeć ofertę SEIKO.

Jeśli automat, to klasykę gatunku pokazał Istvan.

Jeśli chcesz, to takie SEIKO jak wybrałeś tylko w PVD mam na bazarku.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/122729-seiko-chronograf-spc088p1/

Tamten wybrany przez Ciebie to 087P1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego Citka kupi gdzieś jeszcze w Polsce, czy już jedynie poszukiwania za granicami?

Tego co pokazał Istvan? Wątpię, ale możesz poszukać.

NP4020-01E się on nazywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem wiem już nie chciałem symboliki wrzucać.

Pamiętam, że kiedyś go już szukałem, ale raczej ciężki temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem wiem już nie chciałem symboliki wrzucać.

Pamiętam, że kiedyś go już szukałem, ale raczej ciężki temat.

Ja sprzątnąłem Istvanowi ostatnią sztukę  :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adriatica OK jak najbardziej.

Kolega wątpi w sens zakupu kwarca za 900PLN :).

Musisz się zdecydować ostatecznie: kwarc czy automat. NIKT tego za Ciebie nie zrobi.

Jeśli kwarc, to za 5-6 stówek w polskiej dystrybucji można znaleźć sporo ciekawych propozycji.

Proponuję przejrzeć ofertę SEIKO.

Jeśli automat, to klasykę gatunku pokazał Istvan.

Jeśli chcesz, to takie SEIKO jak wybrałeś tylko w PVD mam na bazarku.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/122729-seiko-chronograf-spc088p1/

Tamten wybrany przez Ciebie to 087P1.

Rozumiem, tak po waszych wygłoszeniach dochodzę do wniosku, że najlepiej będzie zostać przy kwarcowym, ze względu na wiekszą użyteczność, myślę, że automacik to kiedyś gdy już będę ustatkowanym czterdziestolatkiem ;)

Zatem kwarc. Z tych co pokazałem, tak, ta Adratica mi się podoba najbardziej. Przeszukałem już naprawdę sporo. Czyli, reasumując. Adraiticę mogę brać, jest dobra tak? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adriatica jest dobra, ale podobnej klasy SEIKO kupisz taniej. Kupując Adriatikę część kasy wydajesz na napis SWISS MADE.

Tak. Jeśli łykniesz bakcyla zegarkowego, na pewno zapragniesz mechanicznych czasomierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, wziąłem tą białą Adriaticę, mam nadzieję, ze będę zadowoony :)

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niech się dobrze nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam takie teksty w stylu - automat ma to coś, niektórzy idą dalej pisząc, że automaty mają "duszę". Nie wiem co oni palą :lol:  Mieć w sobie "coś" to może mechanik sprzed 100 lat, wykonany ręcznie w małej manufakturce przez starego mistrza. Natomiast co może mieć w sobie Eta 2824 która tłuczona jest w tysiącach egzemplarzy co miesiąc? Ano nic. Nie lubię dorabiania sztucznie ideologii tam, gdzie jej nie ma. Niektórzy piszą o płynącej wskazówce sekundnika. Kwarcowe zegarki też są z płynącymi wskazówkami, nie jest to nic nadzwyczajnego. Sam osobiście miałem parę automatów, nawet jednego jeszcze mam w szufladzie, niejaki Seiko samuraj. Zostawiłem go sobie z sentymentu. Moje doświadczenia z automatami? Brak dokładności, która mnie osobiście wkurzała bardzo. Wstajesz rano i nie wiesz czy zegarek chodzi, czy nie, czy pokazuje dokładny czas, czy nie. Masakra. Delikatny mechanizm, no i serwis o którym mało kto wspomina. Niestety, ale zegarki mechaniczne trzeba serwisować. Rozkręcić, wyczyścić, nasmarować i to kosztuje. Im droższy werk, tym droższy serwis. Czasem można być niemiło zaskoczonym i nie daj boże, żeby coś było do wymiany. Typowo kwarcowych zegarków na baterię nie polecam, no bo tą baterię trzeba będzie wymienić i znając złośliwość przedmiotów martwych, bateria "stanie" w najmniej odpowiednim momencie. Dlatego alternatywą są kinetici, czy wszelkiego rodzaju eco drivery, które oferują nam dokładność i niezawodność kwarcu z brakiem konieczności wymiany baterii.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I uważasz, że kinetików czy solarów nie trzeba serwisować? Powodzenia życzę.

Niektórzy słuchają muzyki z analogowych płyt, ale Ty pewnie wolisz empetrójkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega chyba jeszcze jest daleko w polu i nie słyszał o padających kondensatorach, konieczności ładowania i użytkowania kineticków i eco "driverów".

W tym przypadku po założeniu zegarka na nadgarstek też nie wiemy czy pokazuje aktualny czas.

Jedynym chyba pewnym systemem jest wave ceptor - tu mamy chyba największą pewność jeśli na wyświetlaczu jest znaczek nocnej aktualizacji.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprowadzając wszystko do praktyki, to najbardziej opłaca się kupienie sobie plastikowego Casio za ~100 zeta. Baterię wymienia się rzadko, zegarek jest na lata, bo jest dość porządnie wykonany. A i wodoszczelność przyzwoita będzie.

Jeśli chodzi o współczesne mechaniki, to ze względu na ceny, znam tylko najniższą półkę. Wolałbym kupić sobie dobrze zachowane dwa stare Zenithy albo jedną Omegę na in-house'ach niż dać ~1500-2000 za cokolwiek nowego na ECIe. I też nie widzę w tym wszystkim duszy. Na dodatek średnio to to praktyczne. Hobby i tyle. Również moje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego, nie kupiłem zegarka na ecie, tylko orienta stara, który ma swój werk i góruje wykonaniem i sprawnością i pewnie i dokładnością nad etą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też bym wolał coś starego, ale to już kwestia gustu ;)

na pewno wolałbym OS od Certinki czy czegoś podobnego na ECI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orienty mają swoje zalety, czasomierze na Etach też. Mam takie i takie. Lubię wszystkie. Kwarce też mam, ale noszę je rzadko. Najczęściej kinetika tego, co mam w avatarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast co może mieć w sobie Eta 2824 która tłuczona jest w tysiącach egzemplarzy co miesiąc?

Mówisz, że taki zegarek nie może mieć duszy. Cóż, mój ś.p. dziadek nosił na ręku Blonexa, który nigdy nie był dziełem sztuki zegarmistrzowskiej, a jednak nie można odmówić mu rangi i znaczenia. Dzisiaj, mija 30 lat od śmierci dziadka, a zegarek regularnie nosi moja mama. Nie da się ukryć, że owy czasomierz był uczestnikiem wielu istotnych wydarzeń w życiu rodziny oraz widział więcej niż niejeden człowiek. Trzeba zwyczajnie przyznać, że model ten to coś więcej niż tylko zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.