Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arczimi

Zegarek uniwersalny na bransolecie do 1800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Przejrzałem prawie wszystkie tematy z zakresu cenowego zegarków które mnie interesują.Standardowo,dalej nie wiem co kupić :huh: . Tutaj prośba do Was Help me:) ;)

Więc od początku. Jako tako zegarka nie używam.Od czasu pierwszej komórki niestety poszedł w odstawkę. Teraz chciałbym nabyć coś uniwersalnego(do tego wrócę).

Niedługo syn będzie się szedł w kierunku ołtarza i chciałbym nabyć coś... ciekawego do garnituru. Lecz tu też jest problem. Nie chcę kupić typowego garniturowca.Ma to być raczej zegarek codziennego użytku który z rzadka współgra z garniturem.

W garniturze ogólnie chodzić nie lubię i ląduję w nim tylko i włącznie przy okazji tego typu uroczystości. Czyli raz na dwa lata?

Do sedna.

Najważniejsze, mam mam chudą rękę(obwód 17 cm za kością nadgarska w kierunku łokcia.) i dużą dłoń więc duże,grube zegarki u mnie będą wyglądać komicznie.

Zegarek na bransolecie-pasek nie wchodzi w rachubę.

Najlepiej chronograf, w ostateczności jak będzie datownik + dzień tygodnia + jeszcze coś dodtkowego też ujdzie :)

Kolor : tu nie mam specjalnych preferencji lecz tytan lub czarny mat robi na mnie wrażenie.Może stalowy ze złotymi wstawkami? Nie ukrywam jestem jak sroka.

Dobrze by było widać mechanizmz tyłu zegarka (z przodu w ostateczności też trochę odkrytego mechanizmu byż może).Ale niekoniecznie.

Na koniec zostawiłem najważniejsze. Chciałbym (jak każdy) kupić okazyjnie zegarek nowy lub z minimalnymi śladami użytkowania. Co do ceny to znalazłem na allegro sprzedawcę ktory sprzedaję nowe zegarki z aukcji komorniczych itp. Np. Tissot Prs 516 za 780 zł.

Wiem,że co niektórych to rozbawi ale REALNIE takie pieniądze chciałbym wydać. Jeżeli będzie w dobrej cenie zegarek klasy... wyższej w "promocji" to jestem w stanie kilka stówek dołożyć.

PozdrawiamArek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko sarb 033/035, coś z orientow star - jeśli odpuścić chrono.

Jeśli ma być chrono, to skup się na ofercie seiko.

Zastanów się nad wyżej wymienionymi automatami, bo w tej cenie moim skromnym zdaniem lepiej kupić mechanika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko z podanych raczej ciężko będzie wytargać w tej cenie. Orient jakoś mi nie podchodzi, nie ukrywam.

Poza tym chciałbym by zegarek robił wrażenie a Seiko jest takie... stonowane.

Przykład sprzedawcy o którym pisałem:

http://allegro.pl/tissot-prs-516-swiss-gwarancja-24mc-promocja-30-i5565645977.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wypadku masz rację, lecz jak pisałem chciałbym coś bardziej rzucającego się w oczy :rolleyes:

Może być kwarcowy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na ofertę kwarcowych chrono od seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina DS-1 i do jeansów z kajdanem a jak damy paseczek to i do garniaka

zegarek-meski-certina-ds-1-automatic-c00

zegarek-certina-ds-1-automatic-c006-407-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawości: dlaczego pasek nie wchodzi w grę i za wszelką cenę chcesz na żelastwie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Bo tak mu sie podoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawości: dlaczego pasek nie wchodzi w grę i za wszelką cenę chcesz na żelastwie?

Nie znam motywacji autora postu ale bransoleta na ogół mocno podnosi uniwersalność zegarka ( o ile dany model dobrze na niej wygląda co nie jest regułą ). Jest bardziej wytrzymała na wszystko ( żywotność), nadaje się i na upał i na mróz i do wody ( o ile WR zegarka pozwala). I zakup paska do danego modelu ( choćby customowego ) to zawsze tańsze rozwiązanie niż dokupienie bransolety. Ja , choć bardzo lubię zmieniać paski właśnie z tych powodów wiele zegarków kupiłem wyjściowo na bransolecie . Zaś w przypadku jednozegarkowca którym jest jak rozumiem autor posta jest to tym bardziej praktyczne i globalnie tańsze rozwiązanie.

Co do pytania autora - ten czarny SARB z bazarku jak i prezentowana Certina ( choć ja wolałbym Tissota ) to świetne zegarki uniwersalne i od biedy dadzą radę nawet na ten ołtarzowy event ( a już na skórzanym pasku na pewno )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam motywacji autora postu ale bransoleta na ogół mocno podnosi uniwersalność zegarka ( o ile dany model dobrze na niej wygląda co nie jest regułą ). Jest bardziej wytrzymała na wszystko ( żywotność), nadaje się i na upał i na mróz i do wody ( o ile WR zegarka pozwala). I zakup paska do danego modelu ( choćby customowego ) to zawsze tańsze rozwiązanie niż dokupienie bransolety. Ja , choć bardzo lubię zmieniać paski właśnie z tych powodów wiele zegarków kupiłem wyjściowo na bransolecie . Zaś w przypadku jednozegarkowca którym jest jak rozumiem autor posta jest to tym bardziej praktyczne i globalnie tańsze rozwiązanie.

Co do pytania autora - ten czarny SARB z bazarku jak i prezentowana Certina ( choć ja wolałbym Tissota ) to świetne zegarki uniwersalne i od biedy dadzą radę nawet na ten ołtarzowy event ( a już na skórzanym pasku na pewno )

A mnie cosik się wydaje, że bransoleta według autora tematu dodaje +100 punktów do zajefajności czasomierza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi to logicznie wytłumaczyć, zawsze lepiej czułem się w bransolecie . Miałem wcześniej dwa zegarki , w tym jednego Timexa-a za 3/4 wypłaty w o ile się nie mylę w 1994 roku i od razu zmieniałem na bransoletę.Do automatika Poljota z komuni..to samo :) Podoba mi się, co ja zrobię? Nie ukrywam z tego co przeglądałem posty na forum to podoba mi się Tissot, Certina i..... Citizen. Tylko teraz dobrać optymalny model. Wpadł mi w oko(ktoś rzucił propozycję takiego całego w macie) zegarek którego nazwy niestety nie pamiętam..

Kąpieli nie mam zamiaru w zegarku zażywać aczkolwiek wiadomo wodoszczelność ważna rzecz.

Jak koledzy w niejednym temacie napisali: pasek łatwiej kupić niż bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw piszesz o stalowym ze złotymi wstawkami i że jesteś jak sroka, teraz cały w macie. Może być ciężko.

Dwa słowa może napiszesz, jak podoba Ci się Certina zaproponowana przez ptaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stylistycznie poleciłbym Certine DS First Automatic. Cena moze trochę wykracza, ale powinien sie spodobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście to Ty masz być zadowolony z zegarka, który nabędziesz, ale ponieważ sam nas zapytałeś o zdanie, to wtrącę 3 grosze i powiem, że wg mnie zakładanie chrono do garnituru to lekka pomyłka. Zaproponowana natomiast powyżej Certina (podobnie, jak SARB-y), świetnie spełnia kryterium zegarka, który może być i do codziennego użytkowania, i na bardziej uroczyste okazje. 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik wspomnianej certiny, choć dopiero od jakichś 3 tygodni mogę to śmiało potwierdzić. Pasuje do wszystkiego a mój nadgarstek to 17,5 .. na pasku bardzo elegancka według mnie, a na bransolecie świetnie się układa do innych ciuchów. Precyzując, mowa o ds1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

DS 1 jest fajna. Minusem jest niestandardowy rozmiar uszu i tandetne firmowe paski... Dlatego tylko na stali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do DS1 spokojnie mozna założyc pasek 22mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, nie będziemy dyskutować o gustach. Podoba mi się czarny mat jak i łączenie kolorów. Trudno to zrozumieć?

Jak pisałem , do garnituru używany mniej niż okazjonalnie. Spokojnie jesten w stanie przezeżyć ten faux pas. Nigdy nie przejmowałem się tym co mówią ludzie więc i w tym wypadku nie będzie inaczej. Certina jak najbardziej o.k. Chciałbym jednak aby na tarczy było bardziej.....bogato?. Jak w pierwszym poście zresztą. Tam wszystko napisałem. Przecież nie skończymy tak szybko tematu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na tego stara, co zaproponowałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Ci za dobre chęci ale napisałem w 4 poście  iż Orient odpada, a te na które chciałbym się skusić to wydatek grubo ponad 2 kzł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

Chciałbym jednak aby na tarczy było bardziej.....bogato?

Rozumiem, że Sarb jako zegarek dla ludzi z klasą, może mieć za mało na tarczy, ale Certina 1 ma już przecież trochę nadźgane na tarczy. Strzel sobie jakieś odjechane chrono na kwarcu za 200 zł, to się ludzie będą bardziej zachwycać niż jakiś sarbami czy certinami. I będziesz mógł zadawać szyku na dzielni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość anger76

dzieje się!, żadnych pytań :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.