Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kubah

Badziewne pudelka Orientow...

Rekomendowane odpowiedzi

bisset.jpg

Tak dla równowagi opakowanie zegarka pseudo swissmade, całkiem możliwe, że więcej warte niż zegarek :D

<script src="//widget.time.is/t.js"></script>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze zauważył że zegarek za 50 tys. jenów to dla przeciętnego Japończyka z klasy średniej nie jest aż taki wydatek co dla naszego przeciętnego Kowalskiego , ot porządny zegarek na codzień za sensowne pieniądze a nie żaden luksus.

Apropo powyżej pewnej ilosci zegarków w kolekcji duże/wypasione  pudła stają się przekleństwem. I ja osobiście bardzo cenię Japończyków za minimalzm w tej materii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo powyżej pewnej ilosci zegarków w kolekcji duże/wypasione  pudła stają się przekleństwem. I ja osobiście bardzo cenię Japończyków za minimalzm w tej materii.

W pełni sie zgadzam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11896900_817181298403293_1480247329_n.jp

11880924_817181545069935_1490662881_n.jp

Ja jestem zadowolony, uważam, że w tej klasie cenowej nie ma na co narzekać, tym bardziej, że pudełko od Lorusa wygląda tak:

11880977_817182505069839_1727314113_n.jp

11897003_817182411736515_101938277_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pudełka jak ma egzo18 były kiedyś standardem dla OrientStar,

widziałem też w innym wątku pudełko autora - jest gorsze.

Albo jeszcze bardziej obniżają koszty, albo to wina sprzedawcy.

U Japończyków to sprzedawca odpowiedzialny jest za zapakowanie zegarka do pudełka. Zegarek z fabryki przychodzi w folii (najłatwiej zobrazować to biżuterią u jubilera)

Oczywiście większość serii ma dedykowane dla siebie pudełka.

Ale prawda jest taka, że jeden dostanie fortepianowe wykończenie a drugi tekturowe.

Już wiele razy dostawałem ten sam zegarek od tego samego sprzedawcy w innym pudełku.

Pudełko też ktoś musi wyprodukować i ktoś musi za nie zapłacić ... (jeżeli nie ma to być kupujący, cięcia kosztów trzeba szukać gdzie indziej).

Podsumowując - jakie ono by nie było - zupy sobie z niego nie ugotujecie (najbardziej cieszy przy pierwszym zegarku, przy kolejnych góra 5s)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns zauważył kolejny szczegół - sprzedawca. W Schoeneuhren pudło do orienta jest za free a w orientuhren już trzeba dopłacić. Do mnie Ray przyszedł w takim

O-Box-k.jpg

za to FM00004 brata już był w takim

LUS01-1.jpg

do tego nie ma się już jak przyczepić, jest o 2 poziomy wyżej jakościowo ale jakoś strasznie na tym nie cierpię, brat ma 1 zegarek dlatego czasami odkłada go do pudełka, ja wolę zegarki trzymać razem w skrzynce a pudełka leżą w szafie i czekają w sumie nie wiem na co. Seiko też chyba losowo rozdaje pudełka, ja swojego SSA dostałem w białym pudle, może solidniejszym niż to orientowe z 1 foto ale za to gorszym niż to z foto nr 2, poduszeczka ładna ale na upartego jak ktoś zacznie grzebać palcem to też dokopie się do waty bo poduszka nie jest zaszyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie co powiecie na drewniane pudełko z Protreka? :D

649645_100904204641_CASIO_PRG.200_BOX.jp

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pierwszej części Twojego posta zagram ostro ;)  :P i napiszę  ZUS :lol:

[ granit by wystarczył bym obdarzył ich zaufaniem,nie marmur kararyjski]

Wyjatek potwierdzajacy regule :)

Po prostu ZUs to monopolista i nic nie jest potrzebny do tego by mu "zaufac"... jest nakaz uzytkowania i tyle ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns zauważył kolejny szczegół - sprzedawca. W Schoeneuhren pudło do orienta jest za free a w orientuhren już trzeba dopłacić. Do mnie Ray przyszedł w takim

O-Box-k.jpg

O widzisz.. to juz cos! cos co wyglada powazniej.

Przekonaly mnie poki co dwa tlumaczenia:

1. Ze dla japonczyka zegarek ktory kosztuje w przeliczneiu 2k zl, to nie luksus, wiec trudno dawac mu luksusowe wykonczenia. Chociaz mam watpliwosc, bo Atlantic za 600 zl, no, tez chyba nie jest towarem bardziej luksusowym niz OS za 2k...

2. pudelko pochodzic moze od sprzedawcy a nie od producenta - byc moze dostalem pudelko czysto przypadkowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie co powiecie na drewniane pudełko z Protreka? :D

649645_100904204641_CASIO_PRG.200_BOX.jp

Nie wiem jak wyglada w srodku, ale na zewnatrz jest super. To naprawde fajny pomysl. Zdziwilbym sie, gdyby zegarek garniturowy byl w czyms takim, ale sportowy - jak najbardziej.

Sztuke mozna zrobic nawet z papieru (czy drewna), ale tez i ze zlota mozna stworzyc kicz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ej... ale jezeli za pudelko trzeba doplacic... ciekawe czy daloby sie stworzyc inicjatywe klubową... SKUPU PUDEŁEK ?

Moze, gdyby udalo sie zebrac z 500 sztuk, to jakis producent skupilby z powrotem takie pudelka, o ile bylyby w dobrej cenie ? A mzoe w zamian za jakies % rabatu na nowy zegarek tej firmy ... ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle szukamy zegarka najtaniej. Możliwe ze ta najtańsza cena w necie w przypadku OSa oznacza tańsze pudło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Tak, używane pudełka w dalszym obiegu  ;) .

Piszesz że są kiepskie a jeszcze mają być używane  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, używane pudełka w dalszym obiegu  ;) .

Piszesz że są kiepskie a jeszcze mają być używane  :P

Moj atlantic ma swietne pudelko :) Tu wiele osob wrzucilo inne swietne pudelka. Mowie nie o OS`ach ale generalnie o wszystkich markach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pudło protreka ma się jak meble z ikei do szafy robionej na zamówienie z litego drewna, ja na tym zdjęciu drewna nie widzę chociaż fakt, lepiej niż tektura. Co do pudła z jakichś swissów to martketingowcy za coś wypłaty biorą, to trochę jak trampki z tesco za 20zł a conversy za kilka stówek, ok zgoda, jakość materiałów nie ta (wierzę na słowo "nosicielom" conversów, te z tesco wytrzymują jeden sezon :P ) i nie ma co nawet porównywać ale dla mnie to i tak szmaciane buty za chore pieniądze, tylko dlatego, że mają naszywkę na boku i o ile dobrze myślę, szmaciaki za kilka stówek nie są pakowane do jakichś mega wyjątkowych pudełek. Orient wg mnie broni się jako marka zegarkowa tym czym powinna czyli zegarkami a chyba tylko laik da sobie wcisnąć zegarek który jest wart 1/3 ceny, która widnieje na jego metce tylko dlatego że dał się nabrać na ekoskórę, nie oszukujmy się, w zegarku za kilka stówek jak w tanim aucie, skóra/drewno to tylko nazwa i niewiele ma wspólnego z prawdziwą, naturalną skórą czy drewnem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciaz nie rozumiesz sedna sprawy :) Ja nie mowie, ze OS jest gorszym zegarkiem, poniewaz zostal zapakowany w gorsze pudelko. Odlozmy na bok jakosc zegarka.

Ja mowie ze ta marka wedlug mnie traci i wizerunkowo i na sprzedazy dzieki wlasnie niedostosowaniu opakowania do dobrego produktu. I to jest fakt.

Sam napisales ze chyba tylko laik... no wlasnie. Zgadnij, jaki w Polsce jest % laikow odnosnie zegarkow ? 5% czy 95% ? żelaznych danych oczywiscie nie ma, ale zawsze, w kazdej dziedzinie, wiekszosc osob to laicy. Tak jak ja i ty jestesmy zapewne laikami jesli chodzi o panele solarne, czy szycie spadochronow. I to normalne.

A kobiety kupuja auta, ktore maja niezle osiagi i niepsujacy sie silnik, czy bo kolor czewony ?

Wiecej, ja, moze jeszcze laik, ale juz zdajacy sobie sprawe z tego ze OSy to bardzo dobre zegarki i tak ich nie kupie na prezent. Bo prezent kupuje zawyczaj laikom. Planuje pod kniec roku kupic dwa zegarki swoim pracownikom na prezent roczny - za dobre "sprawowanie", jako taka premie. I na pewno nie kupie Orientow, bo prezent ma takze wygladac reprezentacyjnie. Jesli mam do wyboru dwa dobre zegarki dwoch dobrych marek, to wybiore na pewno ten, ktory jest tez ladnie opakowany.

Dlatego i prdukt musi byc dobry jakosciowo i serwis musi byc odpowiedni i opakowanie (oraz cala forma sprzedazy) odpowiednia do jakosci produktu. Bo kazda z tych "czesci produktu" trafia do innego odbiorcy i wszystko MUSI BYC SPÓJNE w produkcie luksusowym, ktorym sa nienajtansze zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Lepiej daj kasę pracownikom, ucieszą się bardziej  :P .

A OS nie jest dla laików, tylko firmy modowe typu: Armani, Lacoste i.t.p  ;) .

Tkz. laik bardziej doceni Armaniego niż OS  :rolleyes: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym laik nie kupuje zegarka oceniając pudełko. Pudełko widzi dopiero po zakupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To macie jakies dziwne podejscie do nagradzania pracownikow. Albo po prostu nie jestescie pracodawcami.

Gdyby pracownik mial do wyboru tu i teraz 1000 zl albo zegarek, wybralby 1000 zl. Ale pracownik nie ma takiego wyboru. Pracownik nie wie ze moglby dostac w zamian za zegarek 1000 zl, on dostaje po prostu zegarek i cieszy sie z prezentu. Zreszta rzeczywiscie 1000 zl do reki dostac by nie mogl, bo dla pracodawcy prezent jest racjonalniejszy. Z trzech powodow.

Na banknocie nie wygrawerujesz podziekowan za rzetelna i sumienna prace. Wlozenie do kopert z kasa karteczki "swientie ci idzie" to nie to samo, bo karteczka zostanie przeczytana, wyrzucona i zapomniana po tygodniu.

Po drugie, zegarek zostanie na miesiace lub nawet na lata. Pracownik bedzie sie nim chwalil i nim cieszyl przez lata pamietajac ze pracodawca go docenil. Kase wyda i o nagrodzie zapomni po miesiacu.

I dotyczy to wszystkich nagrod rzeczowych, nie tylko zegarkow.

No i na koniec nie odliczysz sobie VAT`u od kosztu 1000 zl oddanego pracownikowi, a od 1000 zl kosztu zegarka - tak. 1000 zl zegarka jest tanszym prezentem niz 1000 zl dane do reki.

>A OS nie jest dla laików

Czasem sie zastanawiam, czy rozmawiac kulturalnie, czy prosto z mostu i moze przy okazji kogos chcac nie chcac urazic.

Pozwole sobie tym razem na to drugie.

Tomaliusz, nie otwieraj wlasnego biznesu, bo od razu ci padnie. Jesli planujesz dowolny biznes skierowac tylko do specjalistow z tej dziedziny, to juz po tobie. Tak jak napisalem wczesniej - na rynku konsumenckim (osob fizycznych) w dowolnej dziedzinie, laikow jest znakomita wiekszosc. I musisz brac pod uwage, ze oni patrza - tzn kupuja to co widza. Zreszta gdyby bylo inaczej w ogole marki modowe nie sprzedalyby jednego zegarka.

OS takze nie jest jakas niszowa marka kierujaca swoje produkty wylacznie do zegarmistrzow.

Troche to wyglada tak, jakbys sugerowal ze pasta do zebow (jakas super) powinna byc skierowana wylacznie do dentystow, wiec opakowanie jest niewazne, bo dentysci (specislisci w dziedzinie) maja wiedze ze to jest najlepszy wybor... no taka marka nie przetrwalaby na rynku dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym laik nie kupuje zegarka oceniając pudełko. Pudełko widzi dopiero po zakupie.

I tenze laik jest niezbyt pocieszony po zakupie jak juz widzi pudelko, w porownaniu do pudelka zegarka, ktory pokazywal mu wczoraj kolega. I jako laik mysli sobie, ze tamten ma chyba lepszy zegarek. I juz drugiego tego samego nie kupi, tylko pomysli o marce kolegi.

Przyklad z zycia to ja, gdzie owszem, dla siebie moze jeszcze o OS pomysle, ale jak wspomnialem wczesniej - na prezenty ta marka u mnie odpada = utrata klienta, co jest w biznesie niedopuszczalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kubah ma rację, że opakowanie jest rzeczą ważną, na którą klient zwraca uwagę.

Nie trzeba być specem od marketingu by to wiedzieć.

Trochę inaczej sprawa wygląda w sklepach on-line gdzieś tam ze wschodu.

Zwykle masz do wyboru opcję z pudełkiem, lub bez.

Ta pierwsza jest dodatkowo płatna.

Do tego często pojawiają się pudełka od sprzedawcy, które nie są tak "piękne" jak te od producenta.

Nie wiem jaką opcję wybrałeś przy zakupie, ale może to właśnie pudełko od sprzedawcy.

Nie ma o co bić piany.

Dużo słońca dla wszystkich :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Też nie rozumiem oburzenia Kolegi kubah?

To że widzisz coś inaczej nie znaczy że masz Kogoś do swoich racji przekonywać  ;) .

A to nie forum biznesu i porad z tym związanych  ^_^ . I proszę bez wycieczek osobistych bo ja nie napisałem że jesteś kiepskim pracodawcą  :ph34r: .

Jesteś na forum krótko i musisz się też nauczyć dobrze odczytywać emotikony ... znaczy więcej luzu  B) .

A wracając do tematu to powiedz ile jest oficjalnych w Polsce przedstawicieli marki Orient?

Laik z reguły kupuje na witrynie sklepowej, to co modne lub to co tam zobaczy  :rolleyes: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

...

Nie ma o co bić piany.

Dużo słońca dla wszystkich :)

Pełna zgoda drinks.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak już jest z laikami, przez nieszczęśliwe zrządzenie losu moim pracodawcą został totalny laik w branży, w której działa firma ale na szczęście w firmie są kompetentni ludzie, ta samo jak tu na forum :D

Co do prezentu - super pomysł, ja z OS bym bardzo się cieszył, domyślam się że znasz swoich pracowników i wiesz czy bardziej trafi w ich gusta G-shock czy jakiś garniturowiec. Co do pudła to chyba wszystko zostało wyjaśnione - taka a nie inna jest filozofia firmy. Do tego dochodzi (a w sumie też wynika filozofia prowadzenia firmy) mentalność i fakt, że to sprzedawca odpowiada za zapakowanie zegarka o czym było wcześniej wspomniane. Orient nic nie zawalił, prędzej można stwierdzić, że przez "niedbalstwo" sprzedawcy (lub inne powody jak mentalność - japończyk nie sądził że ktoś na drugim końcu świata będzie grymasił na pudełko) orient stracił dobry wizerunek w oczach klienta. Jeżeli pójdziesz do TT kupić seiko i dostaniesz zegarek w zrywce to jest wina seiko czy TT? Rozwiązań jest kilka - najprostszym jest chyba zakup pudełka takiego, jakie nam odpowiada o czym też pisałem o orientuhren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.