Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.01.2025 o 01:13, ireo napisał(-a):

Mówiąc teraz poważniej (bo czasami sobie żartujemy), to ja do tego projektu - samego w sobie - nic nie mam. Niech sobie będzie i się sprzedaje, ciesząc Thierry'ego Sterna i swoich nowych właścicieli. Jedyny "problem" polega na tym, że to Patek. Jestem rozczarowany faktem, że takiej fantastycznej firmie-legendzie nie chciało się opracować prostokątnego mechanizmu, pasującego do tej koperty. Gdyby Cubitus był np. Citizenem, za tysiąc dolarów czy dwa, to by mi się podobał. Dałbym "lajka" jakiemuś szczęśliwemu "nosicielowi" w dziale "Jaki zegarek masz dziś na ręku", i tyle. Ale Patek? Tak na rympał, okrągły werk w kwadratowej kopercie? Dajcie spokój.

Najprawdopodobniej nie chodzi o to, ze im sie nie chcialo, a o koszty. Gdyby zaprojektowali mechanizm specjalnie dla Cubitusa to jego cena sklepowa bylaby zdecydowanie wyzsza, a to sie zapewne klocilo z jego pozycjonowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Najprawdopodobniej nie chodzi o to, ze im sie nie chcialo, a o koszty. Gdyby zaprojektowali mechanizm specjalnie dla Cubitusa to jego cena sklepowa bylaby zdecydowanie wyzsza, a to sie zapewne klocilo z jego pozycjonowaniem.

A rzeczywiście - cubitus to model low-endowy, więc spokojnie można wrzucić pierwszy lepszy mechanizm pod ręką, a nie kombinować z dedykowanym. 😁

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, machlo napisał(-a):

A rzeczywiście - cubitus to model low-endowy, więc spokojnie można wrzucić pierwszy lepszy mechanizm pod ręką, a nie kombinować z dedykowanym. 😁

A nie jest? Zobacz ile modeli PP jest tanszych, ile jest drozszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

A nie jest? Zobacz ile modeli PP jest tanszych, ile jest drozszych

Jakby na to tak spojrzeć, to tak, ale jednak to nie jest zegarek z segmentu Seiko5 i można mieć odrobinę oczekiwań wobec produktu. :)
Nie tak dawno temu chodził mi po głowie Credor Locomotive, ale skreśliłem go za to, że wrzucili do środka dość podstawowy mechanizm bazujący na Seiko 6L35, tylko z symbolicznymi zmianami względem tego, co oferują w zegarkach za około 3k EUR. Uznałem to za cwaniactwo nadmierne, żeby sprzedawać coś takiego w zegarku za 14k EUR.

Myślę, że trzeba głośno powtarzać to, co sprzedajne portale zegarkowe jakoś nie lubią podkreślać - brandy luksusowe są ciągle coraz bardziej pazerne i leniwe. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, machlo napisał(-a):

Jakby na to tak spojrzeć, to tak, ale jednak to nie jest zegarek z segmentu Seiko5 i można mieć odrobinę oczekiwań wobec produktu. :)
Nie tak dawno temu chodził mi po głowie Credor Locomotive, ale skreśliłem go za to, że wrzucili do środka dość podstawowy mechanizm bazujący na Seiko 6L35, tylko z symbolicznymi zmianami względem tego, co oferują w zegarkach za około 3k EUR. Uznałem to za cwaniactwo nadmierne, żeby sprzedawać coś takiego w zegarku za 14k EUR.

Myślę, że trzeba głośno powtarzać to, co sprzedajne portale zegarkowe jakoś nie lubią podkreślać - brandy luksusowe są ciągle coraz bardziej pazerne i leniwe. :)

Znaczenie w przypadku Seiko 5, jak i PP maja koszty. Opracowanie dwoch (przynajmniej) nowych mechanizmow, ktore moga byc uzyte tylko w jednej linii spowodowaloby znaaaczny skok cenowy finalnego produktu (lub znaczace zwiekszenie produkcji - co jest w dluzszym okresie negatywne, wiec PP tego nie zrobilby).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Znaczenie w przypadku Seiko 5, jak i PP maja koszty. Opracowanie dwoch (przynajmniej) nowych mechanizmow, ktore moga byc uzyte tylko w jednej linii spowodowaloby znaaaczny skok cenowy finalnego produktu (lub znaczace zwiekszenie produkcji - co jest w dluzszym okresie negatywne, wiec PP tego nie zrobilby).

Hehe, koszty powiadasz - zaraz jeszcze wykażesz, że w PP jadą na głodowej marży. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

To jest biznes, ktory ma zarabiac, nie sprzedawac produktow po kosztach.

Zgadza się i ośmielam się stwierdzić, że są zbyt pazerni i mają produkt zdecydowanie nie wart ceny, a marże za wysokie. :)

Edit: dodam, że robię to, bo zaczynasz lekką insynuację jakoby robili biznes na skraju opłacalności, czy wręcz charytatywnie - generalnie brać i nie marudzić, bo i tak za tanio sprzedają. ;)

Edytowane przez machlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, machlo napisał(-a):

Zgadza się i ośmielam się stwierdzić, że są zbyt pazerni i mają produkt zdecydowanie nie wart ceny, a marże za wysokie. :)

Edit: dodam, że robię to, bo zaczynasz lekką insynuację jakoby robili biznes na skraju opłacalności, czy wręcz charytatywnie - generalnie brać i nie marudzić, bo i tak za tanio sprzedają. ;)

Przeczytaj moje wypowiedzi raz jeszcze, nigdze nic takiego nie sugerowalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Opracowanie dwoch (przynajmniej) nowych mechanizmow, ktore moga byc uzyte tylko w jednej linii spowodowaloby znaaaczny skok cenowy finalnego produktu (lub znaczace zwiekszenie produkcji - co jest w dluzszym okresie negatywne, wiec PP tego nie zrobilby).

Robisz za adwokata diabła i tłumaczysz skąd nie dało się zrobić lepiej, no po prostu nie dało - okazja, brać nie marudzić, a jak marudzisz, to pewnie... i tak cię nie stać. ;) 

IMO nie ma co bronić PP i innych brandów luksusowych za półśrodki i akceptowanie taniochy za ciągle większe pieniądze. Wychodzę z założenia, że nie utrzymujesz się na tym biznesie zegarkowym, więc to też nie jest i w Twoim interesie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, machlo napisał(-a):

Robisz za adwokata diabła i tłumaczysz skąd nie dało się zrobić lepiej, no po prostu nie dało - okazja, brać nie marudzić, a jak marudzisz, to pewnie... i tak cię nie stać. ;) 

IMO nie ma co bronić PP i innych brandów luksusowych za półśrodki i akceptowanie taniochy za ciągle większe pieniądze. Wychodzę z założenia, że nie utrzymujesz się na tym biznesie zegarkowym, więc to też nie jest i w Twoim interesie. :)

Ze zlego zalozenia wychodzisz. Pracowalem, pracuje i pewnie bede pracowal w branzy.

Opisuje jak z duzym prawdopodobienstwem wyglada to od srodka. Upraszczajac - wiekszosc firm bedzie chciala utrzymac pewne widelki marzy, a zeby to zrobic musza spelnic okreslone warunki. 
Zakladaja cene sprzedazy, wstepny wolumen produkcji i robia wszystko, zeby projekt zmiescil sie w widelkach pod wzgledem kosztow. To zwykly biznes i kalkulacja.

Juz pomijam to, ze opracowanie nowego mechanizmu, ktory bedzie na bardzo wysokim poziomie pod kazdym wzgledem, to nie jest 5 minut roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ze zlego zalozenia wychodzisz. Pracowalem, pracuje i pewnie bede pracowal w branzy.

Opisuje jak z duzym prawdopodobienstwem wyglada to od srodka. Upraszczajac - wiekszosc firm bedzie chciala utrzymac pewne widelki marzy, a zeby to zrobic musza spelnic okreslone warunki. 
Zakladaja cene sprzedazy, wstepny wolumen produkcji i robia wszystko, zeby projekt zmiescil sie w widelkach pod wzgledem kosztow. To zwykly biznes i kalkulacja.

Juz pomijam to, ze opracowanie nowego mechanizmu, ktory bedzie na bardzo wysokim poziomie pod kazdym wzgledem, to nie jest 5 minut roboty.

To wiele tłumaczy. :)

11 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Zegarek też nie kosztuje 100 eur. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, machlo napisał(-a):

To wiele tłumaczy. :)

Zegarek też nie kosztuje 100 eur. :)

Tlumaczy tyle, ze mam troche wieksze pojecie o mozliwosciach i kosztach, niz mialem przed praca w branzy.

Kosztuje 35k CHF i co z tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogli wsadzić Sellitę to by się jeszcze bardziej opłacało.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

A to sa kwadratowe Sellity?

A to nie da się włożyć okrągłego mechanizmu do kwadratowej koperty?
AB58C22B-D2FA-4C1D-9599-F8ACD3826FBB_1_105_c.thumb.jpeg.aee3ea4f2df9d7ceec2f354bc16f4791.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.01.2025 o 11:46, beniowski napisał(-a):

A to nie da się włożyć okrągłego mechanizmu do kwadratowej koperty?
AB58C22B-D2FA-4C1D-9599-F8ACD3826FBB_1_105_c.thumb.jpeg.aee3ea4f2df9d7ceec2f354bc16f4791.jpeg

Nie tylko VC tak potrafi. ;)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Nie tylko VC tak potrafi. ;)

DSC_9844.jpg?v=1721121836&width=3000

To prawda (z tym, dla mnie skrót "VC" oznacza markę Vacheron Constantin; żeby ktoś przypadkiem nie pomyślał, że na poważnie mówimy o "Vratislavia from China" w kontekście takiej marki jak Patek).

Powyżej przykład z lat '70.

Ale jest także VC cal. 2790 SQ (poniżej) i nieszkieletowy 2790stosowane od 2000 r. w miejsce wcześniejszych werków VC z lat '90, 30050 i 30051. 

Vacheron Constantin caliber 2790 SQ

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, ireo napisał(-a):

DSC_9844.jpg?v=1721121836&width=3000

To prawda (z tym, dla mnie skrót "VC" oznacza markę Vacheron Constantin; żeby ktoś przypadkiem nie pomyślał, że na poważnie mówimy o "Vratislavia from China" w kontekście takiej marki jak Patek).

Powyżej przykład z lat '70.

Ładny Jaeger-LeCoultre 920 z napisem "Vacheron & Constantin. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Ładny Jaeger-LeCoultre 920 z napisem "Vacheron & Constantin. 👍

Jaki Jaeger-LeCoultre?

Bildschirmfoto2024-07-18um08.32.06.png?v=1721286328&width=3000

Aha, chodziło o pochodzenie mechanizmu? W Patkach też taki występował, w danym kontekście to nie było istotne.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1 dla Cubitusa

Im dłużej czytam ten wątek tym bardziej mam poczucie że Thierry miał rację...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

+1 dla Cubitusa

Im dłużej czytam ten wątek tym bardziej mam poczucie że Thierry miał rację...

To sobie kup :)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi