Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mikus1987

Pierwszy automat lub manual budżetowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateusz Dąbrowski

Chiński. Shanghai prawdopodobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem. Czyli jak automat się zatrzyma i chcę go ubrać rano, najpierw kilka nakręceń koronką, aż tylko ruszy później ustawienie godzini i na rękę. i nosić już bez dokręcania. Chyba że się sam zatrzyma znowu leżąc np 2 dni w szafie. A czy rozruszanie poprzez chwilę poruszania zegarkiem (bez użycia koronki) ożywi go na tyle, żeby się za chwilę nie zatrzymał znowu? rozumiem, że w instrukcji każdego zegarka powinno być opisane, co dla danego jest najlepsze? :) w niektórych instrukcjach piszą, że żeby ruszyć trzeba pokręcić koronką kilkanaście razy i tyle. :) więc myślę, że to wystarczy. 

bg5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Dziękuję wszystkim za pomoc:) oczywiście jak wiecei długo się wachałem, ale właśnie zamówiłem ten który mimo wzystko był najbliższy mym oczom;) tzn. najbardziej mi sie podba   http://www.thomas-earnshaw.com/collections/armagh/products/es-8037-02-armagh

Większość pewnie z was mnie wyśmieje, no ale ja mam nadzieję, że będzie sie dobrze sprawował. 

Ciekaw jestem jedynie aż przyjdzie, no i czy będzie instrukcja w języku poskim, bo jak czytałem instrukcję do tego modelu to jest informacja, że na rozruch pokręcić kilkanaście razy koronką, co każdy z was mi odradza. Jestem ciekaw co na to instrukcja:) 

Szkoda tylko, że nigdzie nie mogę się dokopać do konkretnej informacji co to za werk. pisaliście, że pewnie zwykły standard ale jednak nie wiem skąd wytrzsnąć dokładną informację. Cóż, może w książeczkach producenta znajdę:) 

Pochwalę się jak tylko przyjdzie, i będę mógł go kilka dni nosić:) 

Jeszcze raz dzięki za waszą pomoc:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę , powiedz , że nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mechanizm to jakaś odmiana chińskiego mechanizmu serii TY28xx najprawdopodobniej TY2807

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gustaw von Sztalinger

Piękny zegarek, naprawdę bardzo ładny zegarek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyglądu , to mi się podoba. Tylko cena mi się nie podoba .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wolałbym kupić Seagulla a za resztę jakiś drugi zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem za to 700zł w sklpie internetowym:) Więc nie jest najgorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie że wytrzyma kilka lat?:) Też oglądałęm tego seagull, ale mniej mi się podoba, okrągła kulista koronka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji piszą, że można go odpalać rano koronką, ale samo nakręcanie koronką nie wystarczy do pełnego nakręcenia. 

I drugie pytanie, jeśli będę chciał sprawdzić rezerwę chodu, jak to zrobić? 

tzn. nie ma na tarczy wskaźnika rezerwy, więc jak nakręcić zegarek na maksa? skąd będę wiedział że nakręciłem go maksymalnie? 

93eq-kq4pmc7e.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś coś podobnego. Mechanik nie automat. Po tygodniu balans się zatrzymywał a po dwóch wystrzeliły koła zębate ręcznego naciągu. Troszkę w swoim życiu zegarków naprawiałem i rozbierałem więc rozkręciłem poskładałem i o dziwo później chodził a nowy właściciel też nie narzekał. Ale z moich doświadczeń sądzę że "kilka lat" to raczej nie wytrzyma :) rozumiem że z wyglądu Ci się podoba ale w tej cenie można było nabyć zegarek "pełną gębą" :) Jednak nie neguję Twojej decyzji, bo jak się wkręcisz w pasję, to będą kolejne a po drugie jak wziąłeś z Polskiego sklepu to masz zapewne 2 lata gwarancji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można "odpalać" koronką ale ten sam efekt uzyskasz machając dosłownie przez chwilę a później założyć na nadgarstek :) Rezerwę chodu, gdy nie ma wskaźnika, sprawdzisz tylko poprzez noszenie go cały dzień (jakieś 12 godzin) ale nie może to być siedzenie przy biurku tylko ruch rękami, a następnie odkładasz na półkę sprawdzasz która jest godzina i kontrolujesz na następny dzień kiedy stanie i tylko w taki sposób sprawdzisz gdy nie masz wskaźnika. A maksymalne nakręcenie może objawiać się tym że wachnik (rotor, ten półksiężyc od spodu zegarka co się obraca) będzie obracał się z dużym oporem a nie swobodnie jak w momencie gdy zegarek jest słabo nakręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gienek_mkb 

dziękuję za fajną odpowiedź:) co do gwarancji, to tak, mam 2 lata. Więc mam nadzieję, że wyrzyma:) problem w tym, że w tej cenie mogłem kupić seiko, orienty itd, ale wyglądem kompletnie nie w moim guście. Dlatego padło na to. Z drugiej strony, można też kupić automat za 50 zł:) heheh kompletnie bez nazwy, one chyba rok wytrzymują więc i tem może wytrzyma:) 

Dzięki za instrukcję w temacie odpalania:) daletego tak drążę ten temat, bo wiem, że nie każdego dnia będę zakładał ten zegarek, więc muszę go startować, a nie chciałbym mu na dzień dobry szkodzić:) 

Mam świadomość że to nie robione ręcznie arcydzieło:0 i zwykły prosty werk, ale mimo wzytsko jakaś nadzieja jest:) 

gdybym miał do wydania np 5000 to już bardziej bym wiedział co kupić;) do kwoty 700zł raczej miałem ciężko. Jeszcze ingersoll chodził mi po głowie, ale mają mała szkieletów;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma podobnego TE od jakichś pięciu lat (nigdy nie serwisowany) i uważa, że zegarek "pierwsza klasa". Nie wyprowadzałem go z błędu, bo jak się dobrze sprawuje, to po co mam go uświadamiać o detalach, które tylko dla zorientowanych mają większe znaczenie?

700zł to taki trochę niewygodny budżet przy zakupie automatycznego zegarka. Ale prawdą jest, że w tym przedziale cenowym są o wiele lepsze jakościowo Orienty (czy to nówki, czy używane) tyle, że nie szkielety. Tu Chińczycy wyczuli niszę/zapotrzebowanie i zarówno w szkieletach jak i otwartych sercach narobili tego, że aż oczy bolą, gdy się przegląda np. Allegro bez odpowiednich filtrów.

Jak dla mnie zegarek nawet ładny. Oby się bezawaryjnie sprawował. Zegarki TE chyba mają obecnie odrobinę lepszą kontrolę jakości, więc może się uda :)

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MasterMind, dzięki za miłe słowo:) 

mam nadzieję, że z moim będzie podobnie;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest werk Seagulla? Jesli tak, to czeka Cię długa przyjaźń z tym zegarkiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak się sypnie, to już go nikt od Ciebie nie odkupi.

Żartuję :)

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe dobre:) ja się na werkach nie znam;) ale wyżej kolega napisał co tam siedzi w środku;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecałem to piszę;) zegarek przyszedł:) przepiękne pudełko i w środku super zegarek. Nie spodziewałem się, że na zywo aż tak dobrze wygląda. Poruszałem nim kilka rrazy i ruszył;) nastawiłem czas później jeszcze kilka razy pokręciłem koronką Może z 10 i tyle:) jutro od rana go założę i zobaczymy:) 

Zastanawia mnie jedno, w instrukcji pozwalają akręcać koronką. Kręcąc zauważyłem, że jeśli kręce tylko do góry to jest opór i widzę, że się tam coś dzieje, natomaist w drugą stronę mam coś w rodzaju wolnego biegu. Czyli tak jakbym w rowerze kręcił pedałami do tyłu. niby sie kręci ale nie napędza. Czy tak własnie jest? że nakręca się kręcąc koronką tylko zgodnie z ruchem wskazówek zegara?:) 

no i czy jest możliwość zerwania sprężyny gdybym tak kręcił i kręcił?:) 

jestem ciekaw czy rano będzie chodził bo pokręciłem koronką w sumie jakieś 15 razy i leży w pudełku, jutro go założę:) pewnie przez noc nie wytrzyma:) 

Swoją drogą jak oglądałem filmiki z automatami z rezerwa chodu (wskażnikiem) to tam ludzie nakręcali do samego konca wlaśnie koronką, i w sumie tych ruchów było bardzo dużo, zatem pewnie 15 obrotów specjalnie zegarka nie nakręci:) 

ehh wiem wiem panikuję, ale zawsze tak mam że panikuję:) nastęny kupię ze wskażnikiem rezerwy;) będę wiedział wtedy czy jest nakręcony:) jejehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój OS także tak ma. Chyba każdy nakręcany zegarek tak ma.

W przypadku automatu , oczywiście jeśli ma dokręcenie w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem  szoku, bo rano nadal chodził:) co prawda leżał tylko jakieś 8 godzin ale byłem pewien że stanie:) 

co do dokręcania, wiele czytałem że to mit. że każdy zegarek można również dokręcać. I w atutomacie nie da się zerwać sprężyny bo są sprzęgła, które o to dbają. Swoją drogą jest to logiczne, no bo jak ktoś odkłada zegarek do rotomatu na kilka dni to ciągle zostaje nakęcany, gdyby tak nie było, sprężyny by pękały. dobrze myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.