Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomaliusz

Casio do kwadratu

Rekomendowane odpowiedzi

Udało mi się przywrócił DW-2000 do pełnej sprawności :-)  , wyświetlacz teraz ma dobry, równy kontrast i pięknie ładuje akumulator z solara. 

20151208_195226.jpg?m=1449874761

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co było powodem złego kontrastu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się że wyświetlacz w tym module jest montowany od przodu ramki w ten sposób, że górna jego część jest wsunięta w ramkę a dolna mocowana w ramce elastycznym zatrzaskiem z tworzywa. Zatrzask ze starości minimalnie się odkształcił przez co wyświetlacz nie był ułożony równoległe do modułu i  elastomery/ gumki przewodzące miały nierówny kontakt.  Wystarczyło podłożyć mały dystans 1/10mm pod ten zatrzask i działa jak nowy :-)

To istotna informacja dla kogoś kto chciałby mieć DW-2000, mam 2 moduły i oba miały taką samą wadę, więc myślę że większość jeśli nie wszystkie na to cierpią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się że wyświetlacz w tym module jest montowany od przodu ramki w ten sposób, że górna jego część jest wsunięta w ramkę a dolna mocowana w ramce elastycznym zatrzaskiem z tworzywa. Zatrzask ze starości minimalnie się odkształcił przez co wyświetlacz nie był ułożony równoległe do modułu i  elastomery/ gumki przewodzące miały nierówny kontakt.  Wystarczyło podłożyć mały dystans 1/10mm pod ten zatrzask i działa jak nowy :-)

To istotna informacja dla kogoś kto chciałby mieć DW-2000, mam 2 moduły i oba miały taką samą wadę, więc myślę że większość jeśli nie wszystkie na to cierpią.

A możesz się zapoznać z moim problemem ? :) o lcd mi chodzi

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/1669-podforum-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-zegark%C3%B3w-casio-g-shock/page-1065?do=findComment&comment=1613253

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy nabytek od starszego kolegi z forum jak się okazało przy zakupie. Dziękuje i pozdrawiam

27ec438009f1e8ff0f427a4cf5b2fce8.jpg

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyż kwadrat

17a0ba4043956570ab90744baa5fd535.jpg

Tapnięte z fona.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

gcze, gratulacje z udanego zabiegu i plusik za podzielenie się cenną wiedzą. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze raz 5610 :)

post-76027-0-37712400-1449927064_thumb.jpg

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie przygasa przy włączonym podświetleniu to postawiłbym raczej na polaryzator, może być to efekt przegrzania po przeginaniu z wystawianiem na słońce/lampę itp

http://forum.pocketcalculatorshow.com/topic/replacing-polarizer

Trzeba ogólnie z tym uważać bo nasze zegarki tak naprawdę nie lubią się z ciepłem i światłem. Solary to trochę gwałt na elektronice. Po zalaniu i mechanicznych urazach przegrzanie jest głównym powodem przyspieszonego starzenia się elektroniki,  tworzywa też nie lubią się ze światłem słonecznym.

Jak macie jakieś kolekcjonerskie egzemplarze to wolą one mieć na co dzień  sucho, chłodno i mrocznie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie przygasa przy włączonym podświetleniu to postawiłbym raczej na polaryzator, może być to efekt przegrzania po przeginaniu z wystawianiem na słońce/lampę itp

Trzeba ogólnie z tym uważać bo nasze zegarki tak naprawdę nie lubią się z ciepłem i światłem. Solary to trochę gwałt na elektronice. Po zalaniu i mechanicznych urazach przegrzanie jest głównym powodem przyspieszonego starzenia się elektroniki,  tworzywa też nie lubią się ze światłem słonecznym.

Jak macie jakieś kolekcjonerskie egzemplarze to wolą one mieć na co dzień  sucho, chłodno i mrocznie ;-)

No nie przygasza :)  a co to tak właściwie jest ten polaryzator ? da się to naprawić/wymienić ?

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zgadzam się z Tobą apropos przegrzania i starzenia. Od siebie dodam, że ja też lubię jak jest sucho, chłodno i mrocznie :)

No nie przygasza :)  a co to tak właściwie jest ten polaryzator ? da się to naprawić/wymienić ?

Jeśli się nie mylę to gcze wkleił linka apropos wymiany. To folia polaryzacyjna naklejona na ekran? dobrze myślę? W jednym z DW-002, które teraz robię, jest na brzegach pofałdowana, dokładnie jak napisałeś - pewnie od lampy. Dzięki za cenne info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak ja wymienię to kontrast wróci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polaryzator to folia naklejona/nałożona na wyświetlacz, upraszczając sprawia że w ogóle na wyświetlaczu coś widać, dokładnie można zobaczyć jak wygląda  wymiana  szukając informacji na temat jak zrobić negatyw z normalnego modułu , procedura jest ta sama np :

http://www.instructables.com/id/How-to-convert-a-plain-G-Shock-DW-5600-to-a-negati/

Zgadzam się z Tobą apropos przegrzania i starzenia. Od siebie dodam, że ja też lubię jak jest sucho, chłodno i mrocznie :)

Jeśli się nie mylę to gcze wkleił linka apropos wymiany. To folia polaryzacyjna naklejona na ekran? dobrze myślę? W jednym z DW-002, które teraz robię, jest na brzegach pofałdowana, dokładnie jak napisałeś - pewnie od lampy. Dzięki za cenne info.

Tak to ta folia , czy da to spodziewany efekt można sprawdzić nawet bez wymiany , wystarczy przesłonić polaryzatorem ekran i pokombinować różnie go ustawiając. Jeśli słaby kontrast to jego wina już wtedy powinna być widoczna różnica.

W tym linku co podałem autor w obawie przed zniszczeniem  w ogóle nie wymienił oryginalnego polaryzatora tylko przykleił kolejny na wierzch szkła.

Czyli jak ja wymienię to kontrast wróci?

Jeśli to jego wina a wszystko wskazuje że tak, to wróci, efekt powinien być widoczny nawet przed rozebraniem modułu . Wystarczy spojrzeć na wyświetlacz przysłaniając go nowym polaryzatorem , potem trzeba nim trochę "pokręcić" i powinno udać złapać się ułożenie przy którym kontrast powinien się mocno poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za szczegółowe wyjaśnienie;:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek rozumiem że nowy zakup?

Widzę że krótko odpoczywałeś od G-Shocków i ciagle Cię do nich ciągnie

Tapnięte z fona.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągnie :) Akurat 5610 to miałem jednego jeszcze, gw6900 kupiłem ostatnio, ale jeszcze na koniec roku chciałbym zaszaleć z jakim droższym G coś z masterów ale muszę pomierzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Polecam gulfmastera  :)

DSC6337JP_sxapaax.jpg

Edytowane przez dingo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś taki mało kwadratowy. 

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki  :)

Brakuje mi trochę tego letniego światła do robienia fotek.

Teraz nawet za dnia wychodzi kaszanka  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi