RobertMajak 4 #226 Napisano 11 Lipca 2022 W dniu 10.07.2022 o 14:11, mkl1 napisał(-a): Na minutowej jest nakrętka zabezpieczająca i podkładki pomiędzy minutową i godzinową. Godzinowa jest chyba na wcisk. ( jak pamiętam i chyba na kwadracie???? a może nie??? ) Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jeszcze mam pytanko odnośnie tego cyferblatu na Twoim Majaku, jest bardzo ciekawy. Nie widziałem nigdzie, na żadnych portalach sprzedażowych, a chciałbym mieć taki w swojej kolekcji 😀 Gdzie można zdobyć takie cudo ? 🤔 Pozdrawiam Robert 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5972 #227 Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) Kupiłem na targu za 30 pln( podob "Krystal" - to rzadziej spotykane zegary) Już go odsprzedałem jednemu z kolegów z forum "zegarki radzieckie" Ja nie zbieram Majaków, nie mam gdzie ich trzymać... Ja je tylko czasami naprawiam dla innych kolekcjonerów.. Edytowane 11 Lipca 2022 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertMajak 4 #228 Napisano 11 Lipca 2022 Dzięki za odpowiedź 👍 Jak Ci się taki jeszcze trafi, to ja chętny 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki74 15 #229 Napisano 24 Lipca 2022 witam wszystkich, kupiłem dzisiaj na jarmarku dominikańskim pierwszego majaka ale nie da się go nakręcić, jak by był nakręcony na full? co może być przyczyną i czy da sią to naprawić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #230 Napisano 24 Lipca 2022 A może chodzi/tyka? Wtedy sprężyna się trochę odkręci.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5972 #231 Napisano 24 Lipca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, jarecki74 napisał(-a): witam wszystkich, kupiłem dzisiaj na jarmarku dominikańskim pierwszego majaka ale nie da się go nakręcić, jak by był nakręcony na full? co może być przyczyną i czy da sią to naprawić? Da sie naprawic. Oczywiscie. Jezeli balans sie ni rusza (widac po odsunieciu klapki na plecach) to more byc kilka przczyn, a pierwsza to brdna przystawka balansowa I kilka innych Edytowane 24 Lipca 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #232 Napisano 24 Lipca 2022 (edytowane) Godzinę temu, jarecki74 napisał(-a): witam wszystkich, kupiłem dzisiaj na jarmarku dominikańskim pierwszego majaka ale nie da się go nakręcić, jak by był nakręcony na full? co może być przyczyną i czy da sią to naprawić? No, właśnie.... żeby sprawdzić, to każdy próbuje nakręcić i teraz jest na max. Najlepiej pokołysać go ( lewo-prawo ) jak zacznie chodzić, to dobrze. Możliwe, że trzeba będzie to bujanie, parę razy powtórzyć. Jeśli dalej będzie problem, to do zegarmistrza. Edytowane 24 Lipca 2022 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki74 15 #233 Napisano 24 Lipca 2022 dzięki panowie za odpowiedzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #234 Napisano 16 Sierpnia 2022 https://allegro.pl/oferta/zegar-majak-12481886881 Ciekawy majak z zielona tarczą jest 1 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #235 Napisano 17 Sierpnia 2022 Pojawił się komplet pokręteł: https://allegro.pl/oferta/komplet-pokretel-do-zegara-majaka-z-krysztalem-12480531929 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #236 Napisano 22 Sierpnia 2022 Ciekawy majak do powieszenia na ścianie: https://allegrolokalnie.pl/oferta/zegar-wiszacy-majak-sprawny-gki 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5972 #237 Napisano 22 Sierpnia 2022 No to z obu aucji masz komplet Do tego zegarmistrz trochę pln-ów i jeszcze cyferki, a przestanie być to "okazja" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #238 Napisano 22 Sierpnia 2022 Mam pytanie, ile podkładek dystansowych tutaj idzie? 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5972 #239 Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Nie pamiętam by były.. Chyba było na styk... Ale, ale. zobacz koła trą o siebie. a mają spory luz...chyba, że złudzenie... Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #240 Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) 5 minut temu, mkl1 napisał(-a): Nie pamiętam by były.. Chyba było na styk... Ale, ale. zobacz koła trą o siebie. a mają spory luz...chyba, że złudzenie... Chodzi mi o ten obszar bo rozebrałem do wszystkich możliwych elementow i teraz jak chciałem założyć bolec to zacząłem się zastanawiać czy nie za mało podkładek jest bo w pojemniku jest jeszcze jedna Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez Kacperek_77u 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #241 Napisano 22 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Kacperek_77u napisał(-a): Chodzi mi o ten obszar bo rozebrałem do wszystkich możliwych elementow i teraz jak chciałem założyć bolec to zacząłem się zastanawiać czy nie za mało podkładek jest bo w pojemniku jest jeszcze jedna No i chyba, tu właśnie musisz ją dodać, bo wyraźnie widać, że sprzęgiełko ( blaszka sprężynującą ) zbyt bardzo odpycha od siebie koło zębate. Może trzeba nawet dwie podkładki - coś tu jest nie tak.... Majaka jeszcze nie robiłem, więc nie wiem jak dokładnie jest z tymi podkładkami. Ale tu coś jest przesunięte 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #242 Napisano 22 Sierpnia 2022 Jakoś iż udało mi się go poskładać to pokaże co do mnie zamajaczyło 😁 https://youtu.be/1tyPd7dawms 20220822_183609.mp4 3 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #243 Napisano 23 Sierpnia 2022 Mechanizm 4-74 20220822_230157.mp4 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #244 Napisano 17 Września 2022 Taki majak stoji u wujka 😀 84 rok 4 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertMajak 4 #245 Napisano 9 Października 2022 Bardzo ładne ma elementy metalowe 👌 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomKur 0 #246 Napisano 12 Stycznia 2023 Witam. Odkopię trochę temat. Od pewnego czasu zbieram Mayaki i niestety dziś mi dotarł kolejny (13sty już) I niestety kurier gdzieś rzucił paczką rozbijając szklaną osłonę tarczy zegara. Mam jednego całkowicie innego uszkodzonego na dawcę. Podpowie ktoś jak wymienić szklaną osłonę? Czytam o podważaniu nitów i stłukłem kolejną osłonę. Poratujcie jakimś zdjęciem któro to się dokładnie podważa i w którą stronę. Raz mi się to kiedyś udało ale za nic nie mogę sobie przypomnieć a nic nigdzie znaleźć nie mogę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #247 Napisano 12 Stycznia 2023 2 godziny temu, TomKur napisał(-a): Witam. Odkopię trochę temat. Od pewnego czasu zbieram Mayaki i niestety dziś mi dotarł kolejny (13sty już) I niestety kurier gdzieś rzucił paczką rozbijając szklaną osłonę tarczy zegara. Mam jednego całkowicie innego uszkodzonego na dawcę. Podpowie ktoś jak wymienić szklaną osłonę? Czytam o podważaniu nitów i stłukłem kolejną osłonę. Poratujcie jakimś zdjęciem któro to się dokładnie podważa i w którą stronę. Raz mi się to kiedyś udało ale za nic nie mogę sobie przypomnieć a nic nigdzie znaleźć nie mogę. W sensie chodzi ci o obudowę czy szkiełko? 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5972 #248 Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Wymieniałem kiedys szkło...ale.. hmmmm nie pamietam. Zdaje się , że cos dłubałem przy zabezpieczeniach ( takie blaszki...) Może zrób fotke ramki ze szkłem, to mi cos zaswita...?? Edytowane 12 Stycznia 2023 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6761 #249 Napisano 14 Lutego 2023 Takiego widzieli? 1 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #250 Napisano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, Kacperek_77u napisał(-a): Takiego widzieli? Nie wiem czy widzieli, bo przodu nie widać, to nie widzieli czy widzieli 😝😆✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach